Jeg vil først si at denne boka ikke kun handler om ABB. Den handler også mye om Arbeiderpartiets utvikling, om AUF, om deler av en ungdomskultur i Oslo på nittitallet, om media, dataspill , høyreekstreme miljøer og bloggverden med mer.
Foruten en slags kronologisk beskrivelse av ABBs oppvekst og utvikling frem til 22.juli, får vi også paralellt beskrivelser av det som skjedde både i Regjerinsgkvartalet og på Utøya. Vi får øyevitnebeskrivelser fra båthelter og ungdom som var på Utøya, med mer.
Foruten skildringene og beskrivelsene drøfter forfatteren aktuelle problemstillinger som nyere utviklingspsykologi og tilknytningsteori, sant annen forskning som kan kaste lys over gåten ABB.
Forfatteren foretar en grundig analyse av alle faktorer som kan kaste lys over spørsmålet, men er tydelig på at dette er et bilde, og ikke et endelig svar, og at det er mye vi ikke vet.
Når det gjelder ABBs barndom og familieforhold, er det debattert en del i media etter at boka kom. Aviser kunne ikke gå like langt som forfatteren har gjort i denne boka, når det gjelder fremstilling av problematiske familieforhold. Eller avisene har valgt å ikke gjøre det av hensyn til familien.
Her rulles det opp svik fra det offentlige hjelpeapparat. Vi snakker tidlig 80-tall da ABB og moren var innlagt på Statens senter for barne- og ungdomspykiatri og hvor det ble anbefalt omsorgsovertakelse av den fire år gamle gutten, da de mente at gutten led av alvorlig følelsesmessig skjevutvikling, og at moren ikke var i stand til å gi ham den omsorgen han hadde behov for. De går langt i å beskrive henne som en "borderline" emosjonell ustabil personlighetstype, noe som kan være svært vanskelig for små barn forholde seg til, med stadig svingninger i nærhet og avstand. I dag mener forfatteren at barnet sannsynligvis ville fått diagnosen Reaktiv tilknytningsforstyrrelse. Det er i de første to leveårene evnen til tilknytning utvikles, og alvorlige skader på denne evnen kan føre til store og alvorlige følelsemessige problemer senere i livet.
Jeg har selv gjennom gått en del kurs og opplæring i emnet tilknytning og tilknytningsforstyrrelser de senere årene gjennom mitt arbeid, og synes således dette er særdeles interessant lesing. Jeg vet selv hvor alvorlig denne forstyrrelsen er og at det er risko for utvikling av alvorlig psykopatologi, som for eksempel alvorlige personlighetsforstyrrelser i voksen alder.
Barnevernet var inne med hjelpetiltak, som avlastning og de hadde tilsyn med hjemmet en kort periode etter utskrivelsen fra SSBU, men henla og gikk ikke videre. Som forfatteren sier, så vet man ikke hva det ville gjort med ABBs utvikling om han hadde kommet i fosterhjem eller at far hadde fått omsorgsretten . Men vi vet en del om at mye kan rettes opp gjennom en stabil, kjærlig og forutsigbar omsorg. Om det ville ha gjort det i ABBs tilfelle blir det umulig å svare på.
Forfatteren tar også for seg annen påvirkning som at ABB var en gutt som prøvde hardt å komme med i et felleskap, om fraværet av en far, om det å være utenfor blant de rike på Oslo Vest, om det å bli med i en gjeng, taggingen, dataspillingen, kontakt med høyreekstreme bloggere på nettet med mer. Han konkluderer til slutt med at slik han ser det etter å ha gjennomgått kompendiet mange ganger og satt seg inn i mange dokumenter og kilder, samt foretatt mange intervjuer, at nøkkelen nok ligger i ABBs barndom. Det er ikke hans hensikt å skylde på moren sier han, som selv er et offer for en elendig oppvekst med en psykisk syk mor. Her er det snakk om forhold som har gått igjen i generasjoner, og det kan være snakk om genetiske disposisjoner og sosial arv. En fraværende far er også noe som har gått igjen hos ABB som en stor mangel, en lengsel. Jeg har ofte fundert på hva det gjør med gutter/menn å ha ingen eller dårlig kontakt med sin far. Jeg har sett det ofte at det kan være en kilde til en del problemer for disse guttene/mennene.
