søndag 27. april 2014

UPERFEKT av Brene Brown

Flink pike? Flink gutt? Perfeksjonist? Udugelig? For tynn, for tykk, ikke god nok? Skamfull, men vil ikke innrømme det, eller du vet ikke hvor mye det styrer deg, egentlig? Eller hvor mye det styrer mannen din, kona di, kollegaen din, sjefen din, samfunnet?  Brene Brown har forsket på skam i 12 år, og har nå skrevet en bok om det som nå er utgitt på norsk.


Uperfekt er en interessant bok basert på Browns forskning. Det at boka er basert på forskning gjør at den blir noe mer og annet enn en vanlig selvutviklingsbok fra "over there".

Brown har intervjuet 1280 informanter, både kvinner og menn, og brukt en kvalitativ metode kalt Grounding Theory , noe hun forklarer i eget kapittel for interesserte bakerst i boka. Selv synes jeg det er interressant med tanke på mitt kommende masterstudie i sosialt arbeid. Men poenget mitt er egentlig å si noe om at det er en omfattende studie hun har bak boka og teoriene sine.

Uperfekt tar opp temaer som sårbarhet og skam. Skam snakker vi vanligvis ikke om, men det styrer veldig mye av våre handlinger.  Mange blir oppdratt med skam, mange familier, skoler og arbeidsplasser lider under det. Det er interessant å se at skam innebærer så mange ting, og forskjellige ting for kvinner og menn. Skam er knyttet til de fleste områder, spesielt utseende, penger, partner, arbeidsliv, om å ikke være god nok, pen nok, tynn nok, rik nok etc etc..  Samfunnet vårt er preget av en .."aldri nok"-kultur, mener Brown. Menns skam er knyttet til maskulinitet, det å ikke være svak. At dette fortsatt henger så sterkt i var en overraskelse for meg, men hennes forskning viser at noe av det værste for menn, er å være svake.

-"-når vi ikke erkjenner på hvilken måte og hvor vi er ømfindtlige, løper vi en større risiko for å bli såret." (s.51)

Brown skriver også mye om sårbarhet, om sårbarhetens våpenlager (forsvarsmekanismer), og at hvis vi skal bli hele mennesker må vi tørre å vise sårbarhet før vi kan utvise stort vågemot.  Motsatsen er likegyldighet og mangel på engasjement. Hun mener det er skammen som ligger under for mangel på engasjement, og det er den vi må tørre å oppdage og gjøre oss motstandsdyktige overfor.  Motstandsdyktighet mot skam er et sentralt begrep som en vei videre i hennes bok. Brown tar til orde for en rehumansiering av utdannelse og arbeid.  Ledelse og organisasjoner vies et eget kapittel i boka, likedan et for område familie og omsorg for barn.

" Ja, det er tøfft å snakke om skam. Men den samtalen er ikke på langt nær så farlig som det vi skaper med tausheten vår! Alle opplever skam. Alle er redde for å snakke om den. Og jo mindre vi snakker om den , desto mer opplever vi den." 
Vi må være sårbare  hvis vi vil ha mer mot, hvis vi ønsker å utvise stort vågemot.  Men som jeg sa til Harry Potter-vennen min - hvordan kan vi gjøre oss synlige hvis skammen har gjort oss livredde for hva folk kan komme til å mene om oss? " ( s. 70)

Brown viser til mange interessante sider i boka si. Blant annet trekker hun frem krigsveteranene som USA har mange av. Hun skriver at soldater er opplært til å stenge av for sin sårbarhet for  kunne gå ut i krig. Derfor sliter svært mange etter krigen også, spesielt fordi det ikke har vært noe apparat som har tatt deres følelser og traumer på alvor i ettertid. Det er høy selvmordsfrekvens hos krigsveteraner, noe man også kan finne hos andre harde yrker, som advokater, innen finans og politi.

