Sider

Bøker lest til BBP 2014

onsdag 31. januar 2018

Oppsummering januar- 18

Endelig er januar på hell, den svarteste, mørkeste måneden i tillegg til november og desember. Jeg ser frem mot februar på alle måter. Det beste med januar, for å finne noe positivt, er at det blir tid til en del lesing da det ikke er noe særlig utevær akkurat. Ikke etter arbeidstid i alle fall. (selv om noen ivrer etter å legge ut de fineste skibilder fra marka i sol og gnistrende føre på Insta og Fb. Dem om det, men det skal sies at det har vært en del fint vær i helgene de få timene sola har vært oppe).
  Jeg har faktisk lest 17 bøker. Når jeg begynner å nærme meg det tallet trer konkurranseinstinktet mitt inn, ikke overfor andre, kun overfor meg selv og mine egne mål. Jeg tror min rekord er 17 bøker på en måned, men den rekorden greide jeg ikke å slå. Det har da skjedd andre ting også enn lesing.


Skumringstime

Foto: Anita Ness

mandag 29. januar 2018

Norsk Pop-Poesi av Mona B. Riise

Forleden tikket det inn en e-post med nyhet om at Mona B. Riise har samlet sine favoritt-poptekster i en bok som nå  er gitt ut. Det synes jeg virket interessant.
Bok kom og bok er lest. Bladd i, knadd i, diskutert med sønnen som kan mye om særlig hiphop-tekster og deretter lest fra perm til perm.
Pop-poesi er en koselig bok som vekker musikalske minner .



søndag 28. januar 2018

Kitty-rapporten 1: Lærling av Anonym


En lekker innpakket bok kom i posten siste uke. Rosa silke, en hjertesjokolade og en Pukka godnatt-te. En bok for sengekanten dette altså, tenkte jeg... Ikke helt min stil, ikke akkurat de bøkene jeg velger å lese. Nuvel, mens jeg satt med boka og bladde under middagen, ble jeg faktisk litt hektet. Side etter side, jeg bladde og fant den faktisk litt artig. Han der Alfred, læreren, var da litt av en kar. Helt alminnelig, med sikkert alminnelige, eller ikke, drømmer. Det jeg leste fikk meg interessert i å lese mer.




lørdag 27. januar 2018

Diktlesesirkel januar-18: NIKE av Caspar Eric

Som den første boka i diktlesesirkelen har jeg valgt å lese NIKE av Caspar Eric. Det er en av flere samlinger som har stått ulest i bokhylla mi en stund. Tema for januar er: Les en ulest diktsamling fra hylla. Boka, som er et langdikt, er på 88 sider samt et etterord på fem sider av gjendikter og poet Dan Andersen.


Dødstimen av Jaran Dammann: Dødsbra!

Siden jeg bodde og arbeidet i Valdres i nesten et år i 2013, ble jeg veldig nysgjerrig på den nye kriminalromanen fra Cappelen Damm som har handling fra Valdres, nærmere bestemt Fagernes-området. Jeg begynte å lese boka som kom i posten i dag, etter at jeg kom hjem fra jobb, og greide rett og slett ikke å stoppe før jeg var ferdig. Kun avbrutt av matpauser etc. En bok som fenger så til de grader kan man i høyeste grad kalle en pageturner.


tirsdag 23. januar 2018

Mor om natten av Niels Fredrik Dahl

Selv om dette er en forholdsvis kort roman, var den ikke så så rask å lese. Kanskje har det med tematikken, kanskje med formen, jeg er litt usikker. At det er en sterk historie Niels Fredrik Dahl serverer i denne boka, kan jeg i alle fall underskrive på. Sterk og svært personlig. Han skriver om moren sin og hans forhold til og påvirkning fra henne fra flere perspektiv.


mandag 22. januar 2018

4 x Karin Haugane (dikt)- sterke historier om kjærlighet og om vold

Jeg har i det siste fordypet meg i en del av Karin Hauganes lyrikk. Jeg ble oppmerksom på henne gjennom en artikkel av Arne Hugo Stølan i VG der han anmeldte diktsamlinger fra 2017 og hvor det han skrev om Karin Hauganes siste diktsamling; Sonetter fra Innsjøen gjorde meg veldig nysgjerrig. Jeg måtte ha mer og heldigvis har vi både eBokBib og fysiske bibliotek.








lørdag 20. januar 2018

Diktlesesirkel Januar: Les en diktsamling fra hylla

Jeg er så glad for responsen etter at jeg la ut innlegg om å starte en diktlesesirkel på bloggen tidligere i måneden. Veldig mange ønsker å delta, - fast, eller som drop-in-gjester,  noen også med solbriller og skyggelua på sidelinjen. Alle er velkomne! Poenget er å inspirere hverandre til å lese mer dikt, dele tips, samt refleksjoner rundt det man leser. På hvilket nivå man ønsker å utfordre seg selv, er opp til hver enkelt.



