Sider

Bøker lest til BBP 2014

tirsdag 4. mai 2021

Uvigslet jord av Agnes Lovise Matre - Norsk bygdekrim av ypperste merke

 Uvigslet jord er Agnes Matres tredje krimroman om lensmann Bengt Alsaker i bygda Øystese på Sør-Vestlandet. Jeg har lest alle bøkene til Matre, også de to første som ikke er krim, og liker hennes måte skrive på. Uvigslet jord skuffet heller ikke.


Temaet i denne romanen er homofili. Homofil i et lite bygdesamfunn tidlig på 80-tallet og konsekvensene av tabu og skam som førte til kriminelle handlinger, vold og drap.
Under et hagearbeid på Lavollen i Øystese blir det gjort funn av noen levninger av en unggutt som aldri ble meldt savnet. Dette skaffer skikkelig hodebry for lensmann Alsaker og hans team. Heldigvis finner de en jakke med en legitimasjonskort som viser navnet på en ung mann. Navnet er Morten Vik og hans foreldre bor i bygda. Alsaker kan ikke huske å hørt at de har snakket om en sønn noen gang.
På hjemmebesøk hos foreldrene blir han møtt med sorg, sjokk, vantro og en vond historie. Faren sier gutten dro for mange år siden etter en vond krangel de hadde. Det gikk rykter om at Morten var homofil og da faren konfronterte han med det, innrømmet gutten det og ble bedt om å ryke og reise og aldri komme tilbake.

Videre etterforskning tar for seg avhør med en drøss personer som Morten har hatt tilknytning til i bygda, samt de som var homofile (noen få som offisielt var kjent som det), samt kontakt med en arkivar i Bergen som har intervjuet skeive personer.
Det dukker opp flere lik. Bengt sliter også med forholdet til Lerke, kollegaen som jobber som tekniker på åsted og manglende kommunikasjon med tenåringssønnen Thomas. 
Bengts kollega Susanne har også en sentral rolle i boka, og hun er en type som går sine egne veier, hører ikke alltid etter, og havner desto oftere i farlige situasjoner. 
Mens den vanskelige etterforskningen skrider fram, får vi tidvis tilbakeblikk fra 1983, med Mortens tanker og gløtt av hendelsesforløp. Morten var også nær venn av en som het Frode, tidligere fosterbarn med tung bagasje. Frode var også homofil, men ikke helt til å stole på, de to hadde et slags forhold.
Frode forsvant også fra bygda og ingen vet hvor det ble av ham.

Det er mange tråder i dette kriminalmysteriet. Tidlig trodde jeg at jeg visste hvem det var, men her skal det sies at man kastes i mange retninger og den endelige avsløringen er ikke åpenbar, men noe av det jeg trodde, stemte da.

Uvigslet jord er en vond historie om unge mennesker (og eldre ) som blir stemplet og utstøtt for sin legning, flere år etter at homofili ble lovlig og fjernet som psykisk lidelse i diagnosesystemet.  Det værste er å bli utstøtt og ikke godtatt, av sine egne foreldre, slik som Morten ble, men også volden og mobbingen de møtte av jevnaldrende og andre i bygda. Det var ganske vanlig homofile reiste vekk til større byer med mer tolerante miljøer. Det ble jo helt umulig for dem å leve i disse bygdesamfunnene. Jeg måtte tenke over hvordan det var da jeg var tenåring på 70-tallet og ung voksen på 80-tallet. Var det slik der jeg vokste opp? Nei, det opplevde jeg ikke. Jeg kjente til åpne homofile i miljø jeg vanket i på slutten av 70- og tidlig 80-tallet og jeg kan ikke si at jeg hørte noe negativt om dem den gangen, ikke annet enn i generelle diskusjoner som ikke gikk på personer, der noen menn synes det med homofil var vanskelig å forholde seg til, og det er det sikkert i dag også.  Jeg tror nok det var (og kanskje fortsatt er) forskjell på miljøer, på steder, små bygder, tettsteder, byer, hva som er akseptabelt. Det er jo helt grusomt å tenke på hvordan de måtte lide for noe de ikke selv kunne noe for.
Så kom HIV og Aids på 80-tallet og det husker jeg godt fordi jeg da gikk på Sosialhøgskolen og det opptok oss veldig. Myndighetene visste like lite om dette i starten som de gjorde når det gjaldt korona ved årsskiftet 2019/20. Folk ble redde for nærkontakt med homofile og rusmisbrukere. Det gikk jo også flere åpen homofile på skolen , slik at vi fikk høre deres opplevelser av dette. Folk var som sagt, redde. Tenker også på Jonas Gardell sine bøker Tørk aldri tårer uten hansker.

