søndag 28. oktober 2018

Moshonistas Biografilesesirkel oktober -18: Mitt hemmelige liv av Caitlyn Jenner og Framandkar av Tarald Stein

Kategori: Gender Bender Realness. Om kjønnsforskyvelser, alternative kjønnsidentiteter, transkjønn etc.

Denne kategorien var vanskelig, spesielt hvis man ønsker å lese noe på norsk. Fra før visste jeg om Caitlyn Jenners selvbiografiske bok, men siden jeg ikke har noe som helst forhold til denne personen ønsket jeg i utgangspunktet ikke å lese den. Mine fordommer manglende interesser for Kardashians og liten interesse for sporten Bruce Jenner ble OL-mester i, er grunnen til det. Så jeg søkte biblioteket og der var det kun Jenners bok og en diktsamling av Tarald Stein som var tilgjengelig. Samt en film om Espen Pirelli Benestad. Man kan jo tøye biolesesirkelen med en film? Vel, det kan man sikkert argumentere for, men jeg valgte å låne de to bøkene og endte opp med å lese begge. Jenners bok var faktisk mer interessant enn jeg forventet.  Steins diktsamling er direkte og sår, og gir en annen inngang til samme tema. Å leve mange år som en annen enn den man føler man er, må være veldig vondt.



Tre bøker, tre forsider. Den siste boka har intet med blogginnlegget å gjøre, men matchet temaet godt, synes jeg.



Jeg vil hovedsaklig skrive om Caitlyn Jenners bok. Taralds Steins dikt anses som et supplement og et tips til andre som ønsker å lese om transkjønn.

Som sagt var jeg lunken til Jenners bok i utgangspunktet. I starten synes jeg også språket var lunkent. men etter som jeg kom mer og mer inn i Jenners historie la jeg det på hylla. Buzz Bissinger som har skrevet Jenners historie etter utrolige mange timers samtale har valgt å skrive boka i en veldig muntlig form, og det funker. Hvis man forventer en svært litterær form på boka, blir man skuffet.

Bruce Jenner ble kjent som OL-vinner i tikamp i Montreal i 1976. Han slo verdensrekorden. Han ble etter dette en ettertraktet foredragsholder med sine seiershistorier fra OL. Dette levde han lenge på. Han var en amerikansk helt.
Bruce Jenner vokste opp i en god og støttende familie, men slet med dysleksi på skolen. Han var derimot god til å sette seg mål og å nå dem, og idretten ble hans vei. Inne i seg slet han med noe annet, udefinerbart. Han følte seg annerledes, og han husker dette startet i tiårsalderen. Han likte å kikke i mammas garderobeskap og han misunte søsteren Pam som kunne gå i jenteklær. Dette var en nysgjerrighet som ikke ga seg, som han måtte prøve ut. Det var noe annet enn en vanlig søskenmisunnelse.  Han hadde ikke begrep om hva det var den gangen. Dette var en tid hvor slikt var tabu og helt fremmed.
Hans foreldre Bill og Esther giftet seg i 1942, da Esther var 16 år. Bill dro ut i krigen etter tre måneders ekteskap. Han var en tøff, men vennlig mann. Han vervet seg til Jegerkommandoen.  Han opplevde mye fælt under krigen og ble selv skutt, men bar aldri nag. Faren var utrolig stolt over sønnens OL-prestasjoner.
Jenner slet konstant med sine indre konflikter som ble værre og værre. Han kompenserte med enda mere trening, sport, målrettethet, barskhet. Han var sjarmerende, tøff, maskulin. Som liten hatet han å klippe håret eller handle klær. Han var konstant usikker, sjenert og redd for å bli gjort narr av. Usikkerheten har han dratt med seg hele livet.

