torsdag 12. september 2013

Over det kinesiske hav av Gaute Heivoll

Den andre boka jeg rakk å lese på min ferietur, leste jeg ferdig på flyet hjem fra Dubrovnik i morges; Over det kinesiske hav av Gaute Heivoll. Jeg har lest hans to forrige romaner; Før jeg brenner ned og Kongens hjerte. Jeg likte Før jeg brenner ned veldig godt, Kongens hjerte ikke fullt så godt, men syntes det var en vakkert skrevet bok, men den var så trist, så trist, sykdom og sorg.. Over det kinesiske hav likte jeg også godt. Hakket under Før jeg brenner ned..


I Over det kinesiske hav følger vi hovedpersonen som vokser opp i en familie som starter forpleining av åndssvake, like før krigen. Den gangen var det vanlig å ta imot mennesker med psykiske lidelser og såkalte evneveike på privat forpleining.De har tre voksne boende og en søskenflokk på fem. Selv har hovedpersonen en søster som det skjer noe forferdelig med, og enda en søster. Foreldrene traff hverandre på Dikemark psykiatriske sykehus i Oslo hvor de jobbet. Vi blir godt kjent med alle de som bor der, helt til de blir gamle og noen av dem dør. Hovedpersonen ser tilbake da han rydder sin mors hjem etter at hun dør. Historien fortelles i nåtid, fortid, springende frem og tilbake gjennom hele boka.

Gaute Heivoll skriver vart, varmt, vakkert og sårt om følelser og relasjoner. Innmellom er det smertefullt å lese, innimellom trist, innimellom veldig vakkert så jeg blir glad av det. Her er glede, kjærlighet, sorg, omsorg. Dette er en bok preget av mellommenneskelige følelser og relasjoner, slik det ofte kan være. Språket er nydelig, med fine bilder, skildringer, metaforer,som ikke blir klisjeaktige på noe vis,.
Over det kinesiske hav minner meg litt om Lars Amunds bøker Skuggen og dronninga og Syngja. Både Heivoll og Waage evner å beskrive dette vanskelige så vakkert og så fint, men akk så trist til tider, så hjerteskjærende... Tematisk er de også i slekt, de skriver begge om de som er annerledes, i feltet psykiatri og funksjonsnedsettelser.

Jeg ga Over det kinesiske hav en femmer på terningen på bokelskere.no.


Jeg tenker at Heivoll må være en alvorlig mann, slik som han skriver. Jeg håper jeg får møte ham under Oslo bokfestival nå, som tilhører på et av arrangementene han deltar på. Det er i alle fall krysset av i boka mi.

Tusen takk til forlaget Tiden leseeksemplaret.

Andre blogginnlegg om bøkene til Gaute Heivoll som jeg har skrevet:
Før jeg brenner ned
Kongens hjerte

Har du skrevet innlegg om Over det kinesiske hav, så legg gjerne inn link i kommentarfeltet.

Gaute Heivoll: Over det kinesiske hav, 256 s

Tiden 2013


6 kommentarer:

 1. Nå ble jeg enda mer inspirert til å lese bøkene til Heivoll. Takk for tipsene :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra ! Selv takk Bea for kommentar :)

   Slett
 2. http://tinesundal.blogspot.no/2013/08/over-det-kinesiske-hav-av-gaute-heivoll.html Jeg har lest den, og i dag var jeg på Litteraturhuset i Bergen og hørte forfatteren prate om boken. Skjønner at jeg må lese Før jeg brenner ned også :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for link Tine.:) husker at du har lest den, men hadde litt for dårlig tid til å legge inn linker før i dag .. Var sikkert spennende å høre på Heivioll ::)

   Slett
 3. Jeg har veldig lyst til å lese bøkene til Heivoll nå som du har skrevet så mye positivt om dem! Og at Over det kinesiske hav minner om Lars Amund Vaage sine bøker høres lovende ut :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, så hyggelig Birthe:) Jeg tror du vil like dem.:)

   Slett