tirsdag 6. november 2012

Leselykke

Forleden var jeg på en av mine mange bibliotekturer og der hadde de et eget temabord for bøker som handler om litteratur og lesing.  Det fenger jo meg. Jeg lånte med meg Leselykke av Torhild Viken samt en samling tekster av Nikolaj Frobenius som heter Herlige nederlag. Leselykke leste jeg ferdig i går kveld. På sengen. Jeg følte det ble for tungt å starte på Bovara som jeg hadde tenkt da den skal være så fæl. Jeg vil ikke dra med meg fæle ting inn i nattens drømmer.

Leselykke - Torhild Viken Torhild Viken

  Leselykke derimot, var en fin liten bok å ta på sengekanten. At jeg skulle lese den ferdig hadde jeg ikke planlagt, men den var såpass lettlest og lite krevende, samt at den er kort, kun 89 sider med mye luft, så det gikk veldig fort unna.

Boken er skrevet av Torhild Viken, som er litteraturviter og redaktør i Bokklubben. Sin kjærlighet til bøker ble opparbeidet da hun var liten jente, oppvokst i en familie som leste høyt for henne. Senere oppdaget hun den magiske bokverden gjennom biblioteket.

Boken handler rett og slett om leselykke, leseglede, om bøkenes betydning samt refleksjoner rundt dette. Den tar for seg noe om krim, om lesesirkler, om lydbøker, Prøysen, lesebriller, bøker som blir til film med mer.

Her var det mye å kjenne seg igjen i. Det hun blant annet skriver om lydbøker kjenner jeg godt igjen. Hun skriver at stemmen til oppleseren legger et filter mellom henne og boken, og påvirker bildene hun får inne i seg. Det er anderledes enn når man selv leser. Samtidig er det hyggelig å høre lydbok, da det minner om de stunder man selv ble lest for.

Jeg husker også godt min egen tidlige glede over å besøke biblioteket. Jeg vokste opp i Halden hvor vi hadde et stort flott bibliotek i sentrum. Der var det ofte tegnekonkurranser og andre arrangementer.  Der kunne jeg sitte i timesvis. Jeg vant også en tegnekonkurranse der da jeg var ca ti år, husker jeg. Premien var en bok om hester.

Bøker har alltid betydd mye for meg. Jeg leste mye som barn og ungdom og har fortsatt med det siden. Da jeg var barn gikk det mye på serier som Frøken Detektiv, Hardyguttene, Bobseybarna og Fem. Pippi Langstrømpe var også en favoritt.  Jeg husker også godt en serie med biografier for unge, som handlet om feks Presienter i USA, Florence Nightingale og slike store personligheter. Når jeg ble eldre tenåring/ung voksen hadde jeg stor glede av å lese Jens Bjørneboe, Hermann Hesse, Amailie Skram, Doris Lessing med fler. Siden ble det bokklubber en periode, og jeg leste mye av alt.

Jeg elsker å gå i bokhandlere og kikke på bøker. Det gjør jeg selv når jeg er i utlandet og ikke skjønner språket. Lukten av bøker, se de utstillt, er en glede i seg selv. I bokhandlere kan jeg gå for å slappe av.
Å ha bøker rundt meg er også en glede, men jeg har periodevis hatt handlestopp og måttet kvitte meg med bøker, noe som er veldig fælt, fordi jeg rett og slett ikke har plass til så mange. Så noe utskiftning er det til tider.

At bøker har betydd mye og fortsatt gjør det, er i alle fall sant.


Torhild Viken

Torhild Viken: Leselykke

Pax 2010

4 kommentarer:

 1. For et nydelig innlegg! Leselykke må jeg kjøpe meg snarest kjenner jeg :)

  SvarSlett
 2. Dette var et skikkelig feel-good-innlegg! Jeg leste jo også denne for ei stund sida, og det er tydelig at boka virket likt på oss; man tenker litt ekstra over hva slags forhold en sjøl hat til bøker og lesing- og hvordan det ble slik. Regner med at forfatteren er godt fornøyd med den virkningen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. :) Ja, ikke sant..godt å reflektere over eget forhold til bøker og lesing en gang iblant..:)

   Slett