Sider

Bøker lest til BBP 2014

mandag 30. april 2018

Oppsummering april - 18

Skjønne, lunefulle april er straks over. En måned med vinter og snø i Lofoten, sol og varme mot 20 grader i Trondheim i midten av måneden for så å synke til 6-7 grader og longsvær igjen på slutten. Det har så vidt begynt å sprette i planter på verandaen. Ute ser vi nå hestehov og krokus. I Oslo forleden spratt det grønt i trærne i Domkirkeparken. Er våren spesielt sen i år?
Måneden har vært mangfoldig på mange vis. Koselig familiebesøk og andre hendelser. Det har ikke blitt så mye lesing, mye tid har gått til andre ting, konsentrasjonen og formen har vært laber, men det hjalp å gå over til lettere litteratur etterhvert. Her kommer oppsummering og planer for mai:


Månedens store overraskelse: Heine Bakkeid.

søndag 29. april 2018

Moshonistas biografilesesirkel - Billedkunstnere: Vincent van Gogh

Jeg har hatt den ære av å velge kategori i Moshonistas biografisirkel i april. Valget jeg landet på var Billedkunstnere. Mange har hatt litt vansker med å velge bok, ser jeg. For meg var det lett, siden jeg hadde Å skrive livet av Vincent van Gogh i hylla, ulest siden den kom ut på Aschehoug forlag i 2014. Boka består av en ca 70 siders innledning og et forord- som en slags biografisk oppsummering, samt 265 brev fra van Gogh til broren Theo og noen andre nære og 110 originale skisser fra perioden 1872-1890. Jeg ønsket meg boka i julegave og fikk den av min far. Det er over tre år siden og jeg har nå forsøkt å lese den. Jeg har ikke kommet helt i mål, men velger å skrive innlegg likevel. Jeg har også sett filmen som nå går på kino; Loving Vincent, som baserer seg på brevene.




torsdag 26. april 2018

Likblomsten av Anne Mette Hancock - god debutantkrim

Jeg har lest danske Anne Mette Hancocks debutantkrim. Den er velskrevet, ganske god og ganske spennende, men forsåvidt en ganske tradisjonell journalistkrim. Vi befinner oss i København og delvis  i Frankrike, men kunne ha vært hvor som helst. Med det mener jeg at jeg ikke får noen spesiell følelse av å være verken i København eller i Paris, i Danmark eller Frankrike, ikke annet enn lystbåtene som ligger ved den franske riviera et godt stykke ute i boka.


mandag 23. april 2018

Møt meg i paradis av Heine Bakkeid- overraskende, spennende og annerledes krim

Jeg ble nysgjerrig på Heine Bakkeids nye andre krim Møt meg i paradis etter å ha lest et par gode anmeldelser. Og så trodde jeg handlingen var fra Nord-Norge, men det var den ikke. Bare noe av handlingen. Bakkeid har skrevet en krimbok om eks-politimann Thorkild Aske tidligere, og den skal jeg skaffe meg rimelig kjapt siden jeg likte denne boka så godt.


tirsdag 10. april 2018

Graven av Monika N. Yndestad

Monika Yndestad har skiftet forlag siden sist. Fra Vigmostad & Bjørke til Cappelen Damm. Hvorfor vet jeg ikke, men det hender vel man synes at forandring er bra. Om dette er bra for bøkene eller ikke, er ikke så godt å si, men jeg synes det var mer spenning og driv i Yndestads to første romaner om journalist Alice Bratt i Bergensavisen BA, enn i denne tredje; Graven.



søndag 8. april 2018

Stemmer fra Israel av Finn Iunker

Stemmer fra Israel er en liten bok med utdrag fra israelske soldaters vitnesbyrd.  Det er gripende lesestoff, komprimert i formen, noe som gir et sterkt inntrykk som gjør meg forbannet og fortvilt over hvordan mennesker under gitte forutsetninger kan oppføre seg overfor andre.


fredag 6. april 2018

Lewisbrikkene av Peter May: Punktum- ganske bra finale

Med et omslag med steinsirkelen Callanish på hadde jeg forventet mer om akkurat den, skjønt en sirkel er det egentlig ikke, men stående steiner formet som et keltisk kors. Callanish er nevnt en gang i denne siste boka i Lewistrilogien av Peter May, og har således intet med handlingen å gjøre. Lewisbrikkene i tittelen henspeiler på noe helt annet; store gamle sjakkbrikker som befolkningen spiller med en gang i året under en festival. Romanens hovedperson; Whistler,  har derimot noe med dem å gjøre.


torsdag 5. april 2018

Diktlesesirkelen mars- 18: VAK av Bendik Vada

Tema: Les en debutant.
Jeg beklager å være noe treg denne gangen, grunnet mye reising i mars.
Nå har jeg lest diktsamlingen VAK om igjen flere ganger (det skal sies at jeg leste den første gang i mars) og håper å kunne si noe vettugt om den, skjønt sikker er jeg ikke.
Bendik Vada er ung debutant fra Trondheim. Han er 21 år.  Det avgjorde valget mitt: trønder, ung, fersk debutant, som også skriver på trøndersk. Beathe synes den var vanskelig å lese, men siden hun er bergenser kan man forstå det. Ble den lettere å lese for meg som er trønder?



onsdag 4. april 2018

Krittmannen av C.J. Tudor - nifs, spennende, herlig underholdning

Nå har jeg også omsider lest Krittmannen- The Chalk Man- av debutanten C.J.Tudor. Boka har fått kjempegode kritikker og blitt møtt med masse oppmerksomhet. Det kan jo slå så forskjellig ut for denne leseren. Imidlertid holdt Krittmannen faktisk hva den lovet.  Dette var en meget underholdende opplevelse.


mandag 2. april 2018

Oppsummering mars -18

Tenk at også mars er over. Det betyr at vinteren også er over, per se- selv om vi har mye snø her og der. April er en vårmåned hvor det normalt begynner å sprette i marka og snø og is smelter bort. Jeg hilser april velkommen.
Men først skal mars oppsummeres på bloggen. Mars var en laber lesemåned, men det er kanskje ikke så rart siden jeg har vært på reise halve måneden. Jeg har reist med mye folk i 10 dager rundt i Israel, Palestina og Jordan noe som var kjempefin og interessant. Etter en ukes tid hjemme dro jeg nordover for å besøke datteren med familie i Lofoten  Vi spiser masse god mat, går turer og ser krim  (Arne Dahl) og det er kjempekoselig å være sammen med mitt lille barnebarn som straks blir 8 måneder. (de andre også selvsagt) Tiden går så fort og nå går han snart. Han reiser seg selv fra golvet og opp  og går langs lekegrinda. Før vi vet ordet av det klatrer han vel i fjellene her.


Svolvær havn påskeaften . (foto: Anita Ness)