tirsdag 1. januar 2019

Oppsummering av 2018, samt noen få mål for 2019 (bøker, reiser, kultur)

Tid for årets oppsummering og mulige planer for det nye året.  Nå er 2019 her med vind og regn over det ganske land. I natt ved midnatt ble det heldigvis for fyrverkeriet sin del, en rolig stund her i Trondheim, og kommunens fyrverkeri fra Festningen kunne gå som planlagt. Jeg så ikke det i år heller, siden jeg var hos min søster på Byåsen og feiret nytt år. Det var veldig koselig det altså, og vi hadde flott utsikt over Trondheim på alle kanter. Stjerneskuddene våre sluknet av regnet, men det er nå så. Det finnes værre ting i verden. Akkurat nå har jeg talt over de bøkene fra 2018 jeg ikke har rukket og lest, og blir skremt. Selv om jeg leser mye, totalt 120 i 2018, så er bøkene som kommer i mitt hus stadig for mye.


Kanskje årets beste bok; Steffen Kvernelands En ufrivillig død. Ravatn sine essays er jeg enda ikke ferdig med. Filosofene må bli med over i 2019.



Oppsummering:

120 bøker lest i 2018 (106 i 2017, 121 i 2016, 144 i 2015)

Av disse er:
48 norske fra 2018 (35 romaner, 13 som kan plasseres i Åpen klasse)
-
27 diktsamlinger
25 sakprosa (derav 5 biografier/selvbiografier ifb Moshonistas biografilesesirkel)
24 krim
Resten er andre romaner, ingen novellesamlinger i år

Kvinner: 65
Menn: 59

(Noen av bøkene er skrevet av en mann og en kvinne sammen- derfor blir det mer enn 120 tilsammen. Kjønnsfordelingen er tilfeldig, ikke tilsiktet- men det var litt artig å telle opp, siden jeg har sett en del andre bokbloggere har gjort det)



Årets beste bøker:
Jeg har lest mye bra i 2018, men det er alltid vanskelig å plukke de aller beste. Noe har utpreget seg og det er  En frivillig død av Steffen Kverneland og Vegetarianeren av Han Kang. Nå er de relativt ferskt lest og gjør fortsatt inntrykk, men dog.

Her er de mine opp-til - Topp- tre-kåringer:


Norske 2018:

Dikt:
Sitt hos meg av Kristian Bergquist
Om nettene brukar mor dråpeteljar av Svanhild Amdal Telnes

Krim:
Møt meg i paradis av Heine Bakkeid
Dronen av Unni Lindell
Formørkelsen av Karin Fossum

Like under:
Alt er mitt av Ruth Lillegraven

Andre romaner:
Tre vegar til havet av Brit Bildøen  
Leksikon om lys og mørke av Simon Stranger
Kongonotatene av Nikolai Frobenius

De som vaker like under:
Singularitet av Marita Fossum
Gratis og uforpliktende verdivurdering av Marit Eikemo

Sakprosa:
En frivilllig død av Steffen Kverneland
Psykehus av Drea Karlsen
Hummus & granateple av Vidar Bergum (kokebok)

Barn-og ungdom:
Snøsøsteren av Maja Lunde og Lisa Aisato




Andre bøker/oversatte og eldre norske enn 2018:

Dikt:
Alle sonettene og samlingene av Karin Haugane som jeg leste.

Romaner (utenom krim):
Alt jeg ikke husker av Jonas Hassen Khemeri

Krim:
Lewisbrikkene av Peter May








Sakprosa:
Mayhem av Sigrid Rausing (personlig beretning/memoarer)
Grensen av Erika Fatland (reiseskildring)
















Annet:
Diktsirkelen som jeg startet på nyåret 2018 har blitt en suksess. Dikt er smalt, og jeg hadde ikke regnet med stor deltagelse, men vi har vært en fin liten gjeng. Det har variert mellom 11 og 6 deltagere hver måned (en runde annenhver måned) og det synes jeg er bra. Jeg er også glad for at flere ønsker å fortsette med diktsirkel, så da gjør vi det. Nye deltagere er hjertelig velkommen.
Mer om diktsirkelen, kategorier og linker til innlegg her

Det vi kommer et innlegg over kategorier i 2019 snart, men for den som vil tenke ut bok allerede nå, så røper at første kategori vil bli HUMORPOETER. Og det blir nå i januar, ja. Bare si fra hvis du står fast og trenger tips.


