søndag 3. juni 2018

Lillehammer Litteraturfestival: Du skal ikkje sova bort sumarnatta (del 1)

For et vær, for en varme. Selvfølgelig kan man ikke sove bort slike vakre netter. (om det er mulig, er en annen sak.. varmt!) Lillehammer strutter av sol, folk, varme, fest og musikk under Litteraturfestivalen. Her er noen stemningsglimt fra de tre siste kveldene:


Pub til pub slår sjelden feil. I kveld med Tore Renberg og Aleksander Flotve. Musikk og opplesinger fra Renbergs univers. Fansen gråter, danser og jubler. Tore har fans i alle aldre. Også blant bokbloggere. Ruta i år gikk fra Haakons pub til Paddys like ved,  deretter til Elephant kunsthall og finale i Teltet på Stortorget. Som årene før; stinn brakke overalt og ikke garantert sitteplass, men like bra for det. T.v. Paddys. T.h. Pallene i Elephanthallen er laget av Hillevåggjengen, sa Tore Renberg.  - De har vært her og.
For en fantastisk entertainer Tore Renberg er. Stor stemning blant publikum. Sang og tekster som gikk rett hjem. Jammen sjarmerte han stort.
Jarle Klepp og Hillevåggjengen. Jan Inge, Rudi og Berverly. Bryllupsnatta. Lest med stor innlevelse. Stort spenn mellom alvor og humor. Egne sanger, andres sanger. Morten Abel og Trond Viggo Torgersen.  Tenke sjæl.  (Jan Inge trenger veiledning, sa Tore) Tenn lys!
Finale i teltet. Da Tore Renberg fremførte en sang han skrev etter hans mormor døde av kreft, og fikk oss med på allsang var det teltmøtestemning (som jeg husker fra gamle dager med bestemor) , bokstavelig talt. Nesten religiøst. Hjertevarmt. Rørende.
Dette var virkelig en flott avslutning på kveldsarrangementene.


Fredag 1.juni: Banknatta!
For mange er dette den største begivenheten. Fest og moro, slampoesi og annen poesi, og de som syntes det var for varmt inne satt ute i sommervarmen. Grillmat, drikke, mygg.


 Cafe Stift: Poesi. Danske Naja Marie Aidt og Mette Moestrup har skrevet Omina sammen. Om amazoner, varseldikt. Flott og spesielt fremført.
De som var ute kunne høre på Endre Ruset, eller Dag Solstad snakke om Pessoa i andre etasje.
Vi ventet på slam.


NORDISK SLAMFEST!Nordens beste samlet på ett brett. Et årlig høydepunkt. Det nye litterære uttrykket. En krysning mellom poesi, spoken words og standup. For en fantastisk gjeng. For få år siden var dette sært. Nå er det nesten mainstream. Nesten..
Fra venstre: Fredrik Høyer (N), Peter Dyreborg (D), Oskar Hanska (S), Sofie Frost (N), Olivia Bergdahl (S) og Sara Hauge (D) . Konferansier: Heidi Marie Vestrheim.


Som i fjor leverte Olivia sterke tekster. Om å være kvinne, #MeToo.Peter leser tilfeldig fra Donald- og setter de inn i en helt annen kontekst. I andre omgang etter pausen diktet om flyktningene kommer, som han også leste i fjor. Humor med brodd.Sofie Frost deltok i finalen i Norske talenter. Hennes dikt om 22.juli/flyktningekrisen grep meg da. I går leverte hun en to sterke tekster til, om depresjon, om overgrep. Dette er sterke saken, for et uttrykk, for en stemme. Henne kommer vi til å høre mer fra. Garantert. Sofie ble forøvrig nylig kåret til Nordisk Mester i slampoesi! Gratulerer!Lars, rapperen fra Stavanger, klar etter en ryggoperasjon. Lars er en proff ordsmed og skaper stemning.Special guest from Iceland! Ikke slampoet, men rapper med mye bannskap på amerikansk og noen islandske gloser, Gangsta`rap. Uforståelig, men fascinerende.Oskar leverte også et par meget sterke tekster. Han har jobbet med film og det viste seg i uttrykket. Spesielt, vondt, forvirrende. Med kroppsspråk og stemme skapte han følelsen av flashbacks, kryssklipping, overgrep, om klumpen i brystet, Daddy, mor, psykisk smerte.  Rått!Danske Sara var bare herlig. Etter gravalvoret løste hun opp med herlig humoristisk slam (med brodd), langt utpå kanten.

Slamfesten varte i tre timer. Da var det tide for de gamle å gå hjem. Utenfor var natta enda ung for de som ville feste mer, med DJ på Cafe Stift, eller mingle med mygg og folk i den vakre og milde sommernatta.

..
TORSDAG 31.mai:

Litteraturquiz.  Vi deltok, intet bilde av begivenheter. Vi fikk ikke pokal i år heller, men hva gjør vel det? Artig lell. Midt på treet. Vanskelige spørsmål, men vi greide debutboka til Jon Michelet og ganske mye mer. Vinnerlaget 16.07.1941 vant i fjor også.  (Dag Solstad, Cathrine Sandnes, Martha Norheim, Knut Nærum, mfl)


Alle bildene er tatt av meg med mobilkamera. Sony Experia.

8 kommentarer:

 1. Dere har hatt det bra ser jeg, topp stemning!
  Mange gode minner å ta med seg videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er moro med litteraturfestival. I morgen skal jeg skrive mer om forfattermøtene/samtalene på dagtid.:)

   Slett
 2. For en spennende titt inn i de heldiges rekker, takk for at du deler Anita, det ser kjempekjekt ut :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig at du synes det Tine.:) Og ja, det er kjekt å være på festval, men ganske intens også. I morgen skal jeg forsøke å skrive mer fra forfatter/bokmøtene:) Det ble ikke noe særlig tid til det underveis..

   Slett
 3. Artig innlegg; eg blir heilt svett.
  Skulle gjerne ha opplevd Renberg.

  Slampoesi er då vel ikkje mainstream. Eller?
  Det har i alle fall vore eit totalt ukjent fenomen/begrep for meg, men med dette innlegget har eg fått ein liten peikepinn på kva det går ut på.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du synes det. Man ble svett av å være på Lillehammer disse dagene. Gjennombløt. Av heten. Renberg var fantastisk. En høydare!

   Kanskje det bare er litt mainstream blant de interesserte i store byene? Det var de som sa det fra scenen, jeg noterte flittig (i hodet mitt i det minste)
   Men du har nok rett, det er nok ikke så veldig mainstream, selv om Sofie Frost deltok på Norske Talenter. Og en annen også gjorde det, som røk ut tidlig..

   Slett
 4. Babes, hehe, Ser rett og slett ut som om hu der i minte strålte så intenst at de andre måtte flykte. Kopiere og kommer til å bruke det skamløst (og garantert glemme at det var du som tok det).

  God beskrivelse av slam og Tore. App intens. Han kan å skru på sjarmen Mr.Renberg. Tror det var den beste pubtopub i min Lillehammerhistorie. Og solid redemption for fjorårets (vet vi ikke er helt enig der).

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, kanskje det ja.. Man kan tolke mye inn i det, ikke sant?
   Kopier og krediter, er ok.

   Absolutt en av de bedre pub-t-pub, skjønt jeg var vilt begeistret for den første jeg var på; Agnes Ravatn og Knut Nærum, men etterhvert blir man mer blasert.. Renberg absolutt bedre enn fjorårets, (ikke uenig i akkurat det da) og bedre enn den før der. Levi Henriksen var også bra, men Tore var i alle fall like bra.

   Slett