Sider

Bøker lest til BBP 2014

søndag 17. januar 2021

Macbeth av William Shakespeare (klassiker og bokhyllesirkel)

Det er svært sjelden jeg leser skuespill. Jeg spilte en del amatørteater i yngre år, og da ble manus lest og pugget, men å lese et skuespill som skjønnlitteratur er litt uvant. Og spesielt Shakespeare, som er annerledes i både form og språk. Jeg greide ikke annet enn å lese med den rytmen som traff meg i starten, det poetiske, i stor grad på rim, og innimellom slik som jeg har sett og hørt på teater da Shakespeare har blitt oppført. Jeg prøvde underveis å lese litt mer "normalt", men fikk det ikke til. Handlingen derimot, gikk nå sin gang.


Å lese Macbeth er en del av mitt nye klassikerprosjekt, inspirert av medblogger Tines opplegg, igjen inspirert av Janne Stigen Drangsholts bok om 66 klassikere; Fra Shakespeare til Knausgård.  Mer om det i et senere innlegg.
Det er også en del av mitt mål om å lese mer frahylla. I januar er blå bøker tema i Heddas bokhyllesirkel. Jeg valgte Macbeth, selv om den ikke er den blåeste boka jeg har, men den er over 50 % lyseblå i det minste. (Hjorths Leve posthornet og Murakamis Sauejakten var de opprinnelige konkurrentene, men ting endrer seg fort her i gården. Macbeth hadde gjemt sg og da den dukket opp måtte jeg jo bare ta den)

Macbeth kjøpte jeg for noen år siden på Platekompaniet. Jeg tenkte også å lese denne før jeg leser Jo Nesbøs Macbeth, enda en hyllebok. Macbeth er i sjangeren drama, undersjanger tragedie.


Heksene i Macbeth. Tegning: Therese G. Eide.

Mange har sikkert sett Macbeth på teatret, siden det er et av Shakespeares mest berømte stykker. I alle fall har jeg det, men husker ikke akkurat når. Det siste jeg så av Shakespeare på Trøndelag teater var enten Hamlet eller Romeo og Julie. Han er også kjent for En midtsommernattsdrøm, Othello og Kong Lear. Blant annet..

Macbeth er en skotsk general. Han blir spådd at han skal bli konge av Skottland. Noe som smigrer ham og hans kone Lady Macbeth enda mer. Hun koker sammen en plan for å ta livet av sittende monark Kong Duncan, slik at ektemannen kan overta tronen og hun bli dronning. Macbeth er med på planen, men føler anger og begynner å vike, han mener det ikke haster sånn, dessuten så er Kong Duncan generøs med ham. Lady Macbeth kaller mannen sin for dum og feig og gir seg ikke med sine manipulasjoner.
De dreper først tjenerne etter å ha gitt dem noe å sove på, får blod på sine hender, og gir disse skylden for å ha drept kong Duncan. Det hele skal da forestille et komplott fra hans sønner Malcolm og Donaldbain. Disse må rømme landet. 
Nå skjer det veldig mye fremover og det blir krig. England blandes inn.

Tre hekser pluss Hekate (grekernes Gudinne over Dødsriket) er med i handlingen, også tre synske, en lege og andre tjenere og adelige. Macbeth går senere i handlingen til synske. 
Han føler seg uslåelig, kun hvis en mann ikke født av en kvinne møter ham i kamp. Mange blir drept på veien, dronningen blir gal, en sykdom ikke deres lege kan kurere og hun ender med å ta sitt eget liv.
Macbeth møter sin overmann i Malcolm som hevner sin far og for den skyld han er blir utsatt for, uskyldig som han er. Men innimellom lider også Macbeth av syner og en vaklende psyke.



Her er mye vold, drap, hode på spydspiss, makabre dialoger, maktsyke, kyniske strategier. Da stakkars Macduf, en skotsk adelsmann som er på tokt sammen med Malcolm mot Macbeth, får høre i kampens hete at hans familie- kone og elskede barn- er drept, får han beskjed av Malcolm å "Ta det som en mann!" . Her skal det ikke brukes tid på sorg og fortvilelse, ingen kjære mor med andre ord.

Jeg synes det var interessant å lese denne klassikeren, det er noe annet å lese et stykke, enn å se det på scenen. Jeg tror jeg skal gjøre det mer, lese stykket når jeg neste gang skal se en klassiker på teatret. 

Bakerst i boka er det også et etterord, verdt å få med seg. det sier litt om dette stykket i sammenheng med tiden Shakespeare levde i, samt med de andre stykkene hans. Og noe om tolkning. Dette er visst et litt uvanlig stykke av ham. En åpning med disse heksene, er visst uvanlig for Shakespeare. Blant annet..

