Sider

Bøker lest til BBP 2014

mandag 13. august 2012

Urovekkende om kulturkrasj. Naken i hijab av Gunn Marit Nisja.


Jeg har nettopp lest ferdig Gunn Marit Nisjas debutroman “Naken i Hijab”. Har egentlig tenkt å skrive om denne boka i morgen, men føler at inntrykkene bør ut nå. Så får dette heller bli en anderledes bokomtale.

Romanen handler om de unge jentene Live og Maren som reiser til Egypt på ferie. Under ferieturen blir de oppvartet og sjarmert av egypteren Kareem. Live forelsker seg i Kareem og opplever at følelsene blir gjengjeldt. Hun drar hjem med løfte om å komme tilbake til ham, noe hun gjør allerede etter 6 uker. Da har hun fått permisjon fra jobben sin et år. Planen er at Kareem skal bli med henne til Norge etter et år, og at de skal bo der.
Men slik går det ikke.
Allerede første dag  begynner Kareem å snakke om at de må ha en slags ekteskapskontrakt, for at de skal kunne vise seg sammen som par ute. Ellers vil turistpolitiet gi ham bøter. Live skriver under kontrakten uten å forstå hva hun egentlig skriver under på, men i sin naivitet stoler hun på Kareem.  Live og Kareem flytter etterhvert inn i hans families hjem. Hun blir godtatt av familien, men opplever mer og mer at mannen hennes blir borte om kveldene, drikker, er voldelig, og kontrollerer henne på alle mulige måter. Den varme Kareem hun ble kjent med forandres til en tyrann.
Man kan kanskje tenke at dette handler om en enkeltperson med vanskelig temperament , men så enkelt er det ikke. Mye handler om at han forventer at hun skal oppføre seg slik kvinner i Egypt, i den delen av Egypt han tilhører, skal oppføre seg. Hun må gå med Hijab. Hun får ikke snakke vanlig med andre menn på butikken, ikke se dem i øynene. Hun får ikke vise lyst i samlivet med Kareem uten å bli kalt hore.
Vi blir vist en kultur hvor omskjæring er vanlig, selv om det er forbudt. Vi får et innblikk i et langt fra likestilt samfunn, der mannen kan ha flere koner. Der menn utnytter turistkvinner, og kvinner fra den vestlige verden betaler for å ha unge elskere.
Problemstillingene er mange.
Live i boka blir etterhvert gravid, og frykten for å få ei jente er stor, siden hun vet at hun blir omskåret.  Siden forholdet til Kareem bare blir mer og mer uutholdelig, tenker Live på muligheten til å komme seg bort. Og da Live og Kareem får en datter, blir hun enda mer fortvilt. Live nektes å ta med seg datteren hjem til Norge på besøk, og ved et besøk hos en advokat får hun vite at hun ingen rettigheter har, siden det er fedrene som eier  barna i Egypt.
For unge vestlige jenter er boka en advarsel om ikke å la seg lokke inn i forhold med en mann fra en så totalt forskjellig kultur og religion.
For meg blir boka en vekker på hvor store kulturforskjeller det er mellom oss her hjemme og en del land i den muslimske verden er. Det er en verden vi som turister i disse landene ikke får se.
Jeg har imidlertid selv møtt vestlige kvinner som har hatt forhold til yngre egyptiske menn, som også har flyttet hit til landet. Jeg har snakket med dem og fått inntrykk av at det med kulturforskjeller er overdrevet. Kanskje er det det i noen tilfeller. Kanskje ikke. Kanskje er de anderledes de mennene som flytter hit. Mine fordommer om at det er vanskelig med forhold med to mennesker fra så forskjellige kulturer er imidlertid bekreftet ved å lese denne boka.
Boka setter også temaet kjønnslemlestelse på dagsorden igjen. Slik det blir skildret i boka er det grusom lesing.  Et annet viktig tema er den noe lugubre form for “prostitusjon” mellom eldre vestlige kvinner og unge muslimske menn. Eller kan man kalle det en enkel byttehandel? Arbeidsledige unge egyptiske menn får sårt tiltrengte penger og vestlige middelaldrende damer får den oppvartning de ønsker seg.
Gunn Marit Nisja har skrevet en engasjerende og lettlest debutroman om vanskelige temaer. Hun har selv bodd i Egypt og reist dit flere ganger og sett samfunnet innenfra. Derfor blir boka troverdig. Og viktig. Takk for at du turde å skrive denne boka, Gunn Marit. :)
Skrevet oktober 2011

2 kommentarer:

  1. Vi er enige på enkelte punkter og har tolket ting litt annerledes på andre punkter, ser jeg. Og det er spennende! Likte anmeldelsen din godt. Boka kledde å bli snakket om umiddelbart etter at du hadde lest den ferdig. Jeg opplever at nerven fra boka er bevart og overført til omtalen din. En svært god og reflektert anmeldelse. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har vi nok.. husket ikke hva jeg skrev den gang, så jeg måtte lese på nytt nå.. Det er faktisk to år siden jeg leste den, hehe.. Den ble skrevet i en annen blogg jeg hadde da på Bloghog.no og kopiert hit.
      Takk skal du ha!

      Slett