Sider

Bøker lest til BBP 2014

mandag 13. august 2018

Peer Gynt- spelet på Gålå: Fantastisk!

Fredag kveld dro jeg til Venabu fjellhotell for å bli med på en pakketur til Peer Gynt-spelet. Jeg rakk akkurat å få med middagsbuffeten og å pakke matpakke før bussen tok med gjestene den times lange turen til Gålåvannet for å se Peer Gynt-spelet i flotte omgivelser. Jeg har hatt lyst til å se Peer Gynt-spelet omtrent siden det ble satt opp første gangen på 90-tallet, og nå omsider fikk jeg det.


Regnet høljet ned og det var heller ikke lov å fotografere, men jeg tok et lite mobilknips på slutten av forestillingen. Håper det viser noe av stemningen i det minste. 

Å dra hit var en ganske impulsiv handling. Jeg hadde en langhelg fri som jeg tenkte jeg måtte bruke hvis jeg skulle dra på fjellet før det ble høst. Jeg ville gå i Rondane og søkte forskjellige ruter og overnattingsmuligheter og kom over Venabu fjellhotell som hadde pakker med middagsbuffet, nattmat, buss, før- og etternsnakk og billetter til Peer Gynt-spelet. Jeg sjekket med resepsjonen om de hadde ledig og de hadde ledige pakker fredag. Forestillingen forøvrig var utsolgt. Folk bestiller tidlig. Jeg leste i avisa i sommer at Peer Gynt-spelet er de mest solgte og sette friluftsspelet i år, og at det har gått forbi Spelet om Heilag Olav på Stiklestad i popularitet.

Denne fredagen den 10.august var det også meldt mengder av regn og en del vind. Underveis på kjøreturen høljet regnet ned, og jeg hørte på radioen at det var stengte toglinjer på Østlandet og trær som lå over skinnene. Jeg var spent. Regnet var jeg forberedt på, men jeg håpet vi slapp vinden.

I bussen hadde guiden foredrag om Ibsens stykke Peer Gynt. Det var en fin intro til forestillingen. Det er jo ikke så lett å få med seg all teksten hvis man ikke er godt kjent med stykket fra før, noe jeg ikke tror alle er, selv om det er en del av vår nasjonalskatt. Man har hørt bruddstykker, setninger her og der og vet sånn nogenlunde hva det handler om, men sånn i helhet? Det er nok forskjellig.
Selv har jeg sett Peer Gynt med Paul Ottar Haga som ble filmet og sendt på NRK. Den kan ses her Jeg husker jeg tok den opp på VHS. Den ble første gang sendt i 1993. Herre, så lenge siden.
Ellers har jeg nok sett det tidligere på Fjernsynsteatret med Toralf Maurstad og Wenche Foss- usikker på om jeg har sett det live på scene før.

-Peer du lyver!
Bøygen. Mor Åse. Anitras dans. Den grønnkledde, Solveig. Bukkerittet. Bruderovet. Hovmod, overmot, annerledeshet, kunstnersjelen. Å være seg selv nok. Å være seg selv.

Sistnevnte; å være seg selv nok, å være seg selv. Guiden snakket om dette, hva det betyr i stykket, hva Ibsen mente.
Dovregubbens motto var Troll vær deg selv nok! Han mente at Peer lærte dette av trollene da han flyktet og dro til Amerika for å leve livet.
Peer strevde senere med å finne ut hva det ville si å være seg selv. Var han det? Spørsmålene ble stilt av Knappestøperen ( Anne Krigsvoll) , men han selv som hadde rotet bort livet sitt måtte inn i selvransakelsen. Hva hadde han gjort for andre? Når hadde han vist integritet? Peer flyktet når det ble vanskelig, men han hadde ikke virkelig ikke vært en storsynder, men en middels en. Som veldig mange andre.
Peer Gynt er et eksistensielt stykke, og guiden mener at Ibsen selv brukte mye av seg selv da han skrev stykket. Mye er nok selvbiografisk. Å være en kunstersjel, å bli misforstått, å finne sin vei, være tro.
Det var også ganske artig å se hvor mange replikker, som nå har blitt en del av dagligtalen vår, var med i stykket. Jeg er usikker på om det er Ibsens verk, eller om de fantes før hans tid. Jeg har ikke reflektert over det før da jeg har sett stykket, men som nevnt er det veldig mange år siden. Jeg fikk lyst til å lese det i sin helhet.
Noe ble nok også lagt til i stykket av kunstneriske friheter, men det tror jeg var andre ting enn de"ordtakene" jeg tenker på.

