lørdag 28. september 2013

Fugletribunalet av Agnes Ravatn- en creepy vakker liten sak

I natt hadde jeg mareritt. Jeg tror det var fordi jeg leste ferdig Fugletribunalet på senga. Ikke at jeg ønsker å skremme deg fra å lese boka, for den var knakende god. Men det var noe creepy med den, noe med stemningen...noe mellom hun Allis Hagtorn og han Sigurd Bagge som ikke var helt som det skulle, eller med Bagge, eller noe..


Allis har gjort skandale som kjent TV-fjes, og søker seg en huspost for å starte på nytt et annet sted. Hun har også forlatt samboeren og ektemannen, eller var det han som forlot henne? Hun skal holde hus og hage i orden hos Sigurd Bagge, mens kona er borte. Allis har respekt for Bagge, som er en mann som sier veldig lite, og kommer og går. Han er en hemmelighetsfull mann som Allis ikke ønsker å trå for nært.  Sakte men sikkert nærmer de seg hverandre, og Allis får vite mer om kona som hun er så nysjerrig på, og om når og om hun kommer tilbake..

Agnes Ravatn har skrevet en meget god roman med en litt uhyggelig stemning. Allis sliter med sitt ettter å ha gjort furore på jobben, hvor hun hadde sex med sjefen.  Allis er full av angst, noe som Ravatn skildrer meget godt. Allis følelser skildres nært, sårt, vondt, men gleden får også sin plass.  Allis blir så glad når hun får litt positiv oppmerksomhet fra Bagge. Ravatn beskriver så inderlig det vare i kontakten mellom to ukjente mennesker som bygger seg opp, om hva som driver dem mot hverandre og fra hverandre, om fortielser, og om viljen til å åpne seg.

Jeg hørte Agnes Ravatn lese fra egen bok under Litteraturfestivalen på Lillehammer for ca tre-fire år siden. Jeg husker jeg synes hun var så morsom og god til å lese. Denne boka er ikke spesielt morsom, selv om jeg hører stemmen til forfatteren lese også her. Men det er alvorlig det hun skriver om, og litt lekent innimellom, men som sagt en del uhygge som hun beskriver så godt. Jeg lurer hele tiden på hva som skal skje med Allis og Bagge-- så jeg leser videre og videre, og prøver å nyte språket, ikke lese for fort. Jeg kan ikke skrive for mye om boka, for da røper jeg for mye, og det ønsker jeg ikke. Jeg ønsker at du som leser skal la deg overraske, undre deg, lese videre etter svar på spørsmålene du har..

En ting til jeg vil si noe om er slutten. Den var litt spesiell, og jeg ante nok litt før hva som kom til å skje. Jeg må nok lese den et par ganger til. Lurer på om jeg virkelig forsto den?


En robåt har sentral plass i handlingen. Bildet er fra Puerto Maderas, Buenos Aires, tatt i dag.


Fugletribunalet er en velskrevet, spesiell, god roman som setter seg litt fast... Bra jobbet av Agnes Ravatn. Jeg får virkelig lyst til å lese mer av forfatteren. Dette er nok noe av det beste ny norsk litteratur har å by på for øyeblikket.

Dette er forfatterens andre roman. Hun har også gitt ut flere essaysamlinger og fått flere priser for disse. Agnes Ravatn er født i 1983.

Mer om Fugletribunalet HER

Andre som har blogget om boka:
Kasiopeiia
Kulturbloggen til guffen
Leselykken

Takk til forlaget for leseeksemplaret.


Agnes Ravatn: Fugletribunalet, 208 s

Samlaget 2013


10 kommentarer:

 1. Gleder meg til å lese den. Men det blir nok en stund til. Har lånt tre andre bøker skrevet av forfatteren. Og de skal få "synke" før jeg leser den siste. Hun er morsom, men jeg finner mye alvor under det morsomme, også i Veke 53 som en anmelder kalte crazy-komisk. Er ikke kommet så langt at jeg vet om jeg er enig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Gleder meg til anmeldelsene dine. Jeg kommer nok til å lese mer av Ravatn. Og jeg tenker som deg at komikk ofte har alvoret som en dobbelbunn, en annen side..

   Slett
 2. Jeg har fulgt Ravatn fra debuten i 2007, og lest det meste. Gleder meg til å lese denne også! Hun har vært den morsomme dama ganske lenge, så jeg er glad for at hun går i en annen retning. Blir spennende. Flott tittel!

  SvarSlett
 3. Sikkert rart å lese mer alvorlige ting av henne, hvis man forventer humor..?
  Ja, både tittel og cover er nydelige.:)

  SvarSlett
 4. Fin anmeldelse! Jeg har også blogget om boken.

  SvarSlett
 5. Takk Johanne......:) Skal sjekke din blogg også.:)

  SvarSlett
 6. Jeg gleder meg til å lese denne, og satser på at det blir i løpet av oktober! Fin anmeldelse,Anita!

  SvarSlett
 7. Takk .Ja, her har du noe å glede deg til Beathe . En fn bok som ligge godt an til en bokbloggerprisnominasjon far min side antar jeg.:)

  SvarSlett
 8. Hei jeg forstod ikke avslutningen, kan du være så snill å forklare?
  Var det Bagge som drepte kona, og døde Bagge til slutt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Det kan jeg dessverre ikke svare på. Det er jo det som er det kryptiske, man kan undre seg, tolke, det er ikke helt tydelig hva som egentlig skjedde..

   Slett