søndag 30. november 2014

Fra jorden roper blodet av Birger Emanuelsen

Fra jorden roper blodet er en stillferdig, men likevel dramatisk roman om Tallak. Tallak har vokst opp på en gård litt utenfor allfarvei sammen med faren sin. Etter farens død er han tilbake på gamle trakter, skadeskyter en reinsdyrbukk og søker seg til stølen som faren har leid ut til en jeger. I det som skjer, ser han også tilbake, på tiden som barn, forholdet til faren, mora, bygda. Dette er en roman med vakre naturskildringer og antydninger til familiehemmeligheter, hvor det usagte ligger som en småekkel skumring gjennom hele historien.


Gjennom tilbakeblikkene får vi gradvis glimtene av hvem Tallak var, hvem faren var, hvordan forholdet mellom dem var. Om den ensomme gutten Tallak som savner en mor, om Elisabeth, læreren, som forsøker å være en slags erstatning, om faren som gjør så godt han kan. En far som forteller historier, skremmende, morsomme, historier som binder dem sammen. Om slitet på gården, arbeidet som edler mannen, angsten når faren blir syk.

Dette er en sterk roman på mange måter. Og jeg drives fremover i lesingen fordi jeg blir nysgjerrig på hva det er med faren og Tallak, hva ligger hemmeligheten i, hva skjedde med mora. Naturskildringene er vakre. Jeg ser bildene godt for meg. Jeg føler med Tallak og med faren.

Svarene får vi ikke før på slutten av boka. Slutten er også dramatisk. Tallak og Henrik, som leier stølen, drar ut i den kalde vinterdagen for å lete etter den skadeskutte bukken. Og Tallak som ikke har noen å være nær, føler en slags nærhet til Henrik, men det fremkaller også et sinne i ham. Mange års trykk ligger og ulmer, hvordan vil han håndtere det?

Jeg skal innrømme at bøker med typiske maskuline sider som jakt og gårdsdrift i utgangspunktet ikke appelerer til meg, så det tok litt tid før jeg kom i siget på denne romanen. Det er også mye mørke her, og det tok meg litt tid å komme gjennom . Flere ganger måtte jeg lese sider om igjen. Det gjaldt også slutten av del 3, om Tallak og Henrik i fjellet. Hva var det egentlig som skjedde?

Det som gjorde at jeg kom meg gjennom var det gjennomført velskrevne, fine språket, samt skildringene av natur og forholdet mellom Tallak og faren først og fremst, men også Tallak og faren i relasjon til de andre.

Emanuelsen har ikke gitt oss en ferdigtygd roman, men han kan kunsten å fortelle en historie med antydninger, hentydninger, noe å spekulere på, som sitter i en god stund etter at du har lest boka.

Jeg leste forleden en tekst av Ingvar Ambjørnsen om De nye stemmene, debutantene, om at få av årets 36 debutanter vil stå igjen som forfatter om 10-15 år. De fleste gir seg etter tre bøker. Det tar tid å bygge forfatterskap. Men noen utmerker seg tidlig.  Jeg tenkte på denne teksten og det Ambjørnsen skriver om når jeg leste denne boka. Er Emanuelsen en av de som står igjen, som vi vi kan regne med om 10-15 år? En av dem som blir stående igjen norsk litteratur? Det må være en grunn til at jeg tenkte slik. Mannen skriver jo utrolig godt, og det er noe urnorsk klassisk over denne romanen, noe ganske annerledes enn mye av det andre som skrives av nye forfattere for tiden.

Her er en liten smakebit:
    " Tallak slapp sekken ned på skuldrene og følte seg lettere. Han begynte å gå, men da han hevet hodet, så han at Henrik sto og vinket ham til seg.
    Det var en enslig ravnefugl som kretset over vidda foran dem, den første oppmuntringen de hadde hatt på flere kilometer. At ravnen fløt rundt der oppe, trenget naturligvis ikke å bety noe, kanskje var den bare på vift, men i mangel av noe annet tok det det som et godt tegn. Kanskje lå dyret i den retningen de var på vei." ( s. 166)

Siden det er søndag i dag, legger jeg innlegget inn i spalten Smakebit på søndag i Maris blogg Flukten fra virkleigheten. Du kan finne andre smakebiter fra andre bøker der også. Ta en titt da vel.:)

Mer om boka HER . På forlagets side er det også linker til intervjuer med forfatteren og snutter av anmeldelser. Forfatterens hjemmeside

Birger Emanuelsen er født 1982 og debuterte med novellesamlingen Riket er ditt i 2012. Han har bl.a. studert litteraturvitenskap på NTNU, og arbeider som redaktør i Cappelen Damms fagbokavdeling.  Har arbeidet som journalist og i Leger uten grenser. Vokste opp på Tromøya  ved Arendal.

Andre bloggere:
Tine sin blogg - veldig entusiastisk
Lines bibliotek- intervju med Birger Emanuelsen om boka og forfatterskapet
Groskro- vakkert skrevet

Aviser :
Dagbladet- for deg som har betalingsløsning, men jeg rekker å lese at også de, som flere på Bokelskere.no blant annet.  nevner David Mann  i forbindelse med Birger Emanuelsen
Aftenposten- : "Merk deg navnet, Birger Emanuelsen. En mer enn en solid annenbok.".Forøvrig sammenligner de ham ikke med Vann, men med Merethe Lindstrøm, ifm taushetens konsekvenser.