Tilbake til Uvigslet jord : Oppsummert så vil jeg si at dette er en veldig god kriminalroman, den mest medrivende Agnes Matre har skrevet så langt. Sammen med ektemann Geir Tangen  (Vargtimen) har de i år levert noen av de beste norske romanene jeg har lest i år. 
Godt levert fra Haugesund!

Andre bloggere:


Andre bøker av Agnes Lovise Matre:


Agnes Lovise Matre: Uvigslet jord, 365 s
Gyldendal 2021
Leseksemplar fått av forlaget


12 kommentarer:

  1. Takk for lenke. Lenker deg 😀 det har kommet mye bra krim fra Haugesund i år med Helge Thime-Iversen si bok også som er meget bra synes jeg

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig, og takk selv:)
      Har ikke lest noe av Thime-Iversen, men tror jeg har den første boka hans her et sted.

      Slett
    2. Hans bøker er verd å lese. En mindre kjent som skriver bra. Vet Geir og liker bøkene hans

      Slett
    3. Det tror jeg nok. Men det er så utrolig masse bøker som gis ut hvert år, bare norsk krim ligger på ca 50 pr år for tiden. Jeg leser mye allsidig ("vanlige" romaner, klassikere, sakprosa, dikt etc) og rekker ikke over alt av krim heller. Prioriteringer og valg hele veien, finne det man synes virker mest interessant. Kan ofte ha med tema å gjøre, noe er mer interessant enn andre ting.

      Slett
  2. Har denne liggende og ser frem til å lese den, tror dette er en bok jeg kan like. Har ikke lest alle bøkene hennes ennå, kun de to første som jeg har likt veldig godt. De skriver jo godt, både Agnes og Geir så jeg må virkelig få dem opp på agendaen om ikke lenge.

    Ser du leser "Hvem drepte Bambi?" og er spent på hvordan du liker den...

    SvarSlett
    Svar
    1. Det tror jeg også Beathe:)
      Har ikke startet på Bambi enda, skal gjøre det i kveld:)

      Slett
    2. Tenker at det er et viktig tema hun tar opp for fremdeles er det jo slik at mange føler at de ikke kan være den de faktisk er og det kommer jo blant annet av reaksjoner utenfra. Det er ikke så lenge siden det var to tilfeller i Oslo hvor unge menn ble slått ned fordi de er homo, så det er dessverre et stykke igjen ennå..

      Slett
    3. Ja, det er det. Oslo er hovedstad på godt og vondt, mye vold der, og at dette grumset fortsatt finnes, er nok sannsynlig.

      Slett
  3. Eg er glad for at haldningane om homofili og til homofile har endra seg sidan 70-talet. No er det knapt nokon som bryr seg om kva legning folk har, heller ikkje på landsbygda.
    Interessant tematikk altså, noterer meg denne. Har lest dei to foregåande og dei likte eg sånn passe.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, absolutt.
      Håper du liker denne boka når du leser den Berit:)

      Slett
  4. Flott omtale Anita, spesielt refleksjonene dine rundt å være homofil på 70- og 80-tallet. Takk for lenke!
    Ser du leser Hvem drepte Bambi? Jeg begynte på den, men ser heller frem til å lese omtalen din, for boken havnet tilbake til BookBites :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for det Tine:)
      Begynte så vidt på Bambi i går. Spesiell skrivestil, så jeg stusset til begynne med på at den vant Nordisk Råds.. men jeg har bare lest ca 20 sider enda, da.
      Synes den virker interessant, forsåvidt.

      Slett