mandag 6. januar 2014

Disse øyeblikk av Herbjørg Wassmo. En litterær kraftprestasjon


Herbjørg Wassmo  ( f. 1942) har igjen skrevet en gripende roman, en roman som det denne gang ikke er noen tvil om at er svært selvbiografisk. Wassmo slo for alvor gjennom med bøkene om Tora på 80-tallet. Den gangen var det sterk kost å skrive om incest. Mange lurte på om det var noe selvbiografisk der. Svaret på det fikk vi først da hun kom med 100 år i 2009. I Disse øyeblikk er det Herbjørgs liv det handler om, fra ungjente til godt voksen moden kvinne.




Wassmo unnlater å bruke navn i romanen Disse øyeblikk, med unntak av navnet på en lærer og dikter Sara Lidman, og forfatteren og filosofen Simone de Beauvoir. Hovedpersonen er hun, ektemannen er han, ungene ; jenta og gutten, foreldrene mor og far. Det fungerer med tredjepersons karakterer i denne romanen fordi det er så gjennomført.

Hun, (Herbjørg selv i store trekk, hvor mye, hvor lite, vet vi vel strengt tatt ikke, men ifølge intervjuer jeg har lest er svært mye av henne selv beskrevet slik det var. Når det gjelder de andre har hun byttet om litt  her og der og blandet litt fiksjon og fakta).

Likevel så tenker ikke jeg noe særlig over det selvbiografiske når jeg leser romanen. Selv om jeg vet. Det er nok fordi Wassmo er en svært dyktig romanforfatter og forteller historier som man blir sugd inn i. Denne, som de andre hun har skrevet som jeg har lest. Likevel har ikke denne romanen det samme drivet i starten, den samme kompakte dramatikken, som de store trilogiene hun har skrevet tidligere, om Tora, om Dina, Benjamin og Karna. Sistnevnte er storslåtte drama. Herbjørgs liv har mer enn nok drama, men det er mer et kvinneliv som mange andre i den generasjonen. Tøfft nok, mer enn tøfft nok, fordi Herbjørg har den ballasten hun har med overgrep i barndommen, og som blir ung mor som tenåring. Hun sliter med sine indre demoner, med hat mot faren, med angst, men har likevel en sterk vilje i seg til å ville noe. Hun reiser bort for å gå på videgående skole, men slutter fordi hun ikke greier å konsentrere seg og får store søvnproblemer. Hun tegner heller og har lyst å bli billedhugger, men ansvaret for sønnen hindrer henne i å begynne å studere i Oslo, langt fra Vesterålen. Hun begynner på lærerskolen i stedet.

Så gifter hun seg med ungdomskjæresten. Han blir som en far for hennes sønn, og sammen får de en jente. Han  er også lærer. Hun skriver litt, han håner henne, men etterhvert anerkjenner han henne for det og bygger skrivestue til henne.  Hun har sterke meninger og sier det hun mener, står på sitt, det er kvinnekamp og hun står opp for uretten . Hun er beundrer av Simone Beauvoir, snakker med henne, snakker også med Knut Hamsun og hans kone, drømmer, tenker, skriver, prøver å være mor og kone, venn, nabo, seg selv. Og Virginia Woolf, er opptatt av hvorfor hun gikk ut i havet med steiner i lommene. Hvorfor hun ga opp. 

Ekteskapet hangler, mannen er utro, en dag vil de skilles. Hun studerer litteratur i Oslo, hun får antatt diktsamlinger, en roman. Hun sier opp jobben for å skrive. Resten vet vi. Om hennes litterære karriere, ikke så mye om hennes menn kanskje, som hun også skriver om i Disse øyeblikk.  Om hvor ensom hun er, hvor tafatt på mannefronten, men likevel så sterk i seg selv.

Herbjørg Wassmo har igjen skrevet en sterk roman, en roman om et kvinneliv i en brytningstid, om kvinners kår i en periode det ikke var en selvfølge å kunne velge sin egen vei, om hvordan bli frosset ut fordi hun vil noe annet enn omgivelsene, om å bli hånet fordi hun sier i fra. Om hva det koster henne. Herbjørg utleverer seg ærlig, rått, nakent, om sine mindre heldige sider, om sin egen ondskap, om sine mindreverdskomplekser, om sin egen styrke og svakhet. Hun kunne ikke skrive dette når foreldrene levde, har hun sagt flere ganger i intervjuer. Det startet med de tre generasjonen kvinner i 100 år, det fortsatte med Herbjørgs eget liv i Disse øyeblikk. Herbjørg Wassmo har også skrevet en kunstnerroman, av vår egen tid, som jeg er sikker på blir stående som en viktig bok i litteraturhistorien lenge.

Disse øyeblikk er også en svært verdig kandidat til nominasjon til Bokbloggerprisen 2013.

Romanen fikk jeg på Årets bokbloggertreff i Oslo. Takk til forlaget for det.


Herbjørg Wassmo under Oslo bokfestival 2013. (eget foto.)


Andre som har blogget om romanen er:

Min blogganmeldelse av 100 år HER

Intervju med Herbjørg Wassmo om boka HER, bibliografi og info om forfatteren HER, mer om boka HER

Foto: Aftenposten.no


Herbjørg Wassmo: Disse øyeblikk, 373 s


Gyldendal 2013

11 kommentarer:

  1. Flinke Anita! En usedvanlig godt bokomtale av ei usedvanlig god bok!
    Det er så morsomt å lese et innlegg som er litt annerledes, takk for at du gir oss litt variasjon her i bloggverden ;o)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk Berit, nå ble jeg rørt. Så hyggelig at du syntes det.:)

      Slett
  2. Må si det samme som Berit her, en fantastisk flott omtale og jeg håper at denne kommer på "kortlisten". Jeg skal lese den uansett, så jeg må vel på shopping i løpet av måneden tenker jeg. "Kvir" meg litt for å kjøpe bøker til full pris men akkurat de som kommer på listen vil jeg ha tak i,uansett.Jeg så forfatteren på Skavlan og fikk skikkelig sansen for henne, så denne boken ser jeg frem til. Takk for flott omtale,Anita :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen hjertelig takk Beathe. :) Denne vil du nok like. Og mye annet hun har skrevet hvis du ikke har lest dem fra før. Ha en god tirsdag.:)

      Slett
    2. Har en tykk bok med henne som heter "Wassmo`s beste" den har stått i hyllen min i mange år, men det blir nok til at jeg leser denne først tenker jeg. En fin dag til deg også:-)

      Slett
  3. Fin omtale, av en god roman, Anita - det er mye å tenke over i denne ja - skal samle mine notater og blogge om den en av dagene jeg også....

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det RAndi! Spent på din omtale.:)

      Slett
    2. Da har jeg endelig - på tampen av april - samlet notatene mine til et blogg-innlegg - aggressiv dame, men god forfatter.

      Slett
    3. Synes du hun er aggresiv? Nuvel, nordlending vet du Randi.;) Synes hun er en mild variant jeg da… Skal lese din omtale ::)

      Slett
  4. Er så enig med deg! Dette er min Årets bok. Hun skriver fantastisk godt, og er en flott dame.

    SvarSlett