lørdag 5. april 2014

Raushetens tid av Kathrine Aspaas

Finansjournalist Kathrine Aspaas ble lei av kritikk og kontroll etter 20 år med dette. Hun søkte motvekt og la ut på en lang reise for å undersøke raushet. Aspaas`bok har ikke gått upåaktet hen. Jeg har lest flere kronikker, debattinnlegg, anmeldelser og blogger som har tatt for seg boka og temaet. Det har trigget meg til å lese boka selv.





Forlagsomtalen sier blant annet dette om boka:
Reisen gikk gjennom forskning, næringsliv og privatliv - ute og hjemme - og nå er hun ikke i tvil: Omtanken er den nye effektiviteten. Vi er på vei mot en fredeligere og rausere tid. I denne boken møter du forskere og forretningsfolk - unge og voksne - bedrifter og gründerne som gjør det mulig for oss å lære tilliten og åpenhetens kunst. Og for deg som er opptatt av bunnlinje: Det lønner seg.
Mer om boka HER


Jeg innrømmer at jeg har fått et inntrykk av at dette er en feelgoodbok ala "hvis vi alle blir snillere og rausere med hverandre og sprer lys og kjærlighet så blir alt bare bra". Mye er skrevet om selvutvikling i genren elsk deg selv og tenk positivt som en følge av new age- og den nye spiritualiteten de siste årene, og jeg tenkte at dette er sikkert mer av det samme. Og at Aaspaas bare var enda en nyfrelst som har sett lyset og måtte ut i verden med sitt nyoppdagede budskap. Tenk positivt, let your love flow, osv..
Er det slik?

Tja.. På en måte kan man lese boka slik. Aspaas er en av dem som har fått nok av et kynisk arbeidsliv, effektivitetskrav, usunn konkurranse, tøffe måter å behandle hverandre på,- med mer.  Og mange fler enn henne har skjønt at dette ikke er veien videre, det er ikke slik vi ønsker å ha det. Dette er hennes personlige agenda som ligger som et underlag for bokprosjektet. men som den gode journalist som hun er, så har hun gjort sine undersøkelser og lett etter tegn i tiden. I næringslivet spesielt, i politikken, i store bedrifter nasjonalt og internasjonalt. Hva fungerer, hva fungerer ikke, har det vært noen endring? Og hun har sett en klar positiv utvikling mot et rausere samfunn på mange måter. Gamle strukturer holder ikke lenger, de faller, nye må bygges opp.. Med raushet, tillit, åpenhet, omsorg..

Hun sier også at det å være raus ikke betyr det samme som å være ukritisk. Selvsagt skal man kunne være kritisk og si fra om det man reagerer på. Å være raus betyr ikke ukritisk hylling. Men å være opptatt av å kritisere i  enhver sammenheng fører ikke noe godt med seg, nødvendigvis.

Hun skriver lett og engasjerende med mye humor, og gir oss små griseøvelser etter hvert kapittel . Griseøvelser kommer i kjølvannet av begrepet å rydde i sin egen svinesti, eller sin egen grisebinge, ergo vi har alle våre skjelett i skapet, våre skyggesider av misunnelse, grådighet, og andre ekle greier vi ikke ønsker å ta frem i lyset. Men det er jo først når vi tar dem frem, og fører dem ut i lyset det kan føre til en transformasjon, noe positivt, til vekst. Da må vi først og fremst tørre å være rausere med oss selv og så hverandre, tillate oss å være feiltastiske, å vise oss som hele mennesker, uperfekte , eller pefekte i all vår uperfekthet?  Dette er kjernen i Aspaas` budskap og hun henviser blant annet til mange gode læremestre i så måte, som  Nelson Mandela, Desmond Tutu , og flere andre ledere. Hun skriver også om hjernen, om hjerneforskning som er i sin spede begynnelse, om ledelse, om den digitale resvolusjon, om sosiale medier, facebook, globalisering, spiritualitet og mye annet..

Til slutt har hun en visjon om vårt samfunn i 2050.
Aspaas har skrevet en oppmuntrende bok, en bok med mye håp for fremtiden, ut fra de undersøkelser hun har gjort og det blikk hun har.

Slik sett er hun i tråd med spiritualister som har spådd et bevissthetskifte i vår tid. Alle har hørt om Mayakalenderens slutt i 2012. Mange tolkere mente dette handlet om et bevissthetsskifte i menneskeheten. I astrologien er dette også spådd, som et skifte i overgang til Vannmannens tidsalder. Det handlet blant annet om et skifte fra et patrialkalsk samfunn med maskuline strukturer til et mer androgynt samfunn hvor de feminine verdier får like mye plass, og mye mer plass enn de har hatt de siste 2000 årene.  Jeg ser dette veldig godt i det Aspaas skriver: Det feminine kommer mer og mer frem; i form av omsorg, raushet, samarbeid, dialog, de mykere verdier.

Velkommen vår nye fremtid!


