Sider

Bøker lest til BBP 2014

fredag 31. mai 2013

Del 2: Litteraturfestivalen på Lillehammer torsdag 30 mai -13

Etter en heller dårlig natts søvn, rakk jeg såvidt frokosten som stengte kl.10.00. Jeg fikk fyllt på det jeg trengte og koste meg lenge og vel før jeg gikk opp i byen på mitt første arrangement. Været var også godt idag, vekslende sol og skyet, lett duskregn, og utpå dagen et par tordenskrall. Paraplyen hadde jeg glemt hjemme, likeså med laderen til hybridkameraet mitt, og batteriet flata ut kvelden før. Nuvel, typisk når man tenker å bruke det. Men heldigvis hadde jeg både iPhone med kamera og lommekameraet mitt med. Nå hadde jeg valget mellom å høre Nikolaj Frobenius lese fra sin bok Høyt var du elsket, med et tilhørende tema om arkitektur og et arrangement om ekstremisme. Jeg hadde lyst å høre Frobenius, men føttene mine gikk til Hvelvet for å høre om ekstremisme.


Forsker Lars Gule har skrevet bok om ekstremisme.


Overskriften på foredraget var: Kort om ekstremisme.
Her var det tre korte foredrag fra Lars Gule, Aage Storm  Borchgrevink og Erika Fatland. Alle har skrevet bøker om ekstremisme i kjølvannet av 22.juli. Gule har tatt for seg det vitenskaplige aspektet og drøfter hva ekstremisme er i boka Ekstremismens kjennetegn Ansvar og motsvar. Hvordan kan vi kjenne igjen ekstremisme og hvordan ta til motmæle?



Aage Storm Borchgrevink har gitt ut den kontroversielle boka om Anders Behring  Breiviks bardom og oppvekst og drøfter dette i lys av det som skjedde, samt grundig gjennomlesing av manifestet til Breivik. Han mener at nøkkelen til Breiviks hat ligger i manifestet og at det er mye som er fordreid hat til seg selv, til emosjonellt ustabile kvinner (moren? 90 prosent er det- derfor skal de ikke ha rettigheter, mener ABB). Breivik led i tidlig barndom under en svært ustabil mor, med vekslende voldsom nærhet og voldsom avvisning. Slik blir det følelsesmessige skader av, jfr nyere tilknytningsteori. Jeg har skrevet om boka En norsk tragedie HER. En meget sterk bok, og ditto foredrag.


Aage Storm Borchgrevink

Neste kvinne ut var Erika Fatland som har beskjeftighet seg med ofrene og pårørende. Hva skjer med dem over tid? Hvordan greier de å leve med dette? Fatland har forsket og intervjuet etterlatte av andre store terroraksjoner som i Beslan i Nord-Kaukasus og 22 juli. Hun har tidligere skrevet Englebyen og kom i fjor med Året uten sommer. Kjempeinteressant foredrag og et viktig tema.


Erika Fatland

Jeg måtte jo kjøpe denne boka, og den ser jeg frem til å lese. Den fikk jeg signert også.



Boka til Lars Gule: Ekstremismens kjennetegn. Denne skal jeg også lese ved en senere anledning.

Så var det endelig tid for lunsj for meg, og jeg satte meg ute på Restaurant Hvelvet og bestillte en deilig cæsarsalat. Der var også foredragsholderne, siden deres neste innslag- en paneldebatt om hvordan bekjemper vi ekstremismen ,- også skulle foregå der. Bortenfor satt også andre kjente fjes, som biografen Kolloen i prat med Erik Fosnes Hansen. (kommer ikke han med nye bok snart da? Jeg elsket Beretninger om bekyttelse) Valgets kval igjen, etter lunsjen ville jeg gjerne være med på debatten med også noen andre foredrag, så det endte opp med Nordisk lesekvartett på Lillehammer bibliotek.


Heidi Marie Kriznik

To norske, Heidi Marie Kriznik og  Eirik Ingebrigtsen leste fra sine Du kan sove her og Heimfall. Kriznik har jeg ikke hørt om før, men fikk veldig lyst å lese boka hennes som handler om et forhold mellom to unge mennesker fra to forskjellige land. Hun er også sosionom av utdannning og har jobbet mye som miljøterapeut som meg.


Eirik Ingebrigsten leser fra Heimfall



Svenske Tomas Bannerhead leser fra Ravnene, som han fikk Augustprisen for.

