tirsdag 21. november 2017

To fra Samlaget: Tung tids tale av Olaug Nilssen og Nesten menneske av Alfred Fidjestøl

Oppdatert: Olaug Nilssen vant Brageprisen i sin klasse. Gratulerer så masse! Så vel fortjent!

I kveld får vi vite hvem som vinner Brageprisen 2017. Olaug Nilssens Tung Tids Tale er en av de nominerte. La oss begynne med den. Hun har skrevet en roman om en mor som heter Olaug som har en sønn med autismespekterdiagnose, som det heter i dag.  Alfred Fidjestøl har skrevet en biografi om kjendisapen Julius. Begge bøkene er verdt å lese, bare så det er sagt.


Olaug Nilssen: Tung tids tale, 156 s
Samlaget 2017
Leseeksemplar

Man kan være fristet til å kalle Olaug Nilssens siste bok for en selvbiografisk fortelling, men selv insisterer hun på at det er en roman. Jeg deltok på et arrangement med henne på Litteraturhuset i Trondheim 2.november, hvor hun sa dette. Hun var ikke interessert i å gå inn i en diskusjon om virkelighetslitteratur i denne settingen, naturlig nok, da hun har et budskap som hun ønsker skal nå ut. Hun erkjenner etiske dilemmaer i å utlevere sin sønn på denne måten, for det er ingen tvil om at hun har en sønn med autisme og det er de utfordringen hun skriver om, både familiært, som mor og som en som kjemper og har kjempet lenge for hjelp for seg og sine i apparatet.

Sønnen er kalt Daniel. Han er ni år da romanen starter. Fra Daniel var liten, ca 3-4 år har han hatt en diagnose. Autismen ble oppdaget sent. Daniel har også søsken og en far.
Olaug beskriver en familie som gjør det de kan for å hjelpe Daniel, men familien blir sliten og det er mange kamper både med han og hjelpeapparatet.  De søker avlastning og pleiepenger, men for å få det de trenger vil kommunen at han skal vurderes som psykisk utviklingshemmet, noe Olaug og far ikke vil, siden de mener at han ikke er det. Daniel passer ikke inn i boksene til de forskjellige etatene som skal innvilge den hjelpa han og familien trenger.
I tillegg opplever Olaug en gutt som begynner å slå henne. Hun blir mer og mer sliten, men mest sliten av å kjempe mot byråkratiet.

Olaug Nilssen har skrevet en sterk roman som belyser hvordan det kan være å ha et sterkt funksjonshemmet barn i en familie og hvor krevende det kan være å kjempe for å få det man trenger av hjelp. Det er en stund siden jeg leste boka, men det jeg satt igjen med var hvor vondt det var å lese om denne kampen, om denne sorgen, om volden. om de åpenhjertige følelsene hun beskrev, om forventingene fra apparatet, siden de var så ressusrsterke. Akkurat som ikke ressursterke også kan trenge hjelp når utfordringene blir for store, kan stange hodet i veggen og bli utslitt av det.

Språklig flyter det lett og Nilssen er god på å få frem en historie de fleste kan ha godt av å lese. Hun ønsker også at politikerne skal lese boka, og det ble sagt på arrangementet at flere politikere har fått den tilsendt av forlaget i posten. Jeg håper virkelig at de gjør det og gjør noe med tilbudet til disse barna og familiene deres.

Lykke til med Brageprisen Olaug Nilssen.:)


Olaug Nilssen (t.h)  i samtale med Ida S. Knutsen som er mamma til et multihandikappet barn og leder av brukerrådet for avlastning og initiativtaker for #Kodeknekkerene. I regi av Litteraturhuset i Trondheim 9.november. (eget foto) 


Bloggere:
MeretheGranlund, EliseCatrin, Tine
Ingen flere?

Gode anmeldelser finnes på Google, btw.. Ikke uten grunn at boken har fått en Brageprisnominasjon.
Brageprisen blir utdelt kl. 17.30 i dag. Følg med!

Olaug Nilssen vant Brageprisen. Begrunnelse her. Gratulerer igjen!





Alfred Fidjestøl: Nesten menneske, biografien om Julius, 223 s (pluss kildelister)
Samlaget 2017
Leseeksemplar

Går det an å skrive en biografi om en sjimpanse? Alfred Fidjestøl har gjort det. Han har basert seg på kildene som var tett på Julius i Kristiansand dyrepark, samt avisartikler og generell sjimpanseforsking, spesielt Jane Goodal sin.
Julius ble født i dyreparken i 1979 og fikk en trasig start på livet. Han ble avvist av sin mor og faren var voldelig. Han flyttet inn til Edvard Moseid, leder av dyreparken, med familie og vekselvis legen Billy Glad med familie. Han tilpasset seg lett, var svært mottagelig for omsorg og lærte mange menneskelige fakter. Men siden en sjimpanse helst bør være sammen med andre sjimpanser og han ble mer og mer aktiv dess eldre han ble, kanskje farlig også, ønsket de å reintegrere ham i sjimpanseflokken.
Boka tar for seg alle forsøkene opp gjennom årene, på godt og vondt, mest vondt for Julius sin del, kjendishysteriet, pengegaloppen rundt merkevaren Julius, brutaliteten blant sjimpansene og utviklingen av dyreparker  spesielt og generelt. Flotte bilder illustrerer også boka godt.

