Sider

Bøker lest til BBP 2014

torsdag 30. mai 2019

Kald angst av Mads Peder Nordbo - besettende krim fra Grønland

Danske Mads Peder Nordbo er ute med sin andre krim på norsk. Kald angst er en frittstående oppfølger av Jenta uten hud, men jeg synes at det kan være en fordel å ha lest den første boka før denne. Vi befinner oss på Grønland, det er værhardt, kaldt og hustrig på mange måter. Vi møter Tupaarnaq og journalist Matthew Cave i hardt vær i dobbelt betydning, også i denne boka. Følg med videre under bildet...


mandag 27. mai 2019

Justine eller dydens ulykker av Marquis de Sade (1001-lesesirkel mai-19)

Kategori: Roman utgitt mellom 1700-1800-tallet.
Jeg hadde ikke noen klare valg i hylla mi, så jeg saumfarte 1001-lista og fant et par bøker jeg kunne tenke meg å lese. Den ene var Justine og den andre var Unge Werthers lidelser av Goethe. Begge romanene er klassikere man har hørt en del om, og som ofte blir referert i en eller annen sammenheng. de Sade er spesiell på den måten at han har fått en egen stilart/begrep oppkalt etter seg, sadismen. Boka Justine tror jeg er litt misforstått. Også jeg trodde at det var en slags erotisk roman med sado-masochistiske elementer, men det vil jeg ikke kalle den. Dette er samfunnskritikk av beskeste slag. Selv om den også inneholder scener med sadistisk seksuell vold.


søndag 26. mai 2019

Jeg klarer det ikke alene av Kristian Bergquist. Diktlesesirkel mai-19

Tema i mai i diktsirkelen er enten kjærlighet, natur, politikk eller sorg , dikt skrevet av en nålevende dikter. Jeg tenkte først at det skulle være en dikter som profilerte seg på en av følgende, men så fort at det kunne bli vel utfordrende, så det holder at dikteren skriver en samling med hovedvekt på et av temaene. Men ikke gjør det så vanskelig, tenker jeg, ser det ut som noe handler om en av disse temaene, så er det greit.:)

Jeg har valgt Kristian Bergquist sin siste diktsamling, Jeg klarer det ikke alene, ganske så ny, utgitt på Flamme forlag. Det ser ut som det handler mye om natur, siden han åpner med at han har flyttet ut på en hytte i skogen. Titler og overskrifter som: Hytta, Skogbunnen, Trærne, Åt skogen, Over skylaget, Blant mennesker, Heiene og Himmelen, må vel være innafor. Jeg har lest den forrige diktsamlingen til Bergquist, som jeg likte godt. Jeg likte denne også.


Iskald av Agnes Lovise Matre - norsk Vestlandskrim

Agnes Matre er ute med sin andre krim, og fjerde roman. Iskald er en oppfølger i krimserien fra Hardanger med etterforsker Bengt Alvsaker som hennes lesere ble kjent med i Skinnet bedrar. Skinnet bedrar var en virkelig lovende krimdebut, som ga forventinger til videre oppfølgere. Om Iskald sto helt til forventingene, får du vite hvis du leser videre..


onsdag 22. mai 2019

Stillitsen av Donna Tartt (1001-bok, Elidas lesesirkel)

Denne mastodonten av en roman har stått i hylla mi siden 2014. På tide å ta den frem. Det er alltid en bøyg med disse tykke tettskrevne bøkene. Det skal være verdt det, tenker jeg. Var det det i dette tilfellet? Tja. Tartt skriver godt, men for omstendelig. Historien er spennende og gripende på mange måter, men for lang. Noe er veldig godt, annet er mer langtekkelig. Er du mer en gjennomsnittlig interessert i kunst og antikviteter, vil nok interessen være sterk. Men romanen handler om mer enn det. Rusmisbruk, gangstervirksomhet, terror, kjærlighet og tap.


torsdag 9. mai 2019

Hva er det med Motte? (Anders de la Motte. Krim. Sensommer og Høstdåd)

I det siste har jeg lyttet til to lydbøker på svensk på Storytel av Anders de la Motte. Slutet på sommaren og Høstdåd. Jeg likte begge bøkene godt, men Høstdåd best. I alle fall som lydbok, da den gikk kjappere unna. Jeg måtte også kombinere litt med eBokBib, fordi det ble så spennende og lydbok går for tregt da. Særlig når den er 16 timer, som Høstdåd.














mandag 6. mai 2019

Diktsirkel mai-19: Kjærlighet, natur, politikk, sorg


Er dere klare for ny diktsirkel? Jeg håper det. Selv har jeg funnet frem et par bøker jeg kan tenke meg å lese. Hva med deg?


onsdag 1. mai 2019

Salvador Dali`. Moshonistas biografilesesirkel. April- 19.

Jeg har lest en biografi om multikunstneren Salvador Dali`i forbindelse med Moshonistas biografilesesirkel i april. Boka kjøpte jeg da jeg var i Dali`s hjem i Cadaques/Portlligat og Theathre-Museum i Figueres september- 18. Jeg kjøpte denne samt en bok med hans viktigste arbeider og stilperioder, i museumsbutikken. Det hadde vært fint å ha lest disse før jeg var der, for å forstå mer av bakgrunnen for bildene, men det er ok å lese seg opp i ettertid også. Å besøke Dali`s hjem og teater-museumet han selv lagde som kronen på verket i sin lange karriere gjorde inntrykk på meg. Boka var også helt grei å lese, en forholdsvis nøktern biografi om hans mangfoldige og spennende liv og karriere.


Oppsummering april -19

April er over. I morgen når jeg våkner er det 1.mai, arbeidernes dag. Jeg skal være hjemme å lese, siden jeg har eksamen fredag.  Jeg skal nok vise solidaritet på andre måter. SoMe. Likes and delings. Bloggings. April har vært en mangfoldig måned, med en ukes ferie til Madeira før påske. I påska var jeg hjemme. Jeg har fått lest en del, men faktisk litt mindre enn jeg forventet. Det er noe med det, hverdagen tar sitt. Og på ferie var det også mye annet som skjedde, turer, sightseeing og sosialt samvær. På hjemmefronten hadde jeg også koselige familietreff. Vi har hatt sommertemperatur i Trondheim i påska og den siste uka, men i dag snudde det til surt, regn og kaldt igjen. Sånn er livet. Ha alltid longsen og pleddet klar.;)

En portugisisk bokhandel på Madeira.