Sider

Bøker lest til BBP 2014

tirsdag 29. januar 2019

Skål, Jens August ! av Arild Nyquist (red). Diktlesesirkel januar- 19

Temaet i januar er humor og glede. Jeg synes det passet i den mørke årstiden, noe lystig og lett. Vi trenge det i blant, ikke bare mollstemt lyrikk.
Jeg valgte Arild Nyquist da det er lenge siden jeg har lest noe av ham. Jeg fant frem boka i kjelleren i en av pappeskene mine med gammel lyrikk fra 70- og 80-tallet. Mange av samlingene jeg har ble kjøpt gjennom Bokklubbens lyrikkvenner. Så også denne, som er en antologi med bidrag fra flere av Arilds gode venner.


Dikter Arild var en produktiv forfatter som skrev både romaner, noveller, hørespill og dikt. Han var kjent som en som skrev humoristisk, dog ikke uten at det innimellom også gikk i moll. Og han skrev en del om å drikke, det var han nok glad i. De diktene har presenterer som selvskrevne i denne boka er både korte og veldig lange. Blant annet er det et fire siders langdikt om å være hos tannlegen (noe han tydeligvis ikke liker- og hvem gjorde vel det på den tiden?) og et to siders dikt om Gartneriet til hans grønne fetter. Det går mye på rim, dess mer som rimer dess bedre er det. I dette diktet ender hver linje med noe som rimer på fetter.

I gartneriet til min grønne fetter
der møtes vi i mørke netter
og spiser gullbelagte koteletter
og fårikål som tallerkenretter
vi drikker vin av glass med skjeve stetter
og røker meterlange sigaretter
kvinnene har ørkengrønne fletter
de beveger seg til trekkspill og kastanjetter
osv  ....

Det er ganske godt gjort å få et tosiders langt dikt å rime hele veien og å få til en artig historie samtidig.

Ellers er diktet Epleslang er kjent dikt fra Arilds rappe hånd.

Så er jeg blakk,
dessverre
men Kongen har det 
verre
for nå er høsten i gang
og jeg kan gå på epleslang
og jeg kan stjele flaskepærer
og alt hva dikter A. begjærer (av frukt!)
mens Kongen pent må sitte bak sin rute
og hvile baken mot en silkepute
.....
.....

Dikter Arild skrev ofte om seg selv i 3 person og 1 person, og det virker også som han drakk en del, som han skriver i dette diktet Arilds dag:

Klokka tolv våkner
Arild med bulder
og stønn, han
folder sine hender
og ber denne bønn:
I aften må
jeg ikke drikke
no vin, for hodet mitt
er tomt som en 
kanne bensin!

..
...
... (og så ender det slik til slutt:)

Arild han tenker: Litt 
vin skulle smake,
men bare et
glass! Etterpå
setter jeg meg ned
og leser Petter Dass!

Og klokken henger på
veggen og slår, og
Arilds hjerte
det humper og
går.

Og snart er jeg
full som den
fulleste dupp, og
dette var
diktet, og nå er det slutt!

Nå må en også huske på at denne antologien er en fest. Arild Nyquist ble spurt om å samle noen diktere til fest og det gjorde han. Samlingen består av dikt av danske Jens August Schade, som sitter i himmelen og skåler jfr tittelen på boka, Ernst Orvil, Inger Hagerup, Benny Andersen, Halfdan Rasmussen, Zinken Hopp, Peter H. Holm, Poul Sørensen, Gunnar Lunde, Jan Erik Vold, Dag Solstad, Einar Økland med flere. Ja, dette måtte bli et lystig lag!

Alle diktene fenget meg nok ikke, noe som skal godt gjøres i en antologi, mye var rim om mye rart. Fint var det å lese Inger Hagerups dikt, Så rart,.. og et par av hennes andre kjente. Zinken Hopp har også noen fine.

Boka har jeg nok lest før, i alle fall mesteparten av den, men det er så lenge siden at det e rvanskleig å huske, tenk den fikk jeg i 1980.

Avslutningsvis tar jeg med et lite dikt av Dag Solstad:

Stakkars. Han gikk med en del pakker i handa, deriblant posten. Så falt han på en eller annen måte. Han falt oppå posten. Det så litt komisk ut. Men han falt med heder. 
Han falt på sin post.


