søndag 8. mars 2015

Brødrene Vega av Lars Lenth - et fyrverkeri av frodig fantasi, spenning og humor

Lars Lenth er et nytt litterært bekjentskap for meg. Han har visstnok skrevet flere bøker, sakprosa og skjønnlitteratur, som Den norske  pasienten, som jeg i det minste har hørt om. Lenth er også kjent som fluefisker, blant annet sammen med Bård Tufte i NRK-serien på fisketur, og han har vært musiker i programmet Åpen Post.  Jeg vet ikke hvorfor Lenth har skrevet denne miljøthrilleren om en kynisk oppdrettsnæring, men ut fra hans interesse for natur og fluefiske antar jeg det ligger en genuin økologisk interesse bak, ikke kun pur skriveglede. Selv om det er helt tydelig at det også ligger bak. Maken til morsom, spennende og velskrevet roman i denne genren skal man lete en stund etter.


Brødrene Vega består av Torvald, Einar og Gunnar. Torvald og Gunnar driver et oppdrettsanlegg utenfor Brønnøysund, mens Einar er politimann, med askjer i anlegget. De tre Vega-brødrene har tjent seg søkkrike. Gunnar driver også med tvilsom turisme for utlendinger som vil jakte på nordiske ville dyr. Hovedaksjonær Axel Platou sitter i Oslo, og blir nervøs da en av merdene blir sprengt av en miljøterrorist.  200 000 laks er på flukt ut i fjorden.
Platou ber sin gamle venn Leo Vangen, nå advokatfullmektig, om å ta turen opp til Brønnøysund for å sondere terrenget, luske rundt og prøve å finne ut av hva som skjer.
Vangen sier motvillig ja, men får godt betalt og alle utgifter dekket og reiser med Widerøeflyet direkte, i laber valiumrus.
Vangen blir snart kastet inn i en sak med flere forviklinger og store konsekvenser. Det blir begått alvorlig miljøkriminalitet ved anlegget. Noen skyr ingen midler for å tjene penger, holde utgiftene nede og begå ulovligheter. Anleggets marinbiolog Liv Kongevold har moralske kvaler, og lekker informasjon til sin venninne, dyrevernaktivisten Erna Solbakken, som igjen har hyret miljøaktivister fra Oslo. I tillegg møter vi andre sære skruer i byen , men også innerst i en fjordtarm.

Lenth skriver særdels godt , lett og flytende, også om hva oppdrettsnæringen bruker av midler for å fjerne lakselus, om hva foret består av, hvordan det produseres, om konsekvensene, og problematiserer en næring i stor vekst som vi vet altfor lite om de langsiktige konsekvensene av, mens både politikere og andre tier.

Det er ting jeg begynner å undrer meg over, som om Arne Hjeltnes virkelig skal ha dratt på en ren markedsføringsturne til utlandet for å selge inn norsk oppdrettslaks for gode honorarer. Leser jeg nøye så ser jeg jo at det er romanfigur Axel Platou som står bak, så da er det nok fiksjon, men hva om våre kjendiser virkelig brukes slik? Hvem vet.. Jeg undrer meg noen ganger over hva som er fakta, og hva som er fiksjon . Mye av det som skrives gjør meg nysgjerrig på å finne ut mer, men vil jeg finne sannheten noe sted? På hjemmesiden til forfatteren ligger det noen artikler om miljøgiftene som nevnes, så dette er nok basert på reelle kilder. Noen vil nok hevde at mye av dette har en slagside til miljøforkjempere som overdriver og er mot hele næringen, som for eksempel bransjemagasinet Ilaks gjør i sin anmeldelse av boka her. Men noe annet er det vel ikke å vente fra den kanten.

Å problematisere forholdene i norsk oppdrettsnæring er nok å be om juling. Det kan man ane hvis man har fulgt med i media om tematikken. Kritiske røster blir kjapt sablet ned med at alt er under kontroll, fisken er næringsrik og god, den er ikke full av miljøgifter som noen påstår, den ødelegger ikke den naturlige fiskebestanden  etc etc..selv om lakselus og rømminger er problemer de ikke kan nekte for. I mitt hjemfylke så står oppdrettsnæringen høyt i kurs. Her finner du noen av landets største oppdrettskommuner. Og vi prøver å følge med.

