Sider

Bøker lest til BBP 2014

onsdag 13. september 2017

Kagge og J.M. Stenersens forlags høstmøte i Trondheim 11.09. 2017

Trondheim var den første byen som fikk besøk av Kagge og Stenersen denne høsten, og det på selveste valdagen. Randi og meg var så heldige også i år å få delta på dette hyggelige arrangementet, solid og trygt ledet av forlagsredaktør Anne Gaathaug og Salgssjef Bjørn Fredrik Dragsholt. Forlaget hadde også med seg en knippe forfattere til å presentere sine bøker- noe som alltid er spennende, samt at en del bøker ble presentert med videoer.



 Anne Gaathaug og Bjørn Fredrik Dragsholt ønsker velkommen til en drøss med bokhandlere, bibliotekarer, respektive forfattere og to bokbloggere. Stedet er Byscenen i Trondheim, hvor vi fikk servert en varm og mettende linsegryte fra Almas med drikke og kaffe og twist i pausen.




Katalogen til Kagge og J.M. Stenersen er stor. De er solide på sakprosa av alle slag , men har også noe skjønnlitteratur .  Her får vi høre Geir Lundestad presentere sin bok om Nobels fredspris fra 1901 frem til i dag.  Lundestad har vært direktør for Nobelinstituttet i 25 år og også sekretær for Nobelkomiteen. Han bør vite hva han han har skrevet om. Interessant å høre på, Drømmen om fred er en bok jeg kan tenke meg å lese. 



Neste kvinne ut er en debutant Hilde Vesaas, som jobber på Ski videregående skole. Hun har skrevet historien om en operasjon under krigens dager som reddet tusenvis av mennesker.
Carl Fredriksens transport virker å være en spennende fortelling. I Norge er det mange som elsker å lese om krigen, og disse bøkene fortsetter å komme, år etter år. Det er fortsatt mange historier å fortelle.



Petter Uteligger er det nok mange som har blitt kjent med gjennom TV og film. Eivind Hofstad Evjemo, kjent for flere romaner og priser, har skrevet historien om Petter Nyquists møte med alle de han møtte i tiden han levde som uteligger i Oslo. Dette er en bok jeg helt sikkert skal lese. Også fordi jeg vet at Evjemo skriver så godt.



Noen bøker ble presentert via video. Blant annet boka Alt jeg vet om planter av Anne Hope Jansen, en bok jeg absolutt skal lese og fikk med i bokbagen, noe jeg ble veldig glad for. Jansen er forsker og har skrevet om sin kunnskap om plantene liv i en personlig tone.



De yngre leserne blir også tilgodesett av Kagge forlag. Thomas Enger er krimforfatter som nå kommer med en krimroman for unge voksne; Killerinstinkt. Presentasjonen gjorde meg veldig nysgjerrig og jeg skal sjekke ut om jeg er ung nok til å la meg fenge av denne boka, eller om jeg greier å se om den er det for de som er unge voksne. Om et drap på en videregående skole og en kjæreste som blir mistenkt. Med i bokbagen.



Maj-Britt Aagaard er kjent for Kjøttfri mandag, en bok jeg selv har hatt stor glede av og har blogget om her. Nå er hun ute med Den store kosekokeboka, og her er det mange oppskrifter på mat til kos, samvær og helg. Hun sier selv at dette er en ultimate helgekokeboka. Maj-Britt driver bloggen Spiselandslaget.com  Hun la merke til at hun hadde spesielt mange treff i helgene, noe som ga ideen til denne boka. Maj-Britt var artig å høre på, et sprudlende vesen som solgte seg inn til meg i alle fall, og sikkert resten av salen.



Disse bøkene tror jeg mange burde hatt, disse bøkene tror jeg mange vil ha glede og nytte av. Tenk å lære matte på en ny måte som gjør at du forstår, slipper å slite som mange gjør.  Har du barn i skolealder, sjekk ut disse. Forfatteren, Vibeke Gwendoline Fængsrud,  har selv en skolefortid med slit, fravær og uro i ræva, men en dag bestemte hun seg fra å ta rev i seilene for å lære seg matte. Hun knekte en kode og deler erfaringene med andre gjennom utviklingen av disse bøkene.



Petter Skjerven er også en artig kar å høre på og de fem minuttene om Kroppsspråk gikk alt for fort. Han vil kulturmytene til livs, det han kaller psykologisk folklore, mytene om at feks 90 prosent av det vi sier kommer gjennom kroppsspråket. Det er feil, sier han. Det går ikke an å måle hvor mye kroppsspråk vi bruker. Det går heller ikke an å lese om folk lyver ut fra kroppsspråk. Bl.a. Men man kan godt lære seg å bruke kroppsspråket i visse sammenhenger.. Dette høres ut som en interessant bok, som settes på ønskelisten.



Neste matbok ut presenteres med en video. Truls og Hellstrøm er på tur og har laget en kokebok sammen. Hellstrøm skal gjøre Truls til kokk. Hvordan i alle dager skal det gå? Hvordan gikk det? Videoen var i alle fall veldig artig.
Truls ala Hellstrøm, heter boka. Et must have for me! For den som vil ha mer tradisjonelle kokebøker har Kagge noen av dem i katalogen også, som Våre beste julekaker og Mat hjemmefra.



Fotball har en plass i folkets hjerter, om ikke i mitt. Men Birger Løfaldi var der, og han må også få bli med. Han har skrevet boka Landslaget. Antar at dette blir en ønsket julegave under mange trær i år.



