Sider

Bøker lest til BBP 2014

fredag 23. august 2013

Boklansering: Pergamentet av Gert Nygårdshaug

Gert Nygårdshaug er en fryd å høre på, så også i kveld (22.08.13) under lanseringen av Pergamentet i Cappelen Damm-huset i Akersgata. Forlagssjef og forfatter (jeg har forøvrig lest Hegers eminente biografi om Agnar Mykle bl.a.) Anders Heger bokbadet Nygårdshaug om den nye boka, den ellevte krimboka om Fredric Drum og Skarphedin Olsen. Skjønt Fredric Drum beveger seg mest i kulissene i boka, mens Skarphedin får mer plass. På spørsmål om hvorfor, svarer Nygårdshaug at han er mektig lei av gourmetmat, og derfor lar Drum få holde på med restauranten sin i fred, mens han har fått mer sans for Skarphedin og vil gi ham hovedrollen.


Anders Heger og Gert Nygårdshaug (eget foto)

Nygårdshaug blir konfrontert med at han har sagt at det kun blir ti Drum-bøker, men så skriver han altså en ellevte. Og kanskje en nummer tolv også? Nei, det gjør han nok ikke, svarer han. Han er egentlig ferdig med å skrive krim. Det er for mye krim på markedet, sier han, så han har blitt lei.  Men så dukket altså dette Voynich-manuskriptet opp, og da måtte han bare skrive en bok om det, og krimformen passet bare så altfor bra.

Voynich-manuskriptet er fra 1400-tallet, og det er meget mystisk. Det er blant annet noen plantetegninger i det, som man ikke aner hva er.  Dette ga masse næring til Nygårdshaugs forskertrang og fantasi og han satte i gang mye research og begynte å skrive og dikte. Han bestemte seg også for å ta livet av en suksessrik engelsk forfatter, etter modell av en amerikansk meget kjent en, fordi han var redd han ville stjele bokideen fra ham. Dette opplevde han med Chimera. Mye av den berømte forfatters nye bok Inferno, handler om det samme som Chimera. Skjønt, det er nok tilfeldig, for hvem har vel giddet å oversette Chimera til engelsk for å presentere den for den berømte forfatteren, som vi nå skjønner er Dan Brown, men som i boka kalles Davis Broomfeld, sier han.


Fra Voinich-manuskiptet , som ble vist på skjerm (eget foto)

Boka veksler mellom nåtid og 1400-tallet, hvor en munk sitter og skriver..
Nygårdshaug ble veldig fascinert av å dykke ned i munkenes verden. Her er det mye å ta av, sier han, og det er da også skrevet mange klosterromaner.  Nygårdshaug er svært interessert i gamle myter, mystikk, koder, kryptologi og økologi. Han bruker mye av bøkene sine til å forske på dette. Han mener det er gått tapt så mye kunnskap, og hvis vi hadde funnet svar på mye av dette hadde verden sett annerledes ut. Han er ikke opptatt av konspirasjoner som sådan, eller det overnaturlige, da han tror alt har en naturlig forklaring, det er bare det er så mye er gått tapt. Han er også et veldig samfunnsengasjert menneske, og mener spesielt krimgenren egner seg godt, og brukes mye, til å belyse samfunnsmessige temaer. Han synes også derfor det er rart at en avis som Klassekampen ikke anmelder krimbøker, fordi det nettopp her at samfunnsmessige og politiske temaer kommer opp og blir belyst.



Redaktøren og Gert N  (eget foto)


Til sist ber redaktøren også opp Nygårdshaugs sønn som også får en stor takk fordi han har designet omslaget på Pergamentet.  Og så blir det som seg hør og bør, signering...



Omslagsdesign: Hans Jørgen Furre Nygårdshaug





Vil du lese mer om Pergamentet, kan du gjør det HER

Gjett om jeg gleder meg til å lese denne. De andre ti bøkene i serien har jeg frydet meg over. Omtaler finner du ved å søke på Gert Nygårsdahaug i søkefeltet øverst til venstre på bloggen.

6 kommentarer:

  1. Det er så kjekt å møte forfattere i levende live, føler jeg får et helt annet forhold til dem. Kunne ønske Gert Nygårdshaug hadde dukket opp i Bergen, han hadde jeg hatt lyst å møte.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja ikke sant ig så før man ofte vite mer om bøkene som man kan lure på . Du for sende en melding eller Mail til Nygårdshsug på Facebook og høre om han tenker seg til Bergen :)

      Slett
  2. Skulle så ønske at jeg orket å lese Nygårdshaug. Men jeg får det bare ikke til. Har forsøkt gjentatte ganger men han er liksom ikke forfatteren for meg.

    Men det så ut som du hadde det hyggelig da :)

    SvarSlett
  3. Ja, det er vel så forskjellig hva man matcher. Jeg storkoste meg i alle fall.:)

    SvarSlett
  4. Så morsomt det hørtes ut å bare sitte der å høre dem fortelle om boken. Spennende! Heldig som fikk være med der. Har faktisk ikke lest noe av forfatteren, men han virket jo som en likanes kar, så da må jeg jo sjekke ut bøken etterhvert:) Kos deg videre!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er kjempekos Isabella. :) Og denne forfatteren anbefales som forteller både skriftlig og muntlig.:) Takk i lige så..:)

      Slett