Foruten miljøtemaet, så er boka fantastisk velskrevet og morsom. Lenths penn flyter godt og lett, replikker og situasjoner sitter som skudd, karakterene er godt tegnet, om enn  karikerte, men det er en del av pakka som denne boka er. Det er helt tydelig at forfatteren bobler over av frodig fantasi. Jeg hadde også glede av de popkulturelle og litterære referansene boka er krydret med. Her harseleres det også over gamle avdanka skukkete artister fra 70-tallet som gjør comeback på norske festivaler blant annet. Bee Gees og Bruce Springsteen er artister som ofte nevnes. Men i andre sammenhenger enn festivaler.

Uansett hvilket forhold du har til norsk oppdrettslaks, så er denne boka en fryd å lese. Og er du som meg, opptatt av både miljø, naturvern og ren mat, mister du kanskje enda mer lyst til å spise norsk oppdrettslaks.

Her er en liten smakebit fra boka siden det er søndag:
"Den unge mannen kjente hvordan kinnene glødet, hvordan det knyttet seg i magen og kriblet i huden når han tenkte på det. Han prøvde å skyve det bort, forsøkte å fokusere på den dramatiske naturen rundt ham, på eventyret som lå foran ham, men var ute av stand til å styre tankene over på noe annet. Den gamle helten Frederic Hauge i Bellona hadde kastet islenderen og soldt rumpa si til oppdrettsnæringen for en tier. Nå satt han i dress og slips og bablet om Tesla-biler mens de norske fjordene var i ferd med å maltrakteres for godt av en gjeng skruppeløse vandaler.
   Noen måtte ta grep.
   Noen måtte sette laksene fri.
   Den spedbygde gutten ble varm innvendig når han tenkte på alle fiskene som nå var på rømmen. han hadde befridd dem fre et grusomt og uverdig liv i fangenskap, og samtdig påført NorFish et betydelig økonomisk tap. (s.24)


Takk til forlaget for leseeksemplaret.
Mer info om boka fra forlaget HER
Lars Lenths hjemmeside Forfatteren er født i 1966. Mer om ham og forfatterskapet på wikipedia

Anmeldelser:
Aftenposten

Foreløbig ingen bloggere som har omtalt boka, som jeg kan finne..

Boka har også mye til felles med Kjell-Erling Bardals Et blått sjal av bly som kom i fjor. Da med tanke på den sprelske humoren, fantasien, saftige replikkene, situasjonskomikken, bildene jeg får i hodet, nord-norsk spenningsdrama (Bardals eventyr befinner seg i nabokommunen Sandessjøen). Likte du den , liker du nok denne. Liker du denne, liker du antagelig Bardal roman også.




Lars Lenth: Brødrene Vega, 296 s

Kagge forlag 2015


Vil du lese smakebiter fra andre bøker, ta en titt inn i Maris blogg Flukten fra virkeligheten da vel. Ha en fin søndag::)

40 kommentarer:

  1. Dette hørtes overraskende spennende ut, Anita! Selv om jeg nok ikke var fan #1 av fisketurprogrammet til Tufte Johansen ;) Når det gjelder etikk, skikk og bruk også videre - går det da an å sverte et ikke fiktivt menneske med usannheter i en roman? Jeg tenker på det du skrev om Hjeltnes. Bør man ikke da være rimelig sikker på at det man skriver enten er sant, og man har bevis, eller helt tydelig klar på at dette er oppspinn fra ende til annen?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, den er…Jeg så litt på de fiskeprogramma da de var i Argentina, men ellers synes ikke jeg det er så gøy å se på folk som fisker heller. Selv om fyrene er aldri så morsomme..
      Jeg også tenkte det Mari,ang eksemplet med Hjeltnes- men siden jeg ikke har hørt det før, så begynte jeg å lure.... Jeg måtte lete opp eksemplet igjen, og det står at det er næringen etter forslag fra Platou (hovedaksjonæren) hyrte Hjeltnes til å reise rundt for å reklamere for den sunne laksen… I og med at det er romanfiguren Platou som gjør det, så er det vel fiktivt nok. Han har brukt Bob Geldof på en lignende måte.. Men det er romanfigurene som bruker disse virkelige folka, ergo går det vel innefor det tillatte..

      Slett
  2. Og gratulerer med dagen :D

    SvarSlett
  3. Helt ukjent bok for meg. Takk for smakebiten!

    SvarSlett
  4. Låter som en intressant bok! Tack för smakebiten!

    SvarSlett
  5. Låter helt otippat som en spännande bok :) Jag har ofta lite problem med att läsa fiktion som samtidigt innehåller en del fakta, då vet jag inte vad jag ska tro på :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har det noen ganger slik ja, og det var litt sånn her til tider. Husker at jeg også måtte fundere litt over Dan Browns Da Vincokoden da den kom..