Som voksen har han tre ekteskap bak seg og har ni barn. Det mest kjente ekteskapet var med Kris Kardashian som hadde flere barn med advokat Robert Kardashian, som var forsvarer for O.J. Simpson. Jenner skriver om dette i boka og hvor vanskelig det var og at de ikke skjønte at Nicole Simpson var i fare.  Forholdet til Kris og ungene og TV-serien blir viet en del plass, siden de var sammen så lenge og også har to barn sammen. Jenner følte seg egentlig mer som en statist, siden det var Kris som sto for hele forretningskonseptet, men han gjorde ikke så mye vesen ut av det.

Det sentrale i historien er hans følelser og kamp gjennom livet som en med såkalt kjønnsidentitesforstyrrelse, en som konstant føler seg annerledes, en som lever i en tid hvor dette ikke er akseptabelt i det hele tatt. Han hadde en periode hvor han ønsket å ta skrittet ut å skifte kjønn, men trakk seg. Han gikk til en psykiater, Trudy,  som var ekspert på området og det hjalp han mye.  Jenner hadde nok penger og kunne velge på øverste hylle. Den fordelen hadde han, men ellers var kjendisstatusen er ulempe. Han måtte hele tiden passe på så ingen fikk snusen i hans annerledeshet. Hans frirom handlet om å kjøre med bilen, kle seg i dameklær et kvarter eller to, ta inn på hotell for en natt, kle seg i dameklær, dra ut på byen et fremmed sted, men passe på at ingen kjente ham igjen. Hadde en journalist fått ferten i dette hadde det vært smurt kjapt utover alle aviser . Han åpnet seg for to av sine koner om dette, de ga ham rom til å være seg selv når han trengte det, men ikke sammen med dem. Ingen dameklær sammen med Kris feks.
Jenner skriver flere steder at hans transetilstand ikke handler om seksualitet. Han er heller ikke kvinne. Han er ikke mann. Han er noe i mellom, tvers overskridende, eller noe annet.

"Hun hadde gått en hel dag uten å tenke på kjønnsproblematikk. Selv har jeg ikke kommet dit enda. Det er ikke sånn at jeg går rundt og tenker: Er dette virkelig meg? Men jeg tenker mye på kjønn. Jeg identifiserer meg som kvinne. Men jeg er ikke kvinne. Det vil jeg heller aldri bli. Jeg er transkjønnet. Og der er det en forskjell." (s. 98)

"Hvis jeg begynner å utforske det som bor inne i meg, vil jeg ikke bare sette hele levebrødet i fare, jeg vil ødelegge det fullstendig. Det er mareritt som stadig vender tilbake til meg når jeg tenker på hva jeg skal gjøre. Jeg kan ikke gi opp karrieren  uten videre, så jeg gjør et bevisst valg om at jeg skal gå ut med damer nå som jeg er separert. Jeg er tross alt tiltrukket av dem. Nok en gang må jeg understreke (sikkert ikke for siste gang), at kjønnsidentitet og seksuelle preferanser ikke henger sammen. Og når jeg først begynner å få et seriøst forhold til en kvinne, ender jeg som oftest opp med å gifte meg med dem. " (s. 119) 

På 2000-tallet greide han ikke lenger å leve med denne dobbeltheten, splittelsen. Han hadde nok holdt igjen også av hensyn til sin gamle far.  Bruce bestemte seg for å skifte kjønn i 2015 og skiftet navn til Caitlyn. Da var han 65 år. En meget lang prosess, kan man si.  Men vi lever i en annen tid nå, med større forståelse og flere muligheter, selv om det er langt igjen til en total aksept.
Han var redd for at kritikere skulle mene at han gjorde dette for å få oppmerksomhet, men det handlet det absolutt ikke om.  De var for ham helt nødvendig å gjøre dette for å få fred med seg selv.  Han valgte også når han/hun endelig tok dette skrittet å bruke sin kjendisstatus til å bli en frontfigur til å kjempe transkjønnedes sak i samfunnet. Han startet etter kjønnskiftet med TV-programmet I am Cait og har gjort seg til en talsperson for transkjønnede.