Hun skriver også om flere områder i Sårbarhetens våpenlager, og kaller dem skjold som : frykten for glede, perfeksjonisme, neddoping, viking eller veiking, overdrevent åpenhet og flombelysning, sjokkbrekk, sno deg, kynisme, kritikk, kulhet og grusomhet. Disse områdene beskrives nøye og alternativer vises for å bryte med disse mønstrene. Innledningsvis skriver hun dette:

"Som barn lærte vi å beskytte oss selv mot å bli såret, forkleinet og skuffet. Vi tok på oss en rustning . Vi brukte tankene, følelsene og adferden vår som våpen; og vi lærte hvordan vi skulle fordufte, ja til og med forsvinne. Nå, som voksne, innser vi at hvis vi skal leve med mot, hensikt og tilknytning - hvis vi skal være den personen vi lengter etter å være- må vi bli sårbare igjen. Vi må ta av oss rrustningen, legge ned våpnene, stå frem og gjøre oss synlige. " (s. 110)

Uperfekt er skrevet av en professor i sosialt arbeid. Jeg er selv sosialarbeider og kjenner igjen en del tematikk i boka som temaer jeg arbeider med innenfor tilknytning og sårbarhet. Samt det å fokusere på styrker og muligheter, istedet for å tenke mangler og ikke-god-nok.  Jeg jobber spesielt med disse temaene når jeg holder kurs for og utreder potensielle fosterforeldre. Denne boka går imidlertid mye mer generelt til verks og er allmengyldige, da den berører livet til hver enkelt av oss. Som enkeltperson, en del av en familie, venneflokk, klasse, arbeidsplass, samfunnsmedlem----

Jeg kunne sitert og referert mye mer, men det er så mye å ta av her, at jeg anbefaler deg selv å lese boka. Om den virker tung så ta et kapittel nå og da. Boka er dessverre tildels skjemmet av dårlig oversettelse og tidvis tungt språk, men innholdsmessig er den verdt det. Leser du godt engelsk, kan antageligvis originalen være å foretrekke. ( Daring greatly)

Kapitlene om å rehumanisere arbeid og utdanning , samt helhjertet foreldreinnsats og det å våge å være de voksne vi ønsker at barna våre skal bli var spesielt interressant og befriende lesing.


" Hvem vi er og hvordan vi samhandler med verden, har mye større  betydning for hvordan barna våre kommer til å klare seg, enn alt det vi vet om oppdragelse." (s. 215)


Mer om boka HER og HER
Boka er kjøpt.

Om forfatteren:
Brene Brown, forsker og professor i sosialt arbeid ved University of Houston Graduate College of Social Work. Hun er kjent for sine innlegg på TEDHouston, fått flere priser for sin undervisning og skrevet flere bøker. Hennes hjemmeside HER



Browns innlegg på TED Talks om skam



Brene Brown: Uperfekt, 230 s + litteraturliste

Cappelen Damm 2014


Vil du lese smakebiter fra andre bøker kan du ta en titt inn i Maris søndagspalte Smakebit på søndag i bloggen Flukten fra virkeligheten.


Og litt musikk her med Talk Talk med Such a shame:


Ha en fin  skamfri  sårbar søndag.:)


40 kommentarer:

  1. Intressant bok, men det hade varit mycket mer intressant med en likadan bok som handlar om oss i Norden. Vi är trots allt ganska olika de i USA, speciellt när det gäller vad som är viktigt i livet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tenker faktisk at mange av de tingene som stod på lista for jentene(i foredraget) er veldig likt ihvertfall slik det er i Norge. Det samme gjelder statusjaget og penger, penger, penger, penger(til hus, hytte/leilighet på fjellet eller ved sjøen, ny bil. Dette med at utseende er så utrolig viktig, man må være perfekt. Dessverre når man ser en del eldre tenåringer og jenter i 20 åra forstår man at det finnes et press et sted, gjerne innen i fra en selv i form av skam. Man skal gjerne ha langt flott hår, være veldig brun, sterk og slank. Så listen for jentene følte jeg kan stemme godt for en del.

