Sider

Bøker lest til BBP 2014

søndag 3. november 2024

Jenta under jorden av Elly Griffiths . Britisk saltmark- og myrstikrim, mystisk, våt og spennende.

 Jeg har lest min første krim av Elly Griffiths, som er en meget populær britisk krimforfatter. Mariann med bloggen Lillasjel er en av hennes mest fremsnakkende fans som jeg kjenner til. Jeg fikk boka av krimbokredaktør Bente Dahl Svendsen på Osterøy Krimfestival i september. Bente hadde med noen pocketbøker som hun villig ga bort til bokbloggere og instabloggere som var tilstede. Denne måtte jeg jo bare lese, sa hun. Og Mariann samstemte iherdig. Jeg tok med meg boka til Spania nettopp, lett som den var å ha med i kofferten. Men myrstier, våte saltmarker på den nordengelske forblåste kysten i uvær, passet ikke så godt dere nede i sola. Ikke helt før de siste dagene da regnet hølja ned der også. Hjemme ble jeg etter en god natts søvn møtt med uværet Jakob, da fikk boka fart å gå på. Ingen vits i å bevege seg utendørs under sånne forhold. Noe annet var det å følge Ruth Galloway på trygg inneavstand der hun fartet rundt i ruskete og farlige saltmarker og sumper hun kunne bli sugd opp av.


Forlaget om boka:
Da politiet finner menneskerester utenfor King's Lynn i Norfolk, mistenker man at det er levningene etter Lucy Downey, en jente som ble kidnappet ti år tidligere. Da rettsarkeolog Ruth Galloway undersøker knoklene, viser det seg – til politioverbetjent Harry Nelsons skuffelse – at de mer enn tusen år gamle.
Helt siden Lucy ble kidnappet har Nelson mottatt mystiske brev med referanser til rituelle ofringer. Da enda en jente forsvinner og Nelson mottar et nytt brev, ber han Ruth om hjelp til å tolke brevene. Kan det virkelig være en sammenheng mellom kidnappingen av Lucy for 10 år siden og jenta som er forsvunnet nå?
Snart viser det seg at Ruth er i livsfare fordi hun hjelper politiet, og jakten på kidnapperen blir en kamp mot klokken både for den forsvunne jenta og for Ruth.
Dette er første bok i den spennende serien med arkeolog Ruth Galloway og politioverbetjent Nelson.

Arkeolog Ruth Galloway ble et morsomt bekjentskap. Hun er singel, nærmer seg førti, går med store gummistøvler , hatt og frakk når hun er ute på sumpene. Hun bor i et lite hus på et forblåst lite sted nær saltmarkene, et sted nord i Norfolk. Hun har få naboer, men blir kjent med fuglekikkeren David som bor i nærheten. Det er også et par som bor der, som hun blir bedt på fest til på nyttårsaften, men de er ofte borte. Ruth har en eks som heter Peter. Han er nå gift med et barn, men dukker også opp i boka da han skal ha et lite arbeidsopphold like ved. Ruth jobber på universitetet og underviser studenter og er ekspert på knokler, hun deltar i utgravinger. Hennes mentor og tidligere lærer Erik Andersen fra Norge er også en del av historien. De har jevnlig kontakt, og han kommer også på besøk i forbindelse med et oppdrag på universitetet. Ruths venninne og kollega Shona er også viktig. De har venninnekvelder en gang i blant, der det går ned mye pappvin. Shona er også  singel, men Ruths rake motsetning både i klær, utseende og jakt på menn. Shona er tynn, Ruth er tykk, tenker Ruth ofte. 

Da politiet finner noen menneskelevninger i myra kontakter de knokkelekspert Ruth. Ruth må dessverre skuffe politioverbetjent Harry Nelson med at det er 2000 år gamle knokler. Nelson hadde håpet at det var levningene av Lucy Downey som forsvant for 10 år siden. Den uoppklarte forsvinningen rir Nelson som en mare. Snart forsvinner også enda en liten jente, og mye ligner på forsvinningen av Lucy. Det kommet lignende brev til politiet som den gangen, med mystiske referanser til både mytologi, religion og gamle litterære klassikere. Ruth blir mer involvert i etterforskningen enn godt er kanskje er, og det oppstår god kjemi mellom henne og rufsete og bryske Nelson. 

