søndag 30. april 2017

Oppsummering april- 17

Enda en måned er over. April. Lunefulle april, med vår, vinter, regn, vind, snø, hagl, sol, frost, varme, sprett på trærne, hestehov. Her i Trøndelag har vi visstnok hatt den kaldeste april på 88 år. Men mars var varmere enn normalt. Nå stiger atter temperaturen, mer sol, mer varme. Vi trenger det. Er det rart vi er opptatt av været her i landet? Tenk at jeg skulle skrive om det når jeg skal oppsummere lesemåneden april. Men ja, jeg har faktisk lest en del også. Og sett noen filmer og serier basert på bøker. Og så har det jo vært påske.


(Har lest alle unntatt Atwood, og er i gang med Han Kang)

Her er månedens oppsummering:

Bøker lest:
1. Bøddel av Torgrim Sørnes: sakprosa, lånt på bib, 246 s
2. I djevelens klør av Jan Boris Stene: krim, norsk2017, leseeks, 279 s
3. Menn som hater ulver av Lars Lenth: krim, norsk2017, leseeks, 298 s
4. Svarthuset av Peter May: krim, Skottland, leseeks, 362 s
5. Forliset av Frode Granhus: krim, norsk2017, leseeks, 314 s
6. Det blå barnet av Eirik Husby Sæther: krim, norsk2017, leseeks, 248 s
7. Selfies av Jussi Adler-Olsen: krim, Danmark, leseeks, 527 s
8. Avgrunnsblikk av Jørgen Brekke: krim, norsk2017, leseeks, 267 s
9. Alt er så nær meg av Klaus Hagerup: biografi, lesesirkel, Norge, Sverige, Italia, fra-hylla, kjøpt, 201 s
10. Western Desert av Rønnaug Kleiva: noveller, norsk2017, Norge, Afrika, leseeks, 141 s
11. På overflaten flyter vannliljene av Frode Eie Larsen: krim, norsk2017, Norge, Italia, leseeks,368 s
12. Um sakne springe blome av Catherine Blaavinge Bjørnevåg: dikt, BBP-16, lånt på bib, 137s
SUM: 12 

*2 samlesingsbøker BokBloggerprisen (Bøddel og Um sakne springe blome)
8 krim (her har vi tatt igjen noe av det forsømte)
2 sakprosa- derav 1 biografi, kanskje kan man også definere Bøddel som en slags biografi? I så fall blir det 2 bios.
*1 lesesirkel- Moshonistas biografilesesirkel
1 diktsamling
1 novellesamling
*7 norske 2017 (6 romaner/krim og 1 åpen klasse/noveller)
2 lånt på bib/1 kjøpt/ 9 leseeks
*1 fra-hylla

Land besøkt: 
Skottland. Danmark, Sverige, Italia (2), Afrika

Beste bok:
Svarthuset!

Forøvrig leste jeg mye bra påskekrim, men Svarthuset av Peter May er i en klasse for seg. Nydelig skrevet, dypt og berørende, interessant og sakte spenning.
Jeg vil også fremheve Jørgen Brekkes nye (kommer 18 mai) Avgrunnsblikk som en meget god og spenstig krim fra den norske leiren. Eirik Husby Sæther er også er navn verdt å merke seg.  Det blå barnet er nok litt ujevn, men historien han forteller er sterk. Forliset av Frode Granhus er også et must for den som har fulgt Rino Carlsen og hans strabasiøse saker i Lofoten.
 Og vil du ha ramsvart satirisk krim, så er Lars Lenths Menn som hater ulver, et anbefalt alternativ. I samme slengen kan du lese Selfies av Jussi. Begge har noe av den fandenivoldske svarte humoren som sparker til alle kanter.
Vil du ha mer klassisk rolig krim, et lukket-rom-mysterium, følg Jan Boris Stenes serie om Falkner og Wilberg. Også Frode Eie Larsen har denne gangen skrevet en mer rolig kriminalroman om Eddi Stubb. Riktignok går det over alle støvleskaft på slutten. (omtale kommer)

Påskekrimmen tok meg, så jeg kom på etterskudd med bioen om Inger Hagerup, men jeg fikk lest den før måneden var omme, den var også en god, varm og rørende biografi, skrevet av sønnen Klaus.
Jeg fikk også lest ferdig Um sakne springe blome i siste liten, dvs i går kveld. Innlegg om boka kommer senere, antageligvis i et samleinnlegg. Jeg kan si så mye at jeg på en måte likte det suggererende rare språket og rytmen, men at det var temmelig mørkt og dystert.  Beathe og Eli som har hatt ansvar for samlesingen i april har gjort en kjempejobb med å promotere boka med egen facebokevent og hyppige smakebiter i innlegg.

Hva er ellers verdt å nevne?
Jo, les novellesamlingen til Rønnaug Kleiva; Western desert, hun skriver så fint.  Mulig kandidat til BBP- 17. Omtale kommer.


faksimile fra Klassekampen

Jeg har sett noen filmer og serier basert på bøker i april. Fikk endelig sett de to siste filmene av Jussis bøker. I tillegg har The Handmaid`s tale av Margaret Atwood hatt premiere på HBO Nordic siste uke. Serien er så langt utrolig bra. Jeg gleder meg virkelig til fortsettelsen.

