Sider

Bøker lest til BBP 2014

mandag 12. januar 2015

Bokbloggerprisen 2014- langlista

I dag klokken 12.00 ble langlista til Bokbloggerprisen 2014 offentliggjort. Det har vært en spennende ventetid, siden fristen for innsendte nominasjoner 7. januar.  Komiteen skriver at det har vært veldig jevnt i teten. 52 bokbloggere har nominert tilsammen 64 bøker i Årets norske roman, og 84 i Åpen klasse.

Langlista til Bokbloggerprisen 2014. Collage laget av Beathe Solberg/Beathes bokhylle. Takk for lånet Beathe.


Her er listene. Jeg har linket til mine omtaler av de bøkene jeg har lest. 

Årets roman: 
Ida Hegazi Høyer: Unnskyld (Tiden)
Carl Frode Tiller: Innsirkling 3 (Aschehoug)
Aina Basso: Finne ly (Samlaget)
Ann Kyong Sook Øfsti: Si at vi har hele dagen (Gyldendal)
Lars Mytting: Svøm med dem som drukner (Gyldendal)
Marit Kaldhol: Det skulle vere sol, vi skulle reise til Lodz (Samlaget)

Åpen klasse: 
Ida Jackson: Morfar, Hitler og jeg (Sakprosa, Aschehoug)
Siri Pettersen: Råta ( Ungdomsroman, Gyldendal)
Lise Grimnes: Kaoshjerte (Ungdomsroman, Aschehoug)
Eli Fossdal Vaage: Hekla myter (Lyrikk, Cappelen Damm)
Simon Stranger; De som ikke finnes (Ungdomsroman, Cappelen Damm)
Ingvild Rishøi: Vinternoveller (Noveller, Gyldendal)  

Listene ble presentert av Line Tidemann og Elin Brend Bjørhei og du kan lese mer om prosessen i deres blogginnlegg ved å trykke på deres navn.

Prosessen videre blir å vente til den 26. januar da kortlistene blir offentliggjort. Det blir nominert tre i hver kategori. Deretter starter vi å samlese de nominerte på kortlistene frem til avstemning i august/september. Prisen deles ut under Bokbloggertreffet ved Oslo Bokfestival ca 12.september.

I fjor vant Agnes Ravatn prisen for beste roman med Fugletribunalet, og Ruth Lillegraven Åpen klasse for Urd.

Når det gjelder årets langliste har jeg lest 9 av de nominerte, og av disse har jeg stemt på fire.

Jeg rakk å lese 45 romaner fra 2014 og 16 i Åpen klasse. Det har vært et veldig godt norsk bokår og jeg synes spesielt det var vanskelig å nominere syv blant Årets romaner.  Så selv om ikke så mange av mine toppnominerte romaner nådde opp på langlista, så er jeg likevel glad for å se flere av de andre bøkene jeg virkelig likte der. Jeg har ikke tenkt å utlevere mine egne nominasjoner, bortsett fra at jeg er glad for å ha bidratt til å stemme Carl Frode Tillers Innsirkling 3 frem.  Såpass trønderpatriot må jeg få lov å være, siden ingen av de andre trønderforfatterne  nådde opp.
Det har vært mye snakk om Tillers Innsirkling på bloggene og i kommentarfeltene, siden mange elsker Tillers bøker. Men det er også mange som ikke har lest dem, og så mørkt på å starte å lese en trilogi.  (Jeg leste faktisk alle tre i høst, og er veldig glad for det. ) Så det var absolutt ingen selvfølge at Tiller havnet på langlista.

Jeg er derimot ikke overrasket over at Ida Hegazi Høyer, Lars Mytting, Marit Kaldhol , Ida Jackson, Simon Stranger og Eli Fossdal Vaage kom på lista siden bøkene har blitt unisont fremsnakket blant bokbloggere. Med unntak av Mytting som det har vært delte meninger om. Men ikke alle som har stemt skriver innlegg og  er like aktive i kommentarfeltene, så det er likevel ingen overraskelse, siden bokbloggere antageligvis  jevnt over ikke er så veldig annerledes enn norske lesere flest når det gjelder å like mye omtalte og likte bøker. Vaage kom opp i innspurten og jeg mistenker at en liten lobbyvirksomhet var på ferde der på slutten.  At Ingvild Rishøi kom med er kanskje ikke en stor overraskelse, siden det er en utrolig god bok, men heller ingen selvfølge, siden den kom tidlig på året, er noveller, og ikke er skrevet om av så mange, som jeg har sett i alle fall.

