fredag 30. mars 2018

Israel: JERUSALEM - Jesus Trail- Påske- Korsfestelsen, Golgata, Oljeberget m.m.

For en og en halv uke siden kom jeg hjem fra en fantastisk reise i Midt-Østen; nærmere bestemt Israel, Palestina og Jordan. Vi reiste i en gruppe på 21 personer, med norsk reiseleder og israelsk guide i Israel og Jordan vs palestinsk guide i de landene. I Israel og Palestina var vi innom de mest kjente historiske plassene der Jesus, Maria Magdalene, Jomfru Maria og Johannes døperen markerte seg. I dag tenker jeg å legge ut noen bilder fra de stedene som har mest med Jesus og påska å gjøre, siden vi er midt i påska. og det er selveste langfredag.


Jesus har en tung bør å bære , der han nesten synker sammen under korset. 




Etter noen dager i Jordan og et bad i Dødehavet, en svipp innom Jeriko og Qumran, kom vi til Jerusalem. Det var nesten et kultursjokk med sitt yrende folkeliv, masse lyd, enormt med kirker og flere religiøse bydeler. Vi skulle overnatte i gamlebyen, på et gjestehus i den kristne bydelen. Etter innsjekking hadde vi en og en halv dag til å henge på guiden gjennom ca tolv kirker og arabisk, kristen, armenisk og jødisk bydel, samt en tur på Oljeberget. 


Den første kirka vi besøkte var Gravkirken, Church of Holy Sepulcure , her Jesus ble korsfestet etter gangen på Golgata.  Kirka inneholder også grava der Jesus skal ha blitt lagt etter sin død og gjenoppstått. 

Kirka var stor og det var flere store grupper der, som også i de andre kirkene og hellige stedene vi oppsøkte.



Fresker som forteller historien henger overalt. Her ligger han, etter han visstnok døde. 



Kirkedetaljer.



Jeg greier ikke å huske alt som vår israelske guide fortalte . Dessuten var det så mye lyd og folk at det var umulig å få med seg alt.
Sikkert er det at det er laget kirker over alt som har med Jesus og de viktigste personene i kristendommen og bibelen, alt fra denne klippen fra Golgata (mulig han lente seg her), fra hans siste fotavtrykk og alt han gjorde som vi kjenner igjen fra bibelhistorien.


Golgata

Jerusalems gamleby var helt surrealistisk å oppleve. Og svimlende, inntrykkene sto i kø. Det er utrolig at de greier å lage så mye kommers religiøs turisme som de har gjort her i Jerusalem, et av verdens fremste pilegrimsmål. Mange religiøse pilegrimer drar hit, selvfølgelig. Hvordan de greier å få frem spirituelle følelser, om de gjør det, er ganske vanskelig å forstå. For meg ble det mest kaotisk og jeg fikk snart mer enn nok av kirkebesøk hvor det krydde av grupper og folk. Men det var også mye rart (interessant) å se.. Russere som stilte seg opp og sang en salme, kinesere med gule hatter for å kjenne igjen gruppa si, bl.a.

På Golgata så jeg et par damer komme slepende på et digert kors. Jeg ble så paralysert at jeg glemte å ta bilde. I ettertid har jeg lest at man kan leie slike kors for å gå den samme ruta som Jesus gjorde med korset. For å oppleve det samme som han.
Guiden vår, Zeb, mente traskingen gjennom Jerusalems labyrinter og kirker var vårt kors å bære, at det var nok. (med en liten latter om munnen)


I dag; langfredag, gikk Jesus den lange veien på Golgata med korset og ble korsfestet.


Etter en del vandring i kirker og trange gater, gjorde det godt å komme litt opp i høyden med luftig utsikt over byen. Jeg tror dette var det bygget hvor romerne holdt til, Herodes og Pontius Pilatus etc, men helt sikker er jeg jaggu ikke. (Venter på en liste over stedene vi var og da skal jeg oppdatere.)
Over hodet mitt ser vi Klippedomen, den er veldig vakker, men dit får ikke vi ikke-muslimer gå.



