Sider

Bøker lest til BBP 2014

mandag 16. mai 2022

Og sånn blei det av Maren Uthaug

 Maren Uthaug er en sjelden forfatter. Og sånn blei det er hennes debutroman, og den andre av hennes romaner jeg har lest. Jeg liker bøkene veldig godt. De flommer over av fortellerglede.  I denne romanen får vi innblikk i samekultur, og en flytting, eller rettere sagt; en oppriving fra hjemstedet, en tvangsflytting til Danmark av ei lita jente. Det er sterk kost, dette, men ikke uten den humoren som Uthaug er så god på.

Forlagets omtale: 
"Brutale oppbrot.

Risten veks opp i Danmark med sin norske far, Knut, og si danske stemor, Grethe. Heime i Noreg sit Ristens samiske mor, Rihtta. Risten får etter kvart namnet Kirsten og gløymer det meste av livet i nord - bortsett frå forteljingane om dei underjordiske som ho fekk høyre av si læstadianske bestemor, Áhkku.

Kirsten er ofte så redd om kveldane at ho ikkje får sove, og ho ber dei kvenske bønene Áhkku lærte henne. Grethe og Knut er for opptatt med andre ting til å bry seg med Kirstens kvalar - for eksempel har Grethe ein god del hundar ho må mate, og fem vietnamesiske båtflyktningar i kjellaren. Etter kvart finn Kirsten trøyst i venskapen ho utviklar til den vietnamesiske guten Niels. Og som vaksen reiser ho tilbake til Noreg for å finne ut meir om kvar ho kjem frå.

«Og sånn blei det» er ei barndomserindring om å bli trekt opp med rota. Med sitt sedvanlege skråblikk og glimt i auget fortel Maren Uthaug om familieløyndommar, overtru og forboden kjærleik.

"

Som sagt over, likte jeg boka veldig godt. Det er friskt språk, bra driv, interessant handling. Maren Uthaug er halvt samisk, født i Kautokeino, hun kjenner kulturen. Litt satire er det nok, eller god mørk humor om man vil se det sånn. Det som er vondt å lese om, er hvordan Risten/Kristin ble behandlet. Stemor Grete og faren Knut , samt mor Rihtta som ble igjen i nord, mente det godt, men det ble så feil gjort. Grete var veldig bestemt og styrte Knut som ble for svak. Hun gjorde mange fatale feil i oppdragelsen av Kristen og Nils. Sårt å lese om. Gjensynet med mor Rihtta berører også.

Jeg kombinerte lytting på lydbok og lesing i papirbok. Begge deler er bra, lydboka fungerer veldig godt, nesten umulig å legge fra seg. 

Anbefales!

Min omtale av Ein lykkeleg slutt her

Andre omtaler: 



Maren Uthaug: Og sånn blei det, 240 s  / 331 min
Samlaget 2022
Leseeksemplar fått av forlaget/lydbok lånt på Bookbites


11 kommentarer:

  1. Jepp, holder på med denne nå, på lyd. Har papirboken også så den skal jeg ta frem når det er tid for å sette seg ned i kveldingen.
    Artig at de har gitt ut denne på nynorsk også ,leste den i 2014.
    https://beathesbibliotek.no/2014/11/03/bokanmeldelse-sann-ble-det-av-maren-uthaug/
    Boken kler den nynorske språkdrakten syntes jeg.

    Her er handling(fikk gjort det før bankterminalene kollapset) og huset er tatt, mangler bare å lage pavlova bunn senere i kveld.

    Ønsker deg en fin dag i morgen, Anita :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for linken:) Leste at Vg ga den fem i 2014, det samme som Dagbladet ga nynorskversjonen fra i år.
      Enig at Uthaugs bøker kler nynorsk.
      Heldig du som rakk handlinga før kollapsen i dag.. Hadde det ikke travelt, men var slitsomt å stå så lenge i butikken i kø. Hadde vært hos kjevekirurg og var litt dårlig form..
      Fikk kjøpt blomster i rødt, hvitt og blått:) Ellers blir det rolig her i morgen , hjemme antar jeg. Meldt sol og kanskje blir det lesing på verandaen hvis det blir varmt nok. Sønn kommer på middag. Skal bake en enkel kake. Prøvde meg på lavkarbo pavlova i fjor, men ble ikke fornøyd med marengsen, så jeg dropper det i år.

      Ønsker deg en fin dag også, Beathe:)

      Og ja, Der finnes fuglar har jeg to av i hylla, og den skal leses. Orket ikke å lese om incest da jeg fikk den, men nå når jeg kjenner Uthaug sin stil, så ser jeg ikke lenger mørkt på det.
      Hun fikk visst mye kjeft for den på Ørlandet. Ble en del debatt på Fosen, ja. De følte seg uthengt.

      Slett
  2. P.S. Kan anbefale den som heter "Der det finst fuglar" men handling fra nærområdet ditt, sånn ish i hvertfall.

    SvarSlett
  3. Fin omtale av en spesiell roman. Hun skriver bra, og hennes Der det finst fuglar er enda bedre, men også enda råere.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Randi:) Ble veldig knappt, men greit. Litt redusert etter kjevekirurgi i dag-.
      Har den du nevner i hylla, blir lest etter hvert. Husker omtalen den fikk da den kom. Var ikke like populær hos alle på Ørlandet..

      Slett
    2. Skjønner reaksjonen som kom på den romanen ja - det er virkelig sjokkerende lesing.

      Slett
    3. Ser den, selv om jeg ikke har lest boka, så ble det vel for sterk kost for en del folk utpå der.

      Slett
  4. Denne boka fikk jeg lyst til å lese, har bestilt den på biblioteket alt. Håper du har hatt en flott 17.mai, det har jeg hatt med gode venner og god mat i strålende sol :)

    SvarSlett
    Svar
    1. så bra! Håper du liker den:)
      Hatt en rolig dag her, lest litt i sola på verandaen og vært en liten tur hos min sønn. Heldig med været:) Endelig, etter tre ukers drittvær.

      Slett
  5. Flott omtale Anita! må få med meg denne, jeg likte Der det finst fuglar, og Ein lykkeleg slutt veldig godt. Har mistet kontakten med Samlaget, så det blir lite nynorsklesing på meg for tiden, men skal sjekke ut BookBites :)
    Håper din 17-mai var fin, her i Bergen gikk vi bananas i det fine været.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Tine:)
      Sikkert bare å ta kontakt med forlaget, det gjorde jeg. Men BB har den også, hørte den på lyd der.
      Var kjempefint vær her i går også, etter 3 uker med trasig vær.

      Slett