Sider

Bøker lest til BBP 2014

torsdag 26. november 2015

Havboka av Morten A. Strøksnes - Fabelaktig!

" Tre og en halv milliard år skulle det ta fra det første primitive livet utviklet seg i havet, til Hugo Aasjord ringte meg en sen lørdagskveld i juli mens jeg var i et livlig middagsselskap i Oslo sentrum."

Slik starter Morten A. Strøksnes nye bok Havboka eller kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider. Og hvilken bok!


Rammen:
Morten og Hugo reiser til Skrova, hvor Hugo skal sette i stand Aasjordbruket som har vært i familiens eie i lange tider. Mens Morten er på besøk har de planer om å fange ei Håkjerring fra en gummibåt i Vestfjorden utenfor Skrova. Hugo bor til vanlig i Steigen, på fastlandet på andre siden av Skrova. Morten bor sørpå. Morten besøker Hugo flere ganger i løpet av dette året hvor de forsøker å fange denne beryktede Håkjerringa. Hugo har hatt drømmen siden han var liten.

Innholdet:
Morten og Hugo er på sjøen de gangene det er mulig på grunn av værforholdene. Været i Lofoten skifter fort og det er mye vær. Strømmene er skumle, det er undervannskjær overalt som for ukyndige sjøfolk kan koste livet. Hugo kan sjøen, han er erfaren, og det har godt bra alltid. Kanskje for godt, tenkte Morten den gangen de ble overrasket av et virkelig uvær med dårlig sikt i en liten plastbåt full av skrei fordi gummibåten måtte inn på reparasjon. Men det gikk jo bra, for ellers hadde det jo ikke blitt noen bok.
Når de ikke er på sjøen fikser Hugo på bruket eller maler, mens Morten går tur på det idylliske Skrova eller skriver og leser seg opp på historie om havet og kystfolk. Det deler han villig med oss i denne boka, samt filosoferinger og betraktinger over dette og hint. Hans vennskap med Hugo, utviklingen, lunene, når går det godt, når går de hverandre på nervene,-  blir også formidlet. Og fester de er på, som VM i skreifiske  og en heller vill bygdefest på øya.

Det interessante:
Alt er egentlig interessant med denne boka. Det er mye fakta som smis inn i rammen av en guttetur. Det er en slags reiseskildring av Lofoten, Skrova, Vestfjorden. Man kan lære om fiskene, de mange rare artene og skapningene på havets bunn, om spekkhoggerne med sine barn og intelligente vesen, og torskens ferd fra gyting i Lofothavet og den lange vandringen til Barentshavet, og returen for å gyte ved fødestedet syv år etterpå. Skrevet med stor innlevelse som ga meg sterk medfølelse. Tenk for en skjebne, dra tilbake etter syv år bare for å bli fisket, spist, sendt til Italia eller Afrika hvis de ikke er primo eller secunda vare. Om kjempeblekkspruter, om hvorfor Lofoten har perfekte forhold for å lage tørrfisk og klippfisk, om Lofotveggens tilblivelse, om jordas undergang og gjenoppstandelse mer enn en gang, og faren for at vi igjen har startet på den nye undergangen, om viktigheten av alt livet i havet, planktonet, korallrevene som stortrålerne rafser over og ødelegger, om den globale oppvarmingen som nå viser seg også der.

Om to menn og gode venner som jobber hardt for å fange den skumle og giftige Håkjerringa, en gedigen hai som kan bli opptil tusen kilo, som islendingene fermenterer og serverer som en stinkende aperitif i lystig lag,  en fare for sovende seler på havets bunn og andre havets dyr. De lokker den med råtne kadaver og annet snacks, og biter den på? Den som leser får se..

Det er ikke like interessant å lese alt om de som fant opp de første fyrene eller om alt Olaus Magnus drev med, selv om det er artig å lese om havmonstrene som han skrev om i Carta Marina fra 1539 (s.146)
Om to menn som durer avgårde til Svolvær for å kjøpe en kagge vin, som de drikker i gummibåten en  vindstille natt mens stjernene speiler seg i den blanke sjøen.