Takk til forlaget for leseeksemplaret.


Foto: birgeremanuelsen.com


Birger Emanuelsen: Fra jorden roper blodet, 222 s
Tiden norsk forlag 2014


*Aktuell kandidat for nominering til bokbloggerprisen 2014

30 kommentarer:

  1. Sannelig får du lest litt forskjellig - jeg er visst nokså ensporet i bokvalgene mine jeg....

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg har lagt meg i selen for å lese mye og bredt norsk samtidslitteratur i år.:)

      Slett
  2. Takk for smakebiten og en god omtale av boken. Leste også artikkelen til Ambjørnsen. Interessant å lese hans tanker. Det er noe jeg, en novise innen det meste innenfor litteratur utenom å lese, ikke ha tenkt på før.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk selv Tone.:) Ja, saken til Ambjørnsen var interessant å lese.. Så mange som gir ut en bok, to bøker, tre bøker, likevel et nåløye som kommer gjennom av alle manus som kommer til forlagene.. Av disse som blir utgitt, så få som blir forfattere over tid-- Fordi det tar tid å slå gjennom, tid å bli kjent, --

      Slett
  3. Det där verkar vara den typen av bok som kan bli hur bra som helst om allt görs på ett bra sätt, men samtidigt väldigt dålig om författaren inte lyckad. Här låter det ju som att det blev bra :)

    SvarSlett
  4. Tack för smakebiten och trevlig advent

    SvarSlett
  5. Jøss! Denne boka og forfatteren har jeg aldri hørt om før, men du skriver på en måte som får meg til å få lyst til å lese boka. Veldig god omtale! Høres ut som en bok i min gate!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra at du blir fristet. Vanskelig å få med seg absolutt alt av utgivelser selv om man følger godt med.. Og takk for rosende ord.:)

      Slett
  6. Låter som en bok med mycket stämning. Gillar omslaget. Tack för smakbiten och ha en fin dag.

    SvarSlett
    Svar
    1. JA, stemning er et dekkende ord.. Takk i lige så.:)

      Slett
  7. Det ustabile internettet slukte min lange kommentar, så jeg nøyer meg med å sende avgårde en "fin smakebit!" og takk for linking. Glad du likte boken og ser forfatteren for deg som en mulig kandidat til "en av de store" sett med historiske øyne.

    SvarSlett
    Svar
    1. ER det nettet på båten? Ja, det varierer sikkert.. Bare hyggelig. :) Gode forfattere bør frem i lyset.:)

      Slett
  8. Interessant om bok og forfatter! Absolutt en bok jeg vil plukk med meg fra biblioteket - etter jul. Ha en nydelig søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Husk bobklogerprisnominering og lesing av de gode bøkene i tide, da Åslaug.;) Takk i lige så.:)

      Slett
  9. Navnet hans er på en måte så "gammeldags" at jeg rett og slett ikke hadde fått med meg at dette var en ung mann :-) Jeg har smugtittet litt på boken, og håper den skal bli del av desemberlesning. Men når sant skal sies har jeg nok for mange bøker til at jeg rekker over alle :-) Ønsker deg en fin adventssøndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe… ja, det kan du si. Han er like ung/gammel som min førstefødte.. Man må gjøre knallharde prioriteringer ang bøker ja , sjakktrekket er å velge de gode..og denne er en god kandidat (hvis man er opptatt av fristen til bokbloggerprisnominering da) Fin søndag til deg også. Skal finne frem stjerna snart,men har sittte og lest ut Kaldhols Lodz-bok..:) God den også.:)

      Slett
  10. Tack för smakbiten! Låter som en intressant bok. :)

    SvarSlett
  11. Tack för smakbiten. Undrar hur många bra böcker man missar genom att de först verkar avskräckande genom tema etc (jakt t.ex.)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det har du rett i. Man kan miste mye hvis man ikke beveger seg ut av den vante komfortsonen..:)

      Slett
  12. Jeg lar meg friste av bokas tittel og din omtale og bestiller boka på biblioteket :) Minner han om Per Petterson?

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra! Tja, godt spørsmål… må tenke..På en måte ; i beskrivelsene av det jordnære, samværet mellom menn, far-sønn, det tause, de få ordene-- naturen og jorden, bygda.. Men Emanuelsen har også med mer, fablene, historiene, de gamle mytene som han knytter inn- jeg vet ikke om jeg bruker rett ord, men på en måte blir det noe evig, noe metafysisk han bringer inn, noe utenfor oss selv.. Akkurat det med historiene og hvordan han bruker dem har jeg ikke skrevet noe særlig om i innleget, rett og slett fordi jeg ikke helt vet hvordan jeg skal gjøre det, eller hva jeg egentlig mener om det.. Jeg har litt problemer rmed å la meg fenge sånn umiddelbart av gamle legender og myter i det skrevne ord. Muntlig så får de en annen funksjon, og jeg kan godt se for meg hvordan det virket inn på Tallak når faren satt og fortalte sønnen disse historiene..

      Slett
  13. Tack för smakbiten! Ha en fortsatt trevlig söndag.

    SvarSlett
  14. Låter inte riktigt som min typ av bok, men tack för smakbiten :)

    SvarSlett