Sider

Bøker lest til BBP 2014

torsdag 4. november 2021

Minneskogen av Sam Lloyd - en forrykende psykologisk thriller

 Britiske Sam Lloyd debuterte med Minneskogen i 2020. Jeg hørte Sam Lloyd på krimfestivalen i vår (digitalt), fordi dette var en de bøkene jeg hadde forventninger til. At det tar tid å få lest alle de spennende bøkene, er nå så sin sak. Det gis ut alt for mye, mer enn et bokslukende menneske som meg makter å lese. Så skal man heller ikke lese alt, men noen bøker vil man bare lese. Nå ble det omsider Minneskogen sin tur. At flere har lest den og skrevet om den, gjør også noe med forventingene, og særlig når de fleste er begeistret, som her.


Jeg leste de 100 første sidene og var sånn passe engasjert. Det gikk tregt, det var for mye oppkast og illeluktende greier i flere scener (sånt som jeg ikke liker utbroderinger av), det tok liksom aldri slutt. Både hos den kidnappede jenta og hos politietterforsker Mairead. Hun kastet også opp, flere ganger. Gravid. Vel, nok om det, men så skjedde det heldigvis en endring, det ble mer tempo, det skjedde mer og mer, både hos karakterene; Elijah som besøker den kidnappede jenta Elissa i en kjeller i et forfallent hus i Minneskogen, og i etterforskingen. Skjønt det er er en håpløst vanskelig etterforskning, med få spor. 13 år gamle Elissa ble fanget i en hvit varebil med et merke det sto Kul`n på mens hun var på en sjakkturnering.
Hun skulle bare ut i bilen og hente noe, da det skjedde, mens moren ventet inne. Elissa er en talentfull sjakkspiller som kan nå toppnivå.
Hun bruker også sin måte å tenke sjakk på i fangehullet, for å memorere, for å skape en mening, holde ut, forsøke å redde seg selv.
Elijah har bodd i Minneskogen så lenge han kan huske, han er 12 år, eller..
Vi får vite tidlig at han er sterkt presset, han vil gjerne redde Elissa, men han kan ikke gjøre noe feil, han kan ikke slippe henne ut, han vil advare henne så hun ikke gjør noen feil for da kan hun bli drept. Han tar med litt mat innimellom. Han er også ensom og vil gjerne ha henne som venn. Han har en bror som heter Kyle, som er ganske slem. Noen ganger snakker han med moren sin, men hun er ganske fjern. Han snakker også om faren, som er ganske streng.

Jeg vil ikke røpe mer om denne boka, det skjer mange overraskelser underveis, svarene avdekker seg gradvis, så det å si for mye er temmelig dumt og tar bort mye av spenningen og aha-opplevelsene.
Jeg opplevde at det tok seg kraftig opp i siste halvdel, og etter jeg var ferdig med å lese innspurten, så var jeg helt utmattet.  Jøjemæ. himmel og hav, for en slutt...og for noen vendinger. For noen karakterskildringer. For jeg levde meg inn i dem, spesielt Elijahs skjebne.
Periodevis var boka også ganske skummel, spooky, hva er virkelig, hva er fantasi, hva er vrangforestillinger.
Denne boka skjønner jeg at Sam Lloyd fikk mye oppmerksomhet for, og den var faktisk noe annet enn det jeg fryktet i starten; nok en bok om et kidnappet barn i en jordkjeller.
Well done!

Noen andre bloggere:
+ flere... 

Terningkast 5+Sam Lloyd: Minneskogen, 351 s 
Cappelen Damm 2021
Leseeksemplar fått av forlaget


18 kommentarer:

 1. Fin omtale - enig med deg, denne var litt spesiell, og spennende hele veien. Takk for linking - linker tilbake.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi:) Ja, ikke sant.. Det skal bli spennende å lese neste bok av Lloyd. Regner med den blir oversatt også.

   Slett
 2. Jeg leser denne nå. Spenningen stiger side for side

  SvarSlett
 3. Takk for lenke. Jeg er ikke noe stor fan av psykologiske thrillere, men denne likte jeg.

  SvarSlett
 4. Takk for lenke. Jeg er ikke noe stor fan av psykologiske thrillere, men denne likte jeg.

  SvarSlett
 5. Takk for lenke. Jeg er ikke noe stor fan av psykologiske thrillere, men denne likte jeg.

