Hovedpersonen, Nieve (som betyr snø), lever i bokas første del sammen med sin mor, Mami, og hennes nye ektemann Fausto, som er fra Stockholm. Foreldrene er skilt, og faren kriger om foreldreretten. Fausto ønsker å ta dem med til Sverige, og de venter på å kunne dra. Han mister jobben sin og mister oppholdstillatelsen og faren får daglig omsorg for Nieve. Hun må flytte til faren som slår henne, utøver mer og mer grusom vold over henne og han drikker. Mora gråter bare og er for svak til å ta opp kampen, jenta selv holder tett, helt til en dag. Da blir hun flyttet til en institusjon.
Flere av vennene hennes har reist fra Cuba. Vi snakker 1978 når boka starter, da jenta er 8 år.
i andre del skriver Nieve om ungdomstiden. Hun flytter tilbake til mora etterhvert. Starter på kunstskole. Mora jobber i radioen, lagre programmet, maler, Nieve maler også, helt til hun treffer Osvaldo, en anerkjent kunstmaler. Hun blir så forelsket, han er hennes første. Osvaldo er av en annen stand, har god råd, bor i stort hus, har helt andre typer venner enn de type folk hun omgir seg med. Han er mye eldre enn henne. Han kjøper nye klær til henne, og Nieve skriver at hun ikke ante at det fantes slike butikker på Cuba, som den klesbutikken for ambassadefolk de handler i. Mami liker ikke Osvaldo. Hun synes ikke han er noe for Nieve.
Nieve føler seg neglisjert blant vennene hans, han nekter henne å skrive i Dagboken som er så viktig for henne. (også faren nektet henne det).
Osvaldo har vært en del i Paris, og nå skal han dit igjen. Han vil ha Nieve med seg, men hun er bare 17 år og får ikke reise ut før hun er 18, siden faren må gi henne tillatelse, og det gjør han ikke, siden han har flyttet til Miami.
Osvaldo blir borte lenge, mange måneder, han ringer en del. så kommer dagen da han skal ordne utreise for henne, men det tar lang tid å få orden på det.. Nieves følelser dør hen. Det skjer ingenting. Så hører Mami om ham på radioen. Han kommer ikke tilbake til Cuba. Nieve blir innkallt til forhør, blir nektet utreise på ubestemt tid.
Hun treffer en ny mann, Antonio. Fler hun kjenner blir fengslet, mange drar, alle drar etterhvert virker det som. Hun skjønner ikke så mye av Cuba og ønsker ikke forholde seg til politikk, men Mami mener at på Cuba er alt politikk. Det er politikk i maten, i klærne, husene, musikken, kunsten, alt alt..
.....
Wendy Guerra har skrevet et fin, tildels sterk og interessant roman om Nieve, en jente som ikke har det så enkelt. Dette er en roman om situasjonen på Cuba i disse årene, som ligger under for det som skjer, at alle drar sin vei, det at de har så lite, hva de ser og ikke ser og opplever som tenåringer, forskjellene mellom de som har og ikke har, Revolusjonens inngripen her og der, men mest om unge Nieves relasjoner til sine nærmeste og hennes utvikling, styrke og sårbarhet. Om å leve under omsorgssvikt av foreldrene.
Tildels også veldig poetisk og fint skrevet. Den første delen om barndommen er enklere skrevet, troverdig i forhold til at hun da er et barn, og vi leser gjennom barnets øyne. Et grep som fungerer fint, synes jeg. Vi får også innblikk i livet på bygda, mindre steder og Havana.
Wendy Guerra har også skrevet en del diktsamlinger som er utgitt på Cuba. Hennes romaner er det ikke. For Alle drar sin vei fikk hun den spanske Bruguera-prisen.
Guerra arbeider forøvrig i TV på Cuba som programleder, men har undervist på flere universiteter i Mexico, Argentina og USA, men vil bo og jobbe på Cuba. Hun har også jobbet for en del tidsskrifter.
Boka har også et etterord skrevet av oversetter Hans Jacob Ohldieck.
(han nevner blant annet at på strandpromenaden Malecon i Havana, er det hurtig og stabilt internett på Hotel Cohiba, dit går han for å sjekke mail, og refererer til en korrespondanse han har hatt med Wendy Guerra ifb boka. Kjekt å vite hvis du skal til Havana, hot internettips.;) )
Anmeldelser:
NRK
Dagbladet
Wendy Guerra : Alle drar sin vei, 280 s (inkl.etterord)
Bokvennen 2011 (original 2006)
Kilde: Kjøpt selv
Det nye Cuba av Even Sandvik Underlid
Hemingways Cuba (biografisk)
Den ene mot de andre av Ernest Hemingway
Den gamle mannen og havet av Ernest Hemingway
Hermanas av Torgrim Eggen
Dona Maria av Cecilia Samartin
Vinter i Havana av Leonardo Padura
Snakk til meg av Vigdis Hjort
Drømmehjerte av Cecilia Samartin
Hemingways Cuba (biografisk)
Den ene mot de andre av Ernest Hemingway
Den gamle mannen og havet av Ernest Hemingway
Hermanas av Torgrim Eggen
Dona Maria av Cecilia Samartin
Vinter i Havana av Leonardo Padura
Snakk til meg av Vigdis Hjort
Drømmehjerte av Cecilia Samartin
Du er særdeles flink til å lese bøker fra/om steder/land du reiser til! Jeg har alltid de beste intensjoner, men så klarer jeg kanskje max 1, sjelden også det.. Foruten Canada da. Vi leker litt med tanken på å dra tilbake til Barbuda engang i løpet av året, men jeg har sålangt ikke funnet ei eneste bok skrevet av noen fra øya. Utenom reisebøker da, men de teller ikke helt i den sammenhengen. Kanskje jeg nå etterhvert burde reist til Cuba.. Jeg mener, jeg har jo ihvertfall lest HjortHHH (i mangel av Inga-kommentar) sin Snakk til meg ;-)
SvarSlettTusen takk for det.:)
SlettHar lest en del over tid her da, så da har det blitt en del.
HjortHHHs Snakk til meg er en bra bok, ja.:) Ikke så værst bakgrunn for Cubatur det. en start.
Barbuda? Har aldri hørt om den øya. Leser på wiki at det en knøttliten, bare 1810 innbyggere, så da er det ikke så rart at det ikke er skrevet noe særlig derfra..
Og du drar også din vei snart? Når går ferden til Cuba? Interessante bøker du trekker fram, og det blir nok fint å kunne observere sjøl når du kommer dit. Jeg leser bøker av Angelika Klüssendorf nå, (Jenta og April), da jeg skal en tur til Berlin igjen uka etter påske.
SvarSlettJada, men bare en tur, og hjem igjen.;)
SlettOver helga farer vi avgårde.:)
Ja, det er varierte og interessante bøker, så jeg føler jeg er ganske oppfylt med litterær bagasje nå.:) God tur til Berlin du også når tiden kommer Åslaug:)