onsdag 21. mai 2014

Jon Fosses trilogi om Alida og Asle

Andvake, Olavs draumar og Kveldsvævd er Fosses trilogi om kjæresteparet Alida og Asles liv fra de drar til Bjørgvin, og derfra.  Det er tre tynne fliser av noen bøker, men likevel så sterke innholdsmessig. Jeg har ikke lest noen romaner av Fosse før, og var både nysgjerrig og spent. Bøkene, som genremessig kalles fortellinger,  innfridde.I Andvake møter vi unge Alida og felespiller Asle som drar fra bygda si Dylgja og til Bjørgvin for å finne seg et sted å bo. Alida er gravid. Asle har gjort noe stygt som han flykter fra. I BJørgvin er det ingen som vil huse høygravide Alida, de møter stengte dører og fordømmelse overalt med ett unntak, men Alida vil ikke bo der fordi mannen ser så ekkelt på henne. De går og går og er slitne av sult, og de har lite penger. Så tar Asle seg tilrette. Men han gjør alt for Alida, hun er hans svev, og han svever.I Olavs draumar har Alida født et guttebarn, Sigvald, og de bor i et hus i Bjørgvin. Asle har skifta navn til Olav og Alida til Åsta. Asle/Olav  mener det er best slik. Han drar til byen et par ganger og møter på Gamlingen som påstår ting om Asle. Han sier at Olav er Asle og han vet hva han har gjort i hjembygda si, og mot ei Fødekone i Bjørgvvin. Olav føler seg plaga. Siste gangen han er i byen skal han kjøpe ring, den fineste gaven  til Alida. Det går ikke som planlagt . Han møter Gamlingen igjen, og det blir skjebnesvangert.

I Kveldsvævd får vi vite hvordan det gikk med Alida og Asle gjennom dattera til Alida; Ales. Alida og Asle er døde. Asles liv ble kort, han ble hengt fordi han hadde drept. Alida fikk hjelp av en sambygding  og flytta tilbake til Dylgja med ham og de fikk flere barn. Hva anet kunne hun, - ei fattig alenemor gjøre.

Det står om Kvældsvævd  at den er en frittstående oppfølger av de to andre bøkene. Det er vanskelig å si hvordan den står seg alene, siden jeg leste alle tre i strekk, noe jeg nå  er glad jeg gjorde, fordi det ga meg en sammenheng jeg ellers ikke ville ha fått. Andvake er en enklere bok enn de to andre. Den handler mest om kjærligheten mellom de to og hvordan de strever for å klare seg. Vi ser det uhyggelige der også, men det kommer mye sterkere frem i Olavs draumar, som også er en mer tvetydig fortelling, hvor du ikke er helt sikker på hva som  er virkelig og hva som  er drøm. Fortellingen er tidvis veldig surreralistisk der den hopper frem og tilbake i tid, og jeg får følelsen av at Olav drømmer, men vet ikke sikkert, men så skjønner jeg at det er bruddstykker av minner, helt til noe merkelig igjen dukker opp.. Jeg blir også mer kjent med Alida og Asle og får medfølelse med dem på en dypere måte og kjenner sterkt på deres fortvilelse, særlig Asles som vil det beste for Alida, og gjør alt for å glede henne, gi omsorg for henne og barnet, selv om det går aldeles galt for ham selv til slutt.

I Kvældsvævd får heldigvis Alida hjelp, men sliter nok med traumene hun har opplevd. Hun er en følsom kvinne med en sterk intuisjon og hun føler hun har kontakt med Asle etter at han forvant for henne. Som også Ales, hennes datter, ser Alida etter hennes død.

Trilogien er sterk og intens, spesielt skrevet , til tider veldig lyrisk og poetisk, og med en annerledes bruk av tegnsetting, som i en diktsamling kanskje, suggererende og rytmisk i sin form, litt mystisk og uhyggelig, trist og dyster, mørk, selv om kjærlighetshistorien i seg selv er vakker.

De to første bøkene lånte jeg på biblioteket, men Kveldsvævd fikk jeg av forlaget.

Reading-Randi har også blogget om boka.

Mer om forfatteren, f. 1959,  HERAndvake (2007), 75 s
Olavs draumar ( 2012) , 80 s
Kveldsvævd ( 2014) , 59 s

Samlaget

8 kommentarer:

 1. Bra, Anita - det var fint å se alle tre under ett, det er jo en trilogi. Tror jeg synes den første, Andvake er best jeg, Den svakeste synes jeg var nummer to, Olavs draumar - men alle tre er egentlig veldig fine - en slags "drømme-preg" over alle....

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi. Jeg synes vel Olavs draumar var mest interessant, men at Kveldsvævd var den beste- men så er det litt vanskelig å si likevel, fordi de inngår i en helhet.

   Slett
 2. Da må jeg ta fram den første fra bokhylla, og låne de andre, ser jeg. Bare dumt å la slikt ligge ulest, skjønnerr jeg. Vet ikke hvorfor jeg har ventet så lenge(?)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant.. gakk hen å les Åslaug. Jeg tror du vil like disse.:)

   Slett
 3. Jeg kommenterte at dette må jeg lese, og nå har jeg gjort det, ( med unntak av den midterste boka) Er glad jeg har lest dette , som var både sterkt og nydelig skrevet. Kommer nok til å lese mer av Fosse.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Husker ikke alltid hvem som har kommentert på hva når det ligger tilbake i tid…

   Slett
 4. Hei!
  Som deg har jeg lest bøkene samla, og som du skriver er det vanskelig å forestille seg hvordan "Kveldsvævd" ville framstått uten å ha lest de to foregående bøkene.
  Uansett var det en fantastisk og overraskende leseoplevelse- gleder meg til å lese mer av det Fosse har skrevet, det er jo rikelig å velge blant...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant.. Godt å oppdage denne kritikerroste forfatteren som man har visst om så lenge, men ikke lest noe særlig av før..

   Slett