Utsikt over Jerusalem.



Fra de trange gatene, som soukene i Marrakesh. Her er alle slags boder og butikker, her en fargerik gotteribod. 


Vi vandrer med freidig mot i trengselen. På veggen henger fargerike tepper.



En tur til Klagemuren, Vestmuren, hører til. Her vasker man hendene før man går til muren. Menn må gå til venstre og damer til høyre. Jødiske menn kledd i svart med hatter så vi ofte.



Meg ved klagemuren. Hva skal jeg klage over i dag? Hei hei, men det er visst bønner de ber her.. mange stakk lapper i muren, messing hørtes, noen gråt.



Politiet , eller er det militær ungdom? ved Klagemuren. De passer på overalt. Alt for unge til å håndtere slike maskingevær, spør du meg, men helt vanlig i Israel. Her er verneplikten tre år for gutter og to år for jenter. 



Utsikt fra trappa da vi gikk fra Klagemuren. Man kan komme inn i ruinene fra den eldgamle muren bak her, til visse tidspunkter og hvis man er villig til å stå opp grytidlig og stå veldig lenge i kø. Ingen av oss orket det..



Den vakre Klippedomen. Svært viktig for muslimene.



Noen ruiner jeg så fra gata, med en del malerier, et slags galleri rundt. Aner ikke hva de ruinene var, men bildene var fine.





Dette er nok en armensk ortodoks kirke av noe slag. Mye nips i taket. Her hørte vi et armensk kor som sang veldig vakkert og vi brukte litt tid på å høre på dem. Meditativt. Den armenske kirke var den første kristne kirke.



Vakkert mønster i golvteppet. Jeg fikk ikke med med at det var forbudt å fotografere her, men rakk dette før jeg fikk skjenn av en av kirkas menn.



Jomfru Maria på likstrå. En Maria-kirke, ortodoks av noe slag den også, og/eller katolsk. Det var Maria-bilder overalt.



Tid for lunsj. Vi kjøpte noe gatemat og fikk sitte på noen benker i et hull i veggen hvor vi kunne kjøpe drikke og kaffe. Riktig så trivelig. I arabisk bydel. Den arabiske kaffen med krydder i (kardemomme?) som vi fikk flere steder, var sterk og god.



<

Gatebilde, mens vi venter på å dra til Oljeberget. Like utenfor inngangen til de trange gatene i gamlebyen, Jaffa gate.



Samme gate, annen vinkel.



Vi venter fortsatt...


OLJEBERGET


Utsiktspunkt over Jerusalem fra Oljeberget- Mount Olives.  Høydedraget har fått navn etter alle oliventrærne som vokser her. De eldste som finnes i Getsemane hage skal visst være fra Jesus sin tid, ca 2000 år gamle. I Getsemane hagen oppholdt Jesus seg før han ble hentet til Golgata.


På Oljeberget finnes også mange kirker. Her er vi inne i en som rommer plansjer med Fader Vår på alle slags språk. Her det norske. Vi var også inne i en moske. Moskeen var bygget over stedet der Jesus for til himmelen og visstnok skal komme tilbake. Da muslimene hørte det bygget de igjen taket så han ikke skal kunne komme tilbake.



Utsikt over Jerusalem, med den russisk-ortodokse Maria Magdalena-kirka. Kirka er en kopi av ei kirke i Moskva. 


Veien opp til kirka var vakker, med masse planter og flott hage rundt. Rolig, fredfull, feminint. Spennende at det finnes en del kirker som også hedrer det hellige feminine og Maria Magdalena spesielt, men også Maria fra Nazareth.



Inne i kirka. Relikvier er vanlig i de ortodokse kirkene. Her er noen, men hva det er fant jeg ikke ut av.


Man kan tenne lys hvis man vil.



Freske fra Jesus sitt sist måltid med disiplene før den tunge dagen på Golgata. Han hadde det siste måltidet på det vi i dag kaller skjærtorsdag som har blitt en kristen helligdag og hvor messer til minne om den siste nattverden holdes.