      Slett
    2. Hei Monika. Ja det er mulig det, men jeg følte ikke at dette ikke handlet om oss, Norge. Det eneste jeg stusset på var at det å være svak er den værste skal for en mann.. Men jeg forhørte meg med unge menn her (i Norge er det mange unge myke menn som som triller barenvogner, skifter bleier på unger og deler på omsorgen etc) og de bekrefeter det- - Hvem vil ligge med en pyse? Liksom.. er svaret jeg får. Hvem vil ha en gubbe som gråter hele tiden.. Så spørsmålet er vel hvordan man definerer svakhet. Pyser og sveklinger vil ikke menn i Norge være heller..Det er skammelig. I tillegg synes jeg det er like mye fokus på å være flink, pen, tynn, frisk, trene mye etc iNorge. All fokus på dette i medier og rundtomrkring speiler dette. Det er mye fokus i Norge på den perfekte boligen , den perfekte jobben, den perfekte kroppen, de perfekte barna, den perfekte oppdragelsen etc etc.. Utrolig mange faller utenfor i vårt rike land. Vi har svært mye rusmisbruk, overdosedødsfall på topp i Europa, enormt høyt frafall av ungdom i videregående skole, meget høyt antall uføretrygdegde. Tiltak NAV setter inn for å folk ut i arbeid virker dårlig…. (kan det være fordi arbeidslivet ikke vil ha folk som ikke funker og presterer 100 prosent og vel så det? ) Nuvel, man kan spørre seg hva dette skyldes.. Brene Brown er inne på noe vesentlig tenker jeg.. Jeg vet heller ikke om våre verdier er så forskjelige fra de i USA, ikke utfra de amerikanere jeg kjenner.. selv om USA er et meget mangfoldig land , - det skal sies. Og Norge adopterer mye fra USA.. alt fra Botox , Hollywoodfilmer til treningskonsept..

      Slett
    3. Til Mari over her, ja helt enig.:) tenekr bare på alle de ukebladforsidene og avisforsidene som slenges ut mot oss hele tiden om akkurta det du nevner..Presset er stort, og det starter tidlig.

      Slett
    4. Jeg ser vi har ganske lik oppfatning av akkurat dette, Anita :) Kanskje er vi forskjellig fra Sverige på dette området?

      Slett
    5. Ja, vi er nok det. Mulig vi er ulike svenske her, hva vet jeg. Vi er jo medlem av Nato.,)

      Slett
  2. Spennende og annerledes smakebit - eller smakebiter får en kanskje si. Ønsker deg en flott søndag :)

    SvarSlett
  3. Dette var en utrolig grundig og fin omtale av boka. Las en del slike bøker da jeg var i jobb, (rektor på videregående skole) Nyttig og viktig kunnskap da, men som du sier, det er allmenngyldig kunnskap, for alle og enhver. Ha en fin søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Åslaug! Ja, dette er allmengyldig, og veldig helhetlig lagt frem. Fos oss som jobber med folk kan den være nyttig som faglitteratur like så mye som personlig egenutviklingslitteratur. Ha en fin dag du og..)

      Slett
  4. Nu fick du mig verkligen att bli nyfiken på det här ämnet. :)

    SvarSlett
  5. Det låter som ett intressant ämne, men också som en bok som jag inte kommer att läsa. Men tack för inblicken :)

    SvarSlett
  6. Mycket intressant. Har själv jobbat med att mildra skamkänslor inom socialt arbete och det är en viktig uppgift, speciellt när man arbetar med barn. Tack för smakebiten.

    SvarSlett
    Svar
    1. Absolutt, da har vi felles erfaringer der.. Mange barn jeg jobber med er påført mye skam og traumer, mer enn de fleste..