Den jeg var mest spent på å få høre, var Christian Jungersen som nettopp har kommet med den roste boka Du forsvinner på norsk. Dette er en bok jeg skal lese ganske snart, og jeg har også kjøpt hans Unntaket, som jeg har liggende. Det gleder jeg meg til. Og smakebitene han leste ødela ikke lysten for å si det sånn. Jungersen har brukt flere år på bøkene sine, sa programleder Anne Oterholm. Kanskje derfor alle som en blir suksesser, mente hun.


Christian Jungersen

Etter dette rakk jeg akkurat frem til Gravdahl bokhandel for å høre på nok en danske, Erik Valeur som snakket om boka Det syvende barnet. Det var meget interessant. Han fortalte om bokas tilblivelse, om sin egen historie som bortadoptert hvor han først ble satt på barnehjem som liten, om tilknytning, behovet for å  finne røtter, identitet. Han mener at alle adopterte på et tidspunkt rundt 20-årsalderen får behov for å finne opphavet. Det kan være nok bare å få vite, kanskje treffe dem en gang, men det er viktig å vite hvem og hvor du kommer fra. Problemstillingen rundt sæddoner etc kom også opp gjennom spørsmål fra salen, og Valeur mener at dette kan bli et virkelig problem for mange barn etter hvert som de vokser til. Den dagen de får vite at de ikke bor sammen med deres kjødelige opphav vil deres verden forandre seg. (En paralell: Jeg hørte på Den glemte hagen av Kate Morton  i bilen og det slo meg at den også handler om disse problemstillingene..) Han har selv funnet ut at han har en far i Bergen, men har aldri truffet ham. Boka må jeg jo lese, så den kjøpte jeg. Forlagskontakten Anne Iversen var der og sa at det var en kjempefin sommerbok, som fortjener mange lesere. Det tror jeg på.



Erik Valeur leser i Gravdahl bokhandel


Siden jeg hadde bare denne dagen igjen måtte jeg jo få med meg det jeg kunne. Men man blir jo fort mettet også, siden mye skal fordøyes. Jeg bestemte meg for å avslutte med arrangementet Gjennom Nåløyet : Fire ferske 


Jannecken Øverland samtaler med debutantene.

Tema er hvordan det var å debutere, og bøkene deres. Marianne Kaurin har kommet med Nærmere høst, Lars Haga Raavand med diktsamlinga Hvalfall, Ida Høyer med romanen Under verden og Siw Wyller med Hockeysveis fører til dårlige rim. Det ble også fokus på omslagene til bøkene. Wyllers omslag var rosa men kunne brettes ut til en plakat, originalt.

Kaurin og Wyllers bok er ungdoms- og barnebøker, og Raavands er lyrikk. Høyer har skrevet roman for voksne om en dame som flytter ut på bygda. Den virket ganske morsom, så den har jeg satt på leselista.  Disse unge forfatterne synes ikke det var så trangt nåløye å komme gjennom, men de måtte jobbe mye med manuset, skrive om mye, og noen ble refusert flere ganger før de ble antatt.


Ja, da var det bare å si takk for denne gangen. Mine nye bøker ser dere her:



Og signert...



Norli hadde salgstelt med bøker jeg har hatt lyst på lenge til bare kr 60,- pr stk. Kan man gå ifra slikt?


Med så mange fine titler fikk jeg lyst til å lage litt bokryggpoesi



Året uten sommer
Karitas
Det syvende barnet
Natten
Drømmer om dagen




Året uten sommer

Duevokterne 

Natten drømmer om dagen



Farvel Lillehammer for denne gang.:)


Referat fra onsdag 29.mai finner dere HER

8 kommentarer:

  1. En god dag dette. Du har fått med deg mye interessant, syns jeg. Har i mange år tenkt at Lillehammer er stedet på denne tida, men det kommer alltid noe i veien.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, absolutt! Du må prøve å få med deg festivalen en gang altså.:)

      Slett
  2. Skal si du har fått med deg mye spennende. Takk for at vi fikk en liten smakebit :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant. Bare artig å dele vet du.:)

      Slett
  3. Så mye du har fått med deg! Er imponert. Fikk også med meg et arrangement med Kriznik og fikk lyst til å lese boka.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det ble da litt på en dag.:) Ja, Kriznik virker veldig spennede altså.:)

      Slett
  4. Oi,dette må jo ha vært rene drømmedagen dette:) Så kjekt å få så mye med seg av interessante ting! De bøkene om 22 juli/ekstremisme må jeg få med meg. Så må jeg notere meg et par andre bøker ser jeg. Tusen takk for fine innlegg og at du deler med oss,Anita:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det var herlig.:) Bøkene anbefales, og tusen tall for rosende ord. Bare hyggelig å dele vet du.:)

      Slett