torsdag 5. april 2018

Diktlesesirkelen mars- 18: VAK av Bendik Vada

Tema: Les en debutant.
Jeg beklager å være noe treg denne gangen, grunnet mye reising i mars.
Nå har jeg lest diktsamlingen VAK om igjen flere ganger (det skal sies at jeg leste den første gang i mars) og håper å kunne si noe vettugt om den, skjønt sikker er jeg ikke.
Bendik Vada er ung debutant fra Trondheim. Han er 21 år.  Det avgjorde valget mitt: trønder, ung, fersk debutant, som også skriver på trøndersk. Beathe synes den var vanskelig å lese, men siden hun er bergenser kan man forstå det. Ble den lettere å lese for meg som er trønder?



Vak handler om en mann som er i skogen sammen med kjæresten. I åpningsdiktet virker det som de er i ei hytte som har stått der i generasjoner, akkurat som den gamle tella, som bekka , altså det gamle treet som falt/bikka.
Samlingen består av tre lange dikt, med handling fra naturen. Han og hun. Hun vil ha barn, mange unga. Han er ikke så begeistret for det.
I det første diktet, ei grantell bekke, som jeg synes er litt urovekkende handler det mye om han og henne, at hun vil ha barn, kanskje er hun gravid, han forlater henne til slutt i hytta, med skam, han har lagt barnåler i magen hennes. Han strever med noe, dette, en indre kamp.

det hele endt med /at æ pakka sekken/og forlot dæ i ei hytte/ med barnåla i magen/og høstløv i håret

Det er noe urovekkende over dette diktet. Jeg får ikke helt tak i om han bare er sjokkskadet, overrasket, om han vil ha barn eller ikke, om han skammer seg over om han får det til eller ikke, eller om han er hard med henne. Det er noen kraftige ord og uttrykk innimellom som bryter med de vakre naturskildringene; som jordskjelv, der raset itj tar/igjæn mæ,- som om han skynder seg vekk fra noe,
men han er også sliten og hun stryker han varmt. Han er nybygger, han bygger hytte på tomta. Han bryter opp ny tomt. Det er store kampesteiner, og innimellom ror han oter, dvs er ute og fisker med oter på vannet. Mat må de ha.
I det andre diktet, paukan syng i øret, handler det mye om dette, å reise hytta på tre daga, å grave brønnen, flytte på kampesteina. og også i det tredje og siste; skifer glir bort.
De tre diktene henger sammen i en historie, deres historie. Jeg får en følelse av at han skriver om sine forfedre, kanskje sin bestefar eller oldefar siden det er noe gammelmodig over diktet, måten de bygger på, lever på, ikke så vanlig dette i dag og gjøre alt selv fra grunnen av.

Alt i alt synes jeg det var fint å lese. Naturskildringene og det dunkle som skjer mellom dem er fint å lese, og det gir meg noe å tygge på. Jeg er ikke sikker på om jeg helt forstår hva som foregår mellom dem. Kanskje er det bare øyeblikksbilder som fungerer i en lyrisk kontekst og ikke meningen at det det skal være så konkret og lettforståelig, hva vet jeg. Det er noe vemodig, mørkt her også, kanskje er det bare slitet, strevet. Men bildene diktene gir, er gode. Og det lukter skog, kvae, fisk og mose.
Men innimellom all ytre natur foregår kampen i ham.

Tittelen Vak antar jeg henspeiler på vak i vann, det vaker, fisken vaker, altså de ringene vi ser når en fisk vaker, hopper opp av vannet.
Jeg tar med meg følelsene videre før jeg leser hva andre har skrevet om diktsamlingen.
Ang lesningen: Språklig er den lett for meg å lese siden jeg selv er trønder, men teksten i seg selv er ikke veldig enkel og lettfattelig, dvs det er rom for en del tolkning. Det er forsåvidt greit, alt trenger ikke være så lett å forstå, spesielt ikke når det gjelder poesi. Det er fint å få noe å tygge på, og lese andre innspill og tolkninger og deretter bygge videre på tankerekkene.  Jeg mener også at dette er en diktsamling som man bør lese flere ganger.