Boka var absolutt interessant og lærerik, men det var også vondt å lese om hvor ensom Julius må ha vært til tider der han satt alene på øya si, eller i et bur, hvor utsatt han ble da de forsøkte å ha ham sammen med de andre sjimpansene. Sjimpanser kan være ganske brutale dyr, noe vi får lære i denne boka.  Flere hendelser ble også unntatt offentligheten for å bevare et annet bilde av Julius og apene.
Jeg lærte også mye om sjimpanser generelt, en nå truet dyreart som  er rødlistet. Snart er det vel bare de som er i dyreparkene igjen hvis utviklingen fortsetter som den gjør. Det er ille.

Julius virker å ha det bra i dag, og det er godt å vite. På sine eldre dager greide de/han å få en plass som leder av flokken, etter at Champis døde,  og han har make og barn som har levd opp.
Edvard Moseid har gått av som leder pga alder og jobber som frivillig i reservatet til Jane Goodal i Afrika.

Anbefales!

Forfatter Alfred Fidjestøl fikk nylig Språkprisen 2017 for sitt forfatterskap. Gratulerer til forfatter og forlag! To priser på kort tid!

Andre bloggere:
Moshonista og Elida
Begge likte boka godt, andre har jeg ikke funnet. Ellers gode anmeldelser på google.



14 kommentarer:

  1. Har kun lest omtalen din av Julius siden jeg leser "Tung tids tale" selv akkurat nå.Jeg må si jeg var skeptisk til denne boken om Julius uten at jeg vet hvorfor. Men har fått med meg at de som har lest har også likt, så kanskje jeg gir den en sjanse om den skulle dukke opp på ebokbib anytime soon. Nomineringsfristen til BBP begynner å nærme seg kraftig og jeg har på langt nær lest alle bøkene jeg vil ennå.

    SvarSlett
    Svar
    1. Anbefaler Juliusboka altså. Den er ikke spekulativ på noen måte, hvis det er det som ligger under og lurer..??
      Spent på hva du synes om Tung tids tale.
      Jeg har heller ikke lest alt jeg vil lese enda, men det stresser meg ikke. Jeg rekker det jeg rekker.. Tar de jeg ønsker å lese mest først.

      Slett
    2. Njaa... er vel ikke så interessert i den apekatten i utgangspunktet så jeg får se.... i helgen dukket det opp tre nye bøker som jeg må få inn på en allerede overfylt leseliste så prioriteringen endrer seg hele tiden. Men sånn er det når Ingalill frister inne på Goodreads. Stresser ikke jeg heller altså,rekker ikke over mer enn det jeg klarer uansett.

      Slett
    3. Skjønner. Da er det vel ikke så interessant å lese den.
      Kjenner til at prioriteringer endrer seg. Det er vel noe med både leseform og nye fristelser..og hva som passer når.

      Har Goodreads blitt den nye bloggen? Jeg er lite der inne, bare for å legge inn bøker og oppdatere status på dem, stort sett..og da leser jeg andres review i samme slengen.

      Slett
    4. Gratulerer så mye til Olaug Nilssen, ble ikke helt ferdig med boken før vinneren ble annonsert men det er ikke så farlig. Ang Goodreads så er ikke jeg der så mye helelr, blir som deg. Men det er veldig rolig i blogglandia om dagene er det ikke? Det er ikke mange som er særlig aktiv av seg har jeg merket.

      Slett
    5. Ja, var det ikke bra! Jeg så tilfeldigvis at prisutdelingen var streamet direkte på NRK.no og satt over da de skulle starte utdelingen for skjønnlitteratur. det var veldig rørende å se/høre talen til kulturministeren i forkant og Olaug Nilssen selv. Håper boka når inn i politikernes hjerter med dette.:)

      Ang blogglandia, ja enig med deg, veldig rolig. Lurer på hvor det ble av det boostet de fikk av BBT-treffet de som var der skrøt sånn av. ;) ??

      Slett
  2. Jeg elsket Tung tids tale og fryder meg stort over at Olaug Nilssen vant Brageprisen i kveld :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det var så fortjent! Så bra med det budskapet og temaet.:)

      Slett
  3. Jeg kan bare gjenta det Tine har sagt. Jeg las boka en tid tilbake, og har skrevet omtale. Den betød mye for meg, som er bestemor til en gutt med autisme, og kjenner godt til det Olaug NIlsen skriver om.

    SvarSlett
    Svar
    1. Oj det husket jeg ikke. Søkte fire sider på google og fant den ikke der. Du må gjerne legge inn link her i kommentarfeltet:)

      Slett
  4. Nettopp ferdig med Nesten menneske og er nesten overrumplet over hvor godt jeg likte den. Utrolig fin tilnærming til et nokså sært tema. Han skriver så levende og godt, den mannen, og med masse humor. - Men trist er det jo. Fikk tårer i øynene opp til flere ganger. Og alvorlig. Jeg visste ikke at det sto SÅ dårlig til med arten.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant, - det er en spesiell bok med mye kunnskap og en spesiell historie om et dyr mange av oss har et slags forhold til.
      Og så glemte jeg å skrive inn at forfatteren Fidsjestøl faktisk fikk en språkpris nettopp for denne boka. Det må jeg få med.:)

      Det er en rørende og gripende bok også , ja.

      Slett
  5. Fin omtale av Brageprisvinner-boken Anita, den har jeg ikke fått med meg. Du er alltid i forkant av mye - bra.

    SvarSlett