søndag 29. mars 2015

Krakow av Aasne Linnestå

For et par uker siden var jeg i Krakow tre dager. Jeg bruker vanligvis å lese bøker fra steder jeg reiser til, men glemte det denne gangen. Men det er fint å lese bøker fra steder man har vært på også, så derfor oppsøkte jeg biblioteket etter å ha fått noen tips på facebook om bøker med handling fra Krakow. Den de hadde inne på biblioteket var norske Aasne Linnestås lille roman fra Krakow. En liten trist bok om sorg, med fine miljøskildringer fra byen.


Viel reiser til Krakow, byen hun studerte og bodde i noen år, før hun dro tilbake til Oslo. I Oslo traff hun blant annet Kai, som hun ble kjæreste og gravid med. Barnet døde like etter fødselen. Viel og Kai skiller lag, og Aasne holder ikke ut sorgen over jenta si og drar tilbake til Krakow, byen hun bodde i for noen år siden.
På toget fra Warszawa til Krakow blir hun kjent med Conrad.
Aasne går rundt i gatene i Krakow, tenker på jenta,  livet sitt,  sorgen  er mørk, hun er mye ikke tilstede, tankene og følelsene kan hun ikke flykte fra. Mens forholdet til Conrad utvikler seg greier hun gradvis å gi slipp og åpne seg mer og mer for ham. Hun blir også redd for å miste ham, som hun nesten ikke kjenner, som hun mistet sin datter som hun ikke rakk å bli kjent med.

Krakow er en fin liten roman, men ikke så veldig original. Den føyer seg pent inn i rekken av flere norske eller utenlandske kvinner som reiser fra en sorg, et brudd, et tap, eller en eksistensiell krise, med håp om å finne ut av ting, komme videre, komme vekk, i et annet land. Andre norske kvinner som har reist i bøkene sine:
Guro Sibeko reiser Europa rundt i  Jeg kan oppløse mørket , Viktoria Bø reiser til Praha i Teresa Birnas bortgang, Gøril Emilie Hellen reiser til Italia i Veien over klippene. Blant annet…

I Krakow går Viel i kjente gater, på kjente plasser. Hun oppsøker borgen Wavel, krysser Rynek, markedsplassen mange ganger, går langs elva Wisla, drar til Auswitch med drosje, går på kafeer, i kirker, tar buss hit og dit. Siden jeg nettopp har vært i Krakow er det morsomt med gjenkjennelsene. Men boka ellers er gansk så trist. Noe av det tristeste en kan oppleve i livet er vel å miste et nyfødt barn, selv om de ikke rakk å bli særlig kjent. Boka er således en god studie i en kvinnes dype sorg. Men det er også en bok om en vakker by og menneskene hun treffer der, om fattigdom, vennskap og medmenneskelighet.

"Kan jeg elske en jeg ennå ikke kjenner? Conrad snur seg, ligger på magen, jeg ser ikke ansiktet hans. Jeg kjente henne aldri, rakk ikke det. Allikevel har hun vært med i mange måneder nå. Hun hørte til. Det var enkelt. Sant. Forsvinner hun om jeg ikke alltid ser henne for meg? Blir hun et bilde da, kun vagt, i rekken av andre bilder? " (s. 152)




Rynek Glowny med Mariakirken i Krakow, den store markedsplassen. (foto: Anita Ness)

Har du lest noen bøker fra Krakow?

Dagbladet anmelder Krakow- vi  er ganske samstemte

Aasne Linnestå: Krakow, 164 s

Aschehoug forlag 2007

Boka er lånt på biblioteket.


Siden det er søndag kan du finne flere smakebiter av bøker i Maris blogg Flukten fra virkeligheten. Ta en titt da vel. Ønsker deg en fin påske.:)

35 kommentarer:

  1. Det låter som en intressant och gripande bok! Det brukar vara roligt att läsa böcker som utspelar sig där man själv varit. Tack för smakebiten!

    SvarSlett
  2. Låter som en tung bok, men Krakow åker jag gärna till :) Tack för smakebiten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Krakow er en flott by! Jeg vil tilbake…snart.

      Slett
  3. En sorgset vemodig och mycket fin smakbit! Tack!

    SvarSlett
  4. Så kul att läsa om platsen man varit jag har aldrig varit i Krakow. Inte ens i Polen.

    SvarSlett
  5. Fin smakebit og flotte bilder. Skulle gjerne reist til Krakow :) Hilsen Anette :)
    www.anettesbokboble.com

    SvarSlett
  6. Jag gillar också att läsa både böcker från platser jag ska resa till eller platser jag redan varit på. Krakow har jag länge vela besöka. Tack för smakbiten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det legger flere dimensjoner til reisen, synes jeg..

      Slett
  7. Tack för smakebit! Att läsa böcker vars handling utspelas där man varit ger en extra dimension till läsningen. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Absolutt.:) (ser jeg skrev det selv over her også, hehe)

      Slett
  8. tack för smakebiten! har tänkt resa till Krakow någon gång

    SvarSlett
  9. Tack för smakbiten, låter som en tänkvärd bok.

    SvarSlett
  10. Tror ikke jeg har lest noen bøker fra Krakow. Burde jo gjøre det siden vi skal innom byen så vidt i mai. Takk for tipset og riktig god påske Anita!

    SvarSlett
    Svar
    1. Har et par tre andre boktips også Tine, som jeg skal notere i mitt Krakow-bilde-innlegg når tiden kommer.. God påske til deg også:)

      Slett
  11. Virker som en bra bok! Selv om historien ikke er særlig original er temaet viktig og fint å lese om :))

    SvarSlett
  12. Det låter som en fin bok. Tack för smakbiten :)

    SvarSlett
  13. Artig å lese bøker der handlingen tar plass på steder man skal til eller har vært! Jeg prøvde å gjøre det samme da jeg skulle på backpacking i USA, men fikk bare lest om Key West ("Turtle in Paradise") og Seattle ("Hotellet på hjørnet av Bitter og Søt") :)

    Smakebiten var fin, selv om jeg ikke tror boken er helt min type litteratur :)

    SvarSlett
  14. Tack för smakbiten! Låter som en intressant och stark bok. ;)

    SvarSlett
  15. Krakow er en vakker by, jeg har lovet mannen min en tur dit engang, så kansje denne boka kan være et spark bak!
    Ha en fin påske!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, kanskje det… :) Fin påske til deg også Ingun::)

      Slett
  16. Det låter som en både fin och sorglig bok.

    SvarSlett
  17. Høres ut som en fin liten bok dette selv om selve historien ikke er spesielt original. Noterer meg boken for jeg kunne tenke meg å lese mer av denne forfatteren!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Beathe.
      Igjen en av de kommentarene som har gjemt seg i søpla eller moderingsboksen.. Beklager så mye, men jeg har ikke fått varsel, og oppdaget det tilfeldigvis i kveld.
      Har du lest boka nå?

      Slett