Det er også verdt å merke seg at flere snakkiser lå og vaket under "sperregrensa" i følge komiteen:

"I kategorien årets roman gjaldt det titler som Bjarte Breiteigs Mine fem år som far, Ingrid Storholmens Her lå Tirpits, Didrik Morits Hallstrøms Krø og Lars Petter Sveens Guds barn. 

I åpen klasse var titler som Den største forbrytelsen av Marte Michelen, Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til av Liv Marit Weberg, Manillahallen av Ruth Lillegraven og Dette har jeg aldri fortalt til noen av Maria Kjos Fonn også svært populære.  "(sitert fra Elin Brend Bjørhei, Bokelskerinnen)

At Marte Michelet ikke fikk nok stemmer til en nominasjon ser ut til å være en av de største overraskelsene i dag, ifølge flere blogginnlegg og kommentarer på facebook og i kommentarfeltene. Så også hos meg. Men sånn er det. Jeg rakk selv ikke å lese den, men om det hadde gjort noen forskjell aner jeg jo ikke. Men jeg har tenkt å lese den, shortlist or not.

Da er jeg meget spent på kortlista som blir publisert den 26.januar.




14 kommentarer:

  1. Du har rukket mange allerede, Anita - Jeg er litt på etterskudd, men har jo litt tid enda på det da.....

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, i år har jeg det. Du trenger jo ikke lese mer enn kortlista nå da Randi.:)

      Slett
  2. 52 bloggere og 64 bøker? skal si vi tenker likt. Men så skiller de seg vel veldig ut disse bøkene også. Jeg gikk glipp av spenningen på mandag, siden dagen var fullpakket, så det var gøy å få en stemningsrapport her. Kan ikke si annet enn at jeg er enig i de nominerte. Har lest de fleste bøkene. Ha en fin tirsdag Anita!

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, 64 + 84 bøker= 148 bøker- Ikke alle har nominert i begge klassene, og ikke alle har nominert syv i hver klasse, så det er da sikkert en del bredde, selv om mange også har lest likt. Godt at du ble fornøyd med de nominerte. : ) ja, det var mye stemning og spenning i går. Men vi får da også litt stemning og spenning den 26,januar.:)

      Slett
  3. Du er imponerende ajour! Ni bøker på listen er intet mindre enn utrolig :)

    Jeg sørger fremdeles over Tirpitz-nederlaget, men jubler desto mer over Innsirkling3. Ikke mange anmeldelser av den boken heller, så vidt jeg har kunnet sett.

    Inne i mitt stille sinn irriterer det det meg at folk vegrer seg for å skrive om bøker de liker mer enn godt. Hvordan skal man da gi bøker den oppmerksomheten de fortjener? Får navnene ut til folket? Gjemme de i sitt hjerte...? Gaaaaaaaah.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det. Ja, slik blir det når man leser veldig målbevisst og mye. :)
      Ja, Tirpitz er trist.. særlig fordi jeg hadde håp om den siden ganske mange skrev så fint om den, men det gjorde jo mange om mange andre bøker også..
      Og for ikke å snakke om de som stemmer og aldri har mukket et ord om sine favoritter. Jeg er helt enig i at de burde sagt noe om sine gode bokopplevelser.. Man trenger jo ikke blogge lange innlegg, men noen ord med anbefalinger i et samleinnlegg nå og da hadde ikke vært å forakte. Vi er jo bloggere..!
      Innsirkling 3 har hatt en del omtaler. Da jeg skrev mitt innlegg 30.09 hadde jeg funnet fem blogginnlegg om boka foruten mitt, og jeg har sett noen etter det også… I tillegg har den blitt snakket om den del her og der i kommentarfelter rundt omkring.