Dette ble etterhvert en spennende bok å lese. Jeg likte også godt det mytologiske og gammelreligiøse aspektet i boka. Vi lærer også en del om arkeologi, hvordan denne type myr- og saltmark-landskap virker som balsamering av døde kropper. Dette var også hellige plasser for folk fra førkristen tid og for moderne druider den dag i dag. Nelson interesserer seg ikke i det han kaller vås, men må faktisk ta hensyn til dette aspektet i etterforskningen etterhvert. Skal han skjønne hva brevskriveren vil si, må han faktisk det. Ruth får også hjelp av Erik til å tyde noe av dette. 
Jeg synes at Ruth er litt for frittalende i boka med tanke på hva hun forteller alle hun kjenner om brevene og hvor politiet er i etterforskningen. Enn hvis noen av dem er involvert?

Jeg likte Ruth og kommer til å lese mer om henne. Britisk krim og mytologi interesserer meg. Det har kommet i alt 7 bøker i serien på norsk. Ser de blir gitt ut raskt i pocket, så her er det bare å henge med. Lurte også litt på hvorfor disse kommer rett i tynn billig pocket (for massemarked i butikker og kiosker- og i abonnement), men ikke gis ut i hardback for bokhandlere. Det var ikke noe mer lettvint over denne krimmen, enn mye annet jeg leser på markedet, synes jeg. Kanskje ikke det er der skillet går? . Og kanskje kom de i hardback først. Hva vet jeg, det har jeg i alle fall ikke fått med meg.

Smakebit:
" Ruth later som hun overveier det, men selvsagt er hun mildt sagt fascinert. Knokler! I saltmarkene! Hvor hun foretok den første uforglemmelige utgravingen sammen med Erik. Det kan være hva som helst. Det kan være et funn. Det kan være... 
" Du har mistanke om at det kan være et drapsoffer? spør hun. " (s16)
.....

" Hun snur seg mot Nelson. " Vi lette etter et oldtidsmonument."
" Et monument? Sånn som Stonehenge?"
" Ja, Egentlig bare en rund voll med grødt omkring. Typisk med markeringspåler inne i sirkelen."
" Jeg har lest et sted at Stonhenge bare var et stort solur. En måte å lese tiden på."
"Nja, vi vet ikke akkurat hva formålet var, " sier Ruth, "men det er ingen tvil om at det har vært et eller annet ritual involvert."
Nelson sender henne et underlig blikk.
"Ritual?" (s.17)

Anbefales! Terningkast 5. 








Med Ruth Galloway på Madness cafe i Alicante en hustrig dag.





Elly Griffiths : Jenta under jorden, 273 s
Cappelen Damm 2022, denne utgave 2024.
Leseeksemplar fra Krimbokredaktøren i forlaget

6 kommentarer:

  1. Det är en favoritserie för många svenska bloggare. Jag har läst den här men fastnade inte riktigt. Däremot har jag läst annat av henne.

    SvarSlett
    Svar
    1. Artig å høre. Jeg har bare sett en blogger blogge om bøkene hennes her hjemme, som jeg kan huske.

      Slett
  2. Gillade verkligen serien om Ruth Galloway men också författarens andra böcker. Tack för smakbiten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så gøy! Har lest noe fra Italia av Domenica de Rosa som hun egentlig heter. Det var feelgood, historisk, så jeg vidt jeg husker. Noe helt annet enn boka om Ruth.

      Slett
  3. Fin omtale Anita - takk for tips, da har jeg satt meg på vent på denne for meg nye forfatteren - rart jeg ikke har oppdaget henne før. Det har blitt mye krim i det siste - holder på med Unni Lindell's siste nå.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Randi:) Spennende å høre hvordan du liker denne boka?

      Slett