fredag 3. april 2015

Skamtegnet av H.K.Fauskanger - Fornøyelig mysteriedrama!

Når det endelig løsnet i min lesing av Skamtegnet, tok det skikkelig av. Det er ofte en bøyg å bryte seg på en murstein på nesten 600 sider, men er de gode er det verdt det. Og her var det verdt det. Skamtegnet er en historisk krim, må kanskje si årets påskekrim for meg, med et fornøyelig persongalleri, et mysterium knyttet til esoteriske kretser og eldgamle manuskripter, skapt av en forfatter som vet hva han driver med.



Fra forlagsomtalen:
Året er 1905, Norge er i ferd med å løsrive seg fra Sverige, og det foregår hemmelige forhandlinger for å unngå krig. Ved statsministerens kontor i den norske hovedstaden er Oskar Brattenschlag assistent for statsministerens sekretær Calmeyer. Det er ikke bare krig som truer. En ukjent mann segner om utenfor Brattenschlags dør. Han rekker å mumle «Overleveringen mislyktes. Underrett Calmeyer.». Så tegner han et hakekors i blod og utånder. I hånden har han en side fra den håndskrevne gotiske bibelen Codex Argenteus. Brått er Brattenschlag virvlet inn i et blodig mysterium som omfatter forsvunne runeinnskrifter, gryende nazisme og noe eller noen som ikke viker tilbake fra å ta liv for å oppnå sine mål og for å skjule hvem de er.
Mer HER
Etter at det løsnet, storkoste jeg med boka. Jeg merket tidlig at den krevde et våkent lesesinn for å henge med. Språket er rikt og litt gammeldags jamnfør tidskoloritten. Vi snakker 1905. Det kler imidlertid romanen godt. I tillegg spreller humoren løst i dialoger, refleksjoner og situasjoner. Jeg både smålo og humret flere ganger, samtidig som jeg synes det var litt skummelt , preget av stemningen i det kalde Kristiania. Spenningen tar seg grundig opp etterhvert, og det tar skikkelig av når Calmeyer, Brattenschlag og amanuensus Lagergren reiser til Bern for å delta på en Teosofikonferanse med selveste Rudolf Steiner tilstede. Det gjør de naturligvis ikke fordi de har blitt tesofer, men fordi de er på jakt etter det forsvunne manuskriptet. Her forsøker de også å infiltrere seg i ariosofene , en mørk avleggergruppe av teosofene, ledet av Guido von List  og den mer ekle Jørg Lanz  von Libenfels, med raseidelogiske idealer, visstnok et tankegods Hitler skal ha følt seg besnæret og inspirert av.
Vi har også å gjøre med et uhyggelig vesen, SpinghælJack, som muligens står bak en rekke drap i fortid og nåtid, og selv Brattenschlag føler seg hjemsøkt av denne uhyggens skapning.  Her er altså både jordnær vitenskap, mytologiske vesen, esoteriske grupperinger, tro og overtro, historie og storpolitikk vevd sammen i en skattekiste av en røverhistorie med stor underholdniningsverdi. Og Madame Helena Blavatsky spøker også mellom linjene. Fornøyelig!  Dette er intelligent krim av edleste vare.
Det er imponerende av Fauskanger å snekre sammen en roman med så mange ingedienser, uten at det halter. Det gjør denne boka absolutt ikke. Sidesprang havner alltid på rett spor, og glir fint inn i sammenhengen. Den røde tråden er Manuskriptet av Sølvbibelen som alt til syvende og sist dreier seg om, fordi det har så store konsekvenser i mange retninger. 
Det eneste minuset med boka var at det tok litt tid å komme inn i den (ca 80 sider), og at  "oppklaringsmonologen" ala Poirot ble litt vel lang. Ellers hadde boka fått en sekser hos meg på Bokelskere.no. Nå ble en sterk femmer.
Skamtegnet er den første boka jeg har lest av Fauskanger, som har studert filologi og religionsvitenskap. Jeg har hans to første, Skrinet og Skarlagenssalen på vent her, og de ser jeg også frem til å lese. 
H.K.Fauskanger er født i 1971, bosatt på Askøy utenfor Bergen.

Vil du lese litt mer om forholdet mellom teosofi, antroposofi og ariosofi,  har religionsviter Jan Bojer Vindheim skrevet om det i bloggen sin Her

Andre bloggere:
Betraktninger - Astrid Terese
Leseriet - Mohammed

Tine - vi samleste faktisk boka i hver vårt hjørne av Trøndelag, utilsiktet, men artig med små kommentarer på facebook om hvor langt vi var kommet. Tine er like begeistret som meg og Astrid Terese. Mohammed er mer kritisk, men ser også mye positivt med boka.


Foto: Gyldendal


H.K. Fauskanger: Skamtegnet, 558 s

Gyldendal 2015

Kilde: Leseeksemplar


2 kommentarer:

  1. Der fikk jeg lest omtalen din før jeg køyet i dag :) Gøy å lese sammen med deg, og veldig gøy å se at vi har de samme tankene om boken.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra Tine! Artig å samlese, ja, selv om det ikke var planlagt.:) Og så skjønner jeg at jeg ikke trenger å være så spent på omtalen din, siden du sier du liker den og deler min oppfatning. Men det blir gøy å lese likevel…. Nå har jeg skrevet ferdig intervjuet med Frode Granhus, og det kommer på blogg i morgen tidlig.:) Natta!

      Slett