Biografisirkelen
Jeg har deltatt hver runde i Moshonistas biografisirkel, bortsett fra desembers gretne gubber. Jeg kjøpte meg en slags biografi på tilbud om Donald Trump i går, og den vil jeg lese litt på etterskudd.  Så langt i 2018 så har jeg altså deltatt i 5 av 6 runder der.

Litteraturhuset
Jeg har vært frivillig på arrangementer i Litteraturhuset i Trondheim også i år. Det går nå med overskudd etter noen famlende førsteår, og jeg er stolt av å kunne bidra til det. Her er litt oppsummering fra siden til Litteraturhuset.  360 arrangement i 2018 og  27600 besøkende. Kulturbyen Trondheim, sei æ bærre..

Konserter/teater
Det har blitt noen konserter, blant annet A-ha på Sverresborg, og noe teater, men ikke så mye som tidligere år. Jeg så en oppsetting av Alt jeg ikke husker på Trøndelag Teater og den var knallbra.  Ellers så jeg musicalen Phantom of the Opera i Oslo, som er minneverdig og Oda fra Havet på Mausundvær i sommer. Jeg så også endelig Peer Gynt-spelet på Gålå. Det var helt fantastisk, med far og sønn Oftebro som Peer Gynt.


Randi og meg før spelet om Oda fra Havet på Mausundvær t.h. Morten Harket og A-ha på Sverresborg t.v.


Jeg har sett noen bra TV-serier i år også. Den beste : A Discovery of witches. Gleder meg sånn til sesong 2. 
Andre bra serier: My brilliant friend, Outlander, Sharp Objects. Har også likt norske Kielergarden.

På kino har min favoritt vært A Star is born. Den var kjempebra. Jeg hadde også stor glede av Bohemian Rhapsody om Queen.

Annen kunst:
Jeg har fått meg meg noen minneverdige gallerier og kunst på reiser, blant annet Salvador Dalis hjem i Cadaques og hans Theater Museum i Figueres da jeg var i Barcelona/Costa Brava i september.
I Lofoten, Svolvær,  fikk jeg sett utstillingen til Lofotkunstner Gunnar Berg. Samt en utstilling ifb med Peer Gynt-spelet, og jeg husker dessverre ikke kunstneren akkurat nå.




Litteraturfestival og Bokbloggertreff og -prisen

Det ble Lillehammer i år også, men jeg begynner å føle på en slags metthet etter å ha deltatt i flere år. Jeg har ikke bestilt noe for 2019, men vi får se an programmet.

Det jeg har bestilt til er Kapittel i Stavanger (dvs fly og hotell). Det er bestemt at Bokbloggertreffet skal være der også i 2019, siden treffet i 2018 ble en stor suksess.  Det var veldig trivelig og gjentas med glede. Jeg har utvidet med en dag og håper jeg også skal rekke å se mer av Stavanger by i dagslys.
Tore Renberg på Lillehammer pub-til-pub. Kommer Tore i år igjen, kommer kanskje jeg. T.h. Bjerkebæk, Sigrid Undsets hjem. Det ble en fin vandretur dit igjen.




Zeshan Shakar vant Bokbloggerprisen for beste årets roman, som var tante Ulrikkes vei, og Erika Fatland med Grensen i Åpen klasse.

Det blir noen endringer for Bokbloggerprisen for 2019. Hvem som kan nominere og defineres som Bokblogger er utvidet med andre typer mikrobloggere/instagrammere og de som har youtubekanal, innenfor visse regler. Det blir også noe endringer i kategorier, blant annet en egen klasse for Barne- og ungdomsbøker, og en egen for sakprosa, samt skjønnlitteratur. Hvordan dette slår ut i engasjement og konsekvensmessig mht nominasjoner vil tiden vise.


Andre viktige begivenheter og aktiviteter:
* Har deltatt på kurs med Sopp- Nyttevekstforeningen i Ville botaniske spiselige vekster, som gikk over noen uker med turer i skog og mark. Det var kjempegivende.


Mye å lære, godt å være ute, terapi for kropp og sjel.



Etter en tur til Surnadal for å plukke ramsløk, ble dette laget. Den turen var ikke en del av kurset, men en egen tur med foreningen.




Reiser og ferie:
Jeg har vært tre turer til Lofoten for å besøke datter og barnebarn, vinter, påske og i sommer. I sommer kjørte jeg bil siden mine sønner var med. Det er langt og dyrt å reise dit, men det er veldig trivelig.







