lørdag 14. september 2013

Oslo bokfestival - Fredag 13.09 - 13.

Herlige dag. Jeg gikk til sengs med utrolig mange inntrykk i går. Bokfestivaldagen startet med at jeg peilet meg inn på teltet til forlaget LIV for  høre på Frode Eie Larsen, som er ute med sin tredje krimbok Jordtårer. Ved infodisken sto jaggu meg Marianne fra ebokhylla mi. Så vi gikk sammen videre for å høre på Eie Larsen, som var forsinket, men han kom til slutt springende fra Larvik, virket det som. Vel, sporty som han tydeligvis er kastet han seg ut i det for oss tilhørere, uten mikrofon til og med, selv om forlaget stappet den inn i hendene hans til slutt.  Det ble en interessant liten happening, om innhold og tilblivelse , og en liten prat etterpå.


Deretter ble jeg kontaktet på sms av Trondheimsblogger og venn Randi, (Randis reading) og vi møttes på Hardrockkafe for en prat og litt lunsj.

Randi og Marianne på Hard rock cafe.

Hovedscenen ble neste stopp med et panel som Helene Uri ledet om Fakta og fiksjon, hvor Gaute Heivoll , Vigdis Hjort, Tomas Espedal og Geir Gulliksen deltok og snakket om hvor personlige og private og selvbiografiske de er , og hvor grensene går, og om hva som er greit. Interessant tema, og det var spesielt interessant å høre på Gaute Heivoll som jeg ikke har sett live før.Like etter var den offisielle åpningen av festivalen i samme telt. Varmen slo ned gjennom teltduken, øl ble fortært, folk summet og det var bare å slappe av. Herbjørg Wassmo ledet an med åpningsord, og Odd Nordstoga sang. Dikt ble lest og bokhandlerstipend ble utdelt.

Dyktige Herbjørg Wassmo.


Det ble delt ut tre forfatterstipend og Jan Roar Leikvoll fikk det største. Det er han vel fortjent, makan til dyktig og spesiell forfatter. Jeg ser virkelig frem til å lese hans nye Songfuglane.

Jan Roar Leikvoll bak blomstene i midten. Gratulerer til han og de andre to.

Det er alltid en utfordring å velge mellom mange ting som foregår samtidig i et fullstappet interessant program, og kl.17.00 var det flere ting som foregikk paralellt. Vel, vi hadde bestemt oss for å gå på Mord på plassen- på Sehesteds plass for å bivåne mange kjente og kjære og mindre kjente krimforfattere. Siden de kjente allerede har fått en del omtale fra meg og andre, som Jørn Lier Horst, Øystein Wiik, Tom Egeland, Knut Faldbakken, så legger jeg ut bilde av Sidsel Dalen, en for meg ukjent forfatter, men som hadde et meget spennende innlegg om sin nye bok. Den skal virkelig sjekkes ut. I de siste årene har de mannlige krimforfatterne stått i fokus, etter en periode med kvinnelig krimdominans i Norge (Fossum, Lindell, Holt, Ragde), så nå er det vel på tide at damene komme frem i lyset igjen?

Sidsel Dalen i samtale med Sarah Natasha Melbye.


Skjønne bokbloggere på Sehesteds plass. Line, Marianne, Elin, ?, Kasiopeiia.

Etter disse timene var jeg ganske sliten og sulten og gikk til hotellet, etter en tur innom Deli de Luca for å kjøpe en lett middag med vårruller. Det blir jo hektisk og da er det kjekt med hurtigmat mellom slagene.  Vi bokbloggere hadde fått invitasjon til en åpning og omvisning bare for oss på nye Eldorado bokhandel kl.20.15 og dit skulle jeg selvsagt.  Det ble en flott seanse, og det er synd ikke flere delto. Vi ble en ekslusiv liten gjeng, fikk høre mye om ideene og tilblivelsen. Helene Uri snakket om sin siste bok, som vi fikk signert , og deretter fikk vi en omvisning. Jeg sier som Marianne at Eldorado fortjener et innlegg for seg selv, og det skal komme også fra meg. Her kommer så langt noen bilder fra Nordens største bokhandel. Jeg er virkelig imponert over dette konseptet, - for en kreativitet!