"Nå går reisen for alvor innover. Mennesket står i sentrum - i næringslivet, i vitenskapen, i politikken og i privatlivet. Vi kan kalle det menneskesamfunnet - et samfunn som blir utviklet av de som våger å dele. Dette høres kanskje snilt og ufarlig ut, men menneskesamfunnet krever noe helt bestemt av oss. Vi må bli kjent med oss selv. Være sannere. Erkjenne ubehagelige tilbøyeligheter og ta ansvar for dem. Misunnelse, forfengelighet, arroganse, skadefryd - hele paletten. I stedet for å plassere disse følelsene utenfor oss selv og gi dem nedsettende merkelapper som bygdedyret eller janteloven, må vi rydde i kjelleren og lufte på vårt eget loft. Innse at det er oss det handler om. Ta ansvar, og bli friere mennesker. Vi trenger ikke å skamme oss, for vi har disse følelsene, alle sammen. De er en del av det å være menneske." (s.11)

Raushetens tid er en bok jeg koste meg med, og som kan tas frem om og om igjen. Her er mange gullkorn, og mye trøst når ting ser veldig mørke ut. God reise!

Vil du lese flere smakebiter på denne søndagen kan du ta en titt inn i Maris blogg Flukten fra virkeligheten.

Vil du lese flere blogganmeldelser og omtaler om Raushetens tid finner du  linker her:
Janicke - jeg leser
Rose-Marie - film og litteraturblogg
Solgunn sitt
Aina - ukjent terreng


Boka har jeg kjøpt.

Foto: Aschehoug

Kathrine Aspaas: Raushetens tid, 200 s
Aschehoug 2012

23 kommentarer:

  1. Våknet grytidlig og istedenfor å ligge og vri meg i senga, stod jeg opp. Og finner ditt innlegg. Har lest om boka mange ganger.Hennes observasjoner er nok riktig. Samtidig; det er andre ting som kanskje ligger utenfor hennes tema som jeg har observert. Muligens et sidespor. Det er det faktum at mange tar lang utdannelse som de krever å få noe igjen for. Lønn og interessante arbeidsoppgaver. Lønn fordi de har opparbeidet seg stor studiegjeld i tillegg til at de skal inn på boligmarkedet mv- det er ikke billig å leve og bo i Norge. I den prosessen observerer jeg kravmentalitet; det at en må yte noe for den lønna en krever kommer litt på sidelinja - en flyr ut og inn av jobber. Også fordi de har himmelhøye forventninger til arbeidsoppgaver og virkeligheten er ikke alltid slik de tror. Det har vært skrevet en del om det bl a i DN; bl a at mange tar master på master. Det er mye spisse albuer og et enormt behov for å vise seg frem. Det skaper ikke mye raushet. Det er ikke alltid enkelt for arbeidsgiver. Hva med det etiske i en slik situasjon. Som også må ta hensyn til arbeidstakere som har mye realkompetanse. Som er viktig for virksomheten, men ikke er så attraktive for arbeidsmarkedet fordi de mangler mastere. Det er interessant å observere dette ved selvsyn. Jeg er litt spent på hvordan dette påvirker samfunnet når det har gått en tid. I et land der unge oppfordres til å ta lang utdannelse. Dette skulle jeg ønske noen skrev en bok om. Kanskje det finnes slike bøker allerede. Det er et tema jeg tenker mye på. Jeg er i den kategorien som har høy realkompetanse, men ingen master. Datteren min vil være i den andre kategorien. På en måte er jeg glad for at jeg ikke er i hennes sko. Uansett; takk for smakebiten og ha en fin søndag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det du påpeker er nok utenfor temat og prosjektet til Aspaas i Raushetens tid. Det betyr jo ikke at det du er opptatt av ikke er viktig, for det er nå en del av samtiden vår. Det er sikkert skrevet noen forskningsoppgaver på dette, eller analyser, eller bøker hva vet jeg.. Forlaget Manifest feks, gir ut mye om samtidsanalyse. Samfunnskritiske bøker. Ser det du beskriver i egen sektor; hvor det er vanskelig å få jobb, spesielt i Trondheim som er en studieby. Nyutdannede tar master fordi de ikke får jobb med grunnutdanning. Flere jobber krever master etterhvert, men det er ikke så veldig mange egentlig.. Forventninsgsprik skjer.. Det er vel mange som har vært opptatt av at mange unge blir anbefalt og tar høyere utdanning, fremfor yrkesretta utdanninger- med det det medfører av mangel på håndtverkere for eksempel, eller fagutdanna kokker og servitører for den sags skyld.. Ja, si det hva som skjer fremover.. Og så har du de som dropper ut fra videregående, en stor del av nåtidens generasjon gjør det.. og har gjort et en stund. En skam for vårt samfunn spør du meg. Men som sagt ; dette er temaer på siden av det boka til Aspaas handler om. (men vi kan gjerne være mer rause overfor de ungdommer som faller ut, mener jeg da, i raushetens ånd) Ha en fin dag du og Tone.:)