Ekstra fascinerende:
Skildringene av været på sjøen, på land, kystfolket nå og før, torskens vandring, hvalenes liv, de andre merkelige skapningene på havets dyp. Havet i seg selv.

Imponerende:
Bortsett fra det å levere ei slik utrolig flott bok, så er det å dra ut på havet og fiske i en liten båt i uforutsigbart vær i seg selv imponerende. Jeg skal vel egentlig ikke bruke meg selv som målestokk, for jeg er livredd på sjøen. Jeg har kjørt fra Bodø og rundt via Fauske og E6 for å ta ferga fra Bognes til Lødingen for å komme meg til Leknes i Lofoten for å unngå å ta ferga Bodø-Moskenes over ytterste Vestfjorden med litt dårlig værvarsel fordi jeg ikke takler det.  Der har du meg. Tilbake tok jeg ferga Svolvær-via Skrova- Skutnes. Da fikk jeg sett Skrova for andre gang. En gang bodde jeg der et døgn, på Fotobrygga, gikk turer, tok bilder, speidet etter ørn. Men ute på havet... Jeg foretrekker nok å se på det fra land, eller på film, eller lese om det.

Det gode med boka:
Måten den er skrevet og sydd sammen på. Strøksnes skriver som en gud. Språket flyter så lett, han er så god til å veve fakta inn i rammefortellingen, gjøre det interessant og levende. Dette er sakprosa, ingen roman, men mer spennende og fascinerende enn mye av det jeg har lest på lenge. Naturskildringene er fantastiske, metaforbruken dyrebar.  (en nominasjon til BBP verdig)

(Jeg kan nesten ikke vente med å lese Tequilladagbøkene som jeg har i hylla på vent.)

Andre bloggere: 
Entusiastiske Moshonista
Tine, litt mer blandet

Andre anmeldelser:
DN , NRK , Morgenbladet ,  VGsnutter på Oktober side

Nominert til Brageprisen 2015 (vinnere offentliggjøres 8.desember)
Solgt til flere land.

Om Morten på wiki
født 1965 i Kirkenes, journalist, idehistoriker, forfatter av ni bøker, fotograf, eventyrer, nylig blitt småbarnsfar



Foto: Oktober


Morten A. Strøksnes:
Havboka eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider, 303 s

Illustrert av Hugo Aasjord

Oktober forlag 2015

Kilde : Anmeldereksemplar




Fra en fergetur Bognes-Lødingen , stille slik jeg liker det. Tysfjord og Stetind gjemt i front, Vestfjorden bakom (eget foto)


Ps.. Jeg synes at Havboka fortjener lesere over alt, så jeg deler dette innlegget også i Smakebit på en søndag i Maris blogg Flukten fra virkeligheten. Her finnes også flere andre tips...

41 kommentarer:

  1. Hvis denne boken kommer på kortlisten så skal jeg lese den, den interesserer meg ikke selv om både du og Ingalill er begeistret. Og som jeg skrev i kommentarfeltet til Ingalill også, menn og havet er kjedelig - jeg sovnet på kino da jeg så Kon-Tiki også. Det var da de var midt på havet og ingenting skjedde, og litt slik føler jeg det er med denne boken også :)

    Men flott omtale Anita, og morsomt å lese at du er så begeistret! :)

    SvarSlett
  2. Jeg har ikke hatt planer om å lese denne, men kanskje jeg bør ombestemme meg? Super omtale, iallefall!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er veldig lurt å ombestemme seg når det gjelder denne boka. Ser ikke bort fra at Morten Strøksnes får Nobelprisen en dag hvis han fortsetter slik..
      Takk og takk:)

      Slett
  3. Smittende entusiasme.
    Nesten så jeg må lese den engang til!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, - i lige så- ja det kan det hende jeg også gjør.:) For en bok! Synd vi ikke fik plotta inn han her på Lillehammer.. jeg hadde faktisk krysset ham av, men det var jo så mye samtidig den dagen. Men du er jo heldig som har opplevd ham snakke om boka. :)