Her en enda en smakebit:

du finn mæ/i hogstfeltet oppom hytta//en tidlig mårrån du/sir ting ordne sæ/suksesjonen starte/mens vi går heim/væks det igjen bak oss/ æ held handa/forran ene øyet/du/kjæm/mot mæ/du sir det/det det det/det står frostrøyk/opp av hodet ditt/kall mæ far/la toget ban/vei gjennom/hullet i magen ( fra diktet Skifer glir bort)

Bendik Vada, født 1996, er fra Klett i Trondheim
Det blir interessant å følge denne poeten videre. Kanskje får jeg møte ham på en opplesing i Trondheim etterhvert. Jeg leste også et sted at han for tiden går på forfatterskole i København.

Her er forlagets omtale av diktsamlingen og snutter av et par gode anmeldelser

Aftenposten tolkning er interessant, om en ung mann som ikke vil ha barn, mens hun vil og ubehaget det medfører for ham.
At grantella bekke, kan bety at maskuliniteten velter hvis han ikke vil gi henne barn.

Andre anmeldelser og omtaler:
Littkritikk v/Merete R Granlund
Beathes bokhjerte
Humbaba





Foto: Forlaget

Bendik Vada: Vak, 22 s
Oktober forlag 2017
lånt på eBokBib


9 kommentarer:

  1. Så fin omtale du har skrevet om samlingen, Anita!Det streifet meg aldri når jeg leste at han rett og slett kunne skrive om en av forfedrene sine. Men det tror jeg kanskje du kan ha rett i. Han ble fysisk dårlig når hun nevnte barn, kanskje han ville blir ferdig med hus og hjem først? Erindrer at det var noe gammelmodig over det hele,men jeg strevde nok mer med selve språket og derfor ikke "så" historien like godt som det du har gjort.
    Jeg fikk nesten litt lyst til å låne den igjen ved en senere anledning for å se om jeg hadde forstått litt mer da, men det er jo nettopp dette som er unikt med poesi, at man har så ulike tolkninger til det som står på en helt annen måte enn ved romaner. Og så er det kjekt å utfordre seg litt, lese ting som ikke er så lett å oppfatte med det blåtte øye.

    Tusen takk for link :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Beathe. Jeg synes ikke det var så lett å skrive om denne boka, og synes jeg ble litt bablete. Fint at du fikk noe ut av det.:)
      Aner ikke om dikteren hadde forfedre i tankene da han skrev, men det var nå den følelsen jeg fikk.
      Fysisk vondt, ja, det kan godt hende han ble. Det var mye fysisk med denne boka både det ytre- i skogen, marka, hytta, vannet- og det kroppslige.
      Link: - seff.:)

      Slett
    2. Absolutt ikke bablete! Det er slett ikke alle bøker det er like enkelt å skrive om heller, jeg ble litt klokere etter omtalen din. Nå må jeg gjøre litt research for å finne en diktbok til neste runde.

      Slett
    3. Godt å høre at du ikke opplever det slik Beathe:)

      Slett
  2. Jeg tror jeg styrer klar av denne enn så lenge, til jeg har fått bedre grep på lyrikkens litt diffuse verden. Har funnet meg Rupi Kaur til runden med utenlandske, etter å ha sett flere snakke varmt om Melk og Honning OG at den skal være lettfattelig. Tror det er best for meg å begynne i den enden. Når det er sagt så syns jeg faktisk Vak hørtes fin ut! Til og med dialekt til tross. Her er det bare å utforske, skjønner jeg. Og så er det lærerikt å lese OM diktsamlinger også. Kjekk sirkel!

    SvarSlett
    Svar
    1. Rupi Kaurs bok er nok lettere tilgjengelig, ifølge alle omtaler jeg har lest. Men den virker noe lettbent.. Kan jo gi god leseopplevelse allikevel. Som å lese chic-lit på en måte. Jeg har også tenkt å lese Rupi Kaur til utenlandsrunden, hvis jeg ikke ombestemmer meg. Har et par andre her også, som jeg er spent på.. Kjekt at du synes det er kjekt med diktsirkelen.:)

      Slett
  3. Interessant omtale - da lærte jeg noe nytt om en ung trønder poet - det var fin stemning i omtalen din også. Interessant med dikt med flere tolknings-muligheter.

    SvarSlett
    Svar
    1. Artig at du synes det Randi.:) Ja, ungpoetene strider fremover.. Vi får følge med på dem. Kanskje ser vi ham på en hagefest i Adrianstua om ikke for lenge?

      Slett
  4. Synes du fikk sagt mye vettugt om denne diktboken! I alle fall slik at jeg kunne tenke meg å lese den. Poesi kan være vanskelig, men det er noe av det jeg like ved den; at den gir rom for ulike tolkninger :)

    SvarSlett