Sider

Bøker lest til BBP 2014

lørdag 30. januar 2021

Fra Shakespeare til Knausgård av Janne Stigen Drangsholt

 66 klassikere du naturligvis har lest. (undertittel)

Denne boka har jeg lest mer en en gang, jeg har lest ebok, lyttet til lydboka, og lest om igjen flere ganger deler av papirboka. Jeg har jobbet med den og jobber med den. Inspirert av Tine har jeg også en ide om å lese meg gjennom disse 66 klassikerne, dvs de jeg ikke har lest før. Selv om bokas konsept er noe helt annet.


Nei, tvert imot så er dette er en slags kokebok for å gi deg nok til å briljere i samtaler med andre om disse bøkene som "alle" skal ha lest og bør ha lest. Eller som vi alle har hørt om. Og som det stadig snakkes om. Kortversjoner og argumenter tilbys deg her i en svært lettfattelig og humoristisk form, akkompangert av Therese G. Eides morsomme tegninger. Og dette er ikke bare moro, det er også en nyttig liten innføring i 66 klassikere. Ikke som du må lese før du dør (jfr 1001-books), men nok til å ikke føle deg helt dum når noen begynner å snakke om disse.. 
Ja han Homer, ja, Iliaden, ja, og Troja, var ikke det i Odyssen, han som aldri kom hjem, filmen med Bardi Pitt husker jeg ja. Og så Hamlet, alle vil vel ha den rollen, ikke sant, og for ikke å snakke om hva den også kan fortelle oss om maktkamper i dagens samfunn. Sa du Harry Potter? Ja, ikke at vi skal snakke om hun Rowlings og den transegreia, nå, jeg mener virkelig Harry Potter altså, hva tror du den magien symboliserer egentlig? Osv..

Ja, altså, rett og slett et verktøy til å delta i det sosiale livet der folk snakker om det de har lest, sånn innimellom i alle fall.

Men så er det noen av oss som leser mye og vil ta det litt lengre; altså tenke at vi skal lese disse 66 før vi dør, selv om vi allerede er langt nedi lista på 1001-bøker du må lese før du dør. 
Ikke alle bøkene på listene er de samme riktignok, så her finnes det fortsatt nye utfordringer å ta tak i. Og er du ikke som noen av oss overivrige bokbloggere, som leser disse, så gjør du som Drangsholt sier, lær deg litt og du er garantert suksess i selskapslivet ved å få tips til hvilke bøker det er lurt og ikke å dra opp i en forskjellige sammenhenger.

Morsomt er det okkesom:)

Eneste minuset i boka er at det mangler en innholdsfortegnelse over bøkene. Jeg må bla og bla frem og tilbake for å finne den boka jeg vil lese om på nytt. Altså, det er en liste bakerst mtp sitatsjekk , men uten sidetallhenvisninger. Og så må man ikke gruble for mye på utvalget. Bare ta hennes kriterier for god fisk.
Ellers:

Anbefales på det sterkeste!


Andres blogginnlegg:


Tegning av Therese G Eide fra boka. Fra kapittelet om Mørkets hjerte.

Janne Stigen Drangsholt og Therese Eide: Fra Shakespeare til Knausgård, 240 s
Tiden forlag 2020
Leseekseksemplar fått av forlaget, ebok og lydbok lånt fra Bookbites



6 kommentarer:

  1. Ja,denne var fin selv om jeg ikke har kommet skikkelig igang med lesingen ennå. Det er artig å se at du har blitt småhekta på klassikere. Det er innholdsfortegnelse bak i boken over de 66 sitatene som er med. Jeg har laget liste over alle bøkene i boken,samt de andre som er med i podcastene og merket de som er 1001-bøker. Ok,så ble jeg litt revet med likevel 🤣

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, den er veldig morsom.
      Ja, jeg nevnte innholdsfortegnelsen med sitater, men den mangler sidetall-henvisninger. Jeg har tatt bilde av e-bokas liste, som ligger i fanen- Jannes 66 klassikere, men der er det heller ikke sidetall. Og da blir det en del blaing.

      Lettere å komme gjennom de man mangler her blant de 66, enn de 1001- som jeg har prøvd å følge å lese over mange år.
      Artig det også, men det er mer fart over denne, særlig fordi flere, som Tine leser disse.
      Har ikke sett det på bloggen din, den lista.
      Bra du blir revet med- gøyere å lese sammen:)

      Har forresten nettopp bestilt (oops) fem klassikere fra Platekompaniet. Den pocketdealen deres er veeeldig god..

      Slett
    2. Aha,ser det nå ja. Sånn blir det når man leser og skriver på mobil uten briller. Listen ligger ute men langt nede på den ene siden. Skal gå gjennom en gang til for å se om jeg har fått med meg alle fra 1001-listen.

      Lagde heller liste jeg i stedet for å finne frem boken. Men liker at du har med bilde og sitet fra boken, det var artig.

      Får ikke med meg så mye fra bloggene rundt om for tiden, men kjekt at dere er flere som leser ja.
      Har lest seks bøker fra 1001-listen denne og holder på med den syvende, den har jeg brukt hele januar på.

      Ok, kanskje jeg må ta meg en titt på Platekompaniet jeg også, jeg fikk 100,-kr i gavesjekk i dag fra Bokkilden og den MÅ jo brukes også og snart er det mammut....

      Slett
    3. Ja, skjønner det.. mobil og dårlig syn= dårlig kombo:)
      Har du lest 6 i januar?
      Jeg har lest 7, men av de er det noen tegneserieromaner og de går jo kjappere å lese..men Camus leste jeg både og (dvs tegneserier og bok) og det vil jeg gjøre etterhvert med de andre.

      Mammut er en fin plass å finne billige klassikere på. I alle fall var det det før. Har kjøpt en del gjennom årene , og flere er enda ulest. Men i år..!!

      Platekompaniet: 5 for 400,- 3 for 250,-.

      Slett
  2. Det er så gøy at du også har blitt litt hekta på denne, litt nerdete for oss bokormer, men akk så lærerikt. Er helt enig med deg at innholdsfortegnelse(r) savnes sterkt, jeg blir helt tussete av å leite etter akkurat den boken jeg er ute etter, og har satt i gang med et sinnrikt gulelapper system, for å ikke klikke.
    Takk for lenke, jeg leste boken i november og har etter det lest 19 klassikere fra boken. Bloggen min er helt ugjenkjennelig :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, takk for den inspirasjonen fra deg Tine:)
      Veldig gøy å bli hekta på å lese flere klassikere.
      Ang innholdsfortegnelsen- jeg skulle kjøpe flere slike små post-it-lapper i dag, men så glemte jeg det. Det trengs for å holde litt orden i den boka, slik vi bruker den når vi lager blogginnlegg med sitater, bilder etc, og krysser av.

      Du er jo et par måneder foran meg, men det får så være..

      Ser du the Crown på Netflix?
      Der er det stadig henvisninger til klassikerne, T.S. Eliot og Keats er sitert, og stadig vekk Shakespeare. Senest i episoden jeg så nettopp, der Charles beklager seg til dronningmoren over Dianas fjernhet og likegyldighet (depresjon, antar jeg, fordi han stadig er kjær i Camilla), hvor han har forsøkt å anspore henne til å lese både Shakespeare og poesi, men hun vil heller ligge i senga og se fjernsyn.
      ;)

      Ja, bloggen din ser nok annerledes nå. Lite krim og nytt..

      Slett