      Slett
  4. Jeg har faktisk lest hele 4 av de 6 romanene og det er ganske overraskende da jeg kun har lest 8 romaner totalt. Er litt overrasket over Si at vi har hele dagen som jeg ikke har lest så mye om, men har tenkt på å lese lenge. Jeg hadde håpet på Tirpitz da det er den jeg helst ville lese som jeg ikke rakk. Nå er det bare å vente på 26. januar. På den ene siden håper jeg at listen ikke kun består av bøker jeg har lest, og på den andre siden heier jeg veldig på de tre jeg hadde øverst på min liste. Jeg tror uansett jeg snarest skal begynne på Innsirkling 1:-)

    I Åpen klasse har jeg lest 2 og påbegynt 1. Jeg har lest den første novellen i Vinternoveller og må innrømme at jeg satset på at den skulle komme på listen. Jeg heier på den fordi noveller var fraværende på langlisten i fjor. Ellers blir jeg veldig skuffet om ikke Stranger kommer på kortlisten.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er ikke værst Silje!
      Jeg ble også litt overrasket over Øfstis bok. Ikke at jeg ikke har lest gode anmeldelser av den, for det har jeg.. men de har ikke vært så mange. Kan hende var dette en roman som flere leste og likte, men ikke skrev og fremsnakket så mye.. ?
      Synd du ikke rakk Tirpitz.. men that`s life. Neste år får vi alle sørge for å lese de bøker vi absolutt vil lese, og ikke satse på at de kommer på shortlist.
      Men ja, det er litt moro å ha noen å lese på samlesinga som man ikke har lest før, selv om man også vil ha sine absolutte favoritter med.:) Ja, Stranger bør absolutt komme seg på kortlista! Satser på det. Rishøis noveller er også kjempebra, men hun har tross alt fått en Bragepris allerede, så hvis det står om, så heier jeg på de mindre profilerte::) (med unntak av Tiller. Uansett hvor mange priser han får for sine bøker og lanseringer i USA, Afrika og Asia whatever. så heier jeg ham frem! Det er bøkene verdt!)

      Slett
  5. Hei du superlesersken.
    Som deg er jeg ikke videre overrasket. Kanskje over Øfsti, som jeg ikke har hørt så mye om, ellers er det grei skuring. Seks av 12 lest, mitt instinkt er uslåelig, så jeg regner med det er de seks som kommer seg på kortlista -)
    - eller off the record.
    Jeg blir veldig veldig overrasket hvis Tiller berger. Håper og krysser, men skulle jeg satset sparepengene ville det blitt på Høyer, Kaldhol og Basso. Uansett, moro blir det framover. I åpen klasse er vel den aller største favoritten Stranger. (ikke lest), kommer til å gå med åpen munn helt til september hvis han ikke får plass...

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei du!
      Ja, enig ang Øfsti. Litt overraska der, faktisk, som jeg skrev til Silje over her. Ditt instinkt er uslåelig, ja. Har du lest etter instinktet for hva de andre bloggerne vil stemme eller instinktet for hva du selv tror er bra?
      Spent på Tiller ja, men jeg har godfølelsen.:) Skulle bare mangle, siden han er den eneste høykvalitetsromanen jeg nominerte som kom kom med på langlista!
      Høyer er jeg også temmelig sikker på. Tør ikke satse så mye på de andre, kanskje mer Kaldhol enn Basso . Men her har det sittet så mange hjemme og lest og stemt i skjul, så ingen vet noe om hva som har rørt seg i stemmeurnene når slaget skulle stå.. Er man ikke blogger? Skal man ikke snakke om sine favoritter? Tror vi må innføre en lov, et hjørne for korte tvangsanbefalinger! Slik Elikken mener noe om lenger opp her, så det var hun som nå satte meg i sving på den ideen. (lett å lede) Og ordet tvang kommer fra en viss Moshonistas tvangslidelsesleksikon.
      Åpen klasse, åpen munn: Stranger og Jackson! Sann mine ord, spåkulen har talt. :) (blir veldig slitsomt hvis du skal gå rundt å gape i Tigerstaden helt til september;)

      Slett
    2. Jeg fniser ennå over dette tvangslidelsesleksikonet. Har man kommet så langt at man tvangsleser på kafe, i flokk, er det egentlig bare på tide at man også innfører tvangsanbefalinger, selv om jeg sikkert er den største synderen i hele bloggriket, hvis man kun går etter leste bøker man aldri blogget om. MEN, som jeg såvidt nevnte i eget innlegg, jeg har skrevet om dem, bare alle mulige andre steder, ikke alle, men de fleste. Her kommer en tvangsanbefaling til. VILHELM MOBERG, hørt det før?