      Slett
  2. Har gledet meg til å lese omtalen din av boken. Jeg lånte den på biblioteket, men kom aldri helt i gang. Etter det første kapitlet som gjorde meg begeistret så ble det litt tørt, og det buttet i mot. Jeg hadde fått med meg det med å være raus med seg selv, og brukte det sporenstreks til å innrømme at dette ikke var boken til meg. At jeg lærte noe så viktig på de få første sidene, sier jo egentlig at dette er en bra bok. Skal bare se den blir med hjem igjen en annen gang.
    Ha en super søndag Anita!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så artig at du gledet deg til å lese omtalen, håpe den ga deg noe. Ja, hva man forventer av en bok betyr jo mye. Du forventet kanskje noe annet enn henvisninger til hjerneforsknning, bedriftsprosjekter, så mye fra næringsliv og finans (Aspaas er jo selv økonomiutdannet og kjenner det feltet godt), men også psykologi og nye retninger for selvrealisering? Det var noe av det som var interessant med boka synes jeg, at det var så mye fra en tradisjonelt kald/hard verden (finans, bank, økonomi , ledelse slike bedrifter) og hjerneforskning.. Koblet sammen med de mykere områder, som positiv psykologi, mindfullnes,, etc. Alt det der fra psykologien, østlige retninger for selvrealisering som meditasjon , mindfullnes etc kan jeg mye om, men bank/finans/økonomi- er en verden jeg kjenner lite til, annet enn det jeg har fått med meg fra media. Derimot følger jeg gjerne med det jeg finner om god ledelse i aviser etc.. Har selv tatt lederutdanning (med mye fokus på personal og organiasjon) og er opptatt av dette. Arbeidsfolket er bedriftens kapital, så at flere og flere skjønner dette, er veldig positivt.:) Ha en super søndag du også.:)

      Slett
  3. Jeg har også sett frem til å lese hva du synes om denne. Det du sier om at man skal ta frem "dårlige" følelser og lufte dem og forandre dem høres veldig bra ut. Men jeg er ikke sikker på at det er det letteste man kan gjøre (?). Ønsker deg en riktig fin søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei det er det ikke Astrid Terese. Men første skritt er jo å erkjenne dem, fremfor å la dem ligge og ulme og prøve tvinge dem vekk… Det ligger mye møkk i vårt ubevisste som styrer våre handlinger uten at vi er det bevisst, så her kan alle ta ansvar og rydde litt i sin egen svinesti. Men man må ville og tørre.. Jeg tror mange får det bedre med seg selv da.:) Ha en fin søndag du også.:)

      Slett
  4. Tack för smakbiten. Låter inte som en bok för mig dock :)

    SvarSlett
  5. Griseøvelser, det skal jeg jammen begynne med! Dette er helt sikkert en bok jeg ikke kommer til å lese, men jeg tror likevel jeg er veldig enig med forfatteren etter det jeg leser i omtalen din! Takk for både fin omtale og fin smakebit!
    Ønsker deg en fortsatt fin søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, ja, vi har jo griseflaks som kan drive på med slikt ;) Takk selv og ha en fin søndagskveld.:)

      Slett
  6. Framtidsböcker är inget för mig. Det är vad jag inbillar mig i alla fall. Tack för smakbiten.

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette er ingen fremtidbok, det er en samtidsundersøkelse. Kun det siste kapittelet er visjonært. :)

      Slett
  7. Jag hoppas det är sant att det är på väg att bli bättre, men när man tittar på nyheterna så verkar det ju inte vara riktigt så. Tack för smakebiten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det handler vel mest om hva nyhetene velger å fokusere på?

      Slett
  8. Tack för smakbiten! Inget som tilltalar mig kanske, men man ska ha ett öppet sinne :-)

    SvarSlett
  9. Dette var en ukjent bok for meg. takk for tipset og smakebiten

    SvarSlett
  10. Ny bekantskap för mig så tack för smakbiten :)

    SvarSlett
  11. Enig med deg - denne boka likte eg godt. Ei bok til inspirasjon, og som ein godt kan lese litt i innimellom. Den gav meg også inspirasjon til å oppsøkje fleire ev kjeldene hennar, m.a. www.ted com, der det er uendeleg mange fine og inspirerande innlegg om ulike tema. Eg omtalte boka for ei tid tilbake og du kan lese omtalen min her: http://ukjentterreng.blogg.no/1374566651_raushetens_tid.html. Ønakjer deg ei inspirerande og god leseveke :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, så bra Aina. Jeg googlet opp blogganmeldelser, men fant ikke din, men nå skla jeg linke den til.:) Jeg oppdaget også ted.com gjennom boka, som det viste seg at også min sønn så en del på, da jeg nevnte det. Han sendte meg noen interessante linker derfra.:) Takk i lige så - fin uke til deg også.:)

      Slett
  12. Denne boka er bare så fin! Jeg blir glad hver gang noen oppdager den og skriver om den, rett og slett!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, så enig, så enig.. Fin bok å ha i samlingen.:)

      Slett