mandag 30. september 2013

Buenos Aires (2): Tango

Det jeg garantert vil sitte igjen med etter mine uker i Buenos Aires er: Tango!
Buenos Aires forbindes med tango. Argentina er tangoens hjemland, i hvertfall den argentinske. Noen vil si at det finnes finsk tango også.. ja, det gjør det vel..sikkert. Men nå er jeg i Argentina, i Buenos Aires, i tangoland, og hva har jeg vel å gjøre her annet enn å danse tango? Jeg meldte meg på et kurs og har hatt åtte timer på skolen denne første uka, med en fantastisk
lærer Gustavo, og hans vikar Elina, og assistent Paulo. Very good service spør du meg.. siden jeg har hatt mesteparten av timene alene , og noen ganger sammen med en brasiliansk jente, og en gang med gruppe. I kveld ble vi invitert til Milonga. Det ble bare fantastisk.:)Jeg hadde en høy dørstokkmil, selv om jeg egentlig hadde gledet meg veldig. Men så kom skrekken. Å gå dit. Hvordan ville det bli? Hva skulle jeg ha på meg? Kom hun sveitsiske jenta jeg hadde avtale med fra skolen?  Første kvelden ute i mørket. Tidligere denne uka har jeg kommet hjem i skumring, tidlig mørket, men ikke gått ut når det var mørkt. Og så bor jeg visstnok i et litt skummelt strøk, når det  er mørkt. I San Telmo. Men det er også her masse av tangoen foregår på danseplasser, såkalte Milongeras. Egentlig kunne jeg bare tenke meg å være hjemme i leiligheten, slappe av, som en vanlig søndagskveld hjemme, og dessuten var jeg kjempetrøtt og sliten etter ei uke med spanskleksjoner og tango og stor by å finne ut av. Men nei, det ble for dumt, jeg måtte jo ta sjansen, gå på den tangoen, oppleve Buenos Aires.


På søndager er det et kjempegedigent marked i gatene i San Telmo, mest i hovedgata Defensa. Her kommer alt som kan krype og gå av de som lager ting selv. Sist søndag ankom jeg dette kaoset, siden det er her jeg bor. Han som kjørte meg kom ikke frem siden gatene var stengt, men lyktes til slutt heldigvis.

I kveld gikk jeg ut ca kl.21.00, og da var det fortsatt liv i gata selv om de de fleste gateselgerne hadde pakket sammen. Et vanvittig leven med trommer og dans  sneglet seg bortover gata. Jeg knipset et bilde, lo, og gikk videre til Milongasen. Jeg var litt sent ute.

Det hadde heldigvis ikke startet enda da jeg kom litt etter kl.21.00.  Noen få sjeler satt rundt noen bord og ventet, noen drakk øl.  Jeg betalte kr 40,- (40 pesos) for å komme inn. Jeg speidet etter Sveitserjenta men så henne ikke . Kanskje hun hadde droppet ut, ikke funnet frem, ikke orket, ikke tort.

Ganske straks startet klassen. Jeg fikk høre at Gustavo ikke kunne komme, men at Elina skulle være her istedet for, samt en annen lærer.  Så vi satte i gang. Det var spesielt å danse med folk som var like uerfarne som meg. Det er mye lettere å danse med de som kan det, spesielt når man er dame og blir ført. Da må man bare følge..og bli ført.

Snart dukket det opp en gjeng ved inngangen, og det var de jeg kjente fra skolen, sveitserjenta, brasiljentene, tyskerjenta, Tim fra  Norge- jøss så kult! Vi ble en gjeng!Sånn utpå kvelden så bordet vårt slikt ut. Masse store Quilmes, murere, som vi kalte slike ølflasker på Verdaln før i tiden. Og faktisk var det mye som minnet om fest på lokalet fra ganle dager, bortsett fra fylla, for det var det ikke her. Folk kom, danset, drakk og koste seg. Det var ingen dressfaktor, noen kom i saggebukser, joggebukser, nattbukser, kjoler, joggesko, dongery, høyhælte sko, whatever.. Poenget var å komme å danse , høre tangomusikk og ha det koselig og gøy.


Etter at undervisningen, klassen, var over , ble det en pause med en liten vakker konsert. Deretter kom det et tangoorkester som imponerte stort. Det var utrolig fascinerende, med knallgode musikere med strykere av forskjellige slag, trekkspill, piano, vokal.. men ingen dresskode her heller. Gustavo dukket også opp, og Paulo som jeg danset med.


Dette var en skikkelig kjempeopplevelse.
Noen danset, og jeg ble dratt mellom lysten til å se på de gode tangodanserne, til å se på det fantastiske orkesteret.  Jeg fikk med meg begge deler, riktignok..