I februar var jeg på to ukes ferie til Jordan, Israel og Palestina. Gruppetur. Den var helt magisk. Tenk at det er snart et år siden.



I juni ble det omsider en tur til Berlin, som jeg lenge har hatt lyst til å besøke. Og senere på sommeren en liten fjelltur til Venabufjellet, der jeg gikk turer og så Peer-Gynt-spelet. Jeg overnattet også i Rondane på nedre Dørålseter og hadde planer om å gå der, men pga familiære omstendigheter valgte jeg å dra hjem.



Hovedsommerferien ble lagt til september, siden jeg skulle feriere med datter, barnebarn og svigersønn i Barcelona i ti dager. Jeg var barnevakt mens de var i brullyp der, og vi koste oss i den vakre byen. Jeg dro på slutten til Costa Brava noen dager, hvor jeg bodde i Roses, tok noen utflukter til Cadaques og Figueres og vandret litt rundt.



Lillegutt og bestemor på tivoli. (t.v), Selfie i Barcelona (t.h)



 Vakre idylliske Cadaques, hvor Salvador Dali bodde i mange år med sin kjære Cala.


I desember var jeg atter en gang på Gran Canaria, denne gangen i Arguineguin/Patalavaca. Det er helt nødvendig for meg å dra en tur dit i løpet av mørketiden.






















Tur til Korset (t.v.) , på vei til Puerto Rico, utsikt over Atlanterhavet (t.h).

Det ligger noen innlegg til reiser i fanen Reiser øverst i bloggen. Jeg har planer om å lage innlegg om de andre reisene etterhvert. Så får vi se hva vi rekker.




 En tur til Verdal med mine søstre ble det også. Mine foreldre bor der fortsatt og en av mine søstre flyttet tilbake dit i sommer. Her på Stiklestad.

Link til oppsummering av desember -18 her

 Ellers har året vært preget av en del sykdom i familien og alvorlige hendelser og utfordringer på jobb. Jeg har også vært noe sykmeldt. Jeg håper 2019 blir bedre slik. Jeg ser at når jeg oppsummerer slik jeg har gjort så ser det ut som det har vært et fantastisk aktivt år med reiser, litteratur, kurs og diverse- og det har det også vært, men året har også hatt mørke sider og alt har absolutt ikke vært fryd og gammen. Det kan jo være greit å vite/huske det også.
Jeg begynte også på en 2-årig videreutdanning i familieterapi og systemisk praksis i høst, og håper jeg greier å gjennomføre den. Jeg skal. Det er en gammel drøm som jeg synes det var på tide å få realisert. Det er ganske arbeidsomt med mye veiledning og praksis. Pensumlesing ser jeg ikke så mørkt på, jeg er vant til å lese mye og det går fint.  Dessuten har vår klasselærer bedt oss senke skuldrene med tanke på lesing. Hun mener vi skal fortsette å lese skjønnlitteratur, fordi det er mye å hente der i forhold til den utdanningen vi tar. Vi har faktisk en egen lesegruppe under studiesamlingene hvor noen legger frem noe fra pensum og noe fra en skjønnlitterær bok hvor vi skal si noe om hvorfor vi synes den er relevant. Me like..:)
Å studere vil selvsagt påvirke økonomien så det blir ikke de store reisene et par år fremover.




 Nærmiljøet en vinterdag, den første snøen?


Hva har jeg oppnådd av mål/gjennomført av planer?

Mål/ønsker/planer for 2018:
* Lese mer fra hylla, minst to pr mnd, eller en av de veldig tykke (Max, Micha og Tetoffensiven, VangGogh-skrive livet, Stillitsen, Morgen ved midnatt/Skagen, Det syvende barnet)
- Jeg har lest 11 fra-hylla- som er registrert. Det kan fortsatt bli mye mer. Jeg har ikke lest de tykke, med unntak av Vincent vang Gogh.Fordype meg i litteratur om og fra Russland og nabolandene (Fatland, Aleksijevitsja, Politkovskaja, Dostosjevskij m.m.) - Njet
* Lese mer klassisk litteratur - 1 pr mnd? - Nope
* Lese mindre norsk 2018- tja? Leste 59 norske av året i 2017, så det er en liten nedgang, riktignok, med 48 i 2018. 
* Skrive andre ting enn blogg

Not. Jeg begynte på videreutdanning i høst, får skylde på det.




