lørdag 17. mai 2014

Den 13.disippel av Tom Egeland. Bjørn Beltø holder koken!

Hvem var den 13.disippel? Det  får du svar på når du leser Tom Egelands bok med samme navn. Egelands femte roman om  den nysgjerrige albinoen og arkeologen Bjørn Beltø  er en godtepose av bibelske gåter, myter og avsløringer. Vi drar denne gang til Jerusalem, Tel Aviv, Kapernaum, London, Firenze og Oslo med Egelands Beltø.


Bjørn Beltøs kollega Victoria ligger på dødsleiet og ber ham innstendig om hjelp. Hennes advokat gir ham et brev han skal åpne etter hennes død. Omtrent samtidig blir Victorias mann drept og sønnen Jacob kritisk skadd.  Victoria jobbet i Israel på et utgravingsfelt med den anerkjente arkeologen Moshe Mendelssohn, som ble stoppet i 1987. Mendelssohn fant noe, men forsvant selv. Funnet ble hemmeligholdt. Hva skjedde med Moshe og hva fant han? Brevet fra Victoria gir ikke så mange svar, men en nøkkel til noe. Like etter dukker Mendelssohns datter Rebecca opp i Oslo og oppsøker Bjørn Beltø. Andre personer fra Israel følger også med på Beltøs bevegelser. Hva foregår? Hvorfor nå? Hva er det Beltø snuser i som får slike konsekvenser?

Tom Egeland har igjen skrevet en meget interessant og spennende roman-spenningsthriller med røtter i bibelske historier og gåter. Funnet han leter etter har satt sterke krefter i bevegelse. Beltø er en som ikke gir fra seg noe frivillig og spør der andre tier, og etterhvert får vi svar på gåtene.  Jeg tror mange ganger jeg vet svaret , men blir overrasket flere ganger, og nysgjerrigheten min på hva funnet og gåtene rommer driver meg stadig videre i handlingen. Likevel er ikke dette en pageturner med høyt tempo, men mer en refleksjonthriller som drives videre fordi jeg vil ha svar.

Egeland har tydeligvis drevet mye research i også denne boka. Det drysser med bibelsitater og sømløst syr forfatteren inn fakta og nedskrevne dogmer, refleksjoner og undringer gjennom karakterenes replikkvekslinger og tankespinn. Jeg er meget imponert over hvor lekent og lekende lett forfatteren gjør dette uten å belære oss, eller overdrevent demonstrere hvor mye han har lest og hva han har funnet. I tillegg til de store spørsmålene og påstandene som sikkert kan provosere vettet av kristenfolket, tyr han til en underfundig humor med karakteren Beltø, og gir romanen og de evige spørsmål  et skinn av letthet og uhøytidlighet. Ja, egentlig er det rett og slett skamløst uten å bli respektløst.

Jeg skulle gjerne ha diskutert tematikken rundt løsningene og åpenbaringene her, men gjør jeg det fratar jeg leserne den glede jeg selv hadde av å vente i spenning til de ble avdekket lag for lag. Så det gjør jeg ikke. Men jeg sier bare, gled eder. Her er saftig kost i vente for den som tror på bibelen og kristendommens dogmer. Men tanke på at vår vestlige kultur er bygd på disse dogmer, vær forberedt på på at alt kan ryke…

Og om alt som ble skrevet , ble omskrevet, hva vil da skje?


En liten smakebit på tampen:

" Døden er sjelden skånsom. Selv for den som sovner inn i sin seng, gammel og mett av dage, er døden ugjenkjennelig og, i sin natur, brutal. Jeg er redd for døden. Hvem er ikke det? Over skrivebordet mitt hjemme i leiligheten på Grefsen, har jeg stiftet fast en haiku av Michikaze:

I dag tar jeg sommerklærne på
for å reise til en verden
jeg ikke har sett

Å ikke finnes. Hvilken avgrunn. " (s.43)

Mer om boka HER


Andre som har blogget om Den 13. disippel:
Tine
Ritaleser
Zeldajenta

Tom Egelands facebokside med faksimiler av anmeldelser

Dagsavisens anmeldelse

Takk til forlaget for leseeksemplaret.
Tom Egeland: Den 13.disippel, 488 s

Aschehoug 2014


Ps: Ønsker du å lese flere smakebiter fra andre bøker , ta en titt inn i Maris spalte Smakebit på en søndag i bloggen Flukten fra virkeligheten.


44 kommentarer:

 1. Leser denne selv nå. Nettopp startet. Skal spare omtalen din - og de andre sin - etter jeg har lest boka selv. Jeg digger Beltø. Godt å få med seg at han holder koken. Både han og Egeland :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, spent på hva du synes Marianne. Jeg ble ikke satt ut på noen måte, til det har jeg nå lest for mange slike bøker, men den er utrolig godt snekret sammen, og likevel spennende i sin mer lavmælte stil…og jeg sitter enda og tenker, hva hvis, osv..

   Slett
  2. Jeg syns nettopp det er den lavmælte stilen til Egeland som gjør bøkene hans så gode, sammenliknet med f.eks. Dan Brown. Han skriver så heseblesende, hvor det føles som om de fleste løper. Hele tiden. Avslappet spenning og plausible forklaringer, det er hva Egeland presenterer. Herlige bøker å sige ned i soffen med.

   Slett
  3. Ja, det har du rett i. Med Robert Langdon springer man jo hele tiden..

   Slett
  4. Pst.Marianne: - Jeg svetter bare ved tanken på hvordan de sprang gjennom Firenze og Venezia i Inferno.. der var det mye hesebleende springing gitt..

   Slett
  5. Ja og så i den varmen da... ;o)

   Slett
  6. Hehe, ja du kan så si, gjennom Vasarikorridoren , opp i taket osv..

   Slett
  7. Ferdig! Veldig god bok! Jeg liker den dialogiske skrivestilen, og du har et godt begrep i ordet "refleksjonsthriller". Det er nettopp det denne boka er, og det er det jeg liker så godt med Egeland - som skiller ham fra Brown. Jeg liker også den sta jævelen Beltø som ikke gir seg før han får svar. Er kanskje littegranne lei de parallelle damehistoriene (at han alltid blir forelsket, men aldri får ut finger'n). Men omsider så ser det ut for å løse seg? Kanskje? Man vet jo aldri... -) Nå, Carl Frode Tiller!

   Slett
  8. Ja, mulig, vi får se, ang Rebecca. To skibbrudne sjeler på vei til å forenes. :) Carl Frode Tiller ja- der har jeg to bøker Innsirkling som skal til pers i sommer, før den tredje kommer. Men må skal jeg lese litt feelgoodspenning fra Venezia (Mariana Fiorati- søsteren til Egeland og Brown i genre) etter tre tragiske, ikke lystige (men fine likevel) Jon Fosse - bøker.

   Slett
 2. Flott omtale Anita! Jeg tror kristenfolket som du kaller dem takler dette fint. Egeland er ikke ekkel på noe vis, og noen kritiske spørsmål kan de vel stille seg. Enig med deg, han fletter inn kunnskapen sin på en sånn måte at vi ikke føler oss belært, det kan mange forfattere gjerne dra lærdom av. Jeg likte også boken veldig godt, her får en mye bok for pengene, for den tok litt tid å lese, selv om den var spennende hele tiden - perfekt bok å ta med på ferie :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine. Ang kristenfolket så er vel det en mangfoldig gruppe, noen mer tolerante og åpne enn andre som er svært trangsynte og ortodokse. Hvis teoriene og spørsmålene Egeland stiller via sine karakterer, stemmer, så raser jo grunnen for kristendommen vekk, så det er absolutt ikke noe kirka eller de kristne vil synes er noe greit , tenker jeg. Noen kan, som Egeland selv påpeker vri det til sin fordel og bortforklare, omskrive det, andre vil trekke ned rullgardina og bli skremt. Jeg har dessuten sett i kommentarfelt på nettaviser at noen mener ateisten Egeland driver med propaganda, "så det må folk være klar over" altså.. Selv synes jeg Egeland får frem forskjellige syn om tro og tvil i boka, så noen ateistisk propaganda kan jeg ikke se at dette er.. Btw- jeg synes boka var lettlest og den tok ikke lang tid, tiden det tok var fodi jeg ikke kunne lese så mye hver dag fordi jeg var på utflukter, reise etc.. Jeg hadde helt sikkert kunne lest denne i ett strekk, hvis jeg hadde hatt anledning. Men jeg har lest mye om religion selv og slike bøker i mange år da..;) Ha en fin søndag.:)

   Slett
 3. Spännande! Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 4. Det här är en författare jag gärna hade provat. Jag hittar att två av hans böcker blivit översatta till svenska, men de verkar inte finnas kvar att köpa. I alla fall så ligger han på min nyfiken-på lista :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Ja, da må du prøve å få tak i bøkene vet du.:)

   Slett
 5. Utrolig flott smakebit! Tom Egeland er en av mine favorittforfattere, men jeg har ikke hatt lyst til å lese bøkene om Bjørn Beltø før nå nettopp. Har akkurat lest ferdig "Sirkelens Ende" og er helfrelst. Gjett om jeg gleder meg til å lese de andre bøkene i serien :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Sirkelens ende var kjempebra! Jeg leste den etter at jeg hadde lest Browns DaVincikoden, og synes Egelands bok var mye mye bedre.:) Mer dybde, bedre karaktererer med mer..og så skriver Egeland bedre.

   Slett
 6. Låter som en intressant bok, brukar gilla när de väver in referenser :)

  SvarSlett
 7. Det här är en författare som jag hört talas om men aldrig läst. Men smakbiten verkar väldigt intressant. Tack för tipset.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig. Verdt å lese hvis man leser slike type bøker.:)

   Slett
 8. Jeg har ikke helt fått det til med Egeland. Og har bare slått meg til ro med at jeg ikke kan like alle forfattere, men det hadde jo vært gøy å prøve en gang til :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er vel sånn at man alt frenger og treffer en. Ha en fin søndag du også.:)

   Slett
 9. Jeg liker godt bøkene om Beltø, så denne skal og leses en dag :)

  SvarSlett
 10. Känner till författaren men har inte läst något av honom. Låter väldigt spännande. Tack för smakbiten! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er spennende. Bare hyggelig.:)

   Slett
 11. Takk for smakebit =) Jeg digger bøkene om Bjøn Beltø og gleder meg kjempe mye til å få lest denne også =)

  SvarSlett
 12. Tack för smakbiten. Måste kolla om jag har den här författaren på min lista över norska författare som jag vill läsa...

  SvarSlett
 13. Låter som en bok som skulle kunna fängsla mig. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 14. Wow, vilken smakbit! Tack för tipset :)

  SvarSlett
 15. Eg berre skumma omtalen din - fordi eg snart skal lesa denne sjølv. "Godtepose" var ein god karakteristikk. Likar veldig godt bøkene til Egeland og gler meg til å ta fatt på denne!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, tipper du koser den når din tid kommer.:)

   Slett
 16. Bibelske gåter, myter og avsløringer - høres absolutt ut som en bok jeg vil like! Og når du skriver at den er en refleksjonthriller blir jeg enda mer nysgjerrig, så denne skal jeg notere meg. Takk for tips :)

  SvarSlett
 17. Denne begynte jeg på i dag, lyd. Skal lese innlegget ditt når jeg har lyttet ferdig....

  SvarSlett