tirsdag 16. april 2013

Fantastisk eventyrlig og spennende bok fra Amazonas: Undringens makt av Ann Patchett

Egentlig har jeg bare lyst til å skrive: En herlig bok, les den! Men kommer jeg først i gang med å  skrive blir det vel flere ord. Jeg mottok den nye boka Undringens makt (State of wonder) av Ann Patchett, fra forlaget for noen få dager siden og den fenget interessen min umiddelbart. Så mye at den snek seg fremst i lesekøen og ble lest på to dager.

Undringens_makt_hoyoppl



I spalten En smakebit på søndag, skrev jeg dette om boka:

Jeg har reist til Amazonas. Jeg er på vei på floden Rio Negro i Brasil, etter noen varme ulidelige dager i  havnebyen Manaus. Endelig har jeg truffet dr. Swenson og kjempet meg til å bli med henne inn i leiren for forskningsprosjektet hennes i jungelen. Jeg er plaget av bivirkningene til malariamedisinen Lariam.  De kommer som mareritt om natta og plagsomme minner fra fortiden kjemper om min oppmerksomhet, mens insekter og hete holder på å slå meg totalt ut. Noe bris fra elvedraget hjelper...

Dette kan stå som et innledende handlingsreferat. Boka Undringens makt, er en veldig spennende og interessant roman om  et legemiddelfirma i USA som har sendt en forsker, dr. Swenson ut i jungelen for å forske ut en medisin som kan revolusjonere teknologien rundt fruktbarhet. Dr. Swenson gir ikke lyd fra seg, en kollega dør, og dr. Marion Singh blir sendt til Amazonas for å finne dr. Swenson og mer informasjon om kollegaens død. I jungelen lever en stamme med lakashiindianere, hvor kvinner er fruktbare til de er 60-70 år. Hva er hemmeligheten? Hvorfor hører de ikke fra dr. Swenson?

Uten å røpe for mye, så finner dr. Singh dr. Swenson omsider og får bli med inn til forskningsstasjonen og treffe lakashifolket. 

Boka kan passe bra for en lesesirkel, siden den beskriver en del ting man kan ha glede av å sjekke ut om er virkelig, samt at den skisserer en del etiske probelemstillinger om hva som skal, kan og bør være tillatt i forskningens navn. Dr. Swensom er en svært spesiell person, en ærgjerrig forsker som tar seg sine egne friheter, for å si det slik.

Når det gjelder hva som er virkelig og ikke, ble jeg nyskerrig og googlet opp en del ting, som feks lakashifolket, finnes de? Finnes jinta-indianere og hummoccaer? Ja det finnes en stamme i Amazonas som har vært kannibaler, men som ikke er det lenger. Med lakashi og jintaer, fant jeg ikke noe om.

Finnes de plantene , trærne og soppene som beskrives?  Bl.a nevnes en hallusinogen sopp som kalles philocybe livoris rappinis. Jeg har tidligere lest en del om de hallusinogene plantene som finnes i Sør-Amerika, og vet at  indianerne bruker en del av disse i sine ritualer. Blant annet så er ayahuasca en populær drikk i Perus Amazonas, og det har etablert seg en egen ayahuasca-turisme hvor folk i fra hele verden kommer hit for å teste drikken for å få åndelig opplysning,  (eller en psykelisk trip) selv om det kan være plagsomt med mye oppkast og så videre. Virkningen og bruken av den soppen (rappen) som beskrives i boka kan minne mye om det jeg har lest om ayahuasca.  Likevel så kan jeg ikke finne philocybe livoris rappinis når jeg googler, så jeg antar det er en fiktiv plante. Det er faktisk ganske gøy å finne ut slike ting,synes jeg.

Jeg synes også det er svært fascinerende å lese om Amazonas. Gert Nygårdshaug er vel den her hjemme som har skrevet den mest kjente norske romanen derfra, som feks Mengele Zoo. Den har jeg ikke lest. Jeg har derimot lest Han som snakker av Mario Vargas Llosa, som tar for deg urbefolkningen i den peruanske Amazonas. Andre assosiasjoner jeg får er Mørkets hjerte av Joseph Conrad. hvor en vitenskapmann reiser på Kongofloden inn i den afrikanske jungelen for å lete etter en mann.

Ann Patchett har derimot skrevet en adskillig mer lett tilgjengelig og lesevennlig roman enn Conrad og Llosa, som var krevende å lese. I Undringens makt får vi ikke bare en spennende reise og etiske dilemmaer, men også romantikk. God tur!

Takk til Juritzen  for leseeksemplaret.

Forfatterens hjemmeside : www.annpatchett.com




Foto: Fra Ann Patchetts hjemmeside



Ann Patchett: Undringens makt, 389 s

Juritzen 2013



19 kommentarer:

  1. Ser frem til å lese denne. Fikk aldri helt taket på Gert N. så jeg er glad du synes denne er litt mer tilgjengelig :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har ikke lest Gert N si Mengele Zoo, men denne var mer tilgjengelig enn Conrad og Llosas sine bøker.;)

      Gled deg.:)

      Slett
  2. Så bra, denne rykker fram i leseplankøen :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Flotters. Gled deg.:) Spent på hva du synes.

      Slett
  3. Så fin omtale! Jeg leste "Bel Canto" av samme forfatter og den traf meg rett i hjertet. Så hvis du vil lese mer av henne anbefaler jeg den på det sterkeste (Link: http://trostitaklampa.blogspot.no/2012/05/bel-canto-ann-patchett-2001.html).

    Ha en fin onsdag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha. Bel Canto skal jeg sjekke ut.:.) Fin kveld til deg.:)

      Slett
  4. Da skal jeg notere meg den:)

    SvarSlett
  5. Denne fikk jeg også i posten for noen dager siden. Hos meg havnet den dessverre på toppen av en annen haug med bøker, men denne fine omtalen fristet til å ta frem boken og lese den :-)
    Jeg skal lese den, altså, jeg har bare "litt" som må leses først :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er alltid mye som skal leses.:) Spent på hva du synes.

      Slett
  6. Etter smakebiten din fikk jeg veldig lyst til å lese "Undringens makt", men jeg førte den ikke opp på leselisten for jeg ville vente til jeg hadde lest omtalen. For å si det sånn: den er satt på listen nå! Gøy at du har med det du fant ut om indianerne og plantene, det er interessant sjekke ut slikt :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så gøy at du ble fristet til å lese denne. Spent på hva du synes..:)

      Slett
    2. Ja, nå leste jeg enda en omtale av boken, og tenker at den kommer til å bli prioritert fremover på leselisten.

      Slett
  7. Herlig omtale, nå gleder jeg meg enda mere til å lese denne boken :)

    SvarSlett
  8. Flott omtale, det fortjener den. Håper mange leser den. Kan ikke se at de andre bøkene hun har skrevet er oversatt til norsk.

    SvarSlett
  9. Tusen takk Tone.:) Enig i at denne fortjener mange lesere. Eneste minset var litt småslurv når det gjladt noen overganger, kapittel/avsnittinndelinger som kunne vært tydeligere- men jeg vet ikke om det er det det norske forlaget eller forfatterens skyld..

    Jeg har heller ikke funnet norske oversettelser av de tidligere bøkene hennes..

    SvarSlett
  10. Nå gleder jeg meg enda mer til å ta denne reisen,må bare vente til boken kommer i postkassen først.Det er kjempeartig å google ting fra bøker,spennende:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra... artig å glede seg til noe. God reise.:)

      Slett