Dette ble vi møtt med, forfriskninger og snack i den lille kinosalen.


 Leder Kristian og Helene Uri i samtale med oss bokbloggere.


Helene Uri signerer sin siste bok.
På omvisning i de enorme lokalene. 


 Marianne fant seg et dronningsete. Tenk å tilbirnge dager her og bare bla i bøker.


Bøker fra Eldorado som ble med hjem.

Ellers kom jeg over noen bokkupp, bare fire små bøker, på salg til under 100 kroner, en krim i pocket med handling fra Sicilia (Casanovakulten), Tåkefyster i grenseland fra Humanist forlag, Bling- en bok om hip-hopmiljøet i USA, til min sønn, og så Det usynlige fjellet av Carolina Roberts som jeg har ønsket meg en stund, den kostet 79,-. 

Nå er det tid for bokbloggertreff som vil foregå hele dagen med møter, lunsj, middag og avslutningsvis fest med alle andre på Plassen.

10 kommentarer:

 1. Veldig gøy å lese om din dag i Oslo. Må ta meg en tur snart og besøke Eldorado, den virker imponerende. Kanskje det blir bokbloggtreff på meg neste år?
  Artig å lese om erfaringen din med Tomas Espedal hos meg. Har hørt ham selv, så jeg skjønner hva du mener. Fortsatt flott helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du å besøke både Eldorado og bokbloggertreffet neste år vettu.:)
   Hehe, ja Tomas Espedal ,ja... sikkert en artig mann.
   God helg du og.:)

   Slett
 2. Skal si du er med på mye for tiden - spennende saker!

  SvarSlett
 3. Kjekt innlegg Anita! Ser du har fått med deg mange bilder, alltid kjekt! Kunne svært gjerne tenke meg å være dronningen av Eldorado. Det var en fantastisk bra bokhandel som jeg fikk testet konseptet til idag. Kristian hadde helt rett, når man først har kommet seg inn dørene og begynner å kikke rundt så blir man inspirert av den utradisjonelle måten bøkene er sortert på! Jeg skulle "bare" inn og kikke (haha..) men kom selvfølgelig ut med 3 bøker. Det var ikke akkurat en bombe... Er både glad og lei meg for at jeg ikke bor i Oslo, med den bokhandelen i nærheten... Flott og eksklusiv omvisning! Den likte jeg veldig godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha Marianne . Det går fort å legge inn bilder fra mobilen, så da blir det sånn..Enkelt og greit snapshots for å bruke på blogg, selv om kvaliteten ikke er på topp alltid.
   Ja, Eldorado er bare fantastisk dess mer jeg tenker på det..
   Skjønner godt at du kom ut med tre bøker derfra. Selv har jeg nå problemer med å få med meg de jeg skaffet meg på treffet og i bodene hjem..det er jo så tungt med bøker. Men noen er jo gaver, så de måtte bare med..
   Oslo er også jeg blitt mer og mer glad i, men Trondheim er nok best i lengden , for meg.. God tur hjem:)

   Slett
 4. Trodde jeg hadde kommentert hr jeg men det ser ut som jeg listet meg stille og rolig ut igjen. Flotte bilder og fint innlegg,Anita:) Det har vært kos å få litt innblikk i opplevelsene deres i helgen:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha Beathe! Håper å få skrevet mer om lørdagen snart.. men jeg er jo bare noen få dager hjemme i Trøndelag og tusen jern i ilden her..

   Slett
 5. Jeg får skylde på fredag den 13, at jeg var litt forsinket fra Larvik ;) Tusen takk for at dere ventet, var veldig hyggelig å hilse på både deg og Marianne, Anita :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var sikkert derfor Frode :) og veldig hyggelig p hilse på deg også . Håper det kom en del på de andre forestillingene også :)

   Slett