tirsdag 31. mai 2016

Oppsummering mai -16

En måned har gått. Igjen. I morgen er det sommer. Offisielt. De siste dagene har også vært preget av sommerlig sol og varme. I dag fikk jeg ånden over meg og shoppet sommerklær etter jobb. Jeg meldte meg også inn i Vikhammer andelsgård. Slike lyster dukker opp når sommeren kommer. Lest ut en bok har jeg også, på bussen på mobilen; Jacayl er kjærlighet på somalisk.Takk for eBokBib. Boka snakket forfatter Amal Aden om på litteraturfestivalen på Lillehammer. Et av flere gode nye tips jeg fikk der. Andre bøker har jeg kjøpt og reservert på biblioteket.


Legen og pasienten. Levi Henriksen og Christer Mjåset på pub-til-pubrunde på Litteraturfestivalen på Lillehammer. (foto: Anita Ness) 


Bøker lest i mai:

1. Hva jeg snakker om når jeg snakker om løping av Haruki Murakami: Selvbiografisk, essays, memoarer, Japan, USA, Hellas, kjøpt, 187 s
2. Fanget av Lilja Sigurdardottir: Island, thriller/krim, lessens, 330 s
3. Slipp hold av Heidi Sevareid: Ungdomsroman, samlesing BBP, lånt på bib, 231 s
4. Urmakeren i Auschwitz av John Donoghue: Polen, Nederland, leseeks, 399s
5. Svin av Carl-Johan Vallgren: Lydbok- lytteks/papirbok (lånt på bib), Sverige, krim, 375s
6. Julis folk av Nadine Gordimer: Sør-Afrika, frahylla, kjøpt, lesesirkel, 1001-bok, 145 s
7. Fortielsen av Jørgen Jæger: krim, 465 s, leseeksemplar, menneskehandel, 2016
8. Dødvinkel av Bjørn Olav Nordahl: Thriller, Afrika/Kenya, Frankrike, Sveits, menneskesmugling/flyktninger, leseeksemplar, norsk2016, 441s
9. Anna og kjærligheten av Birger Emanuelsen: norsk2016, leseeksemplar, 2014 s
10. Jacayl er kjærlighet på somalisk av Amal Aden og Håvard Syvertsen: norsk2016, lånt på ebokBib, Somalia, USA (omtale kommer)

SUM: 10 bøker

4 krim/thrillere . Mest spennende: Fortielsen. Mest grundig og interessant: Dødvinkel. 
4 norske 2016 (2 krim/thrillere, 2 andre romaner) 
1 samlesing Bokbloggerprisen 2015
1 lesesirkel 1001-bok *
1 selvbiografisk/essaysamling
1 (2?) ungdomsbok
2 kjøpt, 6 leseeksemplarer, 2 lånt på biblioteket (en på ebokbib)
1 frahylla *

Land besøkt: Japan, USA (2), Hellas, Island, Polen, Nederland, Sverige, Sør-Afrika, Kenya, Frankrike, Sveits, Somalia

HØYDEPUNKT:
Flere av romanene var gode. Jeg vil spesielt trekke frem Anna og kjærligheten, en bok som gjorde inntrykk og ga meg gåsehud.
Jacayl er kjærlighet på somalisk  var også sterk, enkelt skrevet, kan gjerne leses av ungdommer, men den gjorde også inntrykk på meg. En vond bok om umulig kjærlighet pga klansystemet og ære i Somalia.
Og Murakami svikter aldri, hans bok om løping var herlig!
Boka om Urmakeren i Auschwitz er også verdt å få med seg.

Av krim/spenning har jeg nevnt to, men vil også anbefale Fanget.

Når jeg ser gjennom oversikten, går det opp for meg at flere av bøkene jeg lest i mai har handlet om flyktninger , menneskesmugling og mennesker fra andre kulturer. Jeg har vært en del i Afrika, men også i mange andre land. 
To av bøkene har tatt for seg kvinner som elsker andre kvinner. Kjærlighet har vært tema i flere.

Litterære arrangement:

*Litterært måltid med Morten Strøksnes på Alma`s i Trondheim 24.mai. Kjempegøy! Link HER til arrangementet på facebook.Vi fikk ikke håkjerringa, men håbrannen. Håbrann på litterært måltid.

*Litteraturfestival På Lillehammer 26. - 29.mai. Har blogget et innlegg, HER,  mer kommer.Bøker kjøpt på Lillehammer:Leser nå:
Morten A. Strøksnes: Tequiladagbøkene
Vigdis Hjorth: Fryd og fare (essay)
Lene Lauritsen Kjølner: Dakota Rød (krim)

Skal også lese i juni:
Lesesirkel 1001: Dostojevskis Forbrytelse og straff
Biografi lesesirkel: Enten Che Guevaras Selvportrait, eller biografi om Julian Assange i Wikileaks.

Reiseinnlegg:
Cuba 2- Havana
Cuba 3- Pinar del Rio- Vinales

Lillehammer stasjon

14 kommentarer:

 1. 7 bøker av dine 10 har jeg lest, så vi følger hverandre :) Så gøy at du fikk med deg Lillehammer, sikkert veldig gøy. Kjekt at du deler, så vi andre henger med i svingene. Er spent på hva du synes om Dakota rød. Jeg hadde ikke tenkt å lese den, men hører mye bra :) Husk å nyte hver sommerdag som kommer din vei, plutselig er det ikke flere igjen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, da leser vi mye likt Tine, men vi liker jo begge å lese variert, samt en del nytt og krim. Lillehammer var kjempebra, det er fjerde gangen jeg har vært der, og det blir nok flere. Dakota Rød går det litt tregt med, men så har jeg lest den kun på senga så langt. Takk i lige så. Det er varmt og fint i Trondheim for tiden.:)

   Slett
 2. Kun lest "Anna og Kjærligheten" av disse, men et par av dem er på vent her. Jeg er også spent på hva du syntes om Dakota Rød,den ble ikke en innertier hos meg denne gangen selv om det er lettbeint lektyre som passer fint for late sommerdager.
  Det virker utrolig kjekt å være med på litteraturfestival og veldig kjekt når dere deler opplevelsene med oss andre.
  Ønsker deg en fin lesemåned i juni.