Forfatteren mener at samfunnet og de som ønsker svar, bør få innsyn i hele bildet, og synes det er beklagelig at ABBs oppvekst ble tillagt så lite vekt i rettsaken. Et viktig spørsmål er hvorvidt hensynet til enkeltpersoner som ABBs mor skal gå foran samfunnets behov for å vite mest mulig som kan påvirke hvorfor denne tragedien skjedde. Et viktig og modig spørsmål, synes jeg.
Det bør igjen poengteres at det ikke er hensikten å henge ut mor, som han sier, men å kaste lys over forhold samfunnet bør ta tak i, som å satse mer på Barne- og familiepolitikk blant annet. Ut fra det han har analysert i denne boka, er det vel barnevernet som henla saken, som får den største kritikken.
Det er også viktig å poengtere at forfatteren med denne analysen ikke fritar ABB for egen skyld for det han gjorde, men det å gi oss en forståelse av hvordan dette kunne skje, kan bidra til å hindre slike tragedier.
Jeg kunne skrive mye om denne boka, men jeg lar det bli med dette
Boka anbefales lest. Jeg har markert mange sider og avsnitt med boklapper, men har dessverre lånt denne boka på biblioteket, og angrer for at jeg ikke kjøpte den. Men det får jeg gjøre en annen gang. Den er også utrolig godt skrevet, og interessant på mange måter, - også faglig for mitt vedkommende. Jeg måtte stoppe lesingen flere ganger fordi flere ting var så sterkt å lese. Det ga meg frysninger og gjorde meg berørt , sint, trist og tildels kvalm.
Tidligere innlegg om boka HER
Om forfatteren HER
Bokomtaler:
Blogger:
Aage Strom Borchgrevink: En norsk tragedie, 357 s
Gyldendal 2012
Denne boken har fått mye bra omtale i media har jeg sett og et viktig bidrag til forståelse i etterkant av en slik tragedie. Likevel synes jeg ikke forfatteren burde gått så langt i å legge skylden på moren, det blir for enkelt.
SvarSlettJeg leser ikke boken slik at han legger for mye skyld på moren. Hun ba jo om hjelp, men barnevernet sviktet, eller hadde ikke kunnskap nok, eller vilje nok til å gjøre det som SSBU anbefalte den gangen.
SlettBlant annet..
Nå må jeg ile til å si at jeg ikke har lest boken, men det jeg skrev baserte jeg på en artikkel jeg leste i lokalavisen da denne boken kom ut. Kanskje jeg var litt bastant, og nok bør lese boken :)
SlettJeg synes mye var veldig fragmentert av det som kom i avisene etter boka kom ut. Jeg tror også mye var skrevet på bakgrunn av folk som mente noe pga noe noen som hadde lest boka hadde sagt o.l.
SlettDet er alltid best å lese bøkene selv synes jeg før man danner seg en best mulig selvstendig mening. Det er nå min mening da.:)
Men jeg vet jo selvsagt ikke hvilken artikkel du leste da..
SlettJa, det er jo ofte slik når mediene skriver om noe som har skjedd. Artikkelen mener jeg stod i dagbladet eller vg, og av bildet ditt så jeg at den lignet. Jeg har etterhvert kommet til den konklusjon at det er best å lese bøkene selv og danne mitt eget inntrykk, ja :)
SlettJa, det er nok best. Det synes jeg selv også.::)
SlettVeldig bra, Anita....du er så mye flinkere enn meg til å holde deg "to the point". Klart og greit......
SvarSlettTusen takk Randi. Jeg skal lese din grundige omtale når jeg er er ferdig på jobb:..)
SlettHei
SvarSlettså flott anmeldelse. Jeg har anmeldt boken på min blogg også. www.birgittesbok.com. jeg skal legge til din side på bloggen min, en flott blogg du har og vi bokelskere må jo heie på hverandre! Ha en fin dag. Birgitte
Hei! Takk for fin kommentar.:) Da skal jeg inn til deg også å kikke.:) Artig å finne nye bokbloggere.:) Ha en fin kveld.:)
Slett