  SvarSlett
 6. Svært så spesiell slutt, og fæl. Enig i kommentaren hos meg at det igrunnen var godt det gikk som det gikk. Tenk at noen barn kan ha det tilsvarende ille - i virkeligheten. Minneskogen var pøkk umulig å legge fra seg. Det er sjelden kost. Ikke en 13-på-dusinet-bok dette nei. Give me more :)
  Fant nettopp ut at Lloyd kom ut med en ny bok nå i 2021. Den heter The rising tide og er også en thriller/mystery/suspense. Jeg hadde 9 credits på Audible. Nå har jeg 8.. Go lydbok ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sant, det vanskelig å legge fra seg etterhvert. Jeg leste den stort sett på senga og da ble det ikke så mye av gangen, men de siste 70 sidene gikk i et jafs her om dagen.
   Så at Randi nevnte det med ny bok i omtalen sin også. Satser på at den kommer på norsk neste år. Cappelen Damm bruker å være raske.

   Slett
 7. En god bok. Kjøpte ikke helt at en tretten år gammel jente mante fram sjakkbrett når hun betraktet omgivelsene sine og slutten var litt over the top, litt amerikanskaktig. Men mørk bok med mange gode kvaliteter.
  Takk for link.

  SvarSlett
  Svar
  1. Husker at du skrev det. Har ikke så od greie på sjakk, men jeg tror faktisk at noen 13-åringer (var det det hun var ja, skal rette opp, takk) er visuelle og skarpe nok til det. En del 12-13-åringer mestrer ganske mye avansert.
   Slutten var ja, litt voldsom kan man si..
   Så det også for meg som i en film og da ble nesten komisk. Altså den helt siste hendelsen på tampen der..det ble jo bokstavelig talt "over the top". God billedgjøring fra deg igjen, Ina;)
   Bare hyggelig å linke:) Kan ikke linke alle alltid, men når jeg har tid.

   Slett
  2. Heisan Ina. Tenkte akkurat det samme som deg ang sjakkbrettet. Helt til jeg så serien Bordertown (Netflix) der en voksen mann (etterforskeren, selvfølgelig) hadde tenkt slik i "bokser" siden han var barn. Brukte tape på gulvet og vandret fra firkant til firkant og la "huskelapper" i hver boks. Da ble jeg litt i stuss, gitt. Kanskje det faktisk finnes en memoreringsteknikk der ute som faktisk er slik?

   Slett
  3. Hei Marianne. =) Har fulgt med på sjakkturneringer på Tv i mange år og vet godt sjakkspillere har sine egne strategier og sine egne måter å huske ting og prosess på. Men for min del ble jeg ikke kjent med Elissa som sjakkspilleren hun var, og det var ikke helt realistisk å bruke en slik taktikk i en slik situasjon hun var i. Men ikke godt å vite. En god bok var det likevel selv om ikke alt var troverdig.
   Alt godt og god helg. =)

   Slett
 8. Overraskelser underveis og heleblesende slutt, det høres jo bra ut. Greit å være forberedt på at begynnelsen er noe rolig. Fin omtale Anita, jeg har ikke hørt om denne boken en gang :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne trodde jeg nesten du hadde lest, men jeg fant den ikke hos deg..
   Men du "abonnerer" kanskje ikke på krimbøkene til Cappelen Damm for tiden. Har vært mye omtalt i nyhetsbrev, Boktips etc denne. Men man kan ikke få med seg alt i den enorme flommen av bøker. Tror du kan like denne:)

   Slett
 9. Du vet du har sittet for lenge å scrollet på insta når du prøver å trykke på "+flere..." for å se hvem flere som har skrevet om den 😂😂 sånn er det å sitte i forkjølelseståken..

  Ble litt nysgjerrig på denne selv om det var mye oppkast o.l. til å begynne med. Ikke veldig glad i slike detaljerte sekvenser jeg heller. Men boken ligger her så godt mulig jeg kaster meg over den.

  Leste,det vil si lyttet ferdig Havets kirkegård i dag, den er knallbra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe....
   Håper du snart blir frisk:)

   Kan godt hende du liker denne boka, bare skum litt gjennom de ekle sekvensene i starten;)

   Noterer Havets kirkegård, selv om jeg ikke er så glad i bøker rundt/fra krigen, men hovedplottet er kanskje noe annet? Har lest at den har fått gode kritikker. Har Nores forrige roman, men har enda ikke lest den.

   Har vært på kino i kveld og sett Verdens værste menneske, jeg likte den godt.
   Hjemme igjen har jeg nå konsumert to eps av Familien Durell. Koselig. Men nå må jeg legge meg, gjesp..

   God bedring og god natt Beathe:)

   Slett