Arild Nyquist født 1937- død 2004 (67 år) (les mer i linken, han hadde en omfattende produksjon av bøker, hørespill, musikk)

Han bodde også i Lofoten i mange år: Kopiert fra wiki:
Arild Nyquist (født 6. mars 1937 i Oslo, død 21. desember 2004 i Asker) var en norsk forfattermusikerbilledkunstner og sceneartist.
Han begynte på Kunst- og håndverksskolen for å bli maler, men debuterte som forfatter i 1963 med romanen Ringer i et sommervann. Utdannet ved Statens Lærerskole i forming og fra 1968 til 1976 arbeidet han som formingslærer i Lofoten, hvor han hadde bodd siden 1963.
Nyquist ble i 1994 nominert til Nordisk råds litteraturpris for den selvbiografiske romanen Ungdom.
Nyquist var sønn av forfatteren Gerd Nyquist.

I mars er temaet: Klassikere 1850-1950.
Jeg er spent på hva dere finner der!
Mange store diktere skrev dikt på denne tiden. Den som søker skal finne.


Arild Nyquist: Skål, Jens August!, 94 s
Bokklubbens Lyrikkvenner 1980
Kjøpt

13 kommentarer:

  1. Den såg så lystig og fin ut på coveret. Skikkelig festlig 70-talls :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er sant. Skikkelig sen 70-talls.:)

      Slett
  2. Jepp, notert! Kanskje jeg klarer å lure denne inn i en eller annen kategori engang. Eller rett og slett lese utenom sirkelen? (Nå overrasker jeg faktisk meg selv :) Driver og pønsker ut hvilken samling jeg skal lese neste mnd. Har faktisk et par på Kindle allerede som kan passe. Hva gir du meg? Nå blir det Dikt istedenfor Bio'er. Jepp, det er det det blir!

    SvarSlett
    Svar
    1. Lo forresten HØYT av Solstad-diktet. Det var så ... Solstad... HAHA :D

      Slett
  3. Hehe, så bra! Det går absolutt an å lese både utenfor og innenfor sirkelen.;)
    Hvorfor ikke både dikt og bioer? Det er jo annenhver måned.
    Har bestemt meg for å lese Olav H Hauge- men ikke sikker på hvilken runde jeg putter ham inn i. Hørte nettopp om han i en podcast om litteratur og psykisk helse , som gjorde meg spesielt interessert. Han var innlagt mange ganger i løpet av årene.
    Har noen gamle Yeats også, som jeg kjøpte i Dublin som jeg gjerne skulle ha lest.
    I bio februar blir det vel Amalie Skram av Merete Morken Andersen, tenker jeg.. Må nok bruke litt tid på den, men det får stå sin prøve med litt fristoverskrivelse.

    SvarSlett
    Svar
    1. Som jeg nevnte til Inga, det er en tid for alt, og bio'er er faktisk ikke min greie. Jeg kjenner ulyst når jeg tenker på sjangeren. Det er så få mennesker jeg blir fristet til å lese om. Så mange detaljer fra livene deres om jeg kjenner jeg ikke er interessert i. Spør meg ikke hvorfor. Jeg var veldig flink på bioer da jeg var (mye) yngre, men nå frister det meg rett og slett ikke i det hele tatt. Og er det noe jeg har lært, så er det det å lytte til lysten til hva jeg vil lese. Ellers går det helt galt..

      Slett
    2. Uff, da, det glemte jeg , beklager.
      Helt enig i at det er en tid for alt og man må følge lysten. Man skal jo ikke opp til eksamen i biografiesing heller;)

      Slett
  4. Så gøy å høre om Arild Nyquist og ikke minst hans melodiøse dikt. Er helt blank på disse klassikerne, men finner nok ut av det før mars er omme :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra du synes det Tine.:)
      Ang klassikere i perioden 1850-1950 så finnes flere av våre norske som skrev/ga ut dikt da. Det finner du nok ut av, men skrik ut hvis du trenger tips..:)

      Slett
  5. Denne virket veldig artig og jeg noterer meg boken! :-) Er allerede på leting etter klassikere så jeg jeg regner med å finne noe innen tiden :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så er jeg jo selvfølgelig spent på om Marstein og Monika faller i smak hos deg! :-)

      Slett
    2. Så bra! En del av diktene var artige, ikke alle i samlingen var, men det skal vel noe til og så er jo smaken som baken.;)
      Spent på hva du finner som klassiker. Jeg har lett frem Yeats, den tar nok litt tid siden den er på irsk, men jeg skal lese litt nå og da.
      Har ellers vurdert Olav H hauge og et par andre jeg har i hylla, men satser på Yeats, det må veø være overkommelig å i alle fall lese en av diktsamlingene hans i samlingen med samlede dikt:)

      Selv spent på Marstein. Den kan bare bli bedre enn hennes forrige, litt redd for at forventingene mine er for store, vi får se. Starter nå straks og setter Colson W på vent..

      Slett