Sider

Bøker lest til BBP 2014

mandag 20. juli 2015

Stjerner over, mørke under av Ingebjørg Berg Holm - en nydelig skrevet debutroman om et mord, som berørte

Jeg leste flere anbefalinger av Ingebjørg Berg Holms debutroman før jeg selv ønsket meg denne boka. Stjerner over, mørke under klassifiseres som en krim fra forlaget. Det er det også, men det er en meget annerledes krim, mer stillferdig og tankevekkende enn mye av det som utgis i genren i dag. Dette er ingen lettslukt sidevender, men en nydelig skrevet historisk roman med vakre natur- og miljøskildringer,  med en tragisk og gripende historie, hvor folketroen har en stor rolle.


Historien utspiller seg på slutten av 1800-tallet. Unge lensmann Thomas Tinnvik  får ansvaret for å etterforske et drap på Hurumlandet. En mann blir funnet under et bjørketre i skogen, ihjelslått. Den drepte er Lars Holte, som reiste til Canada fra gården Holte for ti år siden. Kona Ragnhild Olsdatter (44) og Lars` bror Ole bor på gården, samt barn og gårdsfolk. Avhør avdekker at Lars var en ustadig fyr, med hang til sterkt drikke, sang og spillopper. Han kunne forsvinne fra heimen når han hadde sine drikketokter. Kona Ragnhild ble lei av drikkingen og ga ham reisepass til Canada. Ingen visste at han kom hjem, før de fant ham død.

Romanen er bygd opp ved at Lensmannen skriver brev til sin bror og forteller om hva som skjedde, samtidig som han prøver å rydde opp i en problematisk forhold dem i mellom.

Holte er kvekere, og gjennom avhør og samtaler mellom lensmann Tinnvik og folk på gården blir vi invitert inn i samtaler og refleksjoner om skyld, straff, soning, forsonelse. Noen har noe å skjule, også Thomas har sitt å stri med.
Thomas er av den vitenskaplige skolen, en mann av den nye tid, som møter gammel overtro i sine avhør. Det snakkes om byttinger, tusser og troll. Ja, Ragnhild ser dem, hun ser de døde, hun ser sin avdøde ektemann Lars, hun ser tussene. Det går en historie om at Oles sønn ble tatt av trollet som liten baby og erstattet av en bytting. Hvor er denne sønnen i dag? Hva skjedde? Hvorfor forsvant Lars? Har det noen sammenheng?

Ingebjørg Berg Holm har skrevet en roman det bare er å ta av seg hatten for. Hun skriver nydelig, og har latt lensmann Thomas Tinnvik føre pennen i et gammelmodig stillferdig språk. Det er imponerende hvordan en ung kvinne av i dag makter så godt å språkføre en ung mann av 1875. Dette er er saktegående roman, og det er ikke negativt ment, for her bør man ta det med ro for å få med seg stemningen.
Dette er en meget gripende roman, en tragedie av grusomste sort utspiller seg. Dette er en helt annerledes krim, en roman som har romstert i meg i hele dag.  Jeg er litt redd for å kalle den en krim, fordi dette er så mye mer. Krimelskere som foretrekker hardkokt krim med høyt tempo, vil bli skuffet hvis de forventer noe lignende her. Jeg mener at lesere som ikke er typiske krimelskere godt kan ha glede av å lese denne boka. Selv har forfatteren uttrykt i Debutantbloggen at boka ikke er en kriminalroman, men mer en historie om et mord.
Krim er det dog,  etter min mening, i den forstand at det skjer et mord som skal oppklares, det foregår en etterforsking og det dukker opp en løsning til slutt.

Anbefales på det sterkeste!

Andre bloggere som har latt seg begeistre:
Tine, Karis bokprat, Beathes bokhjerte, Heartart, Medbokogpalett

VG s Sindre Hovdenakk gir også boka ganske god kritikk: "Boken befinner seg milevis unna det som kan kalles trenden innenfor nåtidig krim, og er særdeles avdempet både når det gjelder språkføring og effektbruk. I stedet er det en naturnær roman, der skog og myr, tjern og åkre dominerer mye det litterære landskapet. «Stjerner over, mørke under» er nesten litt rørende annerledes i sin melankolske stil." 
Han mener imidlertid hun bør skru opp tempoet hvis hun skal fortsette å skrive krim. (Ham om det. Jeg tenker at det i høyeste grad er plass for noe annerledes i denne genren. Min anm.)