Tegningene er laget av Therese G. Eide og lånt fra Janne D Drangsholt bok. (Tiden, 2020)

Boka oppsummert, etter Janne S Drangsholt:
"Tre hekser sier til Macbeth at han skal bli konge av Skottland. Kona maser helt til han dreper gamlekongen. Etter det dør nesten alle." (s. 14)


Stykker jeg vet/husker jeg har sett av Shakespeare:



William Shakespeare: Macbeth, 183 s (inkl. etterord)
Aschehoug 2017 (opprinnelig skrevet/første gang oppført 1606) 
Kjøpt


24 kommentarer:

  1. Denne har jeg også lest - på engelsk!
    Litt av en historie ...

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant..
      Leste du Nesbøs r0man i den forbindelse også?

      Slett
    2. Jepp - har lest den også. Men sammenligningen ble litt vanskelig for min del. Leste originalen under engelskstudiene i Trondheim på slutten av syttitallet :-)
      https://bjornebok.bloggnorge.com/2018/04/08/jo-nesbo-macbeth/

      Slett
    3. Kikket bakpå Nesbø-boka i går og ser paralellen, men hvordan den blir som roman i sin helhet vet jeg jo ikke enda. Den skal leses.
      Må inn å se innlegget ditt, takk for link:)

      Slett
  2. Fantastisk stykke! Fin omtale.
    Jeg må alltid lese skuespill med tullete og tilgjort patos for å få med meg alle nyansene i språket. Få med meg hver stavelse.

    Moro med klassiker trenden som skjer nå. Jeg koser meg med å lese omtaler

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke saant..
      Takk skal du ha:)

      Hehe, jeg tenkte flere ganger på å reise meg fra lesingen, vandre rundt på golvet og lese høyt..

      Klassikertrenden er bra. Har jo tenkt mange år å lese mer klassikere, og det at vi nå er flere som leser, er inspirerende. Nå har jeg hentet Dantes Guddommelige komedie frem fra støvet også.. Tenker den som langlesing utover.

      Slett
    2. Gjør det! Jeg deklamerer ofte høyt når jeg leser dikt og skuespill. Prøv :)

      Lykke til med Dante

      Slett
    3. Hehe-... hender jeg deklamerer rett som det er..men ikke så ofte alene.

      Slett
  3. Så gøy at du er med på klassikergaleien som Janne SD har satt i gang, skal bare se det blir en skikkelig farsott :) Jeg har både sett og lest denne boken, men utgaven jeg leste var så vidt jeg husker en roman, og jeg syntes det var vanskelig å lese. Må sjekke opp i dette, for det Shakespeare skrev var vel alltid med replikker?
    Det blir kjekt å følge med på hvilken klassiker du velger deg neste gang :) Takk for lenke forresten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant. Som over skrevt til Augusta, så har jeg hatt lyst til å lese flere klassikere lenge, og så det så gøy at vi er flere. Dessuten lettere å forholde seg til en bok med 66 tips, enn en bok med 1001. Skjønt begge deler er en god kombo:)

      Leste omtalen din av Macbeth , som var på lista di, så at du slet med den.
      Skuespill skrives alltid med replikker, så ja, det skal det jo være. Vet ikke om hans skrev romaner, men skuespill skrev han jo en drøss av, samt en del dikt.
      Sonetter blant annet. Har en bok med hans sonetter btw.

      Neste klassiker blir Den fremmede som jeg skal hente på bib i morgen, men den har jeg jo egentlig lest;) (tegnserien). Har funnet frem Dantes Guddommelige komedie, men det blir langlesing. Blir vel noe kortere mellom der. Skal lese ferdig et par nåtids-bøker nå, krim, så får vi se.
      Satser på en som også er på 1001-lista som jeg har i hylla, Sult eller Kransen kanskje?

      Slett
    2. Må oppdatere med wiki-oversikt over Williams enorme produksjon.
      https://no.wikipedia.org/wiki/William_Shakespeare

      Slett
  4. Jeg har bare sett Macbeth på teater, også lånte jeg filmen når jeg prøvde å lese Jo Nesbø sin bok med samme navn. Jeg klarte aldri å få noen ut av den boka til Nesbø, skjønte noe likhetstegn men jeg gav opp.
    Kanskje jeg skal hive meg over tegneserier, jeg også. Har noen slike liggende, et eller annet sted. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ser Bjørn også slet med den sammenligningen. Synes du Nesbø-boka var bra ellers?

      Var på bib i dag og lånte meg et par tegnseserier, Prosessen av Kafka og Mørkets hjerte av Conrad. Har lest bøkene for noen år siden, men kan jo være gøy å lese dem som tegneserieroman.

      Slett
    2. Nei, jeg leste nesten halve boka. Men som du vet er ikke jeg så veldig opptatt av krim, så denne gav jeg opp. Kongeriket likte jeg og var kull.

      Slett
    3. Ok. Ja, vet jo at du ikke liker så mye krim.

