onsdag 16. september 2015

Høstmøte med Aschehoug forlag i Trondheim

Flere forlag reiser rundt i byene og holder høstmøter for bokhandlere, bibloitekarer og noen bokbloggere. I går var det Aschehougs tur til Byscenen i Trondheim. Aschehoug hadde med seg åtte forfattere som presenterte sine bøker og leste fra dem. Forlagets folk presenterte et utvalg fra sin rikholdige høstkatalog.  Selv om jeg hadde lest katalogen på forhånd på nett, og sett meg ut noen bøker jeg ville lese, ble jeg likevel oppmerksom på enda flere fristelser. (Surprise)


Jeg liker at forlagene har med seg forfattere. Det gjør presentasjonen mye mer levende og vi får førstehåndsinformasjon om bøkenes tilblivelse og innhold. Og som regel er de veldig interessante å høre på, de presenterer jo tross alt sine egne litterære babyer.

Noen som gjorde inntrykk 
(jeg hadde kun med meg mobilkamera, og bildene er ditto svake, men dere får et inntrykk, spesielt gjennom Powerpointene):


 Jan Kjærstad som forteller om sin nye generasjonsroman Slekters gang. Visstnok en folkerik og litt innviklet historie med reiser i mange land, både i fortid og fremtid. Jeg ble i alle fall fristet til å glefse i meg denne snart. Kveldens mest positive overraskelse for meg.



Trude Teige berørte meg sterkt da hun fortalte om tilblivelse av sin nye roman Mormor danset i regnet om tyskertøsene og deres barn. Basert på virkelige historier og sanne hendelser. Denne boka fikk vi også et forhåndseksemplar av, og den leser jeg nok ganske snart. Jeg leste Svik av henne, og den bygger på det samme temaet. Mormor danser i regnet er dog ingen kriminalroman.



Helga Flatland, kjent for mange gjennom trilogien om guttene som reiste til Afghanistan. Nå aktuell med Vingebelastning, en roman om Andreas 30 år, dessertgenerasjonens sønn, hektet på lesing om flyulykker, en ung mann uten retning. Den fikk jeg veldig lyst til å lese.

I tillegg hørte vi:

Arnhild Skre som har skrevet en biografi om Th.Kittelsen- Askeladden og troll  . Skal leses, et naturlig valg til en eller annen kategori i Moshonistas biografisirkel.

Harald Utter om Gutten som likte Gestapo. For den som fortsatt liker å lese bøker fra krigens dager.

Roskva Koritzinsky om romanen Flammen of mørket.  En roman jeg ble fryktelig nysgjerrig på, som  jeg garantert skal lese.  Det handler om et selvmord, om pårørende, men mest er det en slags undersøkelse av det å sette barn til verden/ eller ikke.

Maja Lunde om Bienes historie. Denne boka har allerede fått mye omtale og gode kritikker, og den ser jeg virkelig frem til å lese. Har den på bordet her. Ideen startet med at Lunde så en dokumetar om bienes død og fikk vite at hvis de pollinerende insektene forsvinner så får ikke menneskene nok mat, og mange vil dø.

A. Audhild Solberg snakket om den andre boka om Superbitchene, Superbitchene driter seg ut, en barnebok for barn/unge fra 9 år og oppover. Virket veldig morsom, så til og med jeg kan tenke meg å lese den.

I katalogen til Ashehoug er det også andre titler jeg er nysgjerrig på, som det er verdt å merke seg:

- Ketil Bjørnstad: Verden som var min Sekstitallet (1.bind i en serie som tar for seg hvert tiår fremover, selvbiografiske romaner, denne har jeg)

- Runar Mykletun: Repetisjonsøvelse , debutant. Om sorg, tap, en sønn, en bror,  har begått selvmord..

- Christelle Ravneberget: Jeg gidder ikke leve uten deg , om barliv, fest, drugs and rock`n roll..