Mer om boka på forlagets hjemmeside HER



Foto: Schibsted

Ingebjørg Berg Holm: Stjerner over, mørke under, 234 s

Schibsted forlag 2015

Kilde: Leseeksemplar




20 kommentarer:

  1. Så kjekt å se at du likte denne! :-) En fin debut og det lover jo bra for fortsettelsen... Fin omtale, Anita :-) og tusen takk for link!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det var en veldig fin (men trist) leseopplevelse Beathe! Spent på fortsettelsen, ja… Tusen takk til deg, og link er jo selvsagt.:) Pst-- denne tenker jeg vi huske på til nominering av Bokbloggerprisen. Boka har så store kvaliteter at den godt kan hevde seg der, mener jeg...

      Slett
    2. Ja,så absolutt, denne står høyt i kurs hos meg også så ikke helt umulig at den blir nominert. Og enig med deg i det du skriver lenger nede i kommentarfeltet, det er ikke alle bøker det er like enkelt å si så mye om uten å røpe for mye av handlingen.

      Slett
    3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

      Slett
    4. Helt enig, se svar til Tine. Det hender jeg har lyst til å skrive om/reflektere over noe i en bok, men ikke kan nevne det fordi det vil røpe noe vesenetlig… Det har noe med oppklaringen å gjøre, så da aner du nok hva jeg sikter til..

      Slett
  2. Jeg tar av meg hatten sammen med deg, for dette er en av de bedre av årets debutanter. Flott omtale av en bok jeg helt sikkert kommer til å ta frem igjen :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, da er vi flere Tine! Helt enig i at dette er en av de bedre av årets norske.. av debutanter jeg så langt har lest, kanskje den beste sammen med Bjørn Vatnes sin roman. :) Som jeg skrev til Beathe: Vi må huske denne til Bokbloggerprisen..:)

      Slett
    2. Og takk for ros.-- jeg synes faktisk det var litt vanskelig å skrive om denene uten å røpe for mye...

      Slett
    3. Av og til er det sånn at det er umulig å lage et vetugt handlingsreferat uten å ødelegge spenningen med teite avsløringer. Jeg har en liste på bloggen min over nye norske, så denne blir nok ikke glemt :) takk for lining forresten :)

      Slett
    4. Ja, det er sant… Men det er ting jeg noen ganger har så lyst å skrive om, fordi det beveget meg, opprørte meg, eller noe annet-- og så kan jeg ikke si noe om det fordi jeg da vil røpe noe vesentlig.. Litt kjedelig, men slik er det. Bra at denne ikke blir glemt.:) Bare hyggelig, med link. Noen av oss får holde den tradisjonen levende.;) Du er flink til det du også.

      Slett
  3. Bra innlegg om ei bra bok! Denne blir lagt merke til. Og enig i at det ikke er lett skrive omtaler uten å røpe for mye. Derfor er mine omtaler korte!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk ! Ja, det håper jeg virkleig. Den utmerker seg i en krim- og boktid med sin originale og stemingsfulle stil..så gjennomført godt skrudd sammen.!

      Slett
  4. Veldig flott omtale som pirret nysgjerrigheten min :) Synes det er så spennende med forfattere som leker med sjangere. Molly

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk skal du ha Molly! Godt du ble fristet, håper du ikke vil angre..

      Slett
    2. Det er jeg ganske sikker på at jeg ikke vil! En del av jobben er min er også å anbefale litteratur til ulike folk, så gode anmeldelser er alltid nyttige :) Molly

      Slett
  5. For en nydelig omtale. Nå har jeg hatt ferie fra både blogg og blogglesing en stund (litt har det blitt må jeg innrømme), og det var utrolig koselig å finne denne bokanbefalingen i dag. Opp på leselisten med den. Hilsen Anette :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for veldig hyggelig ord Anette.:) Håper du blir mer å se på bloggen din.:) Ha en fin sommer fortsatt..:)

      Slett
  6. På en måte virker det ikke som en krimbok, men siden dette er en annerledes krim så er den boka kanskje noe for meg. Savner krim og bøker generelt som skiller seg ut. Fin omtale og god helg:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, den er annerledes.. Når du skriver det du gjør, så tenker jeg at kanskje er dette mer i gata til Karin Fossum…. mer psykologi og stemning. Mer hvorfor, enn hvem og hvordan, selv om det også er med.. Tusen takk for fine ord og god helg til deg også Ina.:)

      Slett