fredag 17. april 2015

I havet er det krokodiller av Fabio Geda - en gripende roman om enslige mindreårige flyktninger

I går kveld leste jeg ferdig denne lille boka, om den enslige mindreårige afghanske gutten Enaiatollah. Han er ti år da reisen på flukt starter, og cirka femten da han til slutt ankommer Italia for å slå seg til ro der. En reise full av farer, med smuglere gjennom Iran, Pakistan, Tyrkia, Hellas og Italia. I de siste dagene har jeg lest flere artikler i avisene om stadig nye båtlass med flyktninger som ankommer Italia og Hellas, mange mister livet underveis. Landene er hardt presset  fordi flyktningestrømmen bare øker, og nøden likeså. Vi står overfor en humanitær katastrofe, og krefter kjemper imot å ta i mot dem. Boka til italienske Fabio Geda er en av flere bøker jeg har lest og skal lese om tematikken som stadig blir mer og mer aktuell.


Enaiatollah bor i flyktningeleir med moren sin, da hun en dag forlater ham, og han er helt alene i verden, bare ti år gammel. Han legger ut på en flukt mot Italia. I Iran jobber han ulovlig på en byggeplass en stund for kost og losji, og litt småpenger til videre flukt. Flyktningene bor på byggeplassen og er helt innestengt der. En dag drar kameraten hans videre. Det gjør også Enaiatollah etterhvert. Vi følger ham på en farefull ferd gjennom Iran, Pakistan, Tyrkia, Hellas og Italia. Med hjelp av menneskesmuglere som tar pant i deres arbeidskraft kommer de seg videre.

Det er tildels grusomme skildringer den lille gutten forteller til forfatter Fabio Geda gjennom denne boka. Blant annet er vandringen over fjellene i Tyrkia i kulde i dagesvis sterk å lese om. Flere blir syke, og følget kan ikke vente, så de blir etterlatt for å dø. Når de kommer frem til kysten i Tyrkia, får de kjøpe en gummibåt som de skal ro over til Hellas med. Fem unge gutter som aldri har rodd før, flere har aldri sett havet, og de er livredde. Redningsvestene er ødelagte, og vinden skaper store bølger. En av dem blir kastet overbord og de har ikke en sjanse til å redde ham. Mat og drikke er generellt et problem under flukten. De greier å komme seg til Hellas men blir splittet. Noen blir tatt av politiet. Enaiatollah møter en bestemoraktig dame som gir ham klær og mat, og noen penger så han kan ta båten til Athen. Der bor han i en park sammen med andre ulovlige papirløse flyktninger.
Enaiatollah husker en venn fra hjemlandet som har dratt til Italia, og ringer til ham. Og drar etter ved å smugle seg selv i et hulrom i en trailer. I Italia blir han reddet av en sosialarbeiderfamilie etter å ha tatt seg frem til Roma og derfra til kompisens adresse i Nord-Italia med tog. Ikke alle er så heldige som Enaiatollah, noe stadige avisoppslag vitner om.

Romanen er enkel i formen, muntlig skrevet, men det fungerer, fordi det viktigste her er historien til Enaiatollah, en enslig mindreårig flyktning, en historie av mange i lignende situasjon. Den er basert på en sann historie.

I dag skriver også norske Aud om problematikken på bloggen sin fra Kreta. Det er sterke ord og bilder, en virkelighet vi her oppe i rike Norge sjelden møter på.

Jeg holder også på med et masteremne i Immigrasjon, integrasjon og mangfold, (eksamen i mai) og synes det er fint å lese skjønnlitteratur knyttet til emnet innimellom. Asylbarn og enslige mindreårige flyktninger har interessert meg spesielt en stund. Tipset til denne boka fikk jeg av en av foredragsholderne, Moa N. Lønning, som også viste oss et par filmer om blant annet hvordan ungdommene flyktet via trailere på havneområdene, og flukten videre gjennom Europa , som jeg virkelig anbefaler alle som bryr seg om dette å se. Den under her heter Escape from Greece, og handler  om flukt fra Afghanistan via Hellas.



Denne heter Trapped in Greece, og er litt lengre, og viser blant annet håpet om å flykte ved å gjemme seg i trailere på havneområdet. Hellas er ikke noe blivende sted, med sine enorme økonomiske problemer.



Andre bøker om temaet jeg har lest og blogget om er:
Barsakh og  De som ikke finnes av Simon Stranger
Ikke si at du er redd av Giuseppe Catozzella

Neste bok ut i "prosjektet" mitt er Eldorado av Laurent Gaude.

Andre som har blogget om I havet er det krokodiller er:
Rose-Marie , Bokelskerinnen, Solgunnsitt,

Mer om boka fra Gyldendal her

Om forfatteren HER  Fabio Geda er født i Torino i 1972, og til daglig arbeider han med vanskeligstilte barn og ungdommer. Han skriver for flere magasiner, og har utgitt flere bøker.


Foto: Lydbokforlaget.no


Fabio Geda: I havet er det krokodiller, 223 s

Gyldendal pocket 2012 (innbundet 2011)

Kilde: Har kjøpt boka selv

2 kommentarer:

  1. Fin omtale! Det skinner tydelig at du er engasjert og det liker jeg.
    Jeg er en pyse og blir så trist av temaer som dette. For noen dager siden lyttet jeg til en novelle av Nadine Gordimer på nrkradio, om barn som flyktninger i Afrika, og den historien bærer jeg med meg fortsatt. Det gjør vondt og jeg kjenner meg maktesløs og ubrukelig.
    Gi meg blod og gørr som er oppfunnet og jeg koser meg, men det er vanskelig å lese om barn som ikke har det godt fra virkeligheten
    Interessant tema du studerer- viktig - lykke til!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Marianne! Ja, det er sterke saker dette. Vi kan alle gjøre litt. Våre holdninger mot mennesker/flyktninger rundt oss, ikke godta den urett som ikke rammer oss selv, protestere når negative kalde ytringer brer seg..rundt oss. Ha en fin helg!

      Slett