- Kari Brænne: Himmelfall , en visstnok utrolig historie om Tsarens datters flukt og skjebne

- Peter Høeg: Jakten på Susan (denne kjøpte jeg på dansk i København da en kom, men den er enda ulest, og den virker veldig spennende, dette er en spenningsroman om ærlighet i familien, i vitenskapen og i samfunnslivet)

- Sidsel Dalen: Nødhjelp , Dalens tredje thriller. Nå må jeg få lest dem..

- Carl Frode Tiller: kven er redd? - Tiller har skrevet et nytt drama for scenen. Det vil jeg lese.  Stykket kommer på det Norske Teatret i november.

- Tom Egeland: Den store spøkelsesboka.   ….uhuuu….. for små og store barn..(9+)

- Sindre Kartvedt: DumDumBoys. OBS! BIOGRAFI! med masse bilder.

- Stubberud, Strømmen og Belgaux: Dødsarkiv. Historien om Blackmetalbandet Mayhem, fotodokumentarbok

-Jon Magnus: Sommerfugler i Armero. En reisebok, en bok for meg, absolutt for meg og deg som elsker å reise, eller lese om andres reiser.. Drøm deg bort.

Og enda er det mye mer i katalogen; Nesbø (har lest) , Strikk Votter, Kjos, Lindell, AllerVærste, Vidar Busk, enda flere krigsbøker, med mer..

Så her skal man ikke gå tom for julegaveideer når tiden kommer.

Mer info finner du i nettkatalogen hos Achehoug HER


Etter bokmøte signerte Jan Kjærstad og Trude Teige bøkene sine som vi fikk leseeksemplarer av. Her står Isabella fra Gråblekkas bokblogg sammen med Kjærstad.


Isabella sammen med Trude Teige. 




Jan Kjærstad signerer sin bok til meg.





Bøkene vi fikk i posen med oss hjem. Mye snacks her.


En ting er sikkert; høsten blir ikke kjedelig i år heller.


11 kommentarer:

  1. Heldig du som dro i vei. Hadde jeg vært i form hadde jeg dratt jeg også. Håper det var et fint opplegg:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det haded vært hyggelig å treffe deg på et slikt møte en gang. Opplegget er fint, koselig.

      Slett
  2. Ps: Har fått boka av Trude Teige og Kari F Brænne i posten:)

    SvarSlett
  3. Sukk, Kjærstad, nok en murstein. Her er det bare å kaste seg rundt. Har ei niese som digger superbitchene. Der ser forfatteren ut til å truffet målgruppa godt. Ellers er det Flatland og Høeg som frister mest fra Asch. Høeg må nok vike til fordel for norskebøker og andre utenlandsklistebøker.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, du kan så si. Det ser ut til å være de aldrende menns mursteinsår, med et hav av livsvisdom, perspektiv, kunnskap, mimring og refleksjon- og ambisjoner. Er det nå de skriver sine livsverk? Skjønt Bjørnstad har laget seg prosjekt for årevis fremover med sin tiårs-serie.. Så har vi Kjærstad og Saabye Christensen, med sine foreløbig enbindskolosser. Men Kjærstad sin er på under 700 sider, den er bare på 620! ;) Det er jo ikke så ille..Flatland blir nok et must i år!

      Slett
  4. Heldig du som var der, mange fine bøker i vente denne høsten skjønner jeg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er mye spennende i bokhøsten, virkelig..:)

      Slett
  5. Å så mye spennende å se fram til! Skulle gjerne vært der! (Er på hytta med venninner og gode bøker, så det er ikke synd på meg!)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant… Kos deg på hytta med bøker og venner.:)

      Slett
  6. Jeg skal lese Flatland og Høeg - har dem på brettet allerede. Og så venter jeg på at Aschehoug med forfatterne sine skal komme til Alta, men da tror jeg nok jeg må vente lenge :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Synes de skulle tatt seg en tur til Alta. :)

      Slett