Fra Getsemane hagen hvor Jesus oppholdt seg den siste dagen før han dro til Golgata. Her er det mange gamle oliventrær. Ved siden av hagen finnes Church of all Nations. Vi var inne i den kirka, men jeg har ikke bilde av den her.  (jeg har bilder fra den på systemkamerat mitt, men har ikke fått lagt dem over på datamaskina enda). Det var en tung og mørk kirke og skal vise til de mørkeste timene før Jesus dør. Her skal han også ha bedd før han ble arrestert. - Min Far, min Far hvorfor har du forlatt meg?




Dette er en annen kirke. Så vidt jeg husker skal Jomfru Marias levninger finnes her. Jeg synes jeg husker at vi var i en annen kirke også hvor hun skal ha vært gravlagt, men det er mulig jeg husker feil . Vi var inne i en krypt her hvor det var kø av folk som ville kysse og korse seg.

So long, so far..

Jerusalem et konglomerat av religioner, kirker, labyrinter, språk. Vi så nok en brøkdel av det, men fikk med oss de viktigste kristne stedene, eller de viktigste historiske stedene for Jesus og det som skjedde på Golgata, korsfestelsen, og dagen før i Getsemane hage.
Jeg kunne ha tenkt meg og sett mer av Jerusalem. Ikke kirkene, men av folkelivet, gått mer rundt omkring, gått på kafeer, spisesteder etc, men det får bli en annen gang.

Jeg ønsket å legge ut et innlegg herfra i dag, på selveste langfredag, siden Jesus ble korsfestet da, ifølge historien vi kjenner. Om jeg tror på det eller ikke er ikke så viktig akkurat nå. Det er denne historien som danner grunnlaget for den kristne tro/bevegelse/religion og påskehøytiden som vi feirer den i den kristne delen av verden.

Det har riktignok vært feiret påske før. Jødene gjorde det. De førkristne religionene gjorde det, som en fruktbarhetsfest, noe moderne paganisme har holdt i hevd ved å feire Ostara. Andre kulturer og mytologier har andre navn. I Norge/Nord-Europa er de førkristne og den kristne tradisjonen smeltet sammen, som også julehøytiden er.  Påskeharen feks, har jo ingen ting med den kristne påska å gjøre.

Bildene er lagt inn rett fra mobilkamera, uredigert. Når jeg får bedre tid legger jeg kanskje inn flere bilder, andre bilder. Vi får se..

Andre deler av Midt-Østen-turen kommer senere.

Her er en fersk artikkel  på adressa.no om korsvandring i flere norske byer langfredag og da spesielt i Trondheim, samt kort informasjon om hva som skjedde på de forskjellige påskedagene.

Med dette ønsker jeg dere alle en god påske.:) 


17 kommentarer:

  1. Du verden, det var en flott "påske-reportasje".

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk Randi.:) Det ble litt kjapt mellom diverse gjøremål her, og bildene er uredigert, men slik er det noen ganger. Følte jeg ville ha ut innlegg i løpet av påska. Så får jeg flikke mer når jeg kommer hjem.:)

      Slett
  2. Utrolig kjekt å se bildene fra turen din. Jeg har noen venninner som er på tur i de samme områdene nå i påsken, så nå vet jeg akkurat hva de opplever. Veldig stilig bilde av deg ved Klagemuren, jeg lo høyt, for det ser ut som du må tenke deg grundig om for å finne noe å klage over. Heldige oss som lever et sånt liv :) Riktig god påske Anita!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk Tine.:)
      Det var mye folk da vi var der, men sikkert enda mer trengsel nå pga påska.
      Hehe, så artig at du syntes bildet av meg ved Klagemuren var så illustrerende..
      Enig, vi har ikke så veldig mye å klage over akkurat, som kan reise nesten hvor vi vil og har en solid velferdsstat hvis det røyner på..
      God påske til deg også Tine.:)

      Slett
  3. Mange bra og interessante bilder og kommentarer – men at vi er "midt i påska" på langfredag, er ikke helt korrekt, siden påsken først begynner 1. påskedag (derav navnet). Uka før påske, fra og med palmesøndag til og med påskeaften, er "den stille uka".