Det er nesten så jeg skjemmes, men jeg velger likevel å legge ut skammen åpenlyst.  Dette er 64 bøker som jeg skaffet meg/fikk i 2018, som er utgitt i 2018. (under noen slitne nisser) 44 av dem er norske, resten utenlandske (Jeg finner stadig nye 2018-bøker i hyllene mine, en som heter Øyas hemmelighet, en thriller av Eva Joly, to fagbøker fra Universitetsforlaget , en om schizofreni, og en om flyktningers psykisk helse som jeg enda ikke har rukket å lese lest. De er ikke med i bildet, men tallene er oppdatert) ) . Dette bildet skal minne meg på at jeg ikke skal skaffe meg så mange nye bøker i 2019, i alle fall ikke i løpet av vårhalvåret. Jeg skal lese gjennom en del av disse først. 1. pri: Leseeksemplarer jeg selv har spurt om og fått. 2. pri: Leseseksemplarer jeg har fått tilbud om og takket ja til. 3. pri: Kjøpte bøker, leseeksemplarer jeg ikke har bedt om. 

Mål og planer for 2019:
* Lystlesing utenom pensum og deltagelser i biografilesesirkelen og diktlesesirkelen. Dette skal også være lystlesing, men med frivillig tvungen deltagelse. Deltagelse  i Heddas hyllesirkel ble ingen suksess for meg i 2018, så jeg tar heller en drop-in-variant enn å satse på å delta fast der. Jeg vurderer også deltagelse drop-in i Elidas nye 1001-sirkel. Jeg har lyst til å lese Don Quijote. 
* Fortsatt fokus på hylleboklesing. Øke antallet til minst 20. 
* Videreføre målet om hyllelesing av de tykke bøkene. (se over, mål fra i fjor)
* Fortsatt fokus på diktlesing.
* Lese mindre norsk 2019- dvs ikke ha fokus på det, men heller lese det som faller meg inn. Jeg kommer til å fortsette å ha ønske om å lese nye bøker som kommer, men vil også ha like mye fokus på det som står i hyllene på vent.
* Jeg kommer ikke til å rålese norske 2018-bøker frem til fristen for nominering til Bokbloggerprisen selv om den er utsatt til medio februar, selv om jeg har flere uleste norske fra 2018 i hylla. Jeg vil lese det jeg ønsker å lese i min ventebunke. Akkurat nå leser jeg Jordens arvinger av Ildefonse Falcónes på nesten 1000 sider, og det vil nok ta et par uker å lese den ferdig. Jeg har allerede lest 48 norske bøker fra 2018 og jeg tipper det er mer enn det de fleste bokbloggere har lest med unntak av noen få andre storlesere som Beathe, Tine, Åslaug  (?) Arrest me if wrong.  Forøvrig har jeg fortsatt 44 uleste norske 2018-bøker i min ventebunke av totalt 64 2018-bøker - skrekk og gru) , så det sier seg selv. Ikke ønsker jeg mer utsatt frist heller. Ingen greier å lese alt. 





I Wabi Rum- ørkenen i Jordan

Med dette ønsker jeg dere alle et riktig godt nytt år og takk for det gamle.:)



22 kommentarer:

  1. Godt nyttår, Anita! Du har fått lest og opplevd ein heil del i 2018, og dei mørke delene er rett og slett ein del av livet.

    Eg liker at du vurderer lesesirkelen min. Drop-in når det passer seg er heilt i orden, og om du ikkje klarer gitt kategori i riktig måned så er det og greit. Så lenge du er ferdiglest med "dine" kategorier innen 31.12.19 så er eg fornøgd.

    SvarSlett
  2. Takk for det Elida og det samme til deg.:)
    Joda, det er en del av livet, men noen ganger klumper det seg med mye alvorlig på kort tid.

    Fint at det går an med drop-in, jeg må ha det ganske løst for tiden, kjenner jeg. :)
    Jeg skal gå inn og lese innlegget ditt senere, nå må jeg ha matpause..:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Uten å utbrodere for mye, så er det snakk om hendelser folk vanligvis slipper å oppleve.

      Slett
  3. Alltid like overrasket over alt du får plass til i et år. Både på lese og levefronten. 48 norskebøker burde være mer enn nok. 27 diktsamlinger er beyond min fatteevne.
    Godt Nyttår til deg! Og, ja, hurru up med Trump, hull i full biodeltakelse er et dårlig omen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, ja, er vel en som driver meg selv i gang med mye forskjellig.:) Man merker det når man oppsummerer slik.
      Enig, godt at du er enig også, ang 48 stk 2018-norskebøker er mer enn nok.
      Selv om jeg enda ikke har lest de store snakkisene som Kinderwhore og Søsterklokkene og de litt mindre snakkiser Heim, Svartstilla og Zoo Europa, men det blir etterhvert.. (Tønnesen sin ble jeg ikke ferdig med, sånn går det med eBokBib-lån)

      Diktlesing kan trenes opp. Ikke så mange sider pr bok, vettu- men man må jo like det, da.