Peer Gynt er et av Henrik Ibsens store mesterverk, mye spilt også ute i verden.

Spelet på Gålå var helt fantastisk!
Jakob Oftebro spilte den unge Peer, og Nils Ole Oftebro den eldre.
De spilte begge halt fantastisk, spesielt Jakob som bar mesteparten av forestillingen.
I kaldt regnvær, noe vind.
Hele ensemblet var utrolig gode. Koreografien, musikken, scenografiene, spillet, de naturlige kulissene. Været kan man ikke gjøre noe med, men mengder av regn gjorde forestillingen temmelig intens. Jeg var redd de ville bryte, men det gjorde de ikke. De holdt ut. rett og slett en imponerende prestasjon.

Det var pause etter to timer. Da var jeg og flere bløte og kalde. Det rant gjennom regnbuksa. Jeg angret for at jeg ikke hadde lett frem fjellregnponchoen min. Husk det til neste gang.

Området var flott ordnet med festivalpreg; mattelt, kiosker, utstilling, restaurant , souvenirtelt, toaletter med mer.  Salg av mat og vin/øl. Dessverre er det noen som ikke greier å styre seg der man får kjøpt alkohol, mye høylytt i teltet, men heldigvis ikke under forestillingen.

Jeg fikk også sett kunstutstillingen til årets Peer Gynt-kunstner Sverre Koren Bjertnes, og tok noen bilder derfra:


1. Peer Gynt. 2 Profeten



Solveig




Her er bilder og spilleliste fra Peer Gynt-spelet

Neste år er det ny regissør og skuespillere. Pål Christian Eggen spiller Peer Gynt og Marit Moum Aune- en kjent spelregissør, skal ha regien. 

Jeg er veldig glad for at jeg fikk sett forestillingen med far og sønn Oftebro. Det var helt spesielt å se dem i de rollene sammen. De er også blant mine favorittskuespillere.
Tiden får vise om jeg ser Peer Gynt- spelet igjen, men det frister absolutt til gjentagelse. Da kan jeg tenke meg å planlegge slik at jeg får med meg mer av programmet, blant annet høyfjellskonserten.  To damer som jeg traff på hotellet skulle dit. Det var ledige billetter, men det var fullt på hotellet, så jeg dro lenger nord i Rondane istedet.

Peer Gynt-program og hjemmeside
Dokumentar på NRK fra 2017 om forestillingen med Jakob og Nils Ole Oftebro. Ligger ute til 2020

Venabu fjellhotell sin side med Peer Gynt-pakke

8 kommentarer:

  1. Det ble en fin tur og flott referat - skulle gjerne ha vært der ja.......

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det ble flott. Tipper du hadde likt det. Har sett NRK-dokumentaren nå. Den anbefales.. der ser man hvilken jobb som er bak, og med snutter fra spelet..

      Slett
  2. Alt du får oppleve! Denne forestillingen drømmer jeg om å en gang få reist til, alle roser den opp i sky, og jeg ble ikke mindre inspirert til billettkjøp av dette innlegget. TAKK for at du lar oss få innblikk gjennom dine skildringer :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, må bare bestemme meg og får det gjennomført..når det åpner seg en mulighet.
      Så bra at du ble inspirert til å få realisert ønsket om å se det. Fin familieforestilling dette.:)
      Hyggelig at du synes det..:)

      Slett
  3. Dette spelet nevnte en venninne i helgen, skal sannelig se om vi får tatt turen neste år, takk for at du deler!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det må du Tine. Du vil elske det.:)
      Bare hyggelig!

      Slett
  4. Peer Gynt på Gålå er fantastisk, har vært der å sett det en gang. Men det endrer seg hvert år mer eller mindre. Ja, jeg må få sett det på nytt snart.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er kjempebra! Ja, de skifter regissør og ensemble ganske ofte, og da blir jo oppsettingen annerledes. Vant med det fra Stiklestadspelet, ofte endringer da hver regissør vil sette sitt preg på det. Men ikke for mye endring for det vil ikke publikum like. Jeg så TV-dokumentaren laget i 2017 (link i innlegget)- der var det diskusjon om scenen/veggen- Direktøren var redd publikum ville reagere hvis den sto for lenge. Folk vil se naturen, naturen er en del av det essensielle i stykket, sammen med teksten.
      Jeg vil også se det igjen, en dag..

      Slett