Erika Fatland kommer med ny bok fra sine reiser, denne gangen i Russland og omegn. Gaathaug mener at dette er boka for de som liker Tørbjørn Færøvik og Risnes sine bøker. Jeg har faktisk et par bøker av Fatland i hylla, Englebyen og Året uten sommer. Sistnevnte kjøpte jeg på litteraturfestivalen på Lillehammer et år da jeg hørte på henne. Jeg må få lest dem snart. Jeg må også lese Grensen. 




Her har vi også en bok som virker kjempeinteressant. Skuespiller Svein Tindberg snakker om og leser fra Bibelfortellinger for barn. De er ikke skrevet på tradisjonelt vis, men han har ikke skrevet om Bibelen, men gjort historiene levende slik han opplevde å få dem fortalt som barn som han igjen har fortalt for sine barn. Det kan hende han har fylt ut noen hull, sier han.. Boka har også med noen sanger og et par skuespill. Presentasjonen fikk meg til å ønske meg denne boka. Jeg tipper denne blir å finne under mange juletrær i år.



Her kommer det en bok det lenge var i tvil om ble til. Gaathaug røper at nå er det sikkert. Dømt til døden i Kongo forteller historien om Tjostolv Moland og Joshua French gjennom Fredrik Græsviks dypdykk og skarpe journalistiske penn. Boka kommer antagelig i slutten av oktober. Følg med!



En annen aktuell mediasak blir også bok. Torgrim Eggen leser fra manuset og forteller om prosessen med skrivingen om en sakprosabok om Eirik Jenssen og hans sak. Forbindelsen heter boka. Eggen har hatt mange samtaler med Jenssen. Får vi nå sannheten?





Katalogen inneholder ellers en drøss med bøker om strikking, håndarbeid, mer om krigen, noen biografier, enda flere polarbøker, barne- og ungdomsbøker, dikt, med mer. Stalins datter er en bok jeg merket meg. Ingvild Tennfjord er ute med en ny vintipsbok av samme type som i fjor. Jeg blogget om den hun ga ut i fjor , her.  I år inneholder Norges beste vinkjøp 2018  et minikurs om smaking.



En del av titlene ble lagt ut slik at vi kunne studere dem. Til sist ble bøkene loddet ut. Jeg var dessverre ikke av de heldige denne kvelden, men jeg er uansett veldig fornøyd med bøkene som ble med i bokbagen vi fikk. Der var også Tennfjords vinbok.

Andre bøker som jeg merket meg og fikk lyst til å lese:
Kristin B. Johansen :Jeg har levd i dette livet i tusen år, om Sigrid Undsets liv og forfatterskap.
Alexander Wisting: Otto Sverdrup, en av Fridtjof Nansens viktigste menn. Aktuell for ny runde med polarhelter i biosirkelen? 
"Og det var kjærlighet"  av Marit Trønnes og Heidi Pettersen, om to søstre på Utøya hvor den ene overlevde og den andre ikke.
Tvang og tvil av Marianne Mjaaland - innsideberetning fra  psykiatrien
Det store sviket av Wenche Fuglehaug - om ærevold og æresdrap i Norge
Tidligere i år kom også Lene Wolds bok Ære være mine døtre, om æresdap fra mannens perspektiv
De åtte fjellene av Paolo Cognetti - roman fra Italias nye forfatterstjerne







Helt til slutt fikk vi hilse på forfatterne. Jeg ble litt stresset når jeg tok bilde fordi det var så lite strøm igjen på mobilen min, så det ble litt uklart. Medblogger Randi har sneket seg inn i gjengen, ved siden av Eivind H Evjemo helt til venstre.  En flott gjeng med flotte bøker på gang!

Her er Randis innlegg med flotte bilder fra høstmøtet på Byscenen. Etter møtet dro vi hver til vårt på valgvake.




8 kommentarer:

  1. Fin reportasje fra et innholdsrikt høstmøte med Kagge Forlag

    SvarSlett
  2. Se der ja, det går fort i svingene her om dagen. Veldig gøy å se bildene dine fra bokmøtet til Kagge. Artig og se hvem som er med rundt på turne og hvem som er "lokal".

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det gjør det. Bokhøsten er travel med høstmøter og lanseringer og andre litterære møter på Litteraturhuset.
      Enig med deg, artig å se hva dere andre har fått med deg. (jeg har det også litt moro med å observere hva de har på seg av klær- outfiten. Virker som noen forfattere ikke bryr seg noe særlig om det, mens andre legge mye i det, dvs det viser vel bare hvor opptatt de er av det, tenker jeg, men artig å studere likevel. Hver bransje har sin stil)
      Virker som de samme forfatterene var med i Trondheim og Bergen .

      Slett
    2. Det kjekkeste når de også ser ut som de kommer heseblesende rett fra jobb :)

      Slett
    3. Hehe... Vi som som dem i Trondheim og så bildene dine fra Bergen dagen etter, la også merke til hvem som hadde skiftet antrekk. Damene er nok litt flinkere der.. (med forbehold om at noen menn har flere eksemplarer av det samme plagget i kofferten) (men slikt skal man ikke snakke om, eller? Kan jo late som man er outfit-blogger for anledningen;) )

      Slett
  3. Du er flink til å møte opp på slike treff, det er ikke så mange av dem i Hamar. Takk for infoen

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Ingun. Artig å få med seg sånt. :)

      Slett