      Jeg skulle gjerne hatt Åmodt på lista.

      Ellers har jeg lest etter instinkt, og andres anbefalinger, men stemte svært taktisk, eller ihvertfall litt taktisk. Rekkefølgen på nomineringslista mi reflekterte ikke nødvendigvis min indre rangering. Får håper det ikke skjærer seg. Jeg håper jo at flest mulig av de jeg har lest skal komme seg til kortlista, slik at jeg kan bruke tiden på lystlesing mens dere andre samleser -)

      Slett
    3. Hehe, ja, det gjør du nok.;) Nei, jeg synes ikke du synder når du tross alt fremsnakker bøker rundt omkring i kommentarfelter og på gruppene på face. Det er værre med dem vi aldri hører fra, de som leser i det skjulte og aldri så mye en gang mikroblogger eller namedropper der folk/bokbloggere ferdes.. Hvordan skal vi vite om dem? Finnes det et eget lite mørkt undergrunnsbokbloggernett vi må starte å lete i? Kanskje.. Vilhelm Moberg, kjent navn, ikke lest, er ikke det en svensk gamlis?
      Men Stridsberg har jeg fått med meg at du har snakket mye om, og hun skal jeg lese, særlig etter et intervju med henne som jeg leste i Klassekampen forleden.. hun skal også til Lillehammer i tilegg til Atwood! Så begge må leses, men nå er vi på utsia Bokbloggerpris og norsk.. Ja, Åmodt heller enn en av de andre der.. Men sånn er demokratiet.
      Taktisk, hm. taktisk ut fra det du har snappet opp av hva andre har lest og likt da som matcher ift til dine egen valg? Jeg har ikke nominert taktisk i det hele tatt. I mitt hode ville jeg vært taktisk hvis jeg hadde latt mine favoritter som jeg ikke har sett så mange lese og like nok til å hylle i det brede og det vide, gå ut , eller la de få sisteplass, til fordel for andre bøker jeg ikke likte like godt, men godt nok til å velge dem for at de skulle få en plass inn på lang/kort-liste, men det gjorde jeg da altså ikke.. Det hadde vært interessant å vite om slik taktikkeri har noe for seg, selv om jeg ikke synes det er riktig, Jeg vil at de bøkene folk liker best skal få listeplass..helst de jeg selv liker best selvsagt.. Men jeg er likevel ganske glad for å se at tre av de bøkene jeg likte ganske godt kom på lista selv om jeg ikke nominerte dem.. Så det blir nok ikke så mye tvangslesingssamlesing likevel, siden jeg har lest alle, unntatt Øfsti, og et par ungdomsbøker i Åpen klasse..
      Pst.. har du fått me deg adressa i dag , der kan du stemme på Carl Frode Tiller og Storholmen på UtAwards.:) Og Innsirkling i årets bok. :) Da jeg gikk gjennom alle forlagene på film, musikk, restauranter etc, så jeg hvor lite kulturell jeg har vært i 2014, med unntakk av boklesing. Jo, jeg har sett noe teater, men ikke de stykkene som ble nominert. Så da stemte jeg på forfattere, bøker, årets skuespiller og beste cafe og den restaurantnykommeren jeg har vært på som jeg likte godt; Folk og fe.

      Slett
  6. Har bare lest Råta og Morfar, Hitler og jeg av disse, og Kaoshjerte har jeg på vent. Lykke til med bokbloggerprisen dere som bidrar. Jeg orket ikke å være med i år heller for er rett og slett ikke i form til det.

    SvarSlett
    Svar
    1. Kaoshjerte har jeg også på vent. Takk for det. Det tar ikke mer tid enn å stemme på de man liker.:) (og å lese det man har tid til og orker)

      Slett