(senest for et par dager siden gikk han ut i media for å uttrykke skuffelse overfor president Trumps holdning over transkjønnede, siden han tidligere hadde lovt å hjelpe dem )

Det er mye mer jeg kunne ha referert fra denne boka, men jeg anbefaler heller interesserte i å lese den selv. Jeg synes den er verdt det fordi det er lite kunnskap om transkjønnethet i samfunnet. Det er viktig å lese slike historier for å forstå og akseptere annerledeshet, hvor vanskelig det kan være. Som samfunn må vi være mer rause og tolerante for annerledeshet. Å presse folk i for trange rammer kan være sykdomsfremkallende og skape unødig mye lidelse.
Jeg synes Jenner er vært modig, ærlig og åpenhjertig som tør, i en alder av 65 år, å gå ut med sin historie.
Kjønnsidentitetsforstyrrelse er fortsatt en psykiatrisk diagnose. Hvor lenge må det være det?


Caitlyn Jenner: Mitt hemmelige liv, 303 s
Juritzen forlag 2017
Lånt på biblioteket




Fra en samtale på Antikvariatet i Trondheim i serien Hodebry. Psykolog Hans Andreas Knutsen intervjuer transkjønnede Marius Rønning (tidligere Vilde) som nettopp har skiftet navn/kjønn. Jeg lærte mye av å høre på denne samtalen. Som at man må ha en diganose - kjønnsidentitetsforstyrrelse- for å få en kjønnsoperasjon, og at det er lange og grundige utredninger.  Man må altså ha en psykiatrisk diagnose for å bli operert på Rikshospitalet. Vel å merke så regnes ikke transkjønnhet å være en psykisk lidelse i Norge, men man må likevel utredes av en psykiater. Mer om det her
At i andre kulturer er det ikke så strenge skiller mellom kjønn som her i Vesten. At det er normalt at en viss prosent av befolkningen er annerledes/transkjønnet eller noe annet. Dette kan jeg tenke meg å lære mer om.

Hele samtalen kan høres i denne podcasten



Framandkar av Tarald Stein

Til sist et tips om en rå og direkte diktsamling av Tarald Stein som skriver om det å være transkjønnet. Boka er delt i to. Først om å leve med disse følelsene av å være født i feil kropp.  Her er det mange direkte scener, mye om seksualitet og sex. Andre del om selve kjønnsskiftet.

Når eg kjem
           i senga di
er eg ein framandkar
eg er ein annan
           den eine
           det eine kjønn
Du snur deg bort              (s.35)

Eitt år i eit hol
i min eigen kropp
fanga i mørket

Eitt år på eitt fjell
ropande mitt eige namn
skinande

To år på veg
over ein mur av papir
som heile tida vert bygd høgare

Mannen sperra inne
i ei mappe for vidare utgreiing
nedfrosen i påvente av diagnosen

Eg er mitt eige prøverørsbarn
overmoden
krafsar mot innsida av kjøleskåpsdøra (s.66- 67)


Tarald Stein: Framandkar, 89 s
Tiden Norsk Forlag 2010
Lånt på Biblioteket




Flere innlegg i denne kategorien kan leses gjennom Moshonistas biografilesesirkel her


2 kommentarer:

  1. Skal si du er tøff som hopper i det, selv om tematikken ikke ligger øverst på interesselisten din. Du har i alle fall gått grundig til verks, og ser ut som du har fått litt utav det. Gøy å se at du leser Therese Aasvik sin nye nå :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tematikken/kategorien er interessant nok, men ikke Bruce / Caitlyn Jenners OL-medalje og Kardashians. Skjønt som sagt, det han skriver handler mest om hvordan livet hans hans vært som hemmelig transkjønnet kjendis.
      Fikk mye utav det. Interessant absolutt!
      Starter på T Aasvik litt senere i kveld. Gleder meg til den. Har vært mye imellom i dag; fb-debatt som tar alt for mye tid (ja, den i Norske Bokbloggere), kort tur i frisk luft i det fine kalde været , besøk hos sønn, middag etc.

      Slett