      Slett
  7. Interessant at skamfølelse styrer så mye av livene våre, og at vi tar i bruk så mange ulike forsvarsmekanismer for ikke å vise sårbarhet. Denne boken noterer jeg meg, for min egen del og fordi jeg tenker det er viktig å være bevisst på i møte med barn. Takk for tips og smakebit, ha en fin søndag :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, fordi man tror sårbarhet er synonymt med svakhet, men det er det jo ikke.. Tvert i mot må vi være sårbare for å tørre å vise vågemot …og det er det vi vokser på. Flott at du likte tips og smakebit. Ha en fin søndag videre Birthe.:)

      Slett
  8. Intressant, tycker jag. Tack för smakbiten och ha en fin söndag.

    SvarSlett
  9. Dette var en fin og grundig anmeldelse,Anita! Jeg ble veldig nysgjerrig og kjente at jeg ville vite enda mer, boken noteres. Tusen takk for smakebiter og boktips! Ha en fin søndag:-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig. Så fint at du fikk lyst å lese denne.:) Fin søndag til deg og Beathe.:)

      Slett
  10. Du fikk meg interessert også. "Å våge å være den voksne vi ønsker at barna våre skal bli..." høres ut som en bedre ide enn å leve til skrekk og advarsel :-) Ha en fin søndag i finværet! - litt misunnelig hilsen fra Finnmark - 5 grader og gråvær.

    SvarSlett
    Svar
    1. Absolutt Karin. :) Kapitlet om foreldre og barn var spesielt god lesing. Hun tar også opp det med sammneheng mellom liv og lære- At foreldr elever sine verdier , ikke bare forfekter dem.. det hjelper lite å kreve av ungene at de skal holde seg unna rus, hvis de selv driver og forteller ungene "artige fyllehistorier" fra ungdomstiden (eller forteller slike ting mens ungene hører på) feks.. Det de da sier er at dette var kult… og ungene vil jo være kule.. med mer I dag er det enda sol her ja, men fra i morgen blir det visst andre boller..

      Slett
  11. En flott anmeldelse, Anita! Jeg ble helt trollbundet av forfatterens foredrag tilslutt der, en dyktig dame. "I know it’s seductive to stand outside the arena, because I think I did it my whole life, and think to myself,I’m going to go in there and kick some ass when I’m bulletproof and when I’m perfect. And that is seductive. But the truth is that never happens."

    Jeg har lagt inn boka på min ønskeliste på Goodreads, for jeg tror skam er noe det er viktig at vi er oppmerksomme på. Ha en flott søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Mari! Så bra at du ble nysgjerrig på boka og temaeet. Hennes Tedtalkinnlegg om Sårbarhetens kraft er enda mer hørt … bare søk henne opp. Fin søndag til deg også Mari.:)

      Slett
    2. Det skal jeg jammen meg gjøre :)

      Slett
  12. Väldigt intressant och viktigt ämne. Känns som en bok som man bör läsa. Gör en notering om den. Tack för tipset och smakbiten! :)

    SvarSlett
  13. Det låter verkligen som en intressant bok och en som jag nog borde läsa. Tack för smakbit och tips :)

    SvarSlett
  14. Spennende; både smakebiter og omtaler!
    Jeg kunne egentlig tenke meg å lese den, men huff; jeg mister så lett konsentrasjonen hvis språk og oversettelse halter... Jeg driver og klorer meg gjennom ei bok som passer til den beskrivelsen nå, og jeg må i det minste fullføer den først, så får vi sjå!!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra det fenger.. du kan jo prøve å høre på TED-innleggene hennes først? Jeg slet litt med motivasjonen i starten selv på denne boka, men den kom seg.. Leser du på engelsk , kan det hende det funker bedre..

      Slett
  15. Dette høres ut som en bra og viktig bok som jeg bør notere meg. Ha en fortsatt fin søndag :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jepp, det må du vettu.:) Takk I lige så Lene.

      Slett
  16. Vilket intressant ämne. Tack för smakbiten. :)

    SvarSlett