Mine uleste diktsamlinger i hylla akkurat nå.  (jeg har sikkert noen til i esker i kjelleren) Jeg har valgt å lese NIKE. 


fredag 19. januar 2018

Kort om Rigels øyne av Roy Jacobsen

Den tredje boka om Ingrid fra Barrøy, øya på Helgelandskysten, kom i 2017. Jeg fikk ikke lest den da, men deltok på et bokmøte med Roy Jacobsen i Trondheim hvor han snakket om romanen. Sist fredag så jeg boka var tilgjengelig som ukeslån på biblioteket og rasket den med meg. Nå er den ferdiglest.


lørdag 13. januar 2018

Lesesirkler og utfordringer i 2018

Januar er måneden for å legge planer og kanskje sette seg noen mål også. De gamle nyttårsforsettene har jeg sluttet med, men å lage seg rettesnorer og planer for det nye året kan være fruktbart. I alle fall er det morsomt mens det står på. I tillegg er det viktig å ikke bli for frustrert om målene ikke nås, planene brytes eller endres. Livet er dynamisk, det er også leseplaner. Go with the flow!
Jeg har meldt meg på to lesesirkler på blogg, dvs de er fortsettelser av lesesirkler jeg har deltatt i før. Jeg starter selv en diktlesirkel i år, og jeg skal delta i samlesing av Bokbloggerprisen frem til august. Jeg skal også hive meg med i Månedens utfordring som Trondheim folkebibliotek arrangerer, så langt jeg synes det er givende. Jeg er også med i en lesesirkel med folk face-to-face i Trondheim, med varierende oppmøte. Der velger vi bok for hver gang og det går på rundgang å ta med bøker som vi stemmer over.



 Bunken med bøker som skal leses i årets lesesirkler så langt. Her ligger minst tre meget tykke bøker, som verken kan slenges i veska eller leses på senga på en enkel vanlig måte. 


fredag 12. januar 2018

Har du lyst til å bli med i en DIKT-lesesirkel?

Vi leser dikt! Vi leser poesi! Vi leser lyrikk!
Kjært barn har mange navn. Mange har en formening om at dikt er så vanskelig, men det trenger det ikke å være. Det finnes dikt for alle anledninger, morsomme, alvorlige, vanskelige, svevende, enkle, konkrete. Noen dikt er på rim, noen er som små historier- langdikt som noen kaller det- andre er mer abstrakte. Det virker som at poesien har fått en renessanse her i landet i de siste årene, og det inspirerte meg til å starte en lesesirkel der vi leser dikt! Har du lyst, har du lov. Les mer om opplegget under bildet.



søndag 7. januar 2018

Kort om noen diktsamlinger: Kristin Berget, Rebecca Axelsen, Jo Eggen, Marianne Teie og Karin Haugane

Jeg har lest flere diktsamlinger i det siste som jeg ikke har skrevet om her i bloggen. Noen har fått noen umiddelbare ord på Goodreads og de vil jeg kopiere over hit. De andre skal også få noen ord så de ikke glemmes og kan hende får andre også lyst til å lese noen av dem.  Det er ganske kjekt å få tak i nye diktsamlinger nå siden man kan låne på eBokBib. Selv om papir er å foretrekke så går det utmerket også å lese dikt på mobilen.

















lørdag 6. januar 2018

Grensen av Erika Fatland - en helt utrolig reise

Erika Fatland har foretatt en reise langs Russlands grense og skrevet en fantastisk bok om det. For det første er det imponerende å foreta en slik reise gjennom disse områdene hvor flere av landene er diktatoriske regimer. For det andre er det imponerende å skrive en helstøpt reiseskildring om møter med folk og land og integrere de respektive lands brokete historie i den. Jeg bøyer meg i støvet med hatten av.


mandag 1. januar 2018

Oppsummering av leseåret 2017, noen få mål for 2018 + litt til

Nå et det dagen for å lage en oppsummering av året 2017 på bloggen. Lest liv, reist liv, levd liv, litterært liv, bloggende liv. Jeg ser at min årsoppsummering fra 2016 var grundig og omfangsrik, og det blir ikke denne på samme måte. Jeg strever litt med å finne bildene mine nå, de er lagt på en ekstern harddisk. Jeg trodde jeg ryddet plass til nye bilder på min Macbook, men der er det enda fullt og hvorfor vet jeg ikke. Så jeg får ikke lagt inn bildene mine fra det siste halve året og redigert dem uten at det blir for mye arbeid. Her har jeg et stort forbedringspotensiale for det nye året.  Bruke tid på å få til et bildelagring- og sorteringssystem som fungerer bra for meg.  (har du et bra tips? ) Det har jeg ikke nå. Jeg må ha noe som er raskt, funksjonelt og effektivt, ellers gidder jeg ikke bruke det og så blir det som nå. Tungvint og rotete. Nåvel, men lest har jeg. Om ikke fullt så mye som i 2016, men fortsatt ganske mye.  I 2016 leste jeg 121 bøker, i 2017 106 bøker.


En av de beste krimromanene i 2017. Kanskje den beste norske? 

Oppsummering desember -17

Dette skal bli en kort oppsummering for desember, siden det er nytt år i dag og jeg også skal lage en års-oppsummering for 2017 som jeg vil bruke lengre tid på.  Desember bar preg av at jeg var to uker på Kanariøyene og fikk sugd i meg masse lys og sol og samtidig lest mye. Det er godt for helsa og jeg slapp å forholde meg så mye til julemaset/stress/styr hjemme denne månedene. Jeg har allikevel fått kost meg med lutefisk med venninner og julebord på Litteraturhuset. Totalt sett leste jeg 16 bøker i desember.














Omtrent alt lest, mua Heksen som jeg avbrøt, og Rom for stillhet som jeg skal lese i januar. Den hadde uansett passet bedre å ha med seg på La Gomera enn Gran Canaria.