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for det:)
      Ang påska, så spørs det vel hvilken påske man refererer til.
      Den folkelige påska, slik vi bruker betegnelsen starter jo med palmesøndag- deretter den stille uke osv..

      Slett
    2. I alle fall så starter den onsdag etter jobb for de fleste.:)

      Slett
  4. For en spennende tur du har vært på, gleder meg til flere reportasjer. Gøy å se!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, turen var veldig bra. Artig at du synes det var gøy å se.:)

      Slett
  5. Virkelig artig og spennende reportasje fra turen! Må ha vært en interessant opplevelse, til tross for lyd og trengsel. God påske :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha Birthe. Glad for at du synes det.:)
      Det var en helt spesiell og rar opplevelse.. For en sprø by! Takk i lige så!

      Slett
  6. Veldig fin reportasje og flotte bilder! Hehe....du så veldig undrende ut på det bilde ved klagemuren. Tenker at dette var en tur med mange inntrykk og kanskje ikke så rart at det tar tid å lande igjen etter slike opplevelser. Håper du koser deg nordpå og fortsatt god påske til deg, Anita :-)

    SvarSlett
  7. Tusen takk Beathe. Artig at du synes det.:)
    Ja, det har tatt tid å lande, og har nok med det du sier å gjøre- så mange inntrykk som skal fordøyes.
    Her nordpå har vi det kjempefint. Stille og rolig, mildt vær, god mat, kaker og kaffe.:)
    Takk i lige så.:)

    SvarSlett
  8. Tusen takk for turen! Alltid spennende å reise med deg :-) Angående kommers... Jeg har nemlig lurt på akkurat det, og her bekrefter du antakelsene mine. Nå trenger jo ikke jeg reise, for det har du gjort, og dokumentert - igjen! Selv har jeg hatt asfaltpåske, pakket ned de siste restene i gamlehuset og drevet med flytting. Hatt ungene på besøk fra studier og IKKE LEST EI ENESTE BOK! Det er lenge siden har skjedd i en påske. If ever... April er her, ny måned og ny giv! La nå bare våren komme... Her var minusgrader igjen idag :-/

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Marianne. Hvordan har din kommentar blitt liggende ? beklager så masse, oppdaget flere upubliserte kommentarer i modereringsboksen helt fra 2017, det er merkelig. Har ikke fått noe varsel..

      Nå har atter en påske gått, farvel snart mai du skjønne milde..

      Tusen takk for fin kommentar og det var hyggelig at du fant glede i å delta på turen:)

      Slett
  9. Fantastisk spennende å lese om reisen din! Og så flotte bilder! Disse landene har stått sånn halvveis på min reiseliste lenge - halvveis bare fordi jeg har oppfattet området som litt utrygt på grunn av alle urolighetene mellom israelere og palestinere. Men jeg ser jo at dette er land det fint går an å reise til likevel. Hvilket reiseselskap reiste dere med?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei igjen.
      (og beklager for at kommentaren ble liggende i modereringsvent pga mangel på varsel)

      Tusen takk.:) Ja, det er et meget spennende land å reise i. Jeg reiser gjerne tilbake igjen en gang. Vi opplevde ikke noe som var utrygt. Vi var både på Golanhøyene og i gamlebyen i Jerusalem (som UD generelt fraråder)- men det er jo plenty turister hele tiden i Jerusalem. Var aldri redd.
      Men Gaza hadde jeg ikke dratt til som vanlig turist eller til visse områder på Vestbredden, men man jo jo prøve å gjøre noe undersøkelser i forkant.

      Jeg reiste med Gaia Travel, et lite selskap som jeg har reist mye med. Det har litt spesiell profil med fokus på å reise til gamle mystiske og hellige steder. Til Israel og Palestina er det flere reiseselskap som drar, har jeg inntrykk av..

      Slett