Etter at konserten var ferdig, ble det satt på tango via dj, og folk fortsatte å danse, jeg fikk også noen svingom, så det er sagt og jeg synes det er kjempegøy!Etterhvet kom det to lokale gutter til bordet vårt. han ene kjente Tim fra Norge, hvor han hadde vært innom etter tre år som backbacker i Europa. Han så veldig ung ut, ca 19, men så ung kunne han ikke ha vært. Han syntes Noruega var et vakkert land. Det synes jeg og , sa jeg, men at det er Argentina også. But much bigger, sa han. Og det er det nok. Hans kompis, Fernando, som også hadde halvlangt hår, en vakker ung mann, en kreativ type som drev med musikk , lyd, og hadde filmet orkesteret tidligere, var også en hyggelig ung mann som var ganske god i engelsk, noe ikke alle er her i denne byen, langt i fra. De er nok sånne unge mennesker som liker å treffe andre utlendinger, og å reise, og stilen med halvlangt hår som settes i hestehale på toppen av hodet når det blir varmt, kjenner jeg igjen fra mine yngste sønn og hans kompanjonger.. Det er ikke den glatte streite stilen, men den mer kreative, har jeg rett? Nuvel.. noe skal man vel filosofere over sånn utpå natta..


Etter at konserten var ferdig var det også plutselig underholdning med noen brasilianere som viste oss en slags folkedans, ganske vilt, men morsomt.


Jeg aner ikke hvor lenge de skulle holde på. I Buenos Aires er det visst vanlig å feste til kl.06.00 om morgenen. Men det får de ha for meg. Jeg har jetlag enda, og kroppen og hodet blir trøtt tidlig.. Jeg er enig med meg selv i at dette var en toppers kveld og er så glad jeg ble inkludert av ungdommene som går på skolen min, og hadde det gøy sammen med dem selv om jeg dro tidligere hjem.

Tango er toppers, og jeg gleder meg til enda en uke med tangotimer, og vet at dette skal jeg fortsette med også når jeg kommer hjem til gamlelandet.:)

Fakta: Jeg tar tangotimer og spansk gjennom Coined school, som har samarbeid med det norske firmaet SIOC.no som jeg bestillte kursene gjennom

11 kommentarer:

 1. Herlig reisebrev! Det var kjekt å høre at du turde å komme deg avgårde, jeg hadde nok sikkert gått noen runder med meg selv jeg også.Høres ut som du hadde det alle tiders:-) Tenker du får nye inntrykk hele tiden og det tar vel litt tid og fordøye alt, men hjelpe meg så spennende å oppleve kulturen på den måten som du gjør nå!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Beathe! Tidlig oppe der hjemme skjønner jeg, her skal jeg komme meg i seng.. Ja det var gøy, og verdt det, hadde faktisk sommerfugler i mange i hele dag, hehe..

   Slett
 2. Hei! Så utrolig kjekt du har det. Jeg syns du er råtøff som kom deg på det tangokurset, på tross av høy dørstokk. (Jeg tenker på Barfotdronningen når jeg leser om tangodansingen din, og anbefaler deg å lese boken når du kommer hjem.) Neste gang jeg står foran noe jeg egentlig ikke tør skal jeg jommen meg hoppe i det, det kan jo bli kjempekjekt.
  Kos deg videre, og nyt hvert minutt, tiden går himla fort :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine.:) Godt å ha dere som support på sidelinja her..;) Den boka du nevner skal jeg jaggu sjekke ut..
   Og ja, husk å tørr det.. du vil:) Værre å angre etterpå for det man ikke torde. God natt.:) (må sove litt nå, opp om fem timer, og gå på skolen igjen.. spansk)

   Slett
 3. wow så gøy det er å lese om opplevelsene din :D har lyst å reise til argentina selv nå hihi :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du synes det Mary.:) Verdt å reise hit ja.:)

   Slett
 4. Det var en flott tango-m.m-beskrivelse, Anita. Du får nok med deg litt av hvert på denne reisen. Du er modig....

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Randi.:) Ja man må utfordre seg selv hvis man skal få gjort det man har lyst til..:)

   Slett
 5. Bevares tøffa! Ja det må jeg si! Ikke skyggeredd du nei! Kjenner det rykker voldsomt i salsafoten her! Vi var med i en salsagruppe her i gamlelandet i noen år tidligere. Alltid knallkjekt å være en del av en dansegjeng. Uformelt. Lite alkohol. Kule mennesker og lite søvn. Akkurat som det skal være :o) Tango har jeg imidlertid aldri vært en kløpper i. Ser kjempespennende ut! Cómo son los cursos de español? (eller noe sånn...hehe...rustne kunnskaper...)

  SvarSlett
 6. Ja, hehe Marianne. Her behøver man ikke være redd for å danse.. værre på Sehesteds plass liksom.;)
  Salsa er sikkert også kjempegøy, har bare danset det i Zumba, men det er jo mer trimdans da.. Mer vrikking på rumpa og sånn i salsa og andre latinske danser, enn i tango.
  Tør ikke å svare deg på spansk enda, hehe... det går fremover, la oss si det slik.;) Blir dobbelt så mange timer på meg denne uka, siden jeg har gått fra privattimer til gruppe..

  SvarSlett
 7. Veldig hyggelig velkommen til Argentina og Sør-Amerika! Det finnes fantastiske steder og herlig dyreliv her. Utsøkt mat og fremtredende viner. Kultur og tango scenen. Men fremfor alt, gjestfrie mennesker som vil få deg til å føle deg velkommen. Vennligst besøk min hjemmeside med masse tips helt på norsk takk: https://www.argtour.com/index-no.html
  Ha en fin tur!

  SvarSlett