søndag 26. mai 2019

Iskald av Agnes Lovise Matre - norsk Vestlandskrim

Agnes Matre er ute med sin andre krim, og fjerde roman. Iskald er en oppfølger i krimserien fra Hardanger med etterforsker Bengt Alvsaker som hennes lesere ble kjent med i Skinnet bedrar. Skinnet bedrar var en virkelig lovende krimdebut, som ga forventinger til videre oppfølgere. Om Iskald sto helt til forventingene, får du vite hvis du leser videre..


Forlaget om boka:
Klokken 05.00 ljomer lyden fra fløyta på M/F «Utne» mellom fjellene i Hardanger. Norseman Xtreme er i gang, verdens tøffeste og desidert kaldeste triatlonkonkurranse. Den lokale lensmannen Bengt Alvsaker er en av 250 nervøse utøverne som hopper i den mørke, iskalde fjorden. Men da han og de andre svømmerne har kavet seg i land i Eidfjord for å hive seg på syklene, ligger en skikkelse med startnummer 22 livløs igjen i vannet.
Da opptellingen gjøres ved konkurransens slutt, viser det seg at en deltaker med samme startnummer likevel er kommet velberget i mål på Gaustatoppen. Hvem er da den druknede, og hvordan havnet han blant Xtreme-deltakerne? Det blir snart åpenbart at det ikke var en ulykke.
Bengt Alvsaker og hans team står foran sin hittil mest kompliserte sak. Jakten på en drapsmann i det lille lokalsamfunnet skal virvle opp mye grums og avdekke gamle og betente hemmeligheter. De idylliske Hardanger-bygdene blir aldri de samme igjen.

Romanen starter i et godt spor. Det er virkelig iskaldt, vann, mørke, skygger og kropper i mørkt hav, noe som kiler forbi og et druknet menneske som fiskes opp.
Det viser seg snart at det er en mann fra stedet som flyttet derfra som er død, Fredrik Kjepso, kjent som rundbrenner i yngre år, nå som forretningsmann.
Etterforsker Alvsaker og hans team med Susanne Hausa og Lars Staup for nok å henge fingrene i. Det er nøtter å knekke, mange som har noe å skjule og etterhvert mange som kan ha motiv.
Her er mørkemenn, pietistisk religion, gamle hemmeligheter, skadeskutte mennesker, utøvere og ofre og mye bygdesladder.
Bengt er nå samboer med kollegaen Lerke, som jobber som krimtekniker. Forholdet til sønnen Thomas er fortsatt vanskelig, selv om Bengt gjerne vil være en bedre far, så kommer jobben ofte i mellom, også i denne boka.
Rammefortellingen er god, men det tar skikkelig aldri helt av når det gjelder driv, det går litt for tregt til en spenningskrim å være. Noen steder er det mer fart og på slutten går pulsen opp før boka bråstoppet.
Neste gang håper jeg Matre får opp tempoet, for det er ikke noe å si på plottsnekringen og skrivetalentet, men kanskje på noe av regien?
Siden dette er den vanskelige andreboka ( i denne serien og genren, vel og merke), så har jeg stor tro på at det går bare oppover neste gang.

Andre bloggere:
My Criminal Mind, Tine

Linker til andre bøker av Agnes L. Matre som jeg har blogget om:
Skinnet bedrar
Kledd naken
Stryk meg over håret


Foto: Gyldendal


Agnes Lovise Matre: Iskald, 293 s
Gyldendal 2019
Leseeksemplar2 kommentarer:

  1. Har lest de to første bøkene hennes og likte dem godt. Skal ta for meg krimbøkene etter hvert også,fikk denne her om dagen men skal lese den forrige først. Ser flere savner litt mer tempo i denne så jeg er spent på hva jeg syntes når jeg kommer så langt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hun kan å skrive, men som sagt er denne litt treg. Skinnet bedrar engasjerte mer. Jeg er også spent på hvordan du liker krimbøkene:)

      Slett