Film/Tv fra bok:
*Fasandreperne av Jussi Adler-Olsen. Veldig bra. Sett på TV2. Gripende om Kimmy, og Carl Mørck. Veldig godt spilt. Bokomtalen min her
* Flaskepost fra P av Jussi Adler-Olsen. Også bra, men jeg likte faktisk Fasandreperne bedre.  Motsatt av de norske anmelderne. Mulig denne scoret høyere pga norske skuespillere som Pål Sverre Hagen og Jakob Oftebro var med? Og at Hans Petter Morand var regissør? Hagen spilte godt, ikke noe med det altså, selv om det var ekkelt å se han i en slik psykopatrolle.
I Fasandreperne var det rolletolkningen av Kimmie som gjorde sterkest inntrykk.  Lie spilte en veldig plaget Carl Mørck i begge filmene, han spiller godt.  Sett på Viasat. Min bokomtale her
*Vera av Ann Cleeves , NRK krim. 2 episoder.
* The Handmaid`s tale av Margaret Atwood. 3 av 10 episoder på HBO. Veldig bra. Gleder meg til resten.

Så alt i alt sier jeg meg fornøyd med lese- og film/seriemåneden april. Jeg har tatt det mer med ro på fritiden, noe jeg har hatt behov for etter en meget hektisk mars. Da blir det automatisk mer lesing.  Og så hjalp jo påska på.

I mai skjer det mye, så hvem vet hvordan den måneden blir? Det er jo også noen ekstra fridager der. Vi får se.  Jeg ønsker dere alle en riktig fin mai og en god lesemåned:)







6 kommentarer:

  1. Åtte krim - det er fleire enn eg klarte å få med meg i løpet av april. (Eg las sju)
    Noterer meg Svarthuset, den ser lovande ut. Sakte spenning kan vera bra. Granhus, Eie Larsen, Brekke og Husby Sæter sine skal også lesast - med tid og stunder.

    Der vart det mai gitt, medan eg skreiv denne kommentaren. Hipp hipp - ha ein fin 1.mai om du no skal lesa eller demonstrere eller vaske bil eller jobbe..

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det ble et krimjafs i april, og det er sjelden jeg leser så mye krim etter hverandre. Men disse krimbøkene er ikke av de jeg får mareritt av, så da går det bra. Mange kvinner som kriminelle, og da blir det kanskje ikke så makabert detaljert voldelig?

      Å Ja, Svarthuset er i en særklasse. Men hvis man vil ha hektisk pageturnerspenning, kan denne kanskje bli for rolig, for romanaktig. Men den er jo spennende også, den har godt driv. Kanskje kunne den like godt vært en skjønnlitterær roman uten krimelement ?
      - og den kan leses både av den som liker kirm og de som ikke leser krim.:)


      Takk skal du ha Berit og en riktig god 1. mai til deg også! Tipper jeg blir hjemme , leser, ordner i leiligheten, kanskje går tur.. Kanskje drar jeg til byen, men mest sikkert ikke. Jeg heier på arbeidernes dag uansett.:)

      Slett
  2. Så kjekt å se at du har kommet til ro i ditt nye hjem, og har fått tid til å sette deg ned. Våren har også kommet i Trondheim ser jeg, og det er, sukk.... så deilig :)
    Av dine 12! bøker har jeg lest 4. Har Avgrunnsblikk liggende klar til etter fjellturen i dag, gleder meg til det. Ellers har jeg også gjort et forsøk på Um sakne, men ga opp, litt for tidlig i følge Beathe, så etter hennes og Ellikkens iherdige promotering, føles det litt pinglete å ha gitt opp. Ønsker deg en fin arbeiderdag, selv skal jeg ut å gå, og med dette været blir det gjerne 1. maitog over Vidden :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, man må jo roe ned innimellom, i alle fall må jeg det.:) Så får resten kommer etterhvert. I dag prioriterer jeg lesing og blogging på verandaen, men jeg skal ta et lite ryddetak snart.

      Tipper at du liker Avgrunnsblikk.:)

      Og at dagen din har vært fin så langt.:)

      Slett
  3. Kom for å lese om Hagerup. Har vært i løpetåka og ikke fått meg meg tellinga. (Imponerende tall). Ei heller samleinnlegget. Tror fremdeles det er sånn at hver gang jeg lukker øynene slutter dere andre også å skrive.
    Ser du leser Erpenbeck. Juhuu til det. Spent på om du liker den like godt som meg..
    , fortsetter letinga etter Hagerup..

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, takk. :) Du teller vel like mange?
      Liker Erpenbeck, altså.. den gamle mannen, måten han beskrives på, tenker, hva han gjør- og flyktningene, Berlin. Den lune humoren hos forfatteren, snerten, på grensa til politisk ukorrekt..det om den negerboka, utdraget om buskmenn, sett opp mot møte med flyktningene i dag, hans nysgjerrighet.. har litt dårlig konsetrasjon for tiden, men har lest ca 80 sider allerede.

      Nå har jeg også serien Outlander tilgjengelig, på HBO og en prøvemåned på Viaplay, så nå blir det seriekikking til den er ferdig også...

      Må svare deg på de andre comments senere.. ser du fant Hagerup. Good.

      Slett