      Slett
  4. Først: Takk for ros Gro.:)
    Men hva er nå dette med å sovne under Kon-tiki? Er det mulig? Med den skjønne Pål Sverre Valheim Hagen i rollen som Thor Heyerdahl? Bare ham alene er jo en grunn til å holde seg våken.. Og: Havet, dramaet i været, de selvysende fiskene en stjerneklar natt, oss.. Npe av den samme stemningen greier Morten Strøksnes å formidle, om enn i mindre målestokk- men det er ikke ufarlig å være på Lofothavet i liten båt heller. Og: I tillegg skjer det mye mer enn to menn i båt. De er også mye på land, og det fortelles og broderes inn fakta og fabuleringer fra tidenes morgen, universet og til vår neste utslettelse.. So?

    SvarSlett
    Svar
    1. Selv ikke med fem veltrente menn på en flåte på havet klarte å holde meg våken, derfor tror jeg ikke at denne boken vil interessere meg heller. Det må skje noe og selv om alle skryte av denne boken så kommer jeg ikke til å lese den :)

      Slett
    2. Nja, ... du vet ikke det før du har prøvd;)

      Slett
  5. Ok. Kjøpt. Det varra fælt da, hvor påvirket jeg blir av disse bokbloggerne...! Jeg får heve prisen min på koseomtaler til rundt 40.000,- så går det vel rundt likevel skal du se... ;-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, tror jeg må ta meg betalt jeg også nå, slik som dere blir påvirket der ute..;) Må vel finne noen kosekrølleskriftbøker også, for de er jo godt betalt har jeg lest.;)
      Men seriøst: Jeg håper du liker boka! Du bor jo også ved havet, og vil sikkert like den.:)

      Slett
  6. Svar
    1. Ja, ikke sant,.. kanskje noe i tiden? Kalles mest for Havboka .

      Slett
  7. Låter intressant! Gillar öppningsmeningen :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra! Ja, det er en veldig interessant bok.

      Slett
  8. Tack för smakbiten! Ha en fin söndag :)

    SvarSlett
  9. Tack för smakbiten. Skoj att läsa när du är så entusiastisk. Men havet, fiskar... nej, det brukar inte intressera mig...

    SvarSlett
  10. Så bra omtale! Jeg har lastet den ned på eBokBib, så jeg skal absolutt lese den. Jeg har sett at den vekker begeistring rundt om kring :-) Ha en riktig fin første søndag i advent!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Astrid Terese. EBokBob er fantastisk slik. Spent på hvordan du liker den. Takk, du også.:)

      Slett
  11. Jag blev väldigt förtjust i illustrationen på omslaget. Tack för smakbiten!

    SvarSlett
  12. den boken skulle jag gärna vilja läsa. jättefin inledning. tack för smakebiten!

    SvarSlett
  13. Tack för smakbiten. En för mig okänd bok.

    SvarSlett
  14. Har lest veldig mye bra om denne boken her, sist anmeldelse med terningkast 6 i VG. Veldig fint å få litt mer innsikt i hva den handler om! Fortsatt god adventssøndag :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, så bra at du synes det. Håper mange leser den og oppdager hvilken bar bok det er. Takk, i lige så::)

      Slett
  15. Takk for bok anbefalingen. Er litt usikker på om dette er en bok for meg. Jeg får ta en nærmere titt.

    SvarSlett
  16. Tack för den intressanta smakbiten! :)

    SvarSlett
  17. Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten.

    SvarSlett
  18. Jeg hadde så liten tro på denne boka at jeg bare skummet igjennom et par omtaler. Helst ikke-begeistrede. Derfor legger jeg nå ut på en slags hyllestferd gjennom Bokblogglandia, og hos deg er det godt å være. Tenk at du har vært på Aasjordet! Dessuten husker jeg ikke torskens ferd - får vel lese den på nytt, da vet jeg:-)

    Nå går turen til Ingalill!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra at du likte boka :) Ja, takker... så godt at du synes det er godt å være her, for en stund , god tur videre.:)

      Slett