  SvarSlett
  Svar
  1. Som jeg skrev til Tine over, så går det litt tregt med Dakota Rød, men det hadde sikkert vært bedre å lese den mer konsentrert? Eller, jeg håper at den tar seg opp, har lest ca 70 sider. Ikke alltid at det som er lettbent er like fengende heller..
   Litteraturfestival er kjempegøy og jeg er sugen etter å lese flere bøker jeg ble nysgjerrig på derfra. Takk i lige så Beathe:)

   Slett
 3. Imponert over at du leser over såpass mange land bare på en mnd. Normalt tar det meg ett år å komme gjennom 10 land utenfor Skandinavia, England og USA... Av dine har jeg igjen lest - null, men har Murakami's South of the Border, West of the Sun på øret for tiden. Jeg er noe usikker på om jeg liker Murakami på øret. Er temmelig opphengt i språket hans, og konsentrasjonen min til lydbøker ligger mye lavere. Krim på øret er best for meg. Men - jeg skal gi den en sjanse. Jeg skal få med meg Slipp Hold før BBP, og løpeboka til Murakami på et tidspunkt. Jeg kjenner jeg er lei norske bøker og har vært det lenge. Fikk overdose ifjor høst, så nå er det helst annen litteratur som frister. Har en rekke uleste i bokhyllene, og mye gammel sci-fi snadder i ebok-format som roper, så her styrer lystlesingen. Du minnet meg på biosirkelen i juni! Ikke funnet bok enda, så det må jeg få gjort før generøsen kommer med pekefinger'n. Nyt sommeren Anita. Her regnet det kattunger igår, og idag er det grått grått. Men varmt. Irriterende at sola uteblir, men er takknemlig for automatisk vanning av sommerblomstene. Det er da noe... ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan du si, men det er nok litt tilfeldig. Jeg leser ikke så målbevisst med tanke på hvilke land jeg leser fra. (kun når jeg skal ut å reise og leser om land jeg skal til/nettopp har vært i) Flere bøker er innom flere land også.
   Har aldri hørt Murakami på øret, så aner ikke hvordan det er. Ikke alt egner seg like bra som lydbok,synes jeg. Er du lei norskelesing pga BOkbloggerprislesing? Tror jeg skal lese mer annet i år, jeg også. Leste veldig mye norsk i fjor og året før det. Artig "prosjekt", men det går jo utover mye annet jeg kunne tenkt meg å ha lest. Alltid disse valgene.
   Sukk..
   Har så lyst å lese mye jeg hørte om på Lillehammer, samt alt jeg har ulest i hylla.
   Ønsker deg en fin juni Marianne. Håper dere får bedre vær. Vi har det fint akkurat nå. God varme rundt 19-20 grader, og akkurat nå sol. :)Har hatt utedag med jobben i dag og det var deilig.

   Slett
 4. Du har lest og opplevd mye i mai. Ble bare syv bøker for min del, så ikke helt det store. Den eneste boka jeg har lest som du har lest er: Fortielsen, men har lenge vært nysgjerrig på Urmakeren i Auschwitz så vurderer å skaffe meg den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, mai ble en innholdsrik måned. :) Syv bøker er da bra det Ina.:)

   Slett
  2. Tja, skal ikke klage, men blir aldri fornøyd selv:)
   Ser du leser Dakota rød for tiden. Spent på hva du mener om den. Det ble ingen favoritt for meg, men en hel grei sommerlesing:)

   Slett
  3. Tja, så langt synes jeg den er lite fengende... (har lest 117 sider), men jeg har lest stykkevis og delt på senga, så det går unormalt tregt fremover.

   Slett
 5. Har ikkje lest ei einaste av dine mai-bøker. Har Svin på vent, og kjem sannsynlegvis til å lesa Fortielsen og Dødvinkel ein gong i framtida, men dei blir ikkje prioriterte. Det blir heller ikkje Dakota rød, då eg tykte den fyrste boka i serien var syltynn.
  Fanget og Urmakeren i Auschwitz ser litt interessante ut, det same med løpeboka. Men pr. no er eg ikkje i Murakami-humør..

  "Kos deg" med Dostojevski i juni! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de du nevner som du vil lese en gang er gode bøker, verdt å få med seg. Dakota Rød tviler jeg på at er noe som fenger deg. Spent på hvordan du liker Svin, som ikke ble en innertier hos meg.

   Slett
 6. Så mye fint du har lest! Jaycal har jeg gått forbi mange ganger på biblioteket, neste gang tror jeg den blir med meg hjem. Og heldige du som var på Lillehammer, jeg hadde også lyst, men tiden strekker bare ikke til. Et annet år, et annet år :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ble mye bra sist måned. Jacayl håper jeg du leser. Spent på hva du og andre mener om den. Den er kort.
   Håper også du får til en tur til Lillehammer en gang, neste år kanskje? Alle litteraturelskere bør unne seg det en gang.:)

   Slett