      Slett
  6. Tack för smakebiten, jag vet inte men när det är fiskar på bokomslaget då vill jag inte läsa. Nästan som en fobi, måste nog övervinna den.

    SvarSlett
  7. Gratulerer med dagen Anita, og takk for supert lesetips! Har lest noen miljøthrillere og de er veldig lærerike og ofte også fengslende. For 13 år siden jobbet jeg i et firma som solgte oppdrettslaks, men nå spiser jeg det ikke i det hele tatt. Gleder meg til å lese denne boken :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Tine.:) Likte du Bardals nord-norske krimodysse, liker du nok denne.. med tanke på natur, miljø, sprelsk humor, harselering med det ene og det andre..
      Når det gjelde rmiljøtemaet i thrillere har jeg ikke lest så mange . Har Chimera av Nygårdshaug liggende, og har lest Mengele Zoo- men de er annerledes enn denne.. Denne er vel kanskje mer satirisk enn Nygårdshaug sine..
      Har du noen gode anbefalinger på område miljøthriller?
      Jeg har spist mindre og mindre oppdrettslaks jeg også egentlig.. Sjelden jeg kjøper det, med unntak av litt røykelaks nå og da til jul og sånn.
      Blir jo skesptisk av alt man leser, det samme med alt vi har lest om kyllingen i det siste.
      Helst bør man vel holde seg til økologisk, men det ofte dyrere og værre å få tak i når det gjelder fiks og kjøtt i alle fall..

      Slett
    2. Eller bli vegetarianer. veganer.. ?

      Slett
  8. Tack för smakbiten. En bok att ta reda på lite mer om!

    SvarSlett
  9. Tack för smakbiten. Ingen bok jag hört talas om tidigare.

    SvarSlett
    Svar
    1. Den er helt ny, så det er ikke så rart..

      Slett
  10. Det låter som en intressant bok. Om man på ett bra och insatt sett kan kombinera en spänningsroman med ett aktuellt samhällstema brukar ju det väcka debatt. Sen kan balansen mellan fakta och fiktion bli lite frustrerande. Men jag brukar gilla böcker som får mig att söka vidare.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant. Jeg synes det er en flott måte å bruke skjønnlitteraturen på. Forfatteren må ha truffet en nerve siden han blir slaktet, ja litt latteliggjort/ufarliggjort, i bransjebladet Ilaks med denne boka..;)

      Slett
  11. Verkar som en spännande bok, men jag hade aldrig trott det baserat på ämnet. Tack för smakbiten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Utrolig hvilke temaer man kan putte inn i spenning/farse-form.:)

      Slett
  12. Takk for smakebiten, denne hadde jeg ikke hørt om før.

    SvarSlett
    Svar
    1. Den er helt ny, kom for ca en måned siden.

      Slett
  13. Tack för smakbiten. Den boken har jag inte hört talas om tidigare. Ha en fin dag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det,.Den er helt ny, kom for ca en måned siden.

      Slett
  14. intressant smakbit! tack för den!

    SvarSlett
  15. Det hørtes virkelig ut som en spennende bok selv om hverken oppdrettsnæringen eller fluefiske interesserer meg. Men det hørtes ut som det var nok forviklinger her til at det ble spennende likevel. Det skulle ikke forundre meg det spor om norske kjendiser dro til utlandet for å fremme norske produkter. De gjør jo så mye annet rart for penger :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Du trenger ikke være interesser i fisk og oppdrett for å ha glede av denne, tror jeg.. Sant det du sier, hvor lett folk lar seg kjøpe av penger..

      Slett
  16. Spännande ämne. Tack för smakbiten :)

    SvarSlett
  17. Spännande smakbit, tack för den! :)

    Blev lite tokigt med den tidigare kommentaren. Sidan laddas av någon konstig anledning om på nytt hela tiden, var ju inte direkt någon smakbit upptäckte jag lite försent.... ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Skjønte at de var noe som ikke stemte, lol..

      Slett
  18. Lenth husker jeg fra TV-programmet som jeg så alle episodene fra. Oppdrettsnæringen inn i krimverden. Tenker det er litt av hvert som også foregår der. Alle steder en kan tjene gode penger fristes det til at folk tar snarveier. Første gang jeg hører om romanen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er det nok, så mye penger som er i omløp, og mye vil ha mer.. Boka er helt ny, så det er ikke rart du ikke har hørt så mye om den enda..:)

      Slett