Sider

Bøker lest til BBP 2014

søndag 17. mars 2019

Diktlesesirkelen mars- 19: W.B.Yeats - Selected Poems.

Nå er det tid for diktlesesirkel igjen. Jeg har fått et inntrykk av at kategorien for mars kan virke utfordrende, men hvis man tenker seg om, så har vi mange norske kjære klassikere i denne gruppa.
Vi skal lese klassikere- dikt fra perioden 1850-1950.
Jeg har valgt den irske dikteren W. B. Yeats med Selected poems.
Hva leser du? Har du ikke funnet noe? Bare si fra, så skal jeg komme med noen tips.




For noen år siden var jeg i Dublin og kjøpte et par bøker av bl.a. dikteren W.B.Yeats. Jeg var innom Writers museum og James Joyce sitt hus, blant annet.  Disse museene har også butikker man kan kjøpe bøker i. Dublin er et eldorado når det kommer til kjente forfattere og diktere.
Da jeg trakk frem denne boka fra hylla, som jeg ikke har lest, husket jeg ikke helt hvorfor jeg kjøpte en diktsamling av akkurat Yeats, annet enn at han er av de virkelig store irske poetene og forfatterne. Han har skrevet en mengde diktsamlinger, artikler, bøker, teaterstykker m.m. Han var også litteraturkritiker.
Jeg gikk inn på wikipedia for å prøve å huske mer, samt for å få en bakgrunn før jeg begynte å lese diktene. Samlingen har riktignok et lang introduksjon, som jeg begynte å lese, men det var litt tungt å komme gjennom, så wikipedia ble redningen. Angående wikipedia så var det stor forskjell på den norske og den engelske- sistnevnte er mye mer fyldig og nyansert.
I den norske versjonen sto det blant annet at Yeats dikt i unge år bar preg av svermeri, romantiske følelser og okkult inspirasjon, mens det i hans senere år ble diktene mer fysiske og realistiske. Som om han gikk bort fra det okkulte. Det gjorde han ikke.
I den engelske wiki-versjonen deler skribenten diktningen inn i tre faser, hvor han i den siste fasen går mer tilbake til stilen , preget av spirituell og mystisk inspirasjon fra unge år.
Yeats var veldig opptatt av myter og mytologi- noe Irland har masse av- og det okkulte. Han var blant annet involvert i  Rosenkorsordenen, teosofien og The Hermetic order of Golden Dawn, en kjent orden for mange samtidige kjente okkultister som Madame Blavatsky, Dion Fortune, Israel Regardie, vennen MacGregor Mathers. I senere år da han giftet seg, eksperimenterte han og kona Georgie Hyde Lees med automatskrift. Diktene han skrev i senere år var også inspirert av spiritualismen han trodde på. Yeats var også politisk interessert, noe også en del av diktene preges av. Han var irsk nasjonalist, som ifølge wikipedia vekslet mellom å være aristokrat og republikaner tidlig i livet, men etter den første verdenskrigen- tilhenger av Benito Mussolini og de autoritære og  fascistiske strømningene i Europa på 30-tallet.

Han var også en teatermann, noe man kan se i en del av diktene, som har en dramatisk struktur med dialoger. Han skrev dramatikk og han var en periode også teatersjef.

William Butler Yeats ble født 13 June 1865  og døde 28 January 1939.
I 1923 mottok han Nobelprisen i litteratur, som den første ire, for sin poesi.

Wikipedia om Yeats

1908. 

Jeg har lest 40 sider av boka, dikt fra den første perioden, samt at jeg har bladd gjennom og lest en del dikt her og der. Foruten introduksjon, har boka flere sider bak med noter med mer bakgrunn for de enkelte diktene. De slo jeg opp i etter å ha lest hvert dikt. Da ble de lettere å forstå. Flere av diktene henviser til keltiske og andre myter, samt historie, som jeg ikke umiddelbart hadde kjennskap til. Det henvises også til en del navn, som det er kjekt å vite noe om for å kunne forstå hva diktet refererer til.
Med tanke på hans okkulte inspirasjon og kunnskap, så ligger det nok også en del referanser her i forhold til det, noe skjønte jeg, annet må jeg nok tygge mer på.
Senere i samlingen skriver han dikt som påvirkes av den første verdenskrigen, noe han skriver om blant annet i samlingen The Tower, et av hans største verk. ( 1928) Der har jeg bare lest sporadisk, men skal lese mer etterhvert.

1903

De diktene jeg har lest er både romantiske, men også mytologiske. Det er korte dikt, lange dikt, som oder, om døden, kjærligheten, alver, fullmånen, om det irske landskapet med mer.
De er stemningsfulle, og i flere av dem henføres jeg til det irske grønne, dunkle og tåkete landskapet der alver gjemmer seg. Jeg har tidligere vært på rundreise i det keltiske Irland og ser det lett for meg. Dikt som bærer preg av en melankolsk, litt trist, mollstemt stemning.

Det er også store følelser, i de tidlige diktene, både overfor den utvalgte og for landet Irland.
Som her:

Red Rose, proud Rose, sad Rose of all my days!
Come near me, while I sing the ancient ways:
Cuchulain battling with the bitter tide;
The Druid, grey, wood-nurtured, quiet- eyed,
Who cast round Fergus dreams, and ruin untold;
...
(fra To the Rose upon the Rood of Time), s 21)

Rosen har også en sterk symbolsk betydning. Irland kan kalles rose. Det kan også handle om rosen i Rosenkors-ordenen.

