Sider

Bøker lest til BBP 2014

fredag 1. mai 2015

Da himmelen falt av Nazish Khan - Om retten til å velge hvem man skal gifte seg med

Sist uke fikk jeg en liten bok i posten som jeg startet å lese med en gang. Da himmelen falt av Nazish Khan er en dokumentarisk bok om tvangsekteskap og arrangerte ekteskap. Den er interessant, lettlest og opplysende. Forfatteren er utdannet sosionom, og skrev bacheloroppgaven sin om emnet, og har siden forsatt å interessere seg for dette.



Forlaget skriver dette om boka:


Da himmelen falt oppsøker Nazish Khan unge voksne som forteller sine historier. En mann forteller om frustrasjonen i et uønsket ekteskap. En kvinne forteller om sjokket og sviket etter å ha blitt tvangsgiftet, men også om tilgivelsen. En far forteller om angeren over at han presset sin datter til å gifte seg. Khan viser hvordan storfamilien, men også egne erfaringer, preger foreldrenes perspektiv. Og hun viser de unges fortvilelse over at foreldrene ikke forstår hva de gjør når de legger press på sine barn. Khan har også oppsøkt en rekke mennesker som ønsker å bidra til å forhindre at ungdom i Norge blir presset inn i ekteskap de ikke ønsker. En psykolog forklarer nødvendigheten av en bedre dialog mellom generasjonene. To imamer viser hvorfor islam ikke er forenlig med press i forbindelse med ekteskap. Og en «matchmaker» forteller om hvordan hun hjelper de unge med å finne den rette. 
Khan mener tvangsekteskap er et samfunnsproblem vi må løse i fellesskap. Men for å løse det må vi forstå hva det er og hvorfor det skjer. Tvangsekteskap er vesensforskjellig fra arrangerte ekteskap. Religion kan aldri legitimere tvang. Og nøkkelen til å forhindre press, er å øke bevisstheten om hva retten til å velge hvem man skal gifte seg med egentlig betyr.
mer HER
Jeg synes det var sterkt å lese historiene i boka. Å tvinges til å gifte seg med noen man ikke elsker, eller har valgt selv, er forferdelig, slik historiene vitner om. I noen tilfeller ødelegger det familier totalt, hvis en av partene forlater ekteskapet, slik vi får lese om i boka. Foreldrene som valgte å gifte bort sitt barn etter press fra storfamilien, i frykt for å miste dem, gjorde nettopp det; mistet dem alikevel til slutt. Igjen sto de med skammen og et liv i ruin.
Khan bygger opp boka på en fin måte, ved å skildre enkelthistorier hvor hun knytter egne refleksjoner til, samt at hun til slutt går inn i hva som gjøres og kan gjøres mot problemet, samt at hun trekker frem flere debattanter som har forskjellige meninger om tvangekteskap og arrangerte ekteskap. Noen mener at arrangerte ekteskap er det samme som tvang, men det er Khan uenig i. Hun lever selv lykkelig gift i et arrangert ekteskap. Hun sammenligner arrangerte ekteskap med vår tids datingtjenester, da hun mener de har mye til felles. I arrangerte ekteskap leter foreldrene frem kandidater de mener kan bli en god match for sine barn, men barnet får selv velge. I datingtjenestene finner byråene frem partnere som matcher på interesser og  egenskaper med mer, og de får selv velge etter å ha truffet partneren om de vil fortsette.
Khan sier at mange såkalte arrangerte ekteskap i realiteten er tvangsekteskap hvis det utøves følelsesmessig press på den unge. De har ikke et reelt valg hvis de føler sterke forventinger til at de skal velge en av dem foreldrene har funnet til dem.  Her er det en del misforståelser ute og går, mener Khan. Foreldrene mener det beste, men de forstår ikke sine barn og hvordan de har utviklet seg i en flerkulturell virkelighet.
Boka anbefales, den er lett å lese, og er viktig innlegg i samfunnsdebatten.Tvangsekteskap er ulovlig i Norge og det jobbes på flere fronter for å forebygge , samt hjelpe unge mennesker som er utsatt for det. Khan mener nøkkelen ligger i å jobbe med foreldrene. Det kommer også gjentatte ganger frem at i Koranen står det at unge skal ha rett til å velge den de vil gifte seg med. Tvang er uakseptabelt i islam. Foreldre som hevder noe annet, tar feil. Tvangsekteskap er tuftet på tradisjoner og kultur, som ikke har noe med islam å gjøre, selv om de kan bruke religion som argument.

Andre som har blogget om boka er:
Om forfatteren:
NAZISH KHAN (1975) er oppvokst og bosatt på Stovner utenfor Oslo. Hun er utdannet sosionom og har jobbet som sosialveileder på NAV, bydel Gamle Oslo. Hun har mange års erfaring fra frivillig arbeid med barn og ungdom med minoritetsbakgrunn. I dag arbeider hun som tolk. Da himmelen falt er hennes første bok.  (fra forlagets hjemmeside)

Foto: Pax.no
Nazish Khan: Da himmelen falt ned, 124 s (inkl. litteraturliste)
Pax forlag 2015
Kilde: Leseeksemplar



9 kommentarer:

  1. Fin omtale, Anita - takk for linking, jeg linker tilbake.

    SvarSlett
  2. Flott omtale Anita! Dette er en del av en kultur som vi nordmenn ikke kjenner oss igjen i. Tenker vi skal være litt ydmyk i forhold til ting vi vet lite om, men at noen skal tvinges til noe som helst holder jo ikke. Wops, må løpe, skal nå et fly :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det. Enig at man bør vise en viss ydmykhet for det man ikke vet nok om, men ikke når det gjelder vold og tvang. Kos deg i Oslo.:)

      Slett
  3. Interessant! Jeg pirket nettopp litt borti emnet i boka Den Stumme Gutten av Parinoush Saniee. Tvangsekteskap - eller, arrangerte ekteskap - er et tema som alltid provoserer meg. Kanskje jeg rett og slett bør få med meg denne boka. Både fordi forfatteren har gravd seg godt ned i emnet før boka ble skrevet og fordi muslimske Khan har opplevd dette selv. Jeg har nemlig ikke sans for å lese "synsing" om dette, til det er det et altfor viktig tema. Takk for godt tips og omtale.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, husker det-- selv leste jeg jo det som ventet deg av samme forfatter- hvor tvangsgiting var tema..Og jeg blir også kjempeprovosert av slikt.
      Khan har ikke opplevd tvangsgifting, men arrangert ekteskap, noe hun skiller veldig mellom i sin bok. Verdt å lese, ja.:)

      Slett
  4. Fin omtale. Det er flott at noen innenfor miljøet tør ta opp debatten. Khan ble jo virkelig kjørt hardt på TV tidligere i uka.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk fot det Sissel Kunne tenkt meg å sett innslaget med Khan på TV- var det på NRK?

      Slett
  5. Notert! Her har jeg mye å lære!

    SvarSlett