Forlaget skriver dette om boka:
Tupaarnaq har reist tilbake til Nuuk for å hjelpe sin eneste venn, Matthew Cave, med å finne sin halvsøster. Hun og tre venner fra Danmark forsvant i løpet av en helgetur til den avsidesliggende og forlatte by Færingehavn. Funn av blodspor i de forlatte husene vekker mistanker om at en forbrytelse har funnet sted. En mistanke som blir bekreftet da halvsøsteren plutselig ringer hjem til sin mor, med en stemme fylt av angst og redsel. En kamp mot klokken begynner.
Matthews far, Tom, var som ung soldat på Thulebasen med på et eksperiment som endte fatalt. Tom ble mistenkt for dobbeltdrap, ble tvunget til å flykte og leve i skjul.
I forbindelse med de fire ungdommenes forsvinning, vekkes den gamle Thule-saken til live, og det går opp for Matthew at han selv er en brikke i et spill som handler om liv og død, penger og makt. Han merker et stadig større press fra både Grønlands politi og det amerikanske militæret, som alle vil ha fatt i faren hans.
Kald angst er en frittstående oppfølger til Jenta uten hud.
Boka veksler mellom året 1990 og 2014, bokas nåtid. I 1990 jobber Tom Cave på Thulebasen i et eksperiment for det amerikanske forsvaret for å utvikle og teste piller som skal gi kulderesistens, slik at folk kan holde ut den harde kulden på Grønland. Det skjedde dramatiske ting under testingen, pillene virket aggresjonsfremmende, og doseringen var vanskelig.
2014- Matthew virvles inn i jakten på sin far som han ikke har sett siden han var fire år og bedritne drapsmenn. Han får hjelp av grønlandske Tupaarnaq, den skadeskutte kvinnen med tatoveringer over hele kroppen som kom ut fra fengslet i forrige bok, en hardkokt jente med flere fellestrekk med Lisbet Salander, btw. Matthew er fengslet av henne, kvinnen med flere hemmeligheter, men også med en dypt dypt raseri i seg. Hun har en eneste igjen hun skal hevne.
Kald angst er en like besettende roman som Jenta uten hud. Den er også like bestialsk, med flere totalt skakkjørte individer med og uten makt, folk som har gått under jorda og lever et underjordisk liv, maskemenn og gamle myter lever side om side med militær etterretning og hederlige folk som har som oppgave å holde det grønlandska samfunnet i gang. Et basseng med lik, kjempemenn uten bremser og bibelske/gammeltestamentlige referanser som levevei, voldtatte kvinner i lenker i isolerte samfunn uten kontakt med omverdenen, slakteri med mennesker, antagelig også servering av menneskemat. Bakom galskapen aner vi et stormaktpolitisk spill som har gått av hengslene. Det er iskaldt og brutalt, men heldigvis har vi gode og varme mennesker som Matthew, Jakob og Rakel, som Arnaq, halvsøsteren, som Tupaarnaq, eh vel, hun er nok begge deler, og Ottesen. Det er gode miljø- og karakterskildringer, men jeg sier som jeg sa når det gjelder forrige bok i serien; jeg håper ikke det er så mye galskap og faanskap på Grønland, som det her..
Egentlig er det alt for hardkokt for meg, men det er alt det andre som veier opp, som jeg synes er interessant. Det er bare å ta på seg distanse-brillene, for denne serien skal jeg fortsette å følge. Forfatteren kommer med sin tredje bok på dansk i august, ifølge instagramkontoen sin. Håper ikke det norske forlaget venter lenge med oversettelsen.
Foto: Forlaget
Mads Peder Nordbo: Kald angst, 351 s
Gyldendal 2019
Leseeksemplar
Såpass. Takk for fristande omtale, eg har no skaffa meg lydfila. I samleomtalen av den fyrste boka (som eg ga terningkast 4) har eg skrive: "Eg gir plusspoeng til Jenta uten hud for fine naturskildringar. Elles er boka barsk og blodig og tidvis ganske spennande, men kan virka noko usamanhengande." Det er muleg at det hadde vore lurare å lesa sjølv, men eg går for lyd denne gongen óg.
SvarSlettJa, såpass. Fire fra meg også, både den forrige og denne. Mulig du liker denne bedre? Usammenhengende synes jeg den ikke er, men det er jo en del -folk og steder- å holde styr på..Likte du den forrige liker du antagelig denne også. Det er barskt, ja.. veldig barskt..men det tåler jo du.
SlettDa jeg begynte å lese omtalen din tenkte jeg at disse bøkene må jeg lese, men etter hvert begynte jeg å tvile.Hardkokt krim i hardbarka miljø, uffda! Jeg har mange andre bøker jeg velger før dette. Tenker jeg! Men flott omtale!
SvarSlettJa, jeg synes det, og det synes Berit også, men samtidig så bra skildret miljø og karakterer, og interessant at det er fra Grønland. Også samfunnskritikk her. Danmark- Grønland-USA- forholdet. Selvstendighetsproblematikk. Med mer.
SlettMen absolutt ingen feelgoodroman.
Men takk.:)
Hei!
SvarSlettHard krim fra Grønland, tror jeg ikke er noe fra meg. Jeg liker heller Kim Leine sin bøker fra Grønland, som er litt historiske, spennende og nesten på kanten, med alt, dop, sex, overlevelse, religionfeider osv.
Ok, jeg her lagt inn mitt innlegg i Diktlesersirkelen for mai. Det er her: https://kleppanrova.blogspot.com/2019/05/diktlesersirkelen-arne-ruste.html
Ha en fin helg!
Berit er også glad i Leine, og jeg har også forstått at Leine ikke akkurat er noen feelgood, men krim er jo krim,og du leser vel ikke så mye av det..
SlettTakk for diktsirkelbidrag, det skal jeg lese så i løpet av kvelden..:)
Takk og god helg til deg også:)