Noen strofer til slutt av et dikt som heter The Stolen Child, med fine naturskildringer,  her "refrenget":

Come away, O human child!
To the waters and the wild
With a feary, hand in hand,
For the world`s more full of weeping than you can
  understand.

(s. 19)


Kona Georgie t.v, Yeats i senere år og en ukjent kvinne. 1930.

Dette er en bok jeg må jobbe mer med, det ligger mye her, men det krever mer tid å gå skikkelig inn i dikterskapet til mangfoldige Yeats. Jeg har likt det meste av det jeg har lest så langt, det er fine stemningsbilder og mye som ligger under.


Legg gjerne inn link til det du har lest, eler en kommentar om det du skal lese i kommentarfeltet.
  Du kan lese mer om diktsirkelen og også legge link her.



Chantry House. Her skrev Yeats mange av diktene sine i de senere årene. 

Fotos: Wikipedia- lovlig fritt nedlastet.

17 kommentarer:

  1. Skal si du har jobbet godt med denne diktsamlingen! Spennende å lære om en dikter jeg ikke hadde noe kjennskap til. Gøy å samlese Galgen med deg Anita :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det tok litt mer tid enn å lese noen få sider, liksom, men det jeg synes det er givende å kunne fordype seg.:)
      Så ble det mindre tid til galgen i dag, men straks skal jeg sette i gang. (det ble jo middag etc, og noen bestillinger på nett - 50 prosent på Norlis mammutsalg. etter blogginnlegget)
      Regner med at du har tatt meg igjen for lengst.;)

      Slett
  2. Hei. Denne kommentaren har ingenting med diktsamlingen å gjere, og er ikkje meint som kritikk. Mai-boka i lesesirkelen min er 50 år på overtid, då kategorien for mai er 1700-1800 og Madame Bovary er gitt ut i 1856. Håper du har mulighet til å finne ei anna bok. Ha ein fin mandag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Da gikk det nok bare litt i surr for meg i går da jeg satt med 1002-boka og listene og alternativene. Hadde den notert i kategori for navn i tittel , og så så jeg den i boka for de fra 1800- tallet. Helt ok at du sier fra , skal finne en annen ..
      Ha en fin mandag du og 😃

      Slett
    2. Har et par kandidater jeg har lyst til å lese, men må se om jeg får skaffet dem. Justine av deSade feks, eller Unge Werthers lidelser av Goethe. Har du lest noen av dem?

      Slett
    3. Unge Werthers lidelser er meget god :-)

      Slett
    4. Anita: Kjøpte nettopp Unge Werther på loppis. Har lest før (på eng), så kan ta den med til deg i helga, hvis jeg forstod det riktig at du ikke har den? (Hadde noen tanker om gjenlesing, men du vet, det blir sikkert ikke på de første 7 årene.)

      Veldig fin omtale forresten. Omfattende.
      Lever selv fremdeles høyt på at jeg leste drikkediktene.

      Slett
    5. Åh, så bra, det må du gjerne. Takk skal du ha for det, og for ros.

      Angerer for at jeg takket nei til Pettersonboka den gangen- men den la du vel fra deg på stasjon? Hvis du har den, ta gjerne med den også..)

      Slett
    6. Nix, Petterson ble med hjem etter jeg leste ca 20s, men har ikke lest noe mer etter det, så finner jeg den (lå ikke der jeg trodde) tar jeg den med.

      Slett
    7. Ok, flott hvis du finner.:)

      Slett
    8. Kjøpte Justine på salg på Platekompaniet, og fikk/lånte Unge Werther av Ingalill- tusen takk..) så nå har jeg to i den kategorien.:)

      Slett
  3. Dette var spennende, kjenner ikke til denne dikteren. Jeg skal prøve å få levert noe, til diktlesersirkelen før jeg drar om noen dager til Vietnam. En del som skal leses om den turen og flyet hjem har det bare blitt surr med. Håper ikke vi må sitte et halvt døgn å vente, slik det er akkurat nå, irriterende mye tid går med til slikt. Tiden flyr fra meg med birkerbeinerfolk som har vært her i mange dager, hyggelig det. Jeg fikk meg noen fine skiturer også.

    Om ikke annet blir det Gunvor Hofmo, hennes dikt fra før 1950.

    SvarSlett
    Svar
    1. Heldig du som har litt av en reise foran deg.:) Håper du får i orden det du skal før du drar. Ferien blir nok fin uansett..:)
      Blir glad om du får deltatt i diktsirkelen også::)

      Slett
  4. Heisann!
    Vi tippa over på april, og selv om det er den første, så er det ikke tull! Innlegg om mars-diktet/ diktene er lagt ut i dag ;o)
    Ikke på langt nær like grundig omtale som den du har skrevet her, men jeg har i hvert fall hatt stor fornøyelse av å lese "Storegut" av Aasmund Olavsson Vinje.
    Får gruble litt på neste runde- finner nok noe der også, tenker jeg!
    Ha en fin april- håper vårstemningen kommer krypende til deg også :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Berit!
      Kommentaren din har beklageligvis blitt liggende i modereringsboksen uten at jeg har fått varsel. oppdaget det ved en tilfeldighet i kveld, masse kommentarer fra fler der, det er så veldig dumt. Jeg vil jo svare folk som tar seg bryet å kommentere.

      Nå vet jeg at du har lest og blogget, fant jo innlegget, heldigvis likevel.
      Håper du finner noe for mai. Jeg er ikke så streng, ta bare noe som har med kjærlighet, natur, sorg eller det andre å gjøre..

      Takk takk, fin mai må jeg få lov til å si til deg:)

      Slett