      Spørs om Trump skal bli med til Oslo neste uke- siden Ildefonso er for tung å drasse på. Tviler på jeg blir ferdig med den før søndags kveld..
      Har du lest den? Sannheten om Trump av DÀntonio.
      Liker ikke hull i biosirkelen, nei..

      Takk og like så:)

      Slett
  4. Du verden for ei aktiv dame!
    Selv havner jeg på drøyt halvparten av bøker. (Men jeg reiser nok like mye :-)
    Godt nytt bokår, Anita.
    Min oppsummering kommer i løpet av kvelden (håper jeg).

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, kanskje det..
      Jeg leser også mye når jeg reiser, vet du. Bor alene også, så da disponerer jeg veldig mye av tiden min selv. (og som Tine er ikke husarbeid særlig prioritert her i gården- kun det nødvendige. Ikke shopping heller, kun det nødvendige)

      Takk og godt nytt bokår til deg også Bjørn.:)

      Ser frem til din oppsummering også.:)

      Slett
  5. Godt nyttår Anita, og tusen takk for premiebokpakken jeg kom hjem til i dag! Skal si du har fått med deg mye i året som har gått, og du er og blir den dyktigste livsnyteren jeg kjenner!
    Er helt enig med prioriteringene dine, de må til, hvis en ikke setter bremsene på (noe jeg har tenkt å gjøre...)
    Gleder meg til å fortsette å lese bloggen din, er spent på kategoriene til Diktlesesirkelen, og å se hvilke av 2018 bøkene du velger deg fra den flotte haugen din. (ingenting å skamme seg over)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk Tine- og så er jeg så glad for at du ble fornøyd med gevinsten::)
      Og takk ang livsnyteriet. Jeg bestemte meg vel tidlig for det, at jeg skulle nyte det jeg kunne og strekke meg etter mål og drømmer, ikke sitter på gamlehjemmet og angre for det jeg ikke gjorde. Livet har nok av andre sider og kontraster , men det er ikke det jeg ønsker å fokusere mest på her.
      Tror neppe jeg angrer for at jeg gjorde for lite husarbeid eller så for lite TV, eller brukte for lite tid på oppussing, interiør, shopping og den slags.. Har andre glede av det er det deres sak, men det viktigste er at man gjør det man selv trives med, så langt man er i stand til det.:)

      Håper å få laget et innlegg til diktsirkelen i løpet av de nærmeste dagene.:)

      Ang haugen min, så vet jeg at jeg ikke er streng mht til prioriteringene/føringene jeg legger for meg selv, men de er en rettesnor. Plutselig kan jeg bestemme meg for å lese de rosa først , og sortere etter farge, eller ta annenhver tykk og tynn. (Tanker jeg gjorde meg nå..) (Takk..)

      Slett
  6. Du er aktiv. Jeg har faktisk lest over 100bøker i år, det er ny rekord for meg. Jeg leser bøker som både kan være gamle og nye, de som jeg tror vil være bra. Det må bli mye biografier et år til. Før en utstilling jeg skal ha.
    Uff, jeg har også mange bøker jeg har fått, men ikke lest. Slik må det bare bli!
    Ønsker deg en god uke!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja. Grattis med ny rekord Ingen. Det er jo artig å sette personlige rekorder, selv om en ikke har satt seg noe mål om det.
      Ja, hva skal man gjøre med alle de bøkene som hoper seg opp du..
      Takk og det samme til deg:)

      Slett
  7. Godt nyttår år,Anita🙂 Dette var oppsummeringen sin det! Du har gjort mye av alt og det er bra. Så får man håpe at mørke ting holder seg langt unna i 2019.
    Gleder meg til å følge deg i år også og leser gjerne Don Quijote med deg. Kjenner til dette med uleste leseeks for dette kjenner jeg på selv også men de aller fleste blir jo lest en eller annen gang og da må det være greit.

    Kommer heller ikke til å kutte ut helt nye bøker men mye mindre blir det nok og mer knallhard prioritering på hva som skal leses.

    Blir spennende å se kategoriene på diktlesesirkelen og tror jeg går for noen hint om januar utgaven 😋

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for det Beathe. Ja, får virkelig håpe at 2019 ikke bringer med seg de store dramatiske vonde hendelsene.:)
      Variasjon er viktig for meg, ja. Men også hverdagsrutiner og ladetid.
      Hverdagene er det jo mest av- lese, spise, gå på jobb, snakke med familien, blogge, se en serie innimellom, sånne ting.

      Ja, vi må få lest Don Quijote, finne den kategorien i 1001- som passer kanskje?

      Håper virkelig de fleste leseeksene blir lest før eller siden, men det spøker for det da de hoper seg opp sammen med de gamle hyllebøkene og alt jeg også kjøper innimellom..

      Må nok være ganske hard en stund for å få unna noe av det.

      Kommer med diktkategorier i løpet av noen dager.:)

      (hint ang humorpoeter: Arild Nyquist (jfr den ene Berit), Jakob Sande (jfr den andre Berit), Jon Hjørnevik, Edel (hun med TV-showet Edel ved Henriette Stensrup- skjønt det er vel mer tøys og på-kanten-dikt) , Jan Erik Voll kan også være litt morsom.. ja, det var det jeg kom på i farta)

      Slett
    2. (mer: Einar Økland- Statsministerboka bl.a. )

      Slett
  8. Oj, imponerende oppsummering! Jeg må nok se litt på diktleseringen din. Høres veldig kjekt og spennede ut. Ha et riktig godt nytt år og lykke til med studier og og og ...

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk skal du ha Bente.:) Du er hjertelig velkommen til å delta i diktsirkelen altså:)

      Slett
  9. Omsider fekk eg lest heile oppsummeringa di og alle kommentarane. (Var innom i går óg, men kom ikkje i mål)

    Eg er også imponert over alt du får gjort og over at du får formidla det til blogglesarane dine på ein leseverdig og interessant måte. At du minner oss på at ein skal nyta livet. Men også på at dette livet kan by på tunge stunder og vanskelege saker.

    (Det er muleg at eg kjem til å delta med enkeltdikt i diktsirkelen din. Eg har mange fine/gode/artige dikt "på lur")

    SvarSlett
    Svar
    1. Skjønner det kan ta tid med et såpass omfattende innlegg;)
      Velger å ta med annet enn bøker når jeg først er i gang. Synes det er artig å oppsummere og reflektere over året som har gått. Har vel alltid laget slike oppsummeringer- i dagbok før tiden. Men alt vil jeg selvsagt ikke legge ut på internett, men jeg synes det var viktig å si noe om at alt ikke bare har vært glade reiser og mye rukket, for å si det sånn.

      Livet har så mange kontraster. Hvis jeg har lest mye handler det om både prioriteringer og tid og anledning til å gjøre det (feks har jeg vært sykmeldt en del i første halvår- og noe må man jo fordrive tiden med, lese feks- selv om konsentrasjonen varierer)

      Tusen takk for fine ord Berit.:)

      Veldig artig om du deltar med et dikt eller to:) Vi trenger litt humor og artighet i mørke januar!
      Lavterskel, helt ok det.:)

      Slett
  10. Elsk på dette innlegget, som jeg har lest flere ganger og nytt bildene i. Legger merke til at Klør er helt på toppen, kun forhindret av en liten nisse. You know what to do... :)

    Kverneland-boka skal jeg kjøpe. Tenker det er verdt det. Vondt, men verdt det.

    SvarSlett
    Svar
    1. Oj, oj, tusen takk for fine ord Eli.:)
      KLØR kikket jeg i, som du vet. Usikker på om det er en bok jeg har lyst til
      å lese nå, men kanskje senere, siden du lovpriser den så sterkt:)

      Ja, Kverneland er absolutt verdt å lese, den er så klok, varm, fin, med litt humor også, selv om den er vond og trist. Man må jo kjenne selv om man orker å lese om et slikt vanskelig tema, det er en sånn bok som sitter i, men den gir innsikt.

      Slett
  11. Godt nytt år og lykke til med planene for 2019. Ikke bare har du fått lest mye: da jeg leste ca samme antall i 2013 var jeg megafornøyd! Men du har også vært aktiv på mange andre fronter enn det bokrelaterte. Til inspirasjon for oss andre.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen hjertelig takk for fine ord Tone.:) Artig å høre at man kan være til inspirasjon.
      Godt nytt år til deg også!

      Slett