      Slett
  5. Leeenge siden jeg så Macbeth på teateret. Har ikke lest skuespillet, og måtte legge fra meg Nesbøs "Macbeth". Men enig med dere i at klassikere bør trekkes fram innimellom. Tida er ikke inne for noen ting som krever noe av meg akkurat nå. Håper på bedre tider.

    SvarSlett
    Svar
    1. Klassikere trenger ikke være tunge eller krevende, men å lese et 400 år gammelt skuespill på rim går ikke av seg selv, litt skjerpa bør man nok være.

      Kommer nok bedre lesetider for deg også.:)

      Slett
  6. Jeg så Macbeth på Rogaland Ungdomsteater og de hadde tolket stykket heeeeelt annerledes enn min første Macbeth. Men skikkelig kul tolkning da, selv om jeg måtte gå litt i meg selv for å svelge at den nesten ble som en rockeopera.
    Smart av deg å slå både bokhylle- og klassikerlesing sammen! Det fikk jeg ikke til denne runden.
    Kule tegninger! :-) Jeg har vurdert å kaste meg på den illustrerte klassikertrenden jeg også, men det får bli en dag jeg har god tid på biblioteket. Alene.
    Jeg husker jeg fikk med meg "37 Plays in 90 Minutes" i London for mange år siden. En gjeng med 4-5 menn som gikk gjennom hele Shakespeares skuespill på 90 minutter. Jeg lo så jeg grein. Definitivt noe for Janne SD. Se for deg alle Shakespeare skuespillene, der mennene spilte damer, løp ut og inn på scenen og skiftet på scenen til de forskjellige karakterene SAMTIDIG som vi kjente godt igjen de mest kjente skuespillene. Monty Pyton-style. Utrolig morsomt :-) Nå fikk jeg lyst til å lese Shakespeare igjen!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var noe lignende på Trøndelag teater i 2019
      eller kanskje det var det samme?
      https://www.trondelag-teater.no/forestillinger/complete-works-table-top-shakespeare

      Nå blir "Romeo og Julie" og "En midtsommernattsdrøm" satt opp på nytt i januar og februar. Jeg skal se det, hvis det ikke er munnbindpåbud i teatersalen, for det greier jeg ikke.

      Tegneserieromaner er et fint alternativ som jeg nå skal sjekke litt ut. Ok med litt forandring. Har lånt "Mørkets hjerte" og "Prosessen" i dag. Reservert Sult, og så de hadde "Don`t kill a mockingbird", som jeg skal låne neste gang. Kan være greie å lese mellom andre bøker..

      Slett
    2. Nei, den medtsommarnattsdrømmen gikk visst i 2002. (blingsa litt).;)
      Ja, bokhylle- og klassikerlesing går sammen innimellom. I februar også, da tror jeg at jeg satser på Hamsun og Sult. Klassiker, 1001- og fra bokhylla, samt lånt tegneserie. Kult.

      Slett
    3. Nei det var annerledes enn den table top versjonen til Trøndelag Teater. I London spilte de skuespill, virkelig skuespill med humoristisk vri, 3-4 minutter på hvert stykke med replikker og rekvisitter og det hele. Et fullstendig kaos etterhvert på scenen der, men likevel Shakespeare-gjenkjennelig så det holdt :)

      Her på berget (altså i Stavanger) blir det munnbindpåbudforlengelse, så når vi kan gå tilbake til "ny normal" vet jeg faktisk ikke ennå. Her på landet som jeg bor er det ikke ett eneste tilfelle i hele gamle Forsand kommune. Har vært 2 stk totalt, så vi har det fint.

      Jeg må google biblioteket mitt for tegneserier før jeg drar inn ser jeg. Men bokhyllelesing og klassikere klarer jeg ikke for februar heller. Lite ulest i hyllene etter jeg gav bort det meste da vi flyttet.

      Nuh - TOre Renberg på Sølvberget og nettintervju :-

      Slett
    4. Ok. Det hørtes veldig gøy ut:)

      Munnbindpåbudforlengelse i Trondheim også, selv om det er svært lite smitte nå og omtrent massetesting. Men de vil vel ikke slippe opp alt på en gang.
      Men skjenkestopp opphører fra i natt da. Så nå åpner en del spisesteder igjen og kan skjenke vin og øl til maten frem til 22.00. Det er da noget:)

      Henta meg et par-tre nye tegneserieromaner igjen i dag. Har fått for meg at jeg skal sprenge antall bøker lest-rekorden min i januar, og det går jo lettere med tegneserier, hehe. Så mange rare påfunn man (jeg) kan ha.. som motiverer en selv:)

      Slett
  7. Så gøy å lese omtalen din! Og jeg er enig med andre over her, det er så bra at klassikerne blir trukket fram! God les videre, alle sammen :)

    SvarSlett