lørdag 3. august 2013

Magnhild- en singel kvinne av i dag?

Når ei hårete brystkasse med tilhørende mann vekker meg til mitt fjerde knull i mitt nye tiår og forlater åstedet uten å utveksle så mye som et telefonnummer, passer det meg fint. Det er sånn jeg gjør det med menn jeg henter hjem fra byen. Vi puler, vi våkner og jeg får ham ut av huset. (s.11) 

Slik starter første kapittel av bloggboka Magnhild, som kommer på Aschehoug i disse dager.  Hvordan utvikler denne boka seg? Består den bare av sex, fyll og offentlig forvaltning som det står på forsiden? ER det noe interessant, da?


Jeg ble nysjerrig på boka da jeg leste om den hos Bokvrimmel og Beathe og fikk tilsendt et leseeksemplar jeg også.  Starten slo meg litt ut. Handlet denne boka om moderne single unge kvinner som bruker og kaster menn, som kun er ute etter dem som sexobjekt?  Jeg kjente avsmak, og slet meg halvhjertet gjennom noen sider..
Men det kom seg, heldigvis, så jeg leste den ferdig i dag.

Handling og tema:
Magnhild er 30 år, og er ikke interessert i faste forhold, men er glad i sex. Hun liker best å ha søndagsfrokosten for seg selv, og jager mennene hjem om natta. Magnhild jobber i Direktoratet for Forvaltning og IKT  som mellomleder. Magnhild liker å jobbe, men det trege byråkratiet og en del temmelig håpløse medarbeidere frusterer henne temmelig kraftig. Møtene hun beskriver er gjenkjennbare for en som selv arbeider i Staten. (hm..kaffemaskin, sosiale kvelder, komiteer, etc etc) Men det som frusterer henne aller mest er alle de som maser på henne om at hun må få barn, fast forhold, etc,  og som ikke skjønner at hun ikke trakter etter det de har. Magnhild har en fyr, Partysvensken som hun treffer ofte, men når det blir alvor fra hans side, gjør hun det slutt. Hun treffer en journalist i Aftenposten og menger seg med kultureliten som hun får fnatt av. Magnhild er absloutt ikke politisk korrekt, og temmelig upassende i sine ytringer til tider. Synes journalisten .  Nuvel, Magnhild vet råd. Hun er allergisk overfor dem som ikke godtar at hun er seg selv som den hun er, så finito bom bang.

Er Magnhild en typisk singel ung kvinne av i dag? Ikke vet jeg, da jeg selv tilhører generasjonen over henne, og der var det ikke gangbart å operere slik på kjønnsmarkedet for kvinner  den gangen.  Jeg likte heller ikke den Magnhild som vi så i starten her, som objektiviserer menn på den måten.  Det er helt ok at kvinner skal få gjøre det samme som menn, men jeg ser ikke at det er noe å trakte etter å bedrive bruk og kast av mennesker av det annet kjønn på denne måten,  såfremt det ikke er en likeverdig psykologisk kontrakt som inngås. Men så beveger boka seg videre, og jeg  får etterhvert et annet  intrykk av Magnhild . Hun er redd for å binde seg, hun vil leve som hun gjør, ikke ha barn etc- og det  må da være helt greit. Jeg gjenkjenner Magnhild i det hun opplever av spørsmål som en enslig kvinne ofte får, maset om å skaffe seg fast forhold etc, og ingen forståelse for at en selv faktisk ønsker å være alene.

Man kan jo undre seg over at at folk skal behøve å legge seg opp i andres valg og levemåte , og at det skal være lov å sette spørsmålstegn med valget om ikke å ha barn, leve som singel etc, men at det ikke er like legalt å stille spørsmål til det mer allment aksepterte.

Slike problemstillinger blir tematisert i chick-liten (for den som hater chick-lit) Magnhild. Det blir også snobberiet inenfor kultureliten og andre kretser, som Magnhild utfordrer. En av hennes yndlingsleker ute på byen er å dra Paulo Coelho-kortet, for eksempel. Blant visse kretser vet hun dette gir henne dårlig ry, og vil hun slippe unna en mann kan det hjelpe å dra sitater fra Paulo Coelho. Fornøyelig.

Magnhild tar en del situasjoner på kornet, så dette kan kanske også kalles en sit-com?  Jeg fikk litt sånn Bridget Jones følelse innimellom, selv om Magnhild  og Bridget har to helt forskjellige agendaer, så det har vel mer med tonen i boka og den uhøytidelige humoren å gjøre.

Alt i alt en lett og ganske morsom bok, med noen problemstillinger rundt den single kvinnen det kan være verdt å tenke over. Ingen litterær høydare, men hvem forventet vel egentlig det? Ikke jeg i alle fall, når det står chick-lit på baksiden.

Forfatterne Gerd Idsø Viken og Inger Johanne Sæterbakk har skrevet under Magnhilds navn i mange år. Mer om bok og forfatter HER

Andre som har blogget om boka:
Bokvrimmel
Beathe
Elikken
Leselykke
Kasiopeiia

Takk til Aschehoug for leseeksemplaret.






Twitterbilder


Gerd Idsø Viken og Inger Johanne Sæterbakk: Magnhild , 204 s

Aschehoug 2013, utgis den 15.08.


15 kommentarer:

  1. Hehe, må innrømme at jeg fniste hjertelig av Coehlo-kortet selv. Det skal jammen Magnhild ha :-)

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  3. Godt skrevet og oppsummert! Er veldig enig i omatlen din! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha Belinda. Ja, vi er ganske enige her ja, oppdaget jeg da jeg leste omtalen din på nytt.:)

      Slett
  4. Veldig flott oomtale:)Skriver mer imorgen på pc

    SvarSlett
  5. Kjempefin omtale, fikk lyst å lese den jeg også. Har den liggende, men har vært litt skeptisk til den. Men den flisa skal jeg nok greie å komme igjennom. Godt å vite på forhånd at starten ikke var bra, det skal jeg ta med meg og trampe meg forbi den. For hun hørtes jo litt irriterende ut i starten når hun objektiviserer menn. Godt å høre den innblander Coehlo, må jo finnes ut av. Takk for motivasjon til å lese den:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Gøy å høre Isabella. Spent på hva du synes.:)

      Slett
  6. Flott omtale. Men fristet ikke til å lese denne. Jeg har heldigvis lov til å velge bort noen bøker også, sjøl om det ikke blir så mange!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha. Ja, skulle bare mangle om man ikke kunne velge bort noen bøker..;)

      Slett
  7. Leste omtalen din i natt. Har litt uorden i søvnsystemet etter ferieturen. Heldigvis sovnet jeg igjen. Men merker at det har surret og gått i hodet ang boken du omtaler. Så mye at jeg kan tenke meg å lese den. Et interessant tema. Og en omtale som gjorde meg veldig, veldig nysgjerrig på boka. Jeg liker både bøker og mennesker som provoserer. Kanskje fordi jeg selv liker å provosere de som er i den såkalte "A4-boksen". Takk for at du deler din leseopplevelse.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så artig da. (ikke at du er søvnløs/forstyrret, men at din nysjerrighet ble pirret)Jeg også liker litterære provokasjoner, faktisk- og alt som ikke er politisk korrekt. Det er jo det man blir brynet på, er det ikke?

      Slett
  8. Flott omtale, denne boken ble jeg litt nysgjerrig på. Jeg er av dem som elsker chick-lit så en litt annerledes bok i sjangeren er ikke å forakte :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha Anette! Ja, dette er noe annet enn sånn feelgood chick-lit, tror jeg. (jeg tror, vet ikke for